Tecău și Manu au înfrânt cu brio! Ca de obicei, Argeșul ratează. Spital regional la Craiova, nu la Pitești!

Guvernul României și Banca Europeană de Investiții (BEI) au semnat luni, 5 decembrie, la Palatul Victoria, acordul privind construcția spitalelor regionale. Totodată va fi lansată și Strategia Națională de Resurse Umane în Sănătate. Cele trei mari spitale regionale vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova.  S-a făcut, astfel, un prim pas pentru construirea celor 3 unități medicale. Autoritățile au primit 150 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Dezvoltare pentru începerea lucrărilor.
Cele trei spitale regionale, care vor fi construite la Iași, Cluj-Napoca și Craiova, beneficiază de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

În prima parte a anului 2016, s-a pus problema unui blocaj în construcţia celor trei spitale regionale: proiectul putea fi amânat dacă autorităţile nu trimiteau la Bruxelles harta nevoilor din sistemul medical. Uniunea a modificat termene de mai multe ori, însă blocajele au continuat în mai multe ministere sau în Parlament. Comisia Europeană aşteapta studiile de fezabilitate pentru aceste spitale până în septembrie, însă autorităţile locale din Cluj, Craiova şi Iaşi au alocat terenuri pe care nu se puteau face asemenea construcţii. Între timp, s-au făcut pași înainte.
România va beneficia în perioada de programare 2014-2020 de Fonduri structurale și de investiții în valoare de peste 30 de miliarde de euro. Pentru a putea utiliza fondurile europene puse la dispoziție, România este obligată, în baza Acordului de Parteneriat cu Comisia Europeană, să îndeplinească 22 de condiționalități ex-ante. Unele dintre acestea se referă tocmai la domeniul sănătății.
Prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, România are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de asistență medicală. La aceasta sumă, se adaugă o finanțare de 250 de milioane de euro prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul 'Îmbunătățirea calității și eficienței sistemului de sănătate din România,' din care însă România, nu a utilizat deocamdată bani.

 

Ce promiteau politicienii Argeșului. Dan Manu, septembrie 2013: ”Trebuie să «ne batem» ca Argeşul să poată avea un centru regional la Piteşti”

Doctorul Dan Manu, preşedintele Comisiei de Sănătate din cadrul Consiliului Judeţean Argeş, declara, în 2013, că este foarte important să se bată pentru a avea Spital Regional în judeţ. „Este foarte grav dacă nu avem spital regional, din cele 8 în ţară”, a declarat Manu. Direcţia Regională de Sănătate nu trebuie să fie singurul targhet al judeţului pentru a fi unul puternic din punct de vedere al sănătăţii. „Ar trebui să luptăm pentru Spitalul Regional, deoarece criteriile de clasificare ale spitalelor sunt extrem de riguroase, corespund ca şi criterii normelor europene, iar cine are Spitalul Regional înseamnă escală înainte de Spitalele Universitare. Cele regionale vor fi pe grupa II valoric”, a explicat doctorul Dan Manu, care a mai adăugat că trebuie să „ne batem” ca Argeşul să poată avea un centru regional la Piteşti. „Avem argumente solide: infrastructură, resurse umane şi vrem să arătăm că merităm mai mult şi mai bine, în competiţie loială faţă de alte judeţe.”, a mai adăugat preşedintele comisiei de sănătate din CJ Argeş.

Florin Tecău, decembrie 2014: ”La anul vom accesa şi fonduri pentru izolarea termică a Spitalului Judeţean”

Florin Tecău, preşedinte, până în vara lui 2016, al Consiliului Judeţean Argeş, a anunţat, în ultima sa conferinţă de presă din 2014, că se fac eforturi ca Spitalul Judeţean de Urgență din Pitești să devină unul regional.
„Sunt unele condiţii de îndeplinit pentru a deveni spital regional. Acum spitalul din Piteşti este unul strategic. Dacă avem şi servicii de radioterapie pentru oncologie, dar şi o secţie de Medicină la Universitatea din Piteşti, atunci putem deveni spital regional şi ne vom bate în acest sens. La anul vom accesa şi fonduri pentru izolarea termică a Spitalului Judeţean”, a precizat Florin Tecău.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea