Dosarul în care Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea a dat în judecată aproximativ 300 de angajați a devenit istorie

# Proiectul de lege privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială și-a pus deja amprenta în Argeș # Cei 300 de angajați de la ABAAV au fost „eliberați” de la plata, în total, a peste 1,1 milioane lei

Săptămâna trecută, s-a adoptat în Camera Deputaților proiectul de lege privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială. Inițial, proiectul de lege viza doar angajații Administrației Naționale „Apele Române” care, astfel, ar fi urmat să fie „eliberați” de la plata unor așa zise drepturi salariale primite necuvenit, după cum a constatat Curtea de Conturi a României. În toată această situație, angajaţii nu au avut nicio vină, ci doar angajatorii care au dat dovadă de o gravă iresponsabilitate.

Aproximativ 300 de angajați ai Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea, instituție condusă de directorul Bogdan Gorunescu, ar fi fost obligați la returnarea unor sume de bani cuprinse între minim 200 lei și până la 7.500 de lei de persoană, în funcție de caz, după ce au primit în urmă cu câțiva ani mai multe drepturi salariale negociate prin contractul colectiv de muncă, drepturi imputate de Curtea de Conturi.

La primul termen de la Tribunalul Argeș nu s-a prezentat nimeni

În acest moment pe rolul Tribunalului Argeș se judecă un dosar în care ANAR, prin Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea, s-a întors împotriva salariaților pentru recuperarea sumelor de bani. Cei 300 de angajați de la ABAAV, dacă pierdeau procesul, ar fi avut de returnat, în total, peste 1,1 milioane lei. Primul termen al procesului desfășurat pe 21 februarie s-a amânat pe 18 aprilie, tocmai pentru că sindicatul de la ABAAV nu s-a prezentat la instanță, toată atenția angajaților fiind pe proiectul de lege care urma să fie propus spre dezbatere la Camera Deputaților. Acesta a fost adoptat, iar legea privind exonerarea personalului plătit din fonduri publice de la plata unor sume reprezentând venituri de natură salarială (PL-x 477/2017) urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui României și apoi publicată în Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte salariații de la Apele Române au fost exonerați de la plata sumelor pentru care Administrațiile Bazinale i-au chemat în instanță, iar procesele devin… istorie.

Cum s-a ajuns ca angajații ANAR să returneze banii

În urma controlului desfășurat în 2015, Curtea de Conturi a imputat la ANAR „efectuarea unor cheltuieli de personal neprevăzute de legislația în vigoare, în sumă de 176.190 mii lei, în perioada 2012-2014, prin includerea în contractul colectiv de muncă a unor drepturi salariale necuvenite (spor de fidelitate, primă de vacanță, al 13-lea salariu și tichetele de masă, premii acordate cu ocazia zilei de 8 Martie și Zilei Mondiale a Apei, indemnizații de pensionare, indemnizația  de  ședință  pentru  membrii  comitetului  de  direcție,  ajutoare acordate  în  baza  contractului  colectiv  de  muncă  –  ajutoare  de  boală,  deces,  premii  acordate  cu  ocazia  nașterii  copilului;  spor  de  10%  acordat  salariaților  din  cadrul  Inspecției Apelor, spor pentru vechime în muncă, calculată prin aplicarea unor procente mai mari decât cele prevăzute în legislație). Astfel s-a trecut la recuperarea banilor, iar sindicatele au început să piardă în instanțe proces după proces. În Argeș, circa 300 de angajați ai Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea aveau de returnat sume estimate în total la peste 1,1 milioane lei. De asemenea, situația a creat mari nemulțumiri în rândul salariaților, mai ales că în ultimii doi ani le-au fost diminuate salariile, în mai multe rânduri.

Ce prevede proiectul de lege nr. 477/2017

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților pe 7 martie după ce a trecut și de Senat încă din şedinţa din noiembrie 2017. Printre inițiatorii proiectului se află actualul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, precum și parlamentarii PSD Viorel Arcaş, Victorel Lupu și Roxana-Natalia Pațurcă. Cum proiectul de lege ar fi exonerat doar angajații ANAR, a fost depus un amendament propus de UDMR prin care se prevede aceleași criterii pentru întreg sistemul bugetar. În acest moment, proiectul de lege a fost depus la Secretarul general în vederea exercitării de către deputaţi a dreptului de a sesiza Curtea Constituţională, iar apoi urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Forma proiectului de lege trimis pentru promulgare

Art. 1. – Prezenta lege se aplică personalului ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice aplicabile anterior intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 2. – (1) Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul prevăzut la art. 1 trebuie să le restituie drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii.
(2) Sumele recuperate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a deciziilor prevăzute la alin. (1), nu se restituie.
(3) Se exonerează de la plată şi impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi obligaţiile fiscale accesorii drepturilor de natură salarială prevăzute la alin. (1), consecinţă a constatării Curţii de Conturi sau a altor structuri/instituţii cu atribuţii de control, a unor prejudicii, atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatorii acestora.
Art. 3. – (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează plata de către personalul prevăzut la art. 1 a sumelor reprezentând venituri de natură salarială, pentru care Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control au constatat că au fost acordate cu crearea de prejudicii, precum şi orice formă de recuperare a acestora.
(2) Ordonatorii principali de credite au obligaţia de a recalcula salariul de bază şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare de care beneficiază personalul prevăzut la art.1 aferente lunii în care intră în vigoare prezenta lege, prin eliminarea din cuantumul acestora a drepturilor constatate a fi acordate în mod necuvenit de către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control.
A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea