Corneliu Berevoianu, fostul primar al comunei Nucşoara, a fost trimis în judecată

Fostul primar al comunei Nucşoara, Corneliu Berevoianu, alături de alte persoane, a fost trimis în judecată pentru atragere ileglă de fonduri europene. Procurorii DNA susţin că primarul ar fi ajutat un cetăţean să ia banii europeni, sub forma unor subvenții APIA, deşi, în realitate, acela nu deţinea tot terenul pentru care a solicitat fondurile.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
# BEREVOIANU CORNELIU, la data faptelor primar al comunei Nucșoara, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la fals intelectual, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
# BĂLĂIANU NAE, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
- complicitate mijlocită în forma complicității la instigare la fals intelectual în formă continuată,
# BERJEA LEONTINA-VERONICA, la data faptelor referent superior în cadrul Primăriei comunei Nucșoara, județul Argeș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
# FULGA LIVIU, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Berevoianu Corneliu a dispus efectuarea unor mențiuni false în registrul agricol al comunei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 23 mai 2011, inculpatul Bălăianu Nae a solicitat Primăriei comunei Nucșoara deschiderea unei poziții de rol fiscal pentru Obștea Scărișoara Mică, în al cărei reprezentant se erija, deși aceasta nu dobândise personalitate juridică și nu i se reconstituise vreun drept de proprietate în muntele Scărișoara Mică. Cu aceeași ocazie inculpatul a solicitat și eliberarea unei adeverințe pentru A.P.I.A. pe numele obștii, arătând că suprafața obștii de 133 ha nu este inclusă în domeniul public al comunei.
Este de menționat că toate aceste demersuri, respectiv de constituire a Obștii Scărișoara Mică și de deschiderea poziției de rol agricol au fost realizate în scopul creării unei aparențe de legalitate cu privire la dobândirea dreptului de proprietate a obștii Scărișoara Mică asupra terenului în suprafață de 133 ha din muntele cu același nume, aflat pe raza administrativ-teritorială a comunei Nucșoara, județul Argeș.
În continuare, inculpatul Berevoianu Corneliu, în calitate de primar al localității Nucșoara, județul Argeș, a dispus efectuarea unor mențiuni false în registrul agricol al comunei Nucșoara, județul Argeș, respectiv deschiderea poziției de rol agricol pentru Obștea Scărișoara Mică.
Deoarece, Obștea Scărișoara Mică nu avea personalitate juridică, nu putea obține nici sprijin financiar pe suprafață de la A.P.I.A.
Drept urmare, la inițiativa inculpatului Bălăianu Nae, a fost identificată o modalitate prin care, cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru terenurile din muntele Scărișoara Mică să fie obținute fonduri europene, prin intermediul unei alte obști, legal constituită, în cadrul căreia inculpatul avea calitatea de vicepreședinte și contabil.
În acest context, inculpatul a determinat un număr de 17 persoane (din cei 27 proprietari ai celor 133 ha teren din muntele Scărișoara) să încheie cu președintele obștii respective un contract de comodat ce privea întreaga suprafață, deși aceștia nu o dețineau în totalitate.
Ca urmare a încheierii acestui contract de comodat, inculpatul Bălăianu Nae a formulat o cerere la primăria Nucșoara prin care a solicitat transferul suprafeței de 133 ha de la Obștea Scărișoara Mică la cealaltă obște, cerere care a fost aprobată favorabil de inculpatul Berevoianu Corneliu.
În baza noilor mențiuni necorespunzătoare realității din registrul agricol al comunei Nucșoara, referitoare la încheierea contractului de comodat, inculpatul Berevoianu Corneliu a dispus eliberarea unei adeverințe de rol agricol pentru obștea respectivă, pe care a și semnat-o, care conține mențiuni false, fiind întocmită pe baza contractului de comodat ce conține date necorespunzătoare realității și a mențiunilor false din registrul agricol.
Ulterior, în baza documentelor false (contract de comodat și adeverință de rol fiscal) prezentate la A.P.I.A. Argeș de președintele obștei cu care se încheiase contractul respectiv, determinat și ajutat de inculpatul Bălăianu Nae, cu complicitatea inculpatului Berevoianu Corneliu, a fost obținut sprijin în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu (pajiști cu înaltă valoare naturală și practici agricole tradiționale) în campania 2011, în sumă totală de 312.257,10 lei.
La data de 15 martie 2012, la Consiliul Local Nucșoara, județul Argeș, a fost înregistrat un contract de arendă, încheiat între Forma Asociativă Scărișoara Mică, reprezentată, prin membrii Consiliului de administrație Bălăianu Nae – președinte, Fulga Liviu – vicepreședinte, cu aceeași obște legal constituită, în calitate de arendaș. Obiectul contractului l-a constituit arendarea aceluiași teren, în suprafață de 133 ha, pășune alpină în muntele Scărișoara Mică, nivelul arendei fiind de 1.000 lei/an, contractul fiind încheiat pe o durată de 5 ani.
Inculpatul Bălăianu Nae a determinat-o pe inculpata Berjea Leontina-Veronica să redacteze contractul de arendă, cerându-i să semneze contractul în numele său.
De asemenea, acesta le-a solicitat inculpaților Berjea Leontina-Veronica și Fulga Liviu să semneze contractul de arendă, la rubricile corespunzătoare reprezentanților „Arendator - Obștea Scărișoara Mică” , lucru pe care aceștia l-au făcut.
La data de 20 martie 2012, în registrul agricol al comunei Nucșoara, la poziția de rol agricol a Obștii Scărișoara Mică, au fost efectuate mențiunile corespunzătoare privind încheierea contractului de arendă respectiv.
În cursul anului 2012, în baza documentelor false (contract de arendă, și adeverință de rol) prezentate și folosite la A.P.I.A. Argeș, președintele celeilalte obști, determinat și ajutat de inculpatul Bălăianu Nae, cu complicitatea inculpaților Berjea Leontina-Veronica și Fulga Liviu, a obținut fonduri nerambursabile în sumă totală de 324.754,46 lei.
Și în anul 2013, s-a procedat în aceeași manieră, obștea respectivă fiind autorizată la plată în cadrul acelorași scheme de plată ca în anii anteriori, cu sumă totală de 352.086,53 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 987.616,54 lei la care se adaugă accesoriile fiscale calculate la data efectuării fiecărei plăți până la data achitării integrale a debitului principal.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Bălăianu Nae, Berevoianu Corneliu, Fulga Liviu și Berjea Leontina-Veronica.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea