Nicolae Barbu, primar, Valea Iașului: ”Sperăm la un buget propriu de minim 35 miliarde lei vechi”

# În comună se lucrează pentru implementarea a două proiecte uriașe: 17 km. de rețea de canalizare și 20 km. de șosele asfaltate

Primarul comunei Valea Iașului, Nicolae Barbu, privește înapoi, către anul care tocmai a trecut, cu mândrie. Pentru că a reușit să finalizeze proiecte importante de infrastructură. ”Chiar dacă nu am reușit să le inaugurăm pe toate” – așa cum ne spune, mai în glumă, mai în serios, chiar Domnia Sa.

Poate privi cu mândrie chiar și dintr-un plan personal, pentru că alegerile din vara anului trecut i-au adus, din nou, votul majoritar al localnicilor. Dar, așa cum ne-a arătat în rândurile de mai jos, privește înainte cu responsabilitate. Pentru că mai sunt multe de făcut, cu accent pe cele două mari obiective de investiții propuse.

Nicolae Barbu: ”Ca orice gospodari serioși, în primul rând ne-am propus să ne plătim datoriile cu care am intrat în noul an. Bugetul anului 2017 va fi unul nu neapărat mai auster, însă mai responsabil. Trebuie să strângem puțin cureaua, pentru că mai avem, încă, multe de făcut. Vom restrânge anumite categorii de ajutoare acordate, până în momentul de față, cetățenilor. Spre exemplu, anul acesta nu vom mai cofinanța partea necompensată a medicamentelor, nu vom mai acorda premii de Ziua Comunei. Astfel, vom reuși să economisim circa 2 miliarde de lei vechi, bani de care avem nevoie pentru plata anumitor datorii, dar și pentru dezvoltare.
Ne propunem să continuăm, susținut, investițiile începute în comună. Aici vorbim de rețeaua de canalizare, dar și de drumuri. Spun asta pentru că, la celelalte investiții, mai avem de făcut, în general, numai… recepțiile. Avem de recepționat cele două grădinițe, dispensarul uman – toate acestea sunt gata; sistemul de panouri fotovoltaice este condiționat, din cauza vremii nefavorabile, pentru branșarea la sistemul național. Mai avem  două alimentări cu apă – la Bărbălătești și Valea Uleiului – în față de predare-primire a investiției. Previziunile pentru 2017 și anii ce vor urma se axează pe cele două mari proiecte ale comunei, este vorba de sistemul de canalizare, în lungime de 17 kilometri, dar și de circa 20 de kilometri de drumuri. Comuna Valea Iașului va avea, din acel moment, condiții de infrastructură similare oricărui oraș. Luăm în calcul și contractarea unui împrumut, tocmai pentru a putea acoperi, cu promptitudine, sumele neonorate de la nivelul anului trecut. Bugetul previzionat ne permite această îndatorare, pentru că plecăm de la un 35 miliarde de lei vechi – venituri proprii. Cu achitarea ratelor, rămân bani și pentru investiții, ca să nu mai vorbim de faptul că tot ceea ce am făcut, este făcut pentru termen lung. Nu investești în școli, cămine, dispensare și rețele de utilități în fiecare an.”, ne-a mai spus edilul Nicolae Barbu.
L.S.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea