Cele 800 de panouri fotovoltaice din Valea Iașului livrează, de o lună, curent în rețeaua națională

# Acestea produc mai mult curent decât consumă instituțiile publice ale localității
Cu câțiva ani în umră au început, în comuna Valea Iașului, lucrările la constructia unei centrale fotovoltaice, în satul Valea Iașului, pe izlazul Nuculeț. Autoritățile locale, dar și cetățenii, au înțeles că trebuie făcuțI pașI spre viitor, spre eficiență, spre economie. Și, deși a trebuit contractat un împrumut, deși lucrările au înaintat, uneori, cu pas greoi, iată, investiția a început să producă. Centrala fotovoltaică de producere a energiei electrice din conversia energiei solare are o putere de 200 KW/h.
Proiectul a fost realizat cu costuri de circa 20 miliarde lei vechi, iar lucrarea va fi amortizată într-un timp de aproximativ șase ani. “Vorbim de circa 20 miliarde lei vechi care se compun dintr-un împrumut efectuat la Banca Mondială de 456 de mii dolari și diferența din bugetul local. Energia produsă de parcul fotovoltaic, printr-un proces destul de complicat, o introducem în sistemul național și apoi compensăm cu ceea ce consumăm. ”, a adăugat edilul local.

Din 15 iunie, centrala introduce curent în sistemul electric național

Deși nu a fost făcută, oficial, punerea în funcțiune, din motive de întocmire greoaie a hârtiilor și, în general, a binecunoscutei birocrații, centrala a fost pornită, funcționează bine și, de peste o lună, introduce curent în sistemul național.
Nicolae Barbu: ”Da, centrala deja este funcțională, și produce chiar mai mult decât consumăm noi. Principalii consumatori de curent ai comunei sunt stațiile de pompare pentru apă și canalizare, în primul rând, și apoi iluminatul public, primăria, școlile, grădinițele, căminele culturale. Vom compensa aceste consumuri cu energia pe care o producem. Sunt, însă, în continuare, multe drumuri de făcut pe la Minister, pe la birourile celor în măsură să ne autorizeze ca producători nepoluanți de energie și să ne elibereze certificate verzi pentru ceea ce producem.”
În momentul de față, în județul Argeș, doar două primării au reușit să finalizeze astfel de proiecte, și anume Valea Iașului și Merișani. Alte câteva localități au început demersurile, ba chiar au cheltuit sume serioase pentru a implementa proiectele, după care au renunțat. A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea