Oportunități de studiu în Suedia pentru tinerii argeșeni

Ziua de 1 martie 2017 a adus un mărțișor puțin altfel tinerilor din Argeș. Aceștia au fost invitați să ia parte la diverse sesiuni de informare cu privire la posibilităţile de studiu universitar din Suedia, ţară care nu percepe taxe de şcolarizare pentru cetăţenii Uniunii Europene.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Europe Direct din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Ambasada Suediei la Bucureşti, Study in Sweden și Centrul FILIA, iar participarea a fost gratuită.
Cu această ocazie, elevii şi studenţii au putut afla informaţii despre modalitatea de aplicare şi procesul de selecţie la cele peste 900 de programe de masterat şi de licenţă în limba engleză, în peste 35 de universităţi din Suedia.
Mihai Leontescu, ofițer proiecte și comunicare la Ambasada Suediei în România a vorbit deschis celor prezenți despre experiența sa de 4 ani în Suedia. Acesta a povestit despre condițiile de trai, costuri și mentalități cu care se confruntă un student român atunci când merge să studieze în Suedia. Cum există programe de învățare a limbii suedeze în mod gratuit, acesta a încurajat tinerii să profite de acest aspect pentru a putea obține un job part time care să îi ajute să se integreze cât mai bine în mediul respectiv. În cazul în care vă întrebați, site-ul unde oricine ar putea începe să învețe limba suedeză gratuit este learningswedish.se.
Pentru toți cei interesați să afle cât mai multe despre programele de studiu în Suedia, punem la dispoziție website-ul studyinsweden.se, de unde se pot afla informații utile care să ajute în luarea unei decizii bune pentru viitor.
Partea a doua a sesiunilor de informare a fost asigurată de Andreea Bragă, președinte Centrul FILIA, care a inițiat dezbateri despre egalitatea de gen, îndemnând totodată tinerii prezenți la sprijinirea egalității între femei și bărbați.
Cu toții ne dorim o societate în care drepturile femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale de afirmare atât bărbaților, cât și femeilor indiferent de etnie, statut economic, orientare sexuală, apartenență religioasă etc. Ținând cont de exemplele oferite din domeniul legislativ suedez în care există o politică clară a egalității de gen, subiectele aduse în discuție legate de drepturile femeilor în România de-a lungul timpului au reliefat dorința tinerilor în a avea o societate bazată pe egalitate ca o normalitate necesară, așa cum ea există deja în multe alte țări europene.
Liceele participante la acest program de informare au fost: Colegiul Național ”Zinca Golescu”, Colegiul Național ”Ion C. Brătianu”, Liceul Teoretic ”Ion Barbu”, ”Liceul Teoretic ”I. Cantacuzino”, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Dima”, cărora li s-au alăturat mulți studenți argeșeni care s-au programat individual în cadrul sesiunilor respective.
Ionela Panait

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea