Un piteștean nu a fost lăsat să plătească o amendă de circulație la Primăria Pitești pentru că nu a avut la el… plicul în care a venit aceasta!

Nemulțumirile piteștenilor la adresa modului în care funcționează administrația locală sunt din cele mai diverse. Unii se plâng de reapariția câinilor maidanezi, alții – justificat – de lipsa locurilor de parcare. Recent, câțiva cetățeni chiar au cerut sensuri giratorii noi, trotuare mai largi etc. Iată însă că, unul, se plânge că nu a putut plăti… o amendă de circulație! (L.S.)
Sesizare pentru primăria Piteşti, judeţul Argeş
Postată de: Mirela Elena
La dată: 11 noiembrie 2016
Tip: Reclamaţie

Bună ziua,
în dată de 10.11.2016 am primit prin poştă un proces verbal de constatare a unei amenzi rutiere. În data de 11.11.2016 (ora 12:20-12:30) am fost la biroul de plata taxe şi impozite Gara (Piteşti) pentru a achita în termenul de 48 ore a amenzii reduse la jumătate. Am avut asupra mea procesul verbal, dar fără plicul de primire. Doamna de la ghişeu (care a refuzat să îmi spună numele) a refuzat să îmi încaseze amenda, motivând că nu am şi plicul asupra mea. I-am explicat că sunt în termenul legal, că îmi asum suma de plată  pentru că îmi cunosc regulile care mi se aplică, dar tot a refuzat  încasarea.  Vă rog să îmi comunicaţi temeiul legal al  refuzului încasării. În cazul în  care persoana de la ghişeu îşi depăşeşte limitele în atribuţii, va rog să îi instructați corespunzător.
În final, am plătit online amenda, cu suma redusă la jumătate, pe care, aşa cum mi se pare corect, mi-am asumat-o,  aşa cum aş fi făcut şi la  ghişeu.
În opinia mea, nu cred că persoana de la ghişeu ar trebui să se regăsească în ipoteza de a verifica cuprinsul unui PV pentru că nu îi este opozabil. În cazul în care aş plăti eronat, aş suporta  consecinţele faptelor mele, respectiv poprire pe contul meu pentru diferenţa de suma neachitată.
Mulţumesc!

Răspunsul primit de acesta pe platforma online domnuleprimar.ro este edificator. Funcționarul de la ghișeu nu poate ști când a primit contravenientul plicul, ca să poată deduce dacă plata se face integral (după depășirea celor 48 de ore de la primire) sau pe jumătate.

Răspunsul primarului
22 noiembrie 2016

Potrivit art. 27 din Ordonanţa  Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.
Conform art. 28 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/200, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării  acestuia,  jumătate din minimul amenzii.
Potrivit art. 28 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată  online sau  la casieriile  autorităţilor administraţiei publice locale.
Pentru a achita o amendă contravenţională, la jumătate din minim, în termen de 48 de ore de la data comunicării procesului verbal de constatare şi  sancţionare a  contravenției, trebuie să prezentaţi dovada comunicării acestuia.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea