Stagiunea a 11-a a Filarmonicii Pitești a debutat sub semnul grevei japoneze

Pe 14 septembrie, a avut loc concertul simfonic de deschidere a celei de-a 11-a stagiuni a Filarmonicii Pitești, unul sub semnul grevei japoneze. În deschidere, Dima Mihai, șef partidă trompetă, a dat citire unui discurs al instrumentiștilor Filarmonicii Pitești cu privire la diminuările drepturilor salariale, măsuri ce au fost luate începând din luna iulie 2017. Odată cu aceste măsuri, de diminuare a salariilor, unii instrumentiști din Filarmonica Pitești au pierdut chiar 50% din drepturile bănești.
Printr-un mesaj pe rețeaua de socializare Facebook, managerul Filarmonicii Pitești a postat integral discursul instrumentiștilor instituției de cultură, din care vă redăm și noi o parte.

„Nu cerem decât ceea ce este legal să primim. Nu cerem altceva decât respectarea noastră și a meseriei noastre”

„Suntem în grevă japoneză din pricina mai multor evenimente pe care am dori să vi le prezentăm într-un mod succint, dumneavoastră, publicului nostru fidel, cel care ne-a însoțit, ne-a susținut și apreciat de-a lungul anilor, dumneavoastră, celor ce faceți posibilă funcționarea acestei instituții de cultură… În decursul anului curent, 2017, în urma deciziei cu nr. 794 din Decembrie 2016 a Curții Constituționale, artiștii au beneficiat, pentru prima dată în istoria recentă, de majorări salariale susținute. Se poate spune că în sfârșit artiștii încep să fie plătiți într-un mod onorabil. În anul de grație 2007 Filarmonica s-a înființat printr-o emulație de neconceput pentru acele vremuri prin efortul susținut al unui grup de artiști proveniți din 3 mari orașe ale României: București, Pitești și Rm.Valcea și cu largul concurs al Consiliului local Pitești și al primarului de atunci.
Au fost ani frumoși, romantici, dominați de entuziasmul tinereții dar și de mari probleme financiare, unii artiști ajungând să aducă bani de acasă pentru a putea veni sa cânte la Filarmonică, bani cheltuiți pe navetă în special, lipsa de dotări, artiștii venind (și încă vin) cu instrumentele personale fără a fi remunerați în acest sens. (…) În luna August a acestui an, au început problemele: Neplata integrală și discriminatorie a drepturilor salariale, iar de la 1 septembrie există o decizie de micșorare a salariilor, care nu are nicio bază legală, unii colegi pierzând peste 50% din drepturile bănești, media fiind de 35% din salariu lunii iulie. Considerăm această decizie abuzivă, ce are la bază un raționament bazat pe orgolii. Campanie de denigrare împotriva artiștilor prin care se încearcă inducerea ideii că suntem mult prea bine plătiți pentru "munca" noastră. Noi nu cerem mai mult decât ceea ce este legal să primim în virtutea legilor ce guvernează breasla noastră. Noi nu cerem altceva decât respectarea noastră și a meseriei nostre, în schimb, dedicându-ne necontenit, așa cum am făcut-o și pe bani mult mai puțini și în condiții mult mai vitrege.
Sperăm să reușim să trecem cu bine peste această perioadă tulbure în existența Filarmonicii și vă asigurăm de întregul nostru profesionalism pentru ca actul artistic să nu aibă nicio clipă de suferit, din respect pentru meseria noastră și din respect pentru dumneavoastră, publicul nostru minunat! Vă mulțumim!", s-a arătat în mesajul citit în fața publicului de către Dima Mihai, șef partidă trompetă, în numele instrumentiștilor Filarmonicii Pitești.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea