Șefii CJ Argeș și Sibiu, rezervați față de Memorandumul privind crearea Parcului Național Munții Făgăraș

# Memorandumul ar putea duce la blocarea proiectelor autorităților locale din zona viitorului parc național, în care s-au investit resurse materiale importante

În ședința de Guvern din data de 14.09.2016, a fost aprobat Memorandumul cu tema ”Crearea Parcului Național Făgăraș”, fapt de care Consiliul Județean Argeș a fost înștiințat prin adresa nr. 6875/12.10.2016, fără a fi precizate limitele și consecințele declarării zonei ca parc național asupra investițiilor autorităților publice, locale și județene, aflate în derulare și asupra comunităților locale din zonă, dat fiind faptul că județul Argeș deține cea mai întinsă suprafață din Munții Făgăraș, dar mai ales că se dorește dezvoltarea turismului și a infrastructurii adiacente.

Conform definiției, parcul național este un teritoriu delimitat clar, prin lege, unde se respectă anumite reguli impuse cu scopul de a proteja mediul natural (fauna, flora și cadrul natural) de activitățile omului. Scopul este deci protejarea biodiversității, nu turistic.
Așa cum rezultă din literatura de specialitate, prin crearea unui parc național, toate proiectele de investiții locale vor fi blocate, fără a se ține seama de pierderile economice care ar rezulta din stoparea lor sau de diversitatea situațiilor existente în diferite regiuni.
În situația Munților Făgăraș, acest fapt ar putea duce la blocarea proiectelor autorităților locale din zona viitorului parc național, în care s-au investit resurse materiale și umane.
Consiliul Județean Argeș nu este dușmanul mediului, dimpotrivă, protejarea mediului înconjurător este prioritară, însă, de asemenea, tot prioritară este protejarea cetățenilor și dezvoltarea comunităților. În acest sens ne-am adresat Ministerului mediului, Apelor și Pădurilor, în vederea clarificării condițiilor în cazul declarării Munților Făgăraș ca parc național.

Dan Manu, președintele CJ Argeș: ”Am purtat, recent, o discuție telefonică destul de lungă cu doamna Daniela Câmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Și dânsa și-a exprimat, deschis, îndoielile pe care le are, referitor la acest proiect. Cred că punctele noastre de vedere sunt similare, șI vom urmări cu mare  atenție acest subiect.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea