ADI SERVSAL ARGEȘ, împreună cu celelalte ADI-uri din România, au reușit să suspende aplicarea taxării la depozitare a deșeurilor până la data de 1 ianuarie 2019

Cum era de așteptat, taxarea la groapă nu a fost primită cu brațele deschise. Am fost multe neconcordanțe în Ordonanța 196/2015, fapt care a condus la dezechilibrarea fluxurilor financiare din managementul deșeurilor din toată țara: firme de salubrizare care refuză să plătească taxa, operatori care nu au mai ridicat deșeurile de la UAT-uri, UAT-uri care refuză să plătească, mașini împiedicate să depoziteze deșeurile la un depozit de deșeuri, comunități întregi rămase fără servicii de salubrizare și foarte multe deșeuri abandonate în natură. Fundamentarea acestei decizii a fost un abuz, neluânduse în calcul realitatea din România. Nu s-a respectat procedură privind consultările cu Asociațiile Profesionale, cu Autoritățile Locale și toate propunerile de armonizare a actului normativ cu planurile județene și memorandumurile de finanțare, în cazul proiectelor de management integrat, au fost ignorate.

De aproximativ doi ani și jumătate, Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară luptă pentru această modificare și pentru instituirea unui sistem progresiv de plată, în raport cu dezvoltarea infrastructurii de tratare a deșeurilor.
Prin Ordonanţa de Urgenţă 48/2017, aprobată în ultima şedinţa de Guvern, Executivul a suspendat aplicarea taxării la groapă a deşeurilor, până în data de 1 ianuarie 2019.
Taxa de 80 de lei pe tonă, prin care se urmăreşte reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, încurajarea colectării selective a deşeurilor şi reciclarea, capitole la care România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, după o amânare de trei ani.
Ministerul Mediului susţine că România nu riscă infringement prin adoptarea acestei măsuri, ci evită acumularea unor cantităţi şi mai mari de de deşeuri care ar ajunge să fie depozitate ilegal în jurul oraşelor.
Ministerul Mediului precizează că, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Asociaţiei municipiilor şi oraşelor şi cu operatorii de salubritate din România, s-au luat în calcul mai multe variante înlocuitoare pentru această taxă de depozit. În primul rând, se analizează posibilitatea implementării sistemului „plăteşti cât arunci”, care să conducă la utilizarea unui tarif diferenţiat pentru cetăţeanul care colectează selectiv. O altă măsură e finalizarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, în luna octombrie, şi promovarea acestuia prin Hotărâre de Guvern până la sfârşitul anului 2017. De asemenea, Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) ar urma să aibă o ţintă anuală de reciclare a deşeurilor municipale, începând cu 25%, până la 50% în 2020, precum şi declanşarea unor campanii naţionale de conştientizare a populaţiei prin care să se prezinte avantajele colectării selective.
Din păcate, prin aplicarea acestei taxe de la 1 ianuarie 2017 și până în prezent, în Argeș s-au plătit peste 1,5 milioane de euro! Această taxă s-a regăsit, în final, în factura achitată de cetățeni, Primării și agenți economici, care, astfel, au plătit mai mult, corespunzător acestei taxe pentru Fondul de Mediu!
Deși  prin aplicarea taxei se dorea stimularea reduceriii cantităților de deșeuri care ajungeau la depozitare, ea a lovit nu în cei ce depozitează necontrolat ci tocmai în cei care și-au organizat serviciul conform cerințelor, au închis depozitele neconforme, adică gropile de gunoi neautorizate, au trasabilitate a deșeurilor bine definită, de la sursă până  la centrul de tratare și depozitare, și raportează conform legislației actuale! 
”Este nevoie să ne organizăm pentru a reduce cantitățile de deșeurilor depozitate conform pragurilor impuse de noua ordonanță și putem evita plata penalităților către Fondul de mediu dacă cei trei factori implicați (operatorul, UAT-ul și ADI-ul ) își asumă rolurile și comunică și colaborează pentru atingerea obiectivelor anuale privind devierea deșeurilor biodegradabile la sursa prin utilizarea unităților de compost individuale, colectarea separată a deșeurilor reciclabile, informarea cetățenilor până la conștientizare privind gestionarea corectă a deșeurilor. În parallel, este nevoie să se completeze și dezvolte sistemele actuale de tratare mecanico-biologică a deșeurilor municipale. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, cu siguranță ne vom putea atinge obiectivele și vom avea un Argeș curat!” spune Gabriel Moiceanu, director executiv ADI SERVSAL Argeș.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea