Și f… și cu banii luați! Primarul din Oarja, Costel Bâlea, pus să plătească și 100 de milioane pentru avocați

# După ce a pierdut și procesul pentru plata sumei de 700 milioane de lei vechi
Ultima perioadă nu a fost una tocmai fastă pentru Costel Bâlea, primarul comunei Oarja. În iarnă, procurorii DNA au descins la sediul instituției pe care o conduce, de unde au ridicat mai multe rânduri de documente privitoare la achiziții publice.  Potrivit comunicatului DNA, percheziţiile au fost efectuate de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti.

Aceeaşi sursă menţionează că ancheta vizează suspiciuni de comitere a unor infracţiuni de abuz în serviciu, fals şi spălare de bani în legătură cu contracte de achiziţii publice. Ei bine, pe klângă toate astea, primarul din Oarja tocmai a băgat de seamă că instituția sa trebuie să achite și un âonorariu de 10.000 lei, constând în plata avocaților firmei Valah Construct.

 

Control al Curții de Conturi care s-a lăsat cu urecherea primarului din Oarja

Totul a pornit de la o lucrare pe care Valah Construct a efectuat-o în Oarja. Fără a fi vorba de o sumă foarte mare, contractul prevedea achitarea acesteia și, în caz de întârzieri la plată, suplimentar, a unei actualizări de preț. După finalizarea lucrărilor, firma Valah a solicitat achitarea acestora. Cum însă banii au venit după destul de mult timp, firma a solicitat, conform contractului semnat, și actualizarea prețului. Primăria Oarja a fost de acord, virând, cu titlu de actualizare, 700 milioane de lei vechi în contul Valah Construct. Trebuie menționat aici și faptul că respectivul contract, ce prevedea și clauza de actualizare, a fost conceput de Primărie, nu de agentul economic cu pricina.

Problemele legate de banii cu pricina au început în urmă cu trei ani, prin 2014, la un control al Curții de Conturi. Inspectorii, veniți la Oarja, au declarat ca fiind ilegală plata sumei cu pricina, iar edilii din Oarja și-au însușit raportul și au trecut la încercarea de recuperare a acesteia. Doar că, deși dosarul a trecut prin două instanțe, atât Tribunalul Argeș cât și Curtea de Apel Pitești au decis că rămâne așa. Adică nu este vinovată firma care a încasat, ci autoritatea care a dat. Să dea, acum, din buzunar!
Nemulțumiți de deciziile celor două instanțe, edilii din Oarja au încercat din nou. Acțiunea, introdusă la Tribunalul Argeș s-a soldat, însă, recent, cu o nouă înfrângere.  Tribunalul, în Hotărârea nr. 31/2017, din 13 ianuarie a.c., specifică: ”Respinge acțiunea ca tardiv formulată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.”

Un nou proces pentru plata sumei cheltuite de firma câștigătoare cu avocații

La Tribunalul Argeș apare, în paralel, și un al doilea proces, având ca obiect ”Completare/lămurire dispozitiv”. Este vorba de plata onorariului avocaților care au reprezentat firma Valah, onorariu ce se ridică la suma de 10.000 lei. Și, cum cine pierde, plătește și avocatul, instanța a decis, desigur, ca și suma aceasta să fie achitată tot de perdant, adică de UAT Oarja, prin primar Bâlea Constantin.

21.04.2017  Hotarâre - nr. 562/2017
Admite cererea. Completează dispozitivul sentinţei în sensul că obligă pe reclamantă să plătească pârâtei 10.000 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică, azi 21 aprilie 2017, la Tribunalul Argeş - Secţia Civilă, complet specializat Contencios Administrativ şi Fiscal.


Și pentru suma cu pricina comuna Oarja a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Pitești

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea