Delegație formată din antreprenori, la Corbi, pentru a pune umărul la dezvoltarea comunei

# Comuna Corbi este prima comunitate selectată în programul de dezvoltare rurală - Antreprenorești - Adoptă un Sat!

Săptămâna trecută, la Corbi, a avut loc o întâlnire informală între o delegație formată din specialiști ai comunității Romanian Business Leaders (experți în accesarea de fonduri europene, directori de instituții financiare și bancare, manageri din domeniul turismului etc) și oameni de afaceri din localitate. Scopul întâlnirii a fost acela de a se identifica, pe cât posibil, oportunitățile de dezvoltare  a afacerilor locale. La întâlnire au participat, desigur, și Virgil Baciu, primarul localității, dar și președintele G.A.L. Ținutul Posadelor, în care comuna Corbi este partener.
Comuna Corbi va primi sprijinul comunității Romanian Business Leaders pentru crearea și implementarea strategiei de dezvoltare locală. Corbi este prima comună selectată în programul de dezvoltare rurală Antreprenorești, dintr-un total de 33 de comune înscrise în urma conferinței regionale de la Pitești din vara anului trecut.
Iată cum au descris, în vara anului trecut, membrii echipei deplasate aici, comuna:
# Corbi
”În Corbi, păstrezi încă aroma murelor în timp ce urci pietrele străvechi ale schitului rupestru Corbii de Piatră. Legende și frumuseți naturale se întâlnesc pe cursul Râului Doamnei ce străbate localitatea.
Fie că mergi în Livada Bunicului să înveți cum culegi mura și o pui la borcane să te lingi pe degete și după îngheț, fie că te lași purtat în povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatră, comuna are un iz special. Este acel iz ce adună tradiția străveche și îi dă o mireasmă de modern sub atenta ghidare a grupului de inițiativă locală dedicat trup și suflet comunității din care fac parte.”
Antreprenorești-Adoptă un Sat s-a născut din dorul de viață la țară al celor care se întristează atunci când văd România rurală pustiită. În faza pilot a proiectului, în 2016, au fost  selectate 4 comune pentru care Romanian Business Leaders va crea împreună cu gospodarii din localitate strategii și modele de dezvoltare economică.
Echipa de proiect Antreprenorești, formată din antreprenori și profesioniști selectează comunele în baza următoarelor criterii: numărul tinerilor depășește media demografică a țării, comuna prezintă potențial de dezvoltare economică și deschidere, voință și inițiativă a liderilor locali, pentru a fi vizitate.

Și alte câteva comune din Argeș i-au fascinat  pe membrii delegației

# Priboieni
Para de Priboieni are un gust special datorită solului și apei bogate care umple oamenii și fructele de sănătate.
Situat la 90 de minute de București și 35 de minute de Pitești, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele și colecta laptele. Și totuși, de ce încă nu se întâmplă așa? Fostele plantații au fost fărâmițate, asocierea este văzută din prisma anilor de colectivizare și frica de eșec primează în lipsa cunoștințelor antreprenoriale de bază.
# Boteni
”A însemnat să fim noi înșine” spunea fiul de vază al Boteniului, filosoful Petre Țuțea. La Boteni, brâul se strânge armonios pe trupurile sătenilor și îi face falnici pentru sărbătoarea Brâului de Boteni ce adună peste 6.000 de oameni de prin împrejurimi. Și dacă tot este sărbătoare, atunci avem parte și de bucate alese, iar cașul capătă o savoare intensă când este afumat după o rețetă tradițională. Și nu doar tradiția se conservă bine în zona musceleană, ci și fosilele marine, dovadă a trainiciei solului local. Cadastrarea loturilor de pământ, revigorarea producției pomicole, încurajarea crescătorilor de animale și promovarea produselor cu specific local sunt prioritare pentru Boteni.
# Schitu Golești
Un fort militar transformat în bază de agrement? Traseu de biciclete cu porțiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea și alte surprize sunt cantonate în Schitu Golești. Încet, inițiativa locală prinde contur în acestă comună de pe Râul Târgului și vedem investiții mari precum fabrica Fontana și baza de agrement din fostul fort militar, dar și posibilități de investiții precum fostul spital minier, clădire în stil arhitectural neoromânesc sau spații potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole. Prima localitate dintre cele vizitate în care cadastrarea era efectuată total, Schitu Golești se confruntă totuși cu lipsa inițiativei antreprenoriale, reticență în ce privește asocierea și lipsa forței de muncă calificată.

Virgil Baciu, primarul comunei Corbi: ”Suntem foarte interesați să accedem  în acest grup select, suntem interesați de orice acțiune care ar putea duce, în viitor, la dezvoltarea comunei dar și a comunității de afaceri. Tocmai de aceea am pregătit și am găzduit, cu mult interes, această activitate. Antreprenorii sunt cei care oferă locuri de muncă, sunt cei care plătesc impozite la bugetul local. Este important ca aceștia să fie sprijiniți, ascultați, încurajați. Sperăm să fie benefice aceste întâlniri, eu, personal, am mari așteptări de la derularea, ulterioară, a proiectului.”

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea