”Îmi doresc un copil şi, în curând, acest vis o să mi se îndeplinească, dar totul va fi la modul în care înţeleg eu să fac acest pas”

# Interviu cu Lorena Toma, directoarea Casei de Cultură ”Adriana Trandafir” din Bascov: ”Anul acesta va debuta prima ediţie a Festivalului Naţional Vocal-instrumental de muzică populară «Constantin Tică Sorescu»’ Festivalul îşi propune să descopere noi talente în domeniul muzicii populare”

Directorul Casei de Cultură „Adriana Trandafir” din Bascov, Lorena Toma, a susținut în primăvara anului trecut concursul pentru postul de manager al instituției. Lorena Toma a fost, practice, reconfirmată în funcție, proiectul său, întocmit pentru o perioadă de cinci ani, obținând o notă apropiată de maximul posibil. Sub conducerea actualului manager, Casa de Cultură Bascov a devenit, într-o perioadă foarte scurtă, un nucleu cultural puternic, la concurență cu Piteștiul și Mioveniul. Despre cum reușește, zilnic, performanțele cunoscute, dar și despre planurile de viitor ale instituției pe care o conduce, am purtat o discuție chiar cu ”șefa” Lorena Toma.

# Așadar, iată o femeie frumoasă, fragilă, care conduce, însă, cu mână de fier un Centru Cultural din ce în ce mai mare. Cum reușiți?
- Consider că pasiunea pentru ceea ce îmi place să fac, în general, în viaţă, este cheia succesului; apoi, desigur, se adaugă ambiţia care m-a caracterizat mereu şi faptul că îmi doresc să fiu cea mai bună în domeniul în care activez. La noi este o atmosferă caldă, colegii îmi sunt prieteni şi apoi subalterni. Glumim atunci când este cazul, dar în momentul în care trebuie să demonstrăm ceea ce putem face şi faptul că suntem profesionişti, este adevărat că cer mult de la ei. Cer mult de la mine însămi, apoi de la ei!

”Am organizat mai multe spectacole umanitare în cei patru ani de activitate”

# Casa de Cultură din Bascov aduce, lunar, nume mari, organizează concerte diverse, umple sala de spectacole, de multe ori eclipsând chiar Piteștiul, un oraș cu alte posibilități. Aici cum se poate?
- Managementul cultural este un domeniu care necesită inventivitate, un aer proaspăt, energie! Publicul spectator are nevoie în permanență de altceva! Noi oferim spectacole care satisfac toate gusturile, spectacole pentru publicul adult, iubitor de folclor, pentru tineret şi pentru copii. Publicitatea are un rol important în actul cultural, este modul prin care publicul află despre activităţile noastre. Sala este în permanență plină pentru că mă consult întotdeauna cu locuitorii comunei Başcov din dorinţa de a şti ce anume îşi doresc aceştia de la noi, iar feedback-ul este unul vizibil  pozitiv.
# Câte spectacole umanitare ați organizat anul trecut? Dați-ne un exemplu-două de rezultate pozitive obținute în urma acestora
- Am organizat mai multe spectacole umanitare în cei patru ani de activitate, printre care spectacolul ”Apa trece, omenia rămâne’’, spectacol dedicat sinistraţilor bascoveni care şi-au pierdut casele în urmă inundaţiilor din 2014, reuşind atunci să strângem suma de 6.000 euro, bani care au ajutat la ridicarea a 2 case pentru familiile afectate. Un alt spectacol caritabil a fost organizat în 2016, pentru o femeie bolnavă de cancer; în urma organizării acestui spectacol reuşind să strângem suma de 4.000 euro, bani care au ajutat-o pe aceasta să se opreze în Austria, în acest moment fiind vindecată.
# Ce putem, deja, aștepta anul acesta, din punct de vedere cultural, la Bascov? Dar în viitorul mai îndepărtat?
- Anul acesta va debuta prima ediţie a Festivalului naţional vocal-instrumental de muzică populară ”Constantin Tică Sorescu’’, festival înregistrat deja la OSIM, drept marcă înregistrată a Casei de Cultură Bascov. Festivalul îşi propune să descopere noi talente în domeniul muzicii populare, promovarea acestora. Amenajarea unui muzeu-colecţie al comunei Bascov este un alt vis al meu, pe care îl voi realiza cu sprijinul locuitorilor care donează obiecte vechi ce vor face parte din colecţia muzeală. 
#”Cooltura pentru toți”  este un proiect original, exclusiv al Casei de Cultură Bascov. Cum v-a venit ideea?
- ”Cooltura pentru toţi” este revista noastră, singura revistă a Casei de Cultură Bascov; era necesară deoarece am considerat că este un mijloc bun pentru a populariza activităţile noastre, atât în comuna Bascov dar şi în Argeş, ea fiind distribuită şi către o parte din primăriile argeşene. De ce Cooltura? Pentru că este un titlu atractiv şi pentru tinerii din localitate, care o citesc , fiind atraşi atât de denumire cât şi de calitatea paginaţiei. Dovada este aceea că, la cursurile artistice ale noastre, sunt înscrişi peste 300 de copii, atât din Bascov, Piteşti, Ştefăneşti, Mioveni dar şi din localităţile limitrofe.
# Toată lumea vrea să știe când - și cu cine - se mărită Lorena Toma. Care sunt planurile personale de viitor?
- Lorena Toma este o carieristă convinsă, prin definiţie şi practică, măritişul nu m-a a tras niciodată, am declarat mereu că nu cred în instituţia căsătoriei. Îmi doresc un copil şi, în curând, acest vis o să mi se îndeplinească, dar totul va fi la modul în care înţeleg eu să fac acest pas. Sunt o fire independentă, aşa rămâne, vreau să îmi păstrez liniştea interioară şi nu cred în succesul în carieră concomitent cu cel al perfecţiunii unui cămin.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea