Piteștiul chiar a fost în sărbătoare! Simfonia Lalelelor, ediția cu numărul 40, un eveniment frumos!

Deși vremea a fost destul de capricioasă, mii de oameni s-au bucurat, după puteri, de manifestările celei de-a 40-a ediții a Simfoniei Lalelelor, prima ediție cu intrare liberă, atât pentru expozanți cât și pentru vizitatori.
Un efort major, susținut. Sute de oameni au lucrat timp de câteva săptămîni pentru punerea la punct a detaliilor evenimentului, la cele trei care alegorice pe care vizitatorii le-au putut vedea  în deschiderea celei de-a 40-a ediţii a Simfoniei Lalelelor, eveniment desfăşurat în perioada 21 - 23 aprilie. Doar pentru realizarea celor trei care au fost folosite mii de flori şi plante ornamentale.    
Acestea au reprezentat o lebădă, anotimpurile şi flori gigant cu o colivie şi canar uriaş. Pentru montarea florilor au fost folosite şi maşini speciale pentru ridicat. La crearea lor au participat 100 de voluntari, elevi din Piteşti, de la Liceul Tehnologic Astra Piteşti, Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima“, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu“, Colegiul Tehnic „Costin D.Neniţescu“, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi“ şi Colegiul Tehnic „Armand Călinescu“. De asemenea, un aport important l-au avut cei de la SC Salpitflor Green SA Piteşti, Administraţia Domeniului Public Piteşti, Serviciul Public de Exploatare a Patrimoniului Municipiului Piteşti.

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică: ”Ne-am pregătit intens pentru acest eveniment... Foarte mulți voluntari, elevi de la școli, au fost alături de noi”

Primarul Piteștiului, Cornel Ionică, a ținut un discurs în fața pavilionului expozițional  Casa Cărții, care găzduiește manifestarea, la momentul inaugural:  "A 40-a ediție a Simfoniei Lalelelor este un jubileu. Aș vrea să mulțumesc, în primul rând, tuturor celor care sunt alături de noi în aceste momente, copiilor, cadrelor didactice și celor care au participat la defilare, invitaților de pestre hotare și ai ambasadelor din România, invitaților speciali și locali prezenți, precum și celor care se află în în preajma noastră. Ne-am pregătit intens pentru acest eveniment. Simfonia Lalelelor presupune un efort  deosebit, implicarea foarte multor oameni, a specialiștilor... În ultimii ani, am putut să contăm și pe munca de voluntariat. Foarte mulți voluntari, elevi de la școli, au fost alături de noi și-i așteptăm și la edițiile viitoare. Nu este însă ceea ce ne-am fi dorit, asta datorită timpului, care ne-a creat mici probleme. Sperăm că de astăzi, de mâine, vremea va ține cu noi", a  spus Cornel Ionică.

Manifestările au continuat în cele două zile de week-end

Sâmbătă, iubitorii sportului au fost invitați la Crosul Lalelelor, pe traseul Parcul Trivale - Piaţa Primăriei; la ora 10.00 a fost deschisă Expoziţia de vehicule istorice „Retro Parada Primăverii“; a urmat colocviul de Ziua Pămîntului, la Muzeul Judeţean, la ora 11.00, programul artistic pentru copii şi tineri, în Piaţa Vasile Milea, la ora 18.00, în Piaţa Primăriei, spectacolul de folclor, urmat, la ora 20.00, de un recital cu Sore şi Smiley, iar la ora 22.00 de un foc de artificii şi de un spectacol de sunet şi lumini al fîntînii muzicale. Duminică, de la ora 11.00, copiii s-au putut bucura de un spectacol special creat pentru ei de Gaşca Zurli, în Piaţa Primăriei Piteşti.

Cum s-a născut ideea Simfoniei Lalelelor

În ziua de 27 noiembrie 1972 -  la Piteşti s-au adus, spre a fi plantaţi n centrul oraşului, 3.000 de bulbi de lalele şi 100 de zambile. Aceştia proveneau de la un floricultor din Arad, şi de la piaţa de flori din Oradea.
Nimeni nu s-a gândit atunci că acea zi va însemna pentru Piteşti un destin, acela de a deveni n scurt timp un oraş al florilor, căruia de nenumărate ori i s-a spus Olanda României.
În primăvara anului 1973 aceştia au înflorit, spre surprinderea şi bucuria locuitorilor. Achiziţionarea de bulbi a continuat şi n următorii ani, 1975-1976, ajungându-se la un număr de 58.000 lalele, 1.000 narcise, 1.000 muscari, 100 crocus şi 250 zambile. Furnizori au fost Laboratorul de Floricultură Eforie Nord din cadrul Staţiunii de Cercetări pentru Pomicultură Constanţa, întreprinderea de Sere Codlea, Ferma anexă Băneasa - Bucureşti a CC al PR şi acelaşi floricultor din Arad. S-a reuşit a se planta o colecţie de lalele provenită de la Eforie Nord cuprinzând 58 de soiuri din toate grupele floricole n aşa fel ca înflorirea lor să înceapă la 20 martie şi să se termine n jurul datei de 20 mai. Ea a fost amplasată pe strada Victoriei, n partea de est a catedralei “Sf. Gheorghe”, lingă Florăria “Fortuna”, fiind ulterior mutată lingă Teatrul “Al. Davila”.
Colecţia alcătuită pe principiile arhitecturii peisagere a fost o mare reuşită prin armonia figurilor geometrice, cromatică, succesiunea perioadelor de înflorire şi combinaţia lalelelor cu elemente de fundal ca miozotis, pansele şi bănuţei.
În primăvara anului 1977 s-a desfăşurat în sala sporturilor din oraş o consfătuire cu toţi oficialii judeţului de la nivel judeţean până la nivel comunal. S-a gândit, aici,  la o posibilă expoziţie de flori căreia i s-a dat un nume, “Simfonia lalelelor”.
Pornind de la aceasta, ideea respectivă a fost împărtăşită şi preluată cu entuziasm de grupul de tehnicieni şi ingineri ai spaţiilor verzi din Piteşti, Pacea Gheorghe, Popa Alexandru şi Pungogi Mircea care, ajutaţi şi sprijiniţi puternic de organele administraţiei primăriei şi anume Valeriu Nicolescu, primar al municipiului Piteşti, Petre Popa, vicepreşedinte al municipiului, şi Nicolae Ernst, arhitecul-şef al oraşului, au pus bazele manifestării “Simfoniei lalelelor”.
În toamna aceluiaşi an s-au mai cumpărat 16.000 de bulbi de lalele şi 3.000 narcise de la Laboratorul de Floricultură Eforie Nord. La începutul anului 1978 s-a hotărât de către factorii decizionali ai primăriei ca prima ediţie a acestei manifestări să aibă loc în primăvară şi să cuprindă o expoziţie naţională de flori şi un simpozion pe tema “Integrarea florilor în viaţa oamenilor”. Era o idee temerară dat fiind că o asemenea expoziţie de mare anvergură nu se mai organizase din 1967 la Timişoara (wwww.simfonialalelelor-pitesti.ro).
A venit primăvara şi în martie-aprilie brânduşele, zambilele, narcisele, muscariile şi lalelele au înflorit luminând prin cromatica şi gingăşia lor centrul oraşului, prefigurând o simfonie a culorii şi a bunului gust - “Simfonia lalelelor”. Aceasta a fost atmosfera primei ediţii a expoziţiei naţionale de flori, plante de apartament şi aranjamente florale, care avea să devină, iată, tradiţională.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea