Pedeliştii argeşeni au sabotat greva profesorilor!

Decizia Guvernului, aceea de a tăia 25% din salariile bugetarilor, i-a pus pe jar pe angajaţii care lucrează în sistemul de stat. Cele mai drastice măsuri, ca urmare a deciziei Executivului, ar fi putut fi luate de cadrele didactice care au ameninţat că intră în grevă generală, chiar începând din prima zi a desfăşurării examenului de Bacalaureat. În Argeş ostilităţile dintre dascăli şi Guvern au fost calmate cât ai zice „Bratu”, „graţie” unor intervenţii democrat liberale, care i-au convins pe profesori să se implice în derularea BAC-ului, asta dacă nu cumva vor să rămână fără locuri de muncă. Uite aşa ne întoarcem la defunctul regim, cel care punea pumnul în gură tuturor duşmanilor poporului care se împotriveau măsurilor adoptate de tătucu’ Ceauşescu…

Din 43 de licee, 32 n-au vrut să participe la BAC

Cadrele didactice sunt veşnic o prioritate în lungile liste de promisiuni de care se folosesc politicienii în campaniile electorale. După alegeri însă (ca prin minune) nu mai sunt bani pentru profesori, motivele variind în funcţie de inventivitatea celor aflaţi la putere. Ultima tărăşenie care a generat isterie în rândul dascălilor a fost decizia Executivului de a reduce lefurile bugetarilor cu 25 de procente. Acestea fiind circumstanţele, profesorii s-au decis să saboteze examenul de Bacalaureat, aceasta fiind cea mai importantă pârghie de a-i convinge pe aleşi să nu adopte măsurile de austeritate. Ei bine, în timp ce Sindicatele din Învăţământ îşi făceau planuri, doar-doar vor reuşi să convingă Guvernul de injusteţea pe care o comite, PDL-iştii argeşeni îşi făceau planuri în vederea descurajării dascălilor de a continua protestele. Miza portocalie era importantă, că doar cărui Guvern de pe lumea asta i-ar fi convenit să asiste la compromiterea unui examen naţional, din cauza propriei incompetenţe? Să vedem însă cum au stat lucrurile. Pe data  de 27 mai, cadrele didactice din liceele argeşene au început să întocmească liste cu semnături, în vederea stabilirii numărului de profesori care refuză să participe la prima probă a examenului de Bacalaureat, care a început lunea trecută. După cum ne-a confirmat şi Gabriel Bratu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, din totalul de 43 de licee, 32 au decis să intre în grevă. Ulterior însă, lucrurile s-au schimbat simţitor.

Secretarele liceelor – parte din acţiunea de boicotare a grevei profesorilor

Mai mulţi profesori, de la Liceul Teoretic „Ion Mihalache” din Topoloveni, precum şi de la Grupul Şcolar de Industrializare a Lemnului din Piteşti, ne-au semnalat felul în care s-au desfăşurat evenimentele de sabotare a grevei. De reţinut că povestea s-a repetat la toate cele 32 de unităţi de învăţământ care ameninţaseră că nu participă la BAC. După ce cadrele didactice au completat listele prin care anunţau că intră în grevă, secretarele liceelor au fost însărcinate să le telefoneze tuturor profesorilor, încercând astfel să-i convingă să renunţe la proteste. Speach-ul secretarelor a sunat cam aşa: „Domnule profesor, ştiţi, trebuie să renunţaţi la grevă pentru că celelalte licee au renunţat deja. Dacă nu, e posibil să vă pierdeţi postul”. În aceste condiţii, de voie, de nevoie, profesorii s-au dat bătuţi, fiind convinşi că ceilalţi colegi, de la alte unităţi de învăţământ, au procedat similar. În realitate însă, democrat liberalii au avut grijă să-i cuminţească pe dascăli. E simplu de înţeles. Guvernul e democrat liberal, inspectorul şcolar general de asemenea, directorii liceelor sunt susţinuţi de către partidul portocaliu. Aşa se justifică deci, acţiunile întreprinse de către oamenii premierului, care premier nu trebuia să păţească ruşinea de a i se fi reproşat sabotarea Bacalaureatului de către dascăli.

„Nu văd cum puteam să ameninţăm nişte colegi”

Incredibil, dar adevărat. L-am contactat pe Constantin Arsene, directorul Liceului Teoretic „Ion Mihalache” din Topoloveni să aflăm care-i opinia dumnealui vis-a-vis de cele relatate de către dascăli.  Cel puţin povestea cu secretara care i-a anunţat telefonic pe dascăli că ar fi cazul că renunţe la grevă e demnă de regimul lui nea Nicu’. După cum ne-a declarat Arsene: „Nu ştiu nimic. Dacă vreţi, pot să merg să întreb pe secretara noastră. La noi, din 43 de profesori, 20 au semnat că intră în grevă, dar probabil că s-au gândit la copii şi au vrut să-i ajute să poată să dea totuşi examenul. A fost un grup de colegi care a făcut o sesizare la domnul Voica... Eu nu ştiu… Ei sunt toţi titulari. Nu directorul poate să-i ameninţe sau să-i dea afară. Nu văd cum puteam să ameninţăm nişte colegi.”  Va-să-zică şi directorul recunoaşte că i s-au adus reproşuri, dar nu ştie dacă secretara liceului i-a anunţat telefonic pe profesori că trebuie să renunţe la grevă. Ei bine, dacă Arsene are dubii în privinţa acţiunilor secretarei, se va convinge atunci când va primi factura telefonică. Nu-i puţin lucru să vorbeşti la telefon cu câteva zeci de profesori…

„Sunt nişte minciuni vehiculate de diverşi lideri de sindicat”

Discuţia cu Gabriel Bratu, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Judeţean Argeş, a decurs cât se poate de firesc.  Surpriza nu a întârziat să apară… Evident, în primă instanţă ”generalul” a infirmat toate ipotezele: „Sunt nişte teme false. Sunt nişte minciuni vehiculate de diverşi lideri de sindicat. Nu s-au făcut presiuni. În realitate situaţia a fost sub control, lucrurile s-au desfăşurat în condiţii normale şi optime pentru toţi elevii din judeţul Argeş.” Uşor-uşor ne-am apropiat de adevăr: „La Topoloveni, în prima zi, chiar m-am deplasat. Am avut o discuţie în cancelarie cu colegii, de-o manieră foarte civilizată, la o cafea. Nu erau nici un fel de tensiuni. Scopul nostru a fost să desfăşurăm examenul. Restul, fiecare e liber să opteze pentru ce formă de protest doreşte.” Ei bine, cireaşa de pe tort a fost tocmai momentul în care Bratu a admis că s-a implicat în procesul de convingere a dascălilor să renunţe la grevă… De reţinut că, din perspectiva şefului ISJ, sindicatele din învăţământ sunt un fel de vinovat fără vină: „Nu putem vorbi de-o vină. Până la urmă acesta-i rostul sindicatelor. Suntem de acord cu asta. E o formă de protest. Singura vină ar fi putut fi aceea de a sabota, până la urmă, un examen. Deci dincolo de nemulţumirile fiecăruia dintre colegii noştri sau chiar ale noastre, nu trebuie amestecate lucrurile. Nemulţumirea salarială e un aspect, iar dreptul la educaţie şi la instruire al elevilor e cu totul altceva. Noi am departajat foarte clar lucrurile. După cum aţi văzut n-am dat nicio declaraţie şi n-am fost împotriva greviştilor, dar am spus să fie respectaţi copiii pentru că e cu totul şi cu totul imoral să te întâlneşti cu un copil la clasă vreme de patru ani, să-l evaluezi, să-i închei situaţia şcolară, iar în ziua în care ai o probă de Bacalaureat să spui că: „Noi nu putem!”. Din fericire colegii noştri au înţeles lucrul acesta. Iniţial, pe 27 mai, cu câteva zile înainte de a începe examenul de Bacalaureat, dintr-un total de 43 de licee, 32 îşi manifestaseră intenţia de a intra în grevă. După care, prin discuţii, amiabile, colegiale la nivelul fiecărei unităţi şcolare, purtate cu directorii, directorii cu cadrele didactice şi chiar personal am fost în multe unităţi şcolare, colegii au înţeles că nu trebuie să-i afectăm pe copiii.” ANCA ITTU

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea