Curtea de Apel Piteşti - pe primul loc, la nivel național, în privința numărului de dosare pe judecător

Săptămâna trecută, la Curtea de Apel Pitești a avut loc prezentarea activității instituției.  Curtea de Apel Piteşti coordonează activitatea a trei tribunale: Tribunalul Argeş, Tribunalul Vâlcea şi Tribunalul Specializat Argeş, care, cu excepţia celui specializat, fiecare coordonează activitatea a cinci judecătorii: Judecătoriile Piteşti, Câmpulung, Curtea de Argeş, Costeşti şi Topoloveni, aflate în circumscripţia teritorială a Tribunalului Argeş, respectiv Judecătoriile Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Horezu, Brezoi şi Bălceşti, aflate în circumscripţia  teritorială a Tribunalului Vâlcea.

Curtea de Apel Piteşti şi instanţele din raza sa de activitate au soluţionat, în 2017, peste 106.000 cauze

În anul judiciar 2017, ca şi în anii anteriori, au avut loc fluctuaţii ale volumului general de activitate, atât la Curtea de Apel Piteşti, cât şi la instanţele din circumscripţia sa. În anul 2017, pe rolul Curţii de Apel Piteşti şi al instanţelor arondate s-au aflat 151.700 cauze (105.977 cauze nou intrate, plus 45.723 stoc dosare nesoluționate la finele anului 2016), comparativ cu anul 2016, când au fost rulate 147.519 cauze (105.092 cauze nou intrate, plus 42.427 stoc dosare nesoluţionate la finele anului 2015). Se constată o creştere a volumului de activitate în anul 2017 cu 418 cauze, cu un ritm de evoluţie de 2,83%, concomitent cu o creştere a cauzelor nou intrate cu un număr de 885 dosare, respectiv o creştere de 0,84%.
În cursul anului 2017, Curtea de Apel Piteşti şi instanţele din raza sa de activitate au soluţionat 106.506 cauze, cu 3.315 dosare mai mult decât în 2016, când au fost soluţionate 103.191 dosare, respectiv cu 3,11%.

404,8 dosare încărcătură pe judecător raportată la volum de activitate

Intrarea în vigoare a Noilor Coduri, a impus instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate care vizează, în principal, simplificarea procedurilor judiciare, pentru a facilita soluţionarea cu celeritate a proceselor, cu impact direct şi asupra executării hotărârilor. Încărcătura medie pe judecător, în raport de numărul dosarelor nou intrate, precum şi stocul existent la 1 ianuarie 2017, a fost de 404,8 dosare efectiv şi 864,3 dosare/ judecător. De remarcat faptul că, în acest an, la nivel naţional, Curtea de Apel Piteşti se situează pe primul loc, cu un număr de 404,8 dosare încărcătură pe judecător raportată la volum de activitate efectiv. În ordine crescătoare, cea mai mare încărcătură la nivel de instanţă este înregistrată de Secţia I civilă cu o încărcătură de 1152,7 dosare/ judecător, urmată de Secţia a II a civilă de contencios administrativ şi fiscal cu un număr de 873,2 dosare/ judecător şi Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi familie cu o încărcătură de 468,3 dosare/judecător.

O singură sancțiune disciplinară în 2017

Analiza centralizată a indicatorilor de eficiență stabiliți de CSM privind activitatea desfăşurată de magistraţii Curţii de Apel Piteşti a condus la obţinerea calificativului FOARTE EFICIENT pentru un număr de 30 de magistraţi şi a calificativului EFICIENT pentru doi magistraţi.
S-a ținut cont de următorii indicatori: rata de soluţionare, vechimea dosarelor în stoc, ponderea dosarelor închise într-un an şi documentele redactate peste termenul legal.
În anul 2017, la instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Piteşti a fost sancţionat disciplinar 1 magistrat de la Curtea de Apel Piteşti şi a rămas definitivă o sancţiune disciplinară pronunţată în anul 2016 faţă de un magistrat al Judecătoriei Piteşti. Au fost aplicate următoarele sancţiuni disciplinare:
- un magistrat de la Curtea de Apel Piteşti a fost sancţionat, în baza art.100 lit.b din Legea nr.303/2004, sancţiunea disciplinară constând în „diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20%, pe o perioadă de 5 luni”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din Legea nr.303/2004, hotărâre contestată de magistratul respectiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie;
- un magistrat de la Judecătoria Piteşti a fost sancţionat, în decursul anului 2016, în baza art.100 lit.a din Legea nr.303/2004, sancţiunea disciplinară constând în „avertisment”, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 lit.i) teza a II-a, hotărâre rămasă definitivă.

Președintele Curții de Apel Pitești: „S-a păstrat şi în 2017 indicatorul de eficienţă Foarte Eficient”

„Anul 2017 a fost un an plin de provocări pentru întreg personalul Curţii de Apel Piteşti şi al instanţelor din circumscripţie, care a rămas în continuare performant, receptiv, echilibrat, dincolo de numeroasele restrângeri bugetare, de condiţiile de muncă improprii din unele instanţe, impedimente în intervenţia în schemele de personal, dinamica dispoziţiilor legislative. Curtea de Apel Piteşti a păstrat şi în anul ce a trecut indicatorul de eficienţă FOARTE EFICIENT, în ciuda creşterii numărului de cauze nou intrate la multe dintre instanţele din circumscripţia acesteia şi a numărului mare de posturi vacante. Rezultatele obţinute se datorează eforturilor corpului magistraţilor dar şi a celorlalte categorii de personal, care, prin aportul propriu au contribuit la consolidarea  progreselor sistemului judiciar la scară largă”, a precizat președintele Curții de Apel Pitești, judecătorul Marius Gabriel Săndulescu. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea