Sală arhiplină la sesiunea de informare de la CCIA cu Inspectorul General de Stat, Nicolae Dantes

Săptămâna trecută, pe 22 ianuarie, în prezența inspectorului general de stat Dantes Nicolae Bratu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, împreună cu Camera de Comerț  Industrie și Agricultură Argeș, au derulat o sesiune de informare și conștientizare a angajatorilor din județul Argeș. Sala de ședințe pusă de dispoziție de CCIA a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de participanți.
Mihail Adrian Oprescu, inspectorul șef al ITM Argeș, a prezentat raportul de activitate al ITM Argeș 2017, evoluția accidentelor de muncă și evenimentelor cu grad ridicat de risc în perioada 2016-2017, evoluția fenomenului de muncă nedeclarată și a numărului de controale efectuate și angajatorii/salariații înregistrați în evidențele ITM Argeș. Alte teme prezentate au fost: modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor de la angajator la angajat; transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată; Registrul general de evidență a salariaților conform HG nr.905/2017; Inspecția Muncii în contextul Legii nr.270/2017 a prevenirii. Sesiunea s-a încheiat cu răspunsurile oferite de către specialisti ai ITM Argeș la solicitările angajatorilor.

Munca la negru, în scădere în Argeș

Identificarea cazurilor de muncă nedeclarată a vizat un număr de 1898 de unităţi controlate, unde au fost identificaţi că folosesc muncă nedeclarată un număr de 189 angajatori, din care sancționați contravențional 172, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 3.562.000 lei. Au fost depistate 540 de persoane prestând muncă nedeclarată. În anul 2017, numărul angajatorilor care folosesc munca nedeclarată și numărul persoanelor identificate în astfel de cazuri a fost mai mic, constatându-se diminuarea muncii nedeclarate, fapt datorat efecienței acțiunilor de control dar și acțiunilor de informare și conștientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată. Numărul dosarelor de cercetare a accidentelor de muncă  a scăzut și el în 2017 la 103 față de 151 în 2016, iar accidentele soldate cu pierderi de vieți omenești au fost 8 în 2017, de la 17 în 2016.

Amenzi în valoare de aproape 4 miliarde de lei

În total, în perioada 01.01.2017 - 31.12.2017 au fost efectuate un număr de 1916 controale. La unităţile unde au fost constatate încălcări ale legislaţiei muncii, inspectorii de muncă au dispus un număr de 1433 măsuri pentru intrarea în legalitate. Au fost aplicate 554 sancţiuni contravenţionale, din care 278 amenzi în cuantum de 3.817.700 lei.

Activitatea ITM Argeș, lăudată de Inspectorul General de Stat

De asemenea, în  2017 au fost cercetate şi avizate 103 dosare de cercetare în care au fost implicaţi 143 de lucrători cu 8 accidente mortale, evoluţia fiind pe un trend descendent. Principalele domenii de activitate în care aceste accidente au fost semnalate sunt fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcţii, silvicultură şi exploatarea forestieră, fabricarea autovehicolelor de transport rutier, transporturi terestre, activităţi de sănătate. Anul trecut, au fost înregistrate patru incidente periculoase, respectiv incendii, produse la anumite societăţi comerciale din Argeş, dar nu au avut consecinţe care să afecteze lucrătorii sau care să producă vătămări de persoane. Cele mai multe persoane accidentate au între 40 şi 50 de ani, respectiv 47 de salariaţi, iar în funcţie de vechime în ocupaţie, cel mai mare număr este la lucrătorii până în 5 ani. 60%, adică 86 de persoane din totalul accidentaţilor sunt lucrători cu vechime pînă la 5 ani.
„Scăderea numărului de evenimente este un fapt îmbucurător datorat în special întensificării activităţii inspectorilor de muncă şi creşterea numărului contractelor individuale de muncă active înregistrate la ITM – 205.831 la un număr de 17.264 de angajatori activi la data de 31 decembrie 2017, compartativ cu aceeaşi perioadă din 2016, în care numărul contractelor de muncă active şi ale angajatorilor activi a fost mult mai mic, respectiv 200.966, la 16.449 de angajatori activi“, a spus Mihail Oprescu.
Inspectorul General de Stat Dantes Nicolae Bratu a lăudat activitatea ITM Argeș, menționând faptul că aceasta se află pe primele trei locuri în plan național.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea