Procesul unei primării din Argeș cu Apele Române, pentru că nu au decolmatat un pârâu, a ajuns la Tribunal

# Decizia poate crea un precedent uriaș pentru alte administrații locale

La începutul verii anului trecut, o hotărâre judecătorească emisă de o instanță din Pitești venea să tulbure somnul frumos al reprezentanților unei instituții cu un buget uriaș, dar cu realizări puțin vizibile. Hotărârea cu pricina a pus, în curtea Administrației Apelor Argeș, cheltuielile provocate de ieșirea unui pârâu din albie, pârâu care a distrus, pe o porțiune însemnată, un drum proaspăt asfaltat. Astfel, ABAAV, o instituție cu excedent de 3.000 de miliarde de lei vechi, care nu se prea omora însă reparațiile și decolmatările, a devenit, brusc, atentă.

Și nu numai atentă, ci și bună de plată. Culmea, un sărac (Primăria Băbana, una din cele mai sărace admninistrații locale nu numai din județ, ci și din întreaga țară) a îndrăznit să ceară socoteală bogatului care, deși pare greu de crezut, încasează bani pe toată apa care curge prin regiune.
Iată cum sună, la capitolul de descriere a activității, postat pe site-ul propriu, prima sarcină a bogatei instituții:
Activitatea Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea urmăreşte îndeplinirea următoarelor obiective vitale pentru satisfacerea cerinţelor impuse de comunităţile locale, structurate astfel:
# exploatarea şi întreţinerea lucrărilor hidrotehnice şi a cursurilor de apă;
……………
# hidrologie şi hidrogeologie;
……………
# investiţii-dezvoltare.
Așadar, exploatare și întreținere. Rezultatele unei bune activități s-au ”văzut”  în imaginile catastrofale din Bascov, unde apa a intrat, de doi metri, în vilele a sute de oameni. Sau pe întreaga vale a râului  Cotmeana, care, în zona Stolnici, Hârsești, Bârla a curs peste tot, nu numai prin albia ei, colmatată și neîngrijită de ani.
Iată cum sună, însă, hotărârea Judecătoriei Pitești

Tip soluție:
Admite în parte cererea
Soluția pe scurt: Admite în parte acţiunea. Obligă pârâtele (ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ APELE ROMÂNE ȘI ADMINISTRAȚIA BAZINALĂ ARGEȘ-VEDEA, n.r.) la plata către reclamantă a sumei de 125.309 lei reprezentând contravaloare servicii de reabilitare. Respinge acţiunea formulată de reclamanţii Primarul comunei Băbana - Ivan Vasile Bebe şi Primăria comunei Băbana ca fiind introdusă de către persoane fără calitate procesuală activă. Admite în parte cererea de majorare a onorariului de expertiză de la 1.000 lei la 1.500 lei şi obligă reclamanta la plata diferenţei de onorariu de expertiză în cuantum de 500 lei. Obligă pârâtele la plata către reclamantă a sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată constând în onorariu expert. Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Piteşti. Pronunţată în şedinţa publică de la data de 13.04.2017.
Document:
Hotărâre  4514/13.04.2017

 

Proces cu primul termen la 10 luni după înscrierea dosarului!!!

Cu numai o zi înainte de expirarea termenului, cele două bogate instituții amendate au contestat hotărârea Judecătoriei Pitești la instanța superioară, adică la Tribunalul Argeș. Dosarul astfel format, cu numărul 23064/280/2014, înregistrat la data de 20 noiembrie 2017, nu a primit încă, până la această dată, termen. Data recomandată însă, notată pe siteul Tribunalului, este de… 13 septembrie, adică după zece luni de la înscrierea acestuia pe rol. Un termen foarte mare, foarte lung și care, desigur, afectează negative bugetul localității păgubite. În cazul de față, Primăria Băbana mai are ceva de așteptat până când, în cazul în care i se va da și aici dreptate, își va recupera sumele cheltuite pe reparații, dar și cele cheltuite la process, cu avocați și expertize. Vom reveni. A.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea