Ultimul control al Curții de Conturi, la Bradu, a scos la iveală noi bombe financiare

# Aproape 9 miliarde de lei vechi, plăți nelegale numai la nivelul anului 2016 # Majoritatea sumelor reprezintă plăți pentru lucrări fictive

La începutul acestei veri, inspectorii Curții de Conturi au efectuat, timp de o lună și jumătate, un control la Primăria Bradu, finalizat pe data de 29 iunie, control ce a vizat cheltuirea sacului cu bani al instituției numai pentru anul 2016. Așadar, fiind vorba de numai un an, nu s-ar crede că s-ar fi putut descoperi cine știe ce proiectile neexplodate. Mai ales că activitatea instituției, vizând alte activități, a fost verificată de aceeași instituție și cu alte ocazii, recent. Ei, aș. Bineînțeles, și acum, spectacol. Miliarde de lei vechi dați unor varii firme, miliarde de lei vechi cheltuiți, cu o larghețe ieșită din comun, pentru lucrări care nu există! Și asta din banii adunați, bob cu bob, atât de la firmele bogate ce au sediile în comună, dar și, mult mai tragic, de la cetățeni săraci, de la oameni cu nevoi, de la oameni care, pentru a-și putea achita dările, au sacrificat un concediu, o carte, o jucărie pentru propriul copil. PENTRU CA O GAȘCĂ DE HOȚI SĂ POATĂ FURA, NESTINGHERITĂ, CANTITĂȚI IMPRESIONANTE DE BANI!!!
Deși foarte bogată, comuna Bradu are, în continuare, străzi neasfaltate, zone unde localnicii înoată, primăvara și toamna, prin noroi, zone întregi fără utilități esențiale. De ce? Pentru că, deși mulți, până acum banii nu s-au ajuns. De ce, din nou? Păi, după cum se vede, alte nevoi au fost stabilite ca fiind prioritare de vechea conducere.
Raportul anterior releva plăți, de asemenea, nelegale. Sume uriașe cheltuite pentru o asociație sportivă fără nici un fel de rezultate remarcabile; plăți cu avocații, în perioada 2013-2015 de câteva miliarde de lei vechi, deși Primăria avea angajat un jurist. Ei bine, toate acestea au continuat, la nivelul ”pitirii” banilor, și în 2016

 

 

Lucrări de construcții acceptate la plată, decontate dar neexecutate.

Modul de operare descoperit, cu repetiție, de  inspectorii Curții de Conturi, este unul banal: se ia o lucrare, se face o parte din ea, după care se plătește toată, deși restul nu se mai execută niciodată.
Prima firmă menționată, S.C. DERICA ARTVIV S.R.L. din Pitești: ”S-a plătit necuvenit către S.C. DERICA ARTCIV S.R.L. Pitești suma totală estimată de 55.192,34 lei, reprezentând contravaloarea unor cantități de lucrări acceptate la plată și decontate, dar neexecutate la obiectivul de investiții EXTINDERE DISPENSAR – STRUCTURĂ… Consecința economico-financiară a abaterii este prejudicierea bugetului local al entității cu suma totală de 59.600,34 lei (55.192,34 lei plăți nelegale și 4.408 lei majorări de întârziere).”
Următorul paragraf face trimitere la același sereleu, probabil unul foarte prieten, de data aceasta lucrarea plătită dar inexistentă fiind la stadion: ”S-a plătit necuvenit către S.C. DERICA ARTCIV S.R.L. Pitești suma totală estimată de 14.239,87 lei, reprezentând contravaloarea unor cantități de lucrări acceptate la plată și decontate, dar neexecutate la obiectivul de investiții EXTINDERE TRIBUNĂ STADION ÎN COMUNA BRADU, JUDEȚUL ARGEȘ… Consecința economico-financiară a abaterii este prejudicierea bugetului localal entității cu suma totală de 15.663,87 lei (14.239,87 lei plăți nelegale și 1.424 lei majorări de întârziere).”

Stradă din Bradu asfaltată doar în acte

În altă situație, corpul de control a descoperit plăți efectuate unei firme de construcții, TERRA CONSTRUCT LAND S.R.L., în contul căreia ”S-a plătit necuvenit suma totală estimată de 59.286,97 lei, reprezentând contravaloarea unor cantități de lucrări acceptate la plată și decontate, dar neexecutate, la obiectivul de investiții LUCRĂRI DE ASFALTARE STRADA SCOARȚEI, COMUNA BRADU, JUDEȚUL ARGEȘ.”
Lista întocmită cu astfel de lucrări este lungă, iar suma este și mai lungă: aproape nouă miliarde de lei vechi! Somate de cei abilitați, unele dintre sereleurile înfipte în bugetul de anul trecut, prin administratorii lor, și-au recunoscut păcatele și au  emis facturi de stornare. Adică, mai pe românește, dacă tot am fost prinși la furat, recunoaștem. Câți, însă, nu au scăpat,  cu măgăriile făcute ziua în amiaza mare?!!!

Sistemul electronic de achiziții publice, NEFOLOSIT pentru cumpărările directe din Primăria Bradu!!!

Corpul de control al Curții de Conturi a reușit, la Bradu, să descopere și a opta minune a lumii, deși se credea că s-a văzut cam totul: ei bine, în anul 2016, Primăria comunei nu a folosit NICIODATĂ sistemul electronic de achiziții publice (SEAP) pentru cumpărările directe: ”În anul 2016, achizițiile publice realizate prin cumpărare directă, AU FOST EFECTUATE INTEGRAL ÎN AFARA SISTEMULUI ELECTRONIC DE ACHIZIȚII PUBLICE (SEAP), CONTRAR PREVEDERILOR LEGALE APLICABILE DOMENIULUI.”
Fără alte comentarii. Vom reveni, mai ales că, în Primăria Bradu, supraviețuiesc, și acum, câteva specimene ce s-au hrănit, chiar s-au îmbelșugat, în era ”Frătică”. Specimene de dinozauri care, precum dinozaurii, merită expuse!
L.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea