Patron de videochat acuzat de un prejudiciu de 1,3 milioane lei, obligat de instanță la plata a doar 78.000 de lei

O nouă decizie nefavoravilă Parchetului Tribunalului Argeș a fost dată de către judecătoarea Irina Lazăr la Tribunalul Argeș. În 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au dispus trimiterea în judecată a lui Mircea Corneliu Nicolescu, patronul unei societăţi în care erau realizate activități de videochat. Acesta era acuzat de trei infracțiuni de evaziune fiscală, de spălare de bani, dar și de nerespectarea codului muncii. În aprilie 2017, Tribunalul Argeș a dat verdictul condamnându-l pe Mircea Corneliu Nicolescu la 2 ani închisoare cu suspendare, dar acesta a fost achitat pentru două infracțiuni de evaziune fiscală și pentru spălare de bani. Deși procurorii în rechizitoriu au precizat că „prin activitatea infracţională, inculpatul Nicolescu  Mircea Corneliu a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 1.327.969 lei”, instanța argeșeană a constatat un prejudiciu în valoare de doar 78.708 lei, sumă ce a fost achitată integral de inculpat Administrației Județene a Finanțelor Publice Argeș.

Parchetul Tribunalului Argeș și ANAF-ul au făcut apel

Omul de afaceri bucureștean, Mircea Nicolescu, a deținut în perioada 2009 – 2014 calitatea de asociat unic şi administrator la SC Inside Gold Studio SRL din Mărăcineni. „În perioada 2011 - 2014,  inculpatul Nicolescu Mircea Corneliu, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Inside Gold Studio SRL, nu a înregistrat  în evidenţele contabile ale societăţii veniturile realizate din activităţi de videochat, desfăşurate de un număr de 33 de persoane, cu care nu a încheiat contracte individuale de muncă şi fără a declara plăţile efectuate către acestea. Activităţile de videochat s-au realizat prin intermediul a trei studiouri situate în Piteşti, Slobozia şi Bucureşti, persoanele  de sex feminin, angajate în fapt pentru desfăşurarea activităţii, primind lunar sume cuprinse între 600 şi 3.000 USD. Inculpatul Nicolescu  Mircea Corneliu, în vederea  ascunderii şi disimulării adevăratei provenienţe a sumelor de bani, a efectuat  repetate  operaţiuni  bancare de depunere şi retragere în numerar, prin contul său şi al altor persoane. prin activitatea infracţională, inculpatul Nicolescu  Mircea Constantin a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 1.327.969 lei, fiind instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului”, precizau procurorii în rechizitoriu.
Instanța de fond a reținut că „nu este îndeplinit elementul material al infracțiunii respectiv acțiunea de ascundere a bunului ori a sursei impozabile având în vedere că nu include doar simpla nedeclarare a acestora, ci trebuie întreprinse activitățile de ascundere efectivă raportat la faptul că inculpatul Nicolescu Mircea Corneliu a depus totul ca afacerea lui să fie cunoscută și accesibilă, cu atât mai mult persoanelor de sex feminin, tocmai pentru a le determina pe acestea să presteze activități de videochat și în realizarea acestui scop, așa cum  rezultă din extrasele de cont de la dosar, folosea publicitatea iar anunțurile în ziarele locale sau pe internet erau plătite din contul său personal”. Parchetul Tribunalului Argeș și Agenția Națională a Administrației Fiscale au făcut apel, următorul termen al procesului având loc la Curtea de Apel Pitești pe 26 iunie. Mircea Nicolescu, între 2011-2014, a desfășurat operațiuni comerciale de tip videochat, deși societatea sa figura fără angajați, fără sedii secundare sau declarații fiscale. Procurorii mai precizează în apelul făcut că „sumele de bani obținute și colectate de site-uri erau impozabile: 70% site-urile și 30% studioul de videochat, sumele din urmă nu intrau în conturile societății, ci în cele personale ale inculpatului în scopul evidențiat de a se sustrage plății taxelor și impozitelor… Inculpatul deținea două conturi create online pe care retrăgea sumele de bani”.
De altfel, inculpatul împărțea în mod egal sumele de bani cu modelele de videochat. De asemenea, Agenția Națională a Administrației Fiscale a criticat sentința Tribunalului Argeș pentru „netemeinicie și nelegalitate în ce privește admiterea acțiunii civile doar pentru un prejudiciu de 78.700 lei…
În concluzie, prejudiciul creat statului prin activitățile desfășurate de către inculpat, atât în nume propriu cât și prin intermediul societății se ridică la 1.327.969 lei”, se arată în dosarul aflat, în prezent pe rolul Curții de Apel Pitești.

Mircea Nicolescu: „Recunosc una dintre cele trei infracțiuni de evaziune fiscală și anume pe cea săvârșită în calitate de persoană fizică”

Patronul de videochat, Mircea Nicolescu a recunoscut în fața judecătorului Tribunalului Argeș pe 25 februarie una dintre infracțiunile de care era acuzat: „Recunosc una dintre cele trei infracțiuni de evaziune fiscală și anume pe cea săvârșită în calitate de persoană fizică, ci nu de asociat sau administrator al societății.  În 2011 am început  activitatea de videochat în calitate de persoană fizică fără a folosi societatea Inside Gold. Nu am încercat nici un moment să ascund această activitate, în primul rând pentru că așa îmi era mai ușor să aduc persoane care voiau să lucreze în domeniu. Mai mult, am făcut o intensă publicitate acestei activități atât în mediu online, prin pagini de Facebook, cât și în presa scrisă… În ce privește infracțiunea recunoscută, da, nu am declarat niciuna dintre acele sume”, a precizat inculpatul. În cele din urmă, instanța l-a condamnat, pe fond, pe Nicolescu doar pentru fapta recunoscută de acesta, respectiv de evaziune fiscală realizată ca persoană fizică, dar și pentru nerespectarea Legii nr 53/2003 – Codul Muncii. Pedeapsa contopită ca urmare a celor două infracțiuni a fost de de 2 ani închisoare cu suspendare şi 2 ani interzicerea drepturilor de a fi ales într-o funcție publică.

România - lider mondial în industria videochatului

Videochatul a devenit o afacere înfloritoare în România, ţara noastră fiind în prezent lider mondial, după ce în ultimul an această industrie şi-a triplat câştigurile. Valoarea afacerilor din videochat a ajuns la 100 de milioane de euro, se arată în datele oficiale publicate în luna iunie de către o agenție de profil. Într-un comunicat de presă se precizează că circa 3.000 de studiouri de videochat funcţionează, la ora actuală, în ţara noastră, existând peste 100.000 de modele angajate.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea