Constructorii din județ au aflat despre avantajele rezolvării litigiilor prin arbitraj la Camera de Comerț și Industrie Argeș

Săptămâna trecută, în sala ”Argeș” a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș a avut loc o întânire la care au participat reprezentanți ai unor instituții publice din județ alături de oameni de afaceri ce provin din domeniul construcțiilor. La eveniment, președintele CCIA, George Caval, i-a încurajat pe cei prezenți în sală să își prezinte problemele cu care se confruntă zilnic în activitatea lor.

Patronul Coniz Romarg, Gheorghe Griguță, a ridicat problemele  obținerii finanțărilor pentru proiecte și lacunele sistemului legislativ

Printre oamenii de afaceri prezenți în sală la eveniment, s-a aflat și patronul cunoscutei firme de construcții Coniz Romarg, inginerul Gheorghe Griguță care a ținut să facă câteva precizări cu privire la dificultățile cu care se confruntă zilnic în activitatea sa, fiind dezamăgit de dezinteresul instituțiilor bancare cu privire la investitotii autohtoni, precum și la obținerea din ce în ce greu a finanțărilor pentru lucrări.
De asemenea, președintele George Caval a anunțat că există în discuții o propunere inedită ce se vrea a fi realizată cu sprijinul oamenilor de afaceri din Argeș, și anume se dorește organizarea unui târg destinat vânzării de utilaje pentru construcții după modelul Târgului AGRO Pitești, aflat la prima ediție și ce s-a desfășurat anul trecut. „Am avut discuţii cu oameni de afaceri şi pot să vă spun că există interes pentru un asemenea eveniment. În ceea ce ne priveşte, dacă ajungem la un acord, în cel mult şase luni ne putem ocupa de tot ce e nevoie” – a declarat George Caval, preşedintele CCIA Argeş.
Tot în cadrul acestei întâlniri, fostul președinte al Tribunalului Argeș. Florinița Ciorăscu, actual președinte al Curții de Arbitraj de pe lângă CCIA a prezentat câteva dintre avantajele soluționării anumitor probleme cu care se confruntă afaceriștii, făcând apel la arbitrajul comercial. Astfel, oamenii de afaceri din județ trebuie să știe câteva lucruri despre arbitrajul comercial:
- oferă o judecată mai apropiată de spiritul și cerințele relațiilor de afaceri.
- nu este un concurent al justiției statale și nu aduce atingere domeniului acesteia.
- prin avantajele sale răspunde nevoilor speciale care diferențiază litigiile economice de cele de drept comun.
- libertatea părților (spre deosebire de procedura la instanțele statale):
- să aleagă sau nu această cale;
- să stabilească singure regulile și procedura aplicabile ori să opteze pentru aplicarea regulilor Curții de Arbitraj instituționalizat de pe lângă CCIA.
- să-și aleagă ele însele arbitrii – judecători, dintre specialiștii independenți și imparțiali, cu înaltă probitate și reputație în domeniul care face obiectul litigiului, ceea ce sporește încrederea părților și garanția competenței celor care judecă litigiul; tribunalul arbitral se compune fie din cei doi arbitri desemnați de reclamant și de pârât, la care se alătură un supraarbitru desemnat de aceștia, fie dintr-un singur arbitru, desemnat de ambele părți;
- durata scurtă în care se soluționează  litigiile, cu costuri rezonabile – maxim 6 luni în arbitrajul intern și maxim 12 luni în arbitrajul internațional –  ceea ce face să nu scadă valoarea obiectului cererii de arbitrare ori să apară riscul declarării insolvenței pârâtului în timpul procesului;
- confidențialitatea
- la dezbaterea litigiului participă numai părțile și reprezentanții lor;
- sentința nu se pronunță în ședință publică și se aduce doar la cunoștința părților implicate;
- obligativitatea hotărârii –  hotărârea Curții de Arbitraj este definitivă și obligatorie pentru părți; ea se execută de bunăvoie, iar în caz contrar se execută silit; sentința arbitrală produce aceleași efecte și se execută ca și o hotărâre judecătorească.
Antoniu Neguț

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea