Dosarele „stăpânilor de sclavi” din Berevoești, în pronunțare

# Martori cu identitate protejată audiați de judecător la ultimele termene
Dosarele romilor de la Berevoești, acuzați de trafic de persoane, se află în pronunțare, în primă instanță. Patru dosare cu 26 de inculpați se mai află pe rolul Tribunalului Argeș. Inculpații au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT la sfârșitul anului 2016 și începutul anului 2017. În alte două dosare, dintre care unul cu hotărâre definitivă, judecătorii i-au condamnat la pedepse cu închisoarea pe 12 „stăpâni de sclavi” din Gămăcești, comuna Berevoești.

„Vasile Furdui, tatăl lui Furdui Cătălin, era cel care îl umilea pe Cojocărelu Cristian”

Săptămâna trecută, la ultimele termene din dosarele de sclavie de la Berevoești au fost audiați mai mulți martori cu identitate protejată. După cum vă precizam, în edițiile trecute din „Atitudine în Argeș”, o parte din sătenii din Berevoești implicați ca martori în dosare au fost agresați de rudele stăpânilor de sclavi. Deși sunt citați cu mandat de aducere, jandarmii nu le mai găsesc de urmă, iar în cazurile în care unii dintre martori sunt găsiți, aceștia refuză să mai facă declarații în fața judecătorului, precizând că nu-și mai amintesc ce au declarat la urmărirea penală. Din acest motiv, în dosare, au apărut și mai mulți martori „cheie”, cu identitate protejată.
„Știu că inculpatul Furdui Cătălin avea persoane care munceau în gospodăria sa. Era un băiat de 21-22 de ani. Ulterior am aflat că îl cheamă Cojocărelu Cristian. Era un băiat cumsecade, supus, dar care nu avea voie să vorbească cu nimeni, decât cu cei din familia Furdui. Vasile Furdui, tatăl lui Furdui Cătălin, era cel care îl umilea pe Cojocărelu Cristian. Acesta chiar a fost atenționat de vecini să nu mai dea în el”, a precizat martorul cu identitate protejată.
Pe 25 ianuarie, alţi şapte stăpâni de sclavi din Berevoeşti au primit pedepse cu închisoarea. Grancea Petre - 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare, Grancea Maria a fost condamnată la 7 ani şi 4 luni, Grancea Laurenţiu - 13 ani, Grancea Alin - 7 ani şi 4 luni, Onică Cerasela - 4 ani şi 8 luni; Furdui Ilie-Valentin - 13 ani, Grancea Vasilică - 7 ani şi 4 luni. Dacă sentinţele vor fi menţinute şi la apel, pe lângă închisoare, stăpânii de sclavi condamnaţi trebuie să plătească şi câte 20.000 de euro daune morale către trei dintre victime: Bratu Ion Cristinel, Arsene Daniel, Bădescu Ioan şi Stan Marcel.
Alți cinci stăpâni de sclavi de la Berevoești își ispășesc pedepsele la Penitenciarul Colibași, după ce au fost condamnați definitiv încă din anul 2017. Este vorba de Ciprian Onică - 4 ani și 4 luni, Aurel Onică - 5 ani și 4 luni, Viorel Grancea - 4 ani și 4 luni, Silvia Grancea - 3 ani, Ionuț Grancea - 4 ani și 4 luni.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea