Evreii care au cumpărat terenurile din Pădurea Trivale de la Ivănescu cer strămutarea dosarului

# Instanța: „Prin contractele încheiate ulterior, respectiv, 2009, 2010, 2011, 2012 și 2014, prezumția bunei credințe este răsturnată și de împrejurarea că terenul făcea obiectul unui litigiu” # Noi detalii din dosarul în care Direcția Silvică Argeș a cerut anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru terenurile din Pădurea Trivale vândute de Ivănescu

Magnatul Nicolae Ivănescu riscă să plătească despăgubiri de milioane de euro evreilor cărora le-a vândut zeci de hectare în Pădurea Trivale. Asta după ce Direcția Silvică Argeș a câștigat în instanță, pe fond, anularea contractelor de vânzare-cumpărare. Hotărârea nu este definitivă. De altfel, cele trei firme ale evreilor care au achiziționat mai multe hectare de teren de la Nicolae Ivănescu au cerut strămutarea dosarului, cu pricina, din Argeș. Luni, 16 aprilie, are loc primul termen la Curtea de Apel Pitești în ceea ce privește strămutarea dosarului.

În 2006, Ilenei Brătianu i s-au retrocedat, de către autorităţile din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde bunicul său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Terenul din Trivale, pentru care titlul de proprietate a fost emis în februarie 2007, a fost vândut de Ileana Brătianu omului de afaceri Nicolae Ivănescu, care a plătit 350.000 de lei pentru 29,8 hectare din suprafața forestieră. Ulterior, Ivănescu a vândut, către trei firme, suprafețe din teren cu sume de zeci de ori mai mari. Săptămânalul „Atitudine în Argeș” a studiat dosarul privind anularea contractelor de vânzare-cumpărare ale terenului aflat în Pădurea Trivale și vă prezentăm în continuare noi detalii.

Firmele evreilor au achiziționat 22,3 ha de la Ivănescu pentru circa 3,3 milioane euro

Orly Forest, societate cu sediul în București, are ca asociați pe Leza Yosef, Abayev Yair, Josopov Meir și Stoian Valeria. Firma a achiziționat în 2010 de la Nicolae și Maria Ivănescu 15,5 hectare pădure, astfel:
# Contractul nr. 1655/24 iunie 2010 la BNP Gabriela Chiran – terenul în suprafață de 75.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.125.000 euro;
# Contractul nr. 1123/27 aprilie 2010 la BNP Gabriela Chiran - terenul în suprafață de 60.000 mp pentru care s-a achitat suma de 3.706.760 lei, echivalentul sumei de 900.000 euro;
# Contractul nr. 1434/27 mai 2010 la BNP Gabriela Chiran – terenul în suprafață de 20.000 mp pentru care s-a achitat suma de 1.251.720 lei, echivalentul a 300.000 euro.

KNA Big Investments, firmă reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București, a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2012, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
# Contractul nr 630/12 aprilie 2012 la BNP Roșca Irinel Daniela – terenul în suprafață de 34.300 mp pentru care s-a achitat suma totală de 2.186.625 lei, adică echivalentul sumei de 514.500 euro.

Gov Estate & Investment, reprezentată de Gov Nir Shlomo și de Gov Alon, cu sediul în București a achiziționat 34.300 mp de pădure, în 2011, de la Nicolae și Maria Ivănescu:
# Contractul nr. 2644/19 august 2011 la BNP Boyos Nicoleta Romanița – teren în suprafață de 34.300 pentru care s-a achitat suma de 2.186.625 lei, echivalentul sumei de 514.500 euro.

Conform unei grile a notarilor publici, valoarea de circulație a celor 32,8 ha din Pădurea Trivale este de doar 10 lei/mp

Direcției Silvice Argeș i s-a solicitat plata unei taxe judiciare de timbru. În apărarea sa, instituția condusă de Armand Chiriloiu, a invocat că nu poate fi obligată la plata unei taxe judiciare de timbru mai mare decât contravaloarea terenului revendicat. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Argeș, Direcția Silvică Argeș susține că valoarea de circulație a terenului cumpărat de evrei de la Ivănescu este de doar… 10 lei/mp, mai puțin și decât a plătit „Nenea” Ivănescu către Ileana Brătianu.
„Conform grilei notarilor publici din circumscripția Judecătoriei Pitești, valoarea de circulație a terenului forestier este de 10 lei/mp. Așadar, valoarea terenurilor în suprafață de 32,8 ha este de 3.280.000 lei. Prețurile achitate de către cumpărători sunt exagerate față de valoarea reală a acestui teren. Subscrisa nu poate fi obligată la plata unei taxe judiciare de timbru mai mare decât contravaloarea terenului revendicat. Am putea aprecia că vânzarea suprafeței de teren a avut scop ilicit, cunoscându-se încă de la început că retrocedarea terenului forestier s-a făcut cu încălcarea dispoziției legale fiind proprietate publică a statului, exceptată de la retrocedare”, a precizat reprezentanți ai Direcției Silvice Argeș în dosar.

„Inculpații nu aveau cum să transmită ceva ce nu aveau în patrimoniul lor”

În hotărârea instanței, se arată că nu au existat cumpărători de bună credință în ceea ce privește cele 32,8 ha din Pădurea Trivale.
„Motivul nulității absolute parțiale a titlului de proprietate a fost aceea că terenul cu vegetație forestieră în suprafață de 32,8 ha nu reprezintă vechiul amplasament al pârâtei, iar anterior anului 1945 pădurea menționată era recunoscută ca făcând parte din proprietatea de stat, fiind administrată de Casa Autonomă a Pădurilor Statului. (…) Având în vedere că pârâții Ivănescu Nicolae, Paraschiv Victor Ionuț și Ungureanu Nicolae nu au dobândit în proprietate terenul în litigiu, nefiind vorba de cumpărare de bună credință, nu aveau cum să transmită ceva ce nu aveau în patrimoniul lor. Mai mult decât atât, prin contractele încheiate ulterior, respectiv, 2009, 2010, 2011, 2012 și 2014, prezumția bunei credințe este răsturnată și de împrejurarea că terenul făcea obiectul unui litigiu în dosarul nr. 9455/280/2009, cauză în care s-a invocat tocmai nulitatea titlului de proprietate ce a stat la baza încheierii contractelor de vânzare cumpărare. Urmare a constatării nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare pârâții nu mai justifică nici un drept de proprietate asupra terenului în litigiu, terenuri domeniu public stăpânit fără drept de pârâți. Tribunalul urmează a obliga pârâții să lase reclamantului în deplină proprietate și posesie terenurile”, se arată în hotărârea instanței.

Ce zice Nicolae Ivănescu în dosarul de la Tribunalul Argeș

Omul de afaceri Nicolae Ivănescu a precizat în dosar că toate părțile implicate în procesul de vânzare-cumpărare a terenurilor au fost de bună credință.
„În cauză, toate contractele de vânzare-cumpărare a căror anulare este solicitată în cuprinsul cererii de chemare în judecată, noi precizăm că toate aceste contracte încheiate ulterior și având ca bază titlul de proprietate nr. 88/12.02.2007 sunt acte oneroase, în cuprinsul contractelor fiind prevăzute și plătite prețuri la valoarea de piață. De asemenea, toate părțile contractante au fost de bună credință în momentul încheierii contractelor întrucât la data încheierii contractului de vânzare cumpărare a fost avut în vedere titlul de proprietate nr 88/12.02.2007, emis pe numele autoarei inițiale Brătianu Gh. Ileana”, a precizat Nicolae Ivănescu în dosar.
În primă instanță, s-a decis anularea contractelor de vânzare-cumpărare pentru cele 32,8 ha de teren din Pădurea Trivale. De asemenea, instanța l-a obligat pe Nicolae ivănescu să lase în deplină proprietate şi posesia imobilului Cantonul Silvic Plopilor.
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva prin Direcţia Silvică Argeş, aşa cum a fost completată. Admite cererea de intervenţie formulată de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice. Obligă pârâţii să lase în deplină proprietate şi posesie terenul situat în U.P. II Trivale, u.a. 17A%, 17B, 17C, 17A, 13A%, 44A, 44B, 44D, 44AR1, 44R2, aflat pe raza administrativ teritorială a mun. Piteşti. Obligă pârâtul Ivănescu Nicolae să lase în deplină proprietate şi posesie imobilul Canton Silvic Plopilor situat în UP II Trivale, u.a. 44C1 (…) Cu apel în 30 de zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș, pronunțată pe 20 martie a.c. A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea