Curtea de Conturi a făcut prăpăd în curtea Administrației Bazinale de Apă Argeș

# Noua conducere, pusă în termen să remedieze dezastrul și să încaseze banii de la chiriașii la negru
La A.B.A.A.V. se schimbă directorii poate mai des decât șosetele unui anume deputat PSD, unul Mircea, bănuit a fi, de fapt, la originea jocurilor de culise de aici. Doar că, noii directori sunt recomandați mai mult de voce și talent decât de studiile în domeniu. Este și normal. În politică ai prietenii și afaceri cu anumiți oameni, care nu se potrivesc întotdeauna cu fișa postului respectiv. Post plătit însă, întotdeauna, foarte gras și, mai ales, din bani publici.
Așa stau lucrurile și prin curtea Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, care este, în momentul de față, la al treilea director de la începutul anului. Și se pare că nu este și ultimul, dacă ne luăm după informațiile din piață. Așadar, cu rotația cadrelor (de partid) stăm bine. Mult, mult mai rău stau lucrurile în administrarea de care sunt cadrele responsabile. Și nu o spunem noi, ci chiar ultimul control al Curții de Conturi, care a găsit, la Ape, nereguli… gârlă!

Plăți pentru servicii neefectuate, chiriași fără chirie

Ce a constatat controlul instituției cu atribuții specifice în domeniu? Iată ce:
1. ABAAV a închiriat terenuri situate în albiile cursurilor de apă, pe maluri sau în cuvetele lacurilor, firmelor specializate în acvacultură. Nu a încheiat însă contracte, cu acestea, și pentru achitarea contribuției privind utilizarea (gospodărirea) apei, așa cum prevede, în mod expres, legislația în vigoare. Așadar, pentru un lac de pește, Administrația a închiriat numai malul, lacul l-a lăsat pentru vremuri mai bune… cui?! Sau, ca să fim mai expliciți, de ce? Eh…
Suma neîncasată astfel este estimată a se ridica la aproape 700 milioane de lei vechi.
2. Pentru o serie întreagă de bunuri imobile, terenuri situate în albiile râurilor, cuvetele lacurilor etc. închiriate firmelor cu specific de pescuit sportiv/agrement, nu s-au încheiat contracte pentru prestarea de servicii comune. Pe cale de consecință, nu a fost facturată și încasată contravaloarea serviciilor prestate de entitatea publică supusă controlului.
Suma neîncasată a fost estimată de inspectorii Curții de Conturi la peste 2,8 miliarde lei vechi.
3. Plăți nelegale au fost descoperite, de asemenea, la ABAAV. Este vorba de lucrări decontate, dar neexecutate, specialitatea ”construcții”, sau lucrări decontate ilegal
Prejudiciul estimat aici depășește 2,9 miliarde de lei vechi!!!
4. În perioada 2015-2016, au fost efectuate, de asemenea, plăți considerate nelegale din creditele bugetare aprobate pentru lucrări de ”întrețineri și reparații”. Mai exact, la unul din obiectivele proprii, instituția a decontat, fără să clipească, unui constructor, pe baza unei situații de lucrări întocmite de acesta (dislocare mecanică a pământului și împingerea acestuia cu un buldozer cu șenile pe o distanță de până la 5 metri) o sumă spectaculoasă. Situația de lucrări cu pricina nu era însă prevăzută în proiect, și nici nu a fost acceptată, ulterior, de către proiectant.
”Operațiunile”, efectuate cu încălcarea prevederilor legale, au cauzat o gaură estimată la 1,66 miliarde de lei vechi
5. Între 2004 și prezent, s-au descoperit o serie de terenuri aflate în domeniul public, închiriate unor agenți economici, pentru care NU S-A ÎNCASAT CHIRIE
ÎN ACEST CAZ, ”VALOAREA ABATERII DE LA LEGALITATE ȘI REGULARITATE REPREZENTÂND CHIRII NESTABILITE, NEFACTURATE ȘI NEÎNCASATE A FOST ESTIMATĂ LA SUMA DE 5,32 MILIARDE LEI VECHI!!!”

Lista neregulilor descoperite de controlul inspectorilor Curții de Conturi continuă. Noi ne oprim aici, deocamdată, din simple considerente de spațiu. Spațiu pe care, se vede, l-au avut mult mai larg, de manevră, șefii Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea.
Aceeași instituție de control a pus în vedere instituției controlate să remedieze situația până la data de 31 august 2017. Ceea ce, vă spunem de pe acum, va fi imposibil de realizat. Suntem curioși cine va plăti toate aceste sume care, adunate, dau fabulos de mult! În urmă cu câtva timp prezentam, pe larg, cazul unui agent economic ce a dat cu flit instituției, ani la rândul, deși avea o afacere prosperă fix pe terenul închiriat de la ABAAV. În cârciuma cu pricina erau însă primiți, regește, șefii de pe atunci… Vom reveni! A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea