Bilanț frumos pentru o instituție activă! Muzeul Județean Argeș, în 2017, a avut un număr de 123.017 vizitatori

În decursul anului 2017, Muzeul Județean Argeș s-a adresat beneficiarilor săi, publicului consumator de cultură în general, prin serviciile și activitățile muzeistice tradiționale, în primul rând. Avem aici în vedere cele 24 expoziții temporare pe teme diverse, predominând cele de artă plastică, dar și simpozioanele (foarte numeroase și variate ca tematică în 2017 – nu mai puțin de 30) menite a marca aniversări și date importante din istoria națională sau a Europei.
Pentru al cincilea an consecutiv, Argeșul a fost gazda primitoare a Festivalului Național „Dinu Lipatti”. Evenimentul, şi-a  propus descoperirea şi valorizarea tinerelor talente din domeniul muzicii clasice. După un debut regional, Festivalul Național “Dinu Lipatti” a atras în ultimii ani concurenți din ce în ce mai numeroși și valoroși, dobândind o reputație din ce în ce mai însemnată la nivel național.
Călătoria de dezvăluire a moştenirii culturale, a istoriei şi prezentului Argeşului a continuat la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României.
Proiecțiile de Planetariu, variate și adaptate tuturor categoriilor de vârstă, au făcut din această secție a muzeului un adevărat reper în domeniul astronomiei educaționale la nivel național, numărul vizitatorilor din alte județe și din Capitală întrecând astăzi pe cel al publicului argeșean.
Editura Ordessos, înființată în anul 2007 și care deja și-a construit o imagine pozitivă în rândul consumatorilor de cultură, în special amatorii de producții cu caracter istoriografic, științifice sau de popularizare, a publicat 9 volume în anul 2017, contribuind la consolidarea imaginii muzeului ca furnizor de servicii culturale și editoriale la nivelul municipiului Pitești, dar și la nivel județean sau chiar național, având în vedere autorii cărților și rețeaua de distribuție.
Acreditarea activității laboratoarelor restaurare ceramică, taxidermie, hârtie şi bloc carte ale muzeului de către Ministerul Culturii ilustrează sugestiv eforturile consecvente pentru menținerea acestei activități definitorii pentru un muzeu la parametri optimi şi reacreditarea instituţiei până în anul 2022 de către Comisia Naţională a Muzeelor din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.
Pentru publicul avizat și pentru specialiști, valorificarea științifică a patrimoniului muzeului nostru a îmbrăcat forme diverse: publicări de studii și articole în anuarul muzeului (Argesis), dar și în reviste științifice de calitate din țară (Istros, Drobeta etc.) sau de peste hotare (Academia Bulgară de Ştiinţe, Hradec Králové etc.), participări la colocvii, conferințe și congrese pe teme arheologice, istorice, de restaurare a patrimoniului și de științele naturii (specialiștii muzeului au luat parte la nu mai puțin de 24 astfel de manifestări), atât naționale cât și internaționale.
Cu unităţi din învăţământul preuniversitar Muzeul Judeţean Argeş a dezvoltat în anul 2017 numeroase parteneriate, graţie unor programe educaţionale organizate în cadrul instituţiei (”Lecţia de şah”, ”Atelier”, ”Ora de Astronomie”, ”Casa Verde”, ”Micul arheolog”, ”Istoria altfel”).

123.017 vizitatori

”Şcoala altfel”, ”Să știi mai multe, să fii mai bun” este, după ”Noaptea muzeelor”, evenimentul educaţional şi social cel mai important din viaţa muzeelor româneşti.  Pe lângă elevi ai școlilor din Argeş, cu ocazia ”Şcolii altfel”, Muzeul Judeţean Argeş este vizitat şi de grupuri de elevi din ţară.
Ca o notă distinctă, s-a continuat și în 2017 ceremonia publică de acordare a premiilor muzeului în domeniile Istorie și Biologie, prin aceste recunoașteri cu însemnătate mai ales în mediul academic, instituția noastră încercând să stimuleze în primul rând cercetarea științifică de calitate în rândul tinerilor studioși din județul Argeș, să promoveze valorile locale și să crească interesul în mediul publicului larg pentru istorie și biologie, ca două discipline esențiale ale cunoașterii lumii.
Toate programele, expoziţiile realizate au adus Muzeului Judeţean Argeş un număr de 123017 vizitatori.
Şi nu în ultimul rând, anul 2017 s-a încheiat cu una dintre cele mai mari realizări privind investiţiile în patrimoniul cultural imobil, aprobarea  a două proiecte de restaturare prin  POR 2014 - 2020 privind restaurarea Muzeului Județean Argeș, fosta clădire a Prefecturii şi Restaurarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer - Cumpăna”.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea