Pronunțarea verdictului în procesul Codruței Kovesi cu jurnaliștii Antena 3, amânat cu două săptămâni de magistrații Curții de Apel Pitești

Miercurea trecută, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi s-a aflat, din nou, la Pitești, unde a avut un nou termen la Curtea de Apel, în procesul intentat postului de televiziune Antena 3 și jurnaliștilor Mihai Gâdea, Radu Savaliuc, Mugur Ciuvică, Radu Tudor și Bianca Nae.

Reamintim că procurorul-șef al DNA,Laura Codruța Kovesi, i-a dat în judecată pe jurnaliștii postului de televiziune Antena 3 pentru niște reclamații făcute în direct de aceștia în cadrul unei ediții din 2014 a emisiunii „Sinteza zilei” în care este acuzată de faptul că a mușamalizat ancheta în care se făceau cercetări față de inculpații: Sandu Anghel, cunoscut ca fiind Bercea Mondial și fratele fostului președinte, Mircea Băsescu. De asemenea, șefa DNA cere daune de un milion de lei jurnaliștilor, reprezentând prejudiciul adus imaginii sale în urma acestor acuzații.

Kovesi la Curtea de Apel Pitești: „Dacă eu mă bucur de imagine bună, înseamnă că pot fi calomniată de dimineaţa până seara?”

Șefa DNA  a adus explicații despre criticile aduse legate de întâlnirea sa într-un spațiu public cu un judecător: „O întâlnire a unor magistrați este una de mafioți? Lucrez de 21 de ani în magistratură. Mi se pare lipsit de decenţă ca atunci când mă întâlnesc cu un magistrat să nu îl salut.”  Unul dintre cele mai interesante momente ale procesului a fost, fără îndoială, cel în care Codruța Kovesi, având în vedere că a luat cuvântul pentru prima dată în fața instanței, a adus explicații cu privire la criticile aduse pentru întâlnirea într-un loc public cu judecătorul Valeriu Șelaru. De asemenea, o altă replică destul de incisivă a Codruței Kovesi a venit ca răspuns la faptul că nu a avut o reacție publică după emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3: „Ca magistrat, mi se interzice să comentez dosare penale. Mă pot doar adresa CSM sau instanţei de judecată, ceea ce am şi făcut. La acea emisiune nu a fost o critică simplă, a fost o defăimare. Dacă eu mă bucur de imagine bună, înseamnă că pot fi calomniată de dimineaţa până seara?”
La cel de-al cincilea termen al procesului, ce a avut loc săptămâna trecută, magistrații Curții de Apel Pitești au decis respingerea  unei părți din noile probe aduse de către jurnalistul Radu Savaliuc, care este constituit parte în proces. Printre altele, instanța a mai decis și respingerea ca neîntemeiată a unei cereri formulate de către avocatul jurnaliștilor Antena 3, Marius Arizan, în care este sesizată Înalta Curte de Casație și Justiție pentru clarificarea unei chestiuni de drept ce are ca obiect această cauză. În urma acestei decizii a instanței, avocatul jurnaliștilor Antena 3 anunțat că va formula o cerere de recuzare a completului de judecată. Ulterior, președintele completului luând decizia de continuare a soluționării cauzei, avocații celor două părți susținându-și concluziile pe apel. Totodată,  judecătorii Curții de Apel Pitești au hotărât să amâne cu două săptămâni pronunțarea verdictului în procesul dintre șefa DNA și jurnaliștii postului Antena 3. Avocatul Arizan a mai adăugat în timpul procesului faptul că  șefei Anticorupție nu i s-a adus niciun prejudiciu imaginii sale după emisiunea din 19 iunie 2014, ea având un grad de încredere ridicat în fața românilor în urma unor sondaje, fiind în continuare la conducerea DNA: „Doamna Kovesi este în continuare procuror-şef la DNA. De ce nu a făcut o declaraţie publică după acea emisiune? Era foarte simplu.” Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au rămas în pronunţare asupra fondului apelului, o hotărâre urmând a fi dată pe 25 ianuarie. Cu o săptămână mai devreme, pe 18 ianuarie, instanţa se va pronunţa asupra cererii de strămutare  a procesului, cerere formulată de câtre avocatul Marius Arizan.
Antoniu Neguț

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea