Din neatenție, doi angajați ai Primăriei Pitești au executat o asfaltare pe un drum privat

# Cazul drumului asfaltat ilegal la solicitarea lui Tudor Pendiuc a creat un precedent # n De această dată, fapta a fost descoperită imediat. Angajații au plătit contravaloarea lucrării realizată pe Aleea Negoiu, pe un teren viran, iar asfaltarea a fost… demolată # Noi amănunte din dosarul în care Tudor Pendiuc a fost trimis în judecată pentru asfaltarea ilegală a drumului care duce la vila fostei sale secretare

Un nou termen a avut loc, săptămâna trecută, la Tribunalul Argeș, în dosarul în care Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, a fost trimis în judecată pentru asfaltarea ilegală a drumului care duce la vila fostei sale secretare, Carmen Lis. În dosar este judecat și directorul ADP, Mircea Braniște, care a achitat deja prejudiciul imputat de procurori,  în cuantum de 27.747 lei. La termenul din 26 aprilie au fost audiați trei martori, un angajat de la ADP Pitești și două persoane din Departamentul Tehnic al instituției. Martorii au precizat că la Primăria Pitești, în mandatul lui Tudor Pendiuc, a mai existat o situație în care s-a asfaltat ilegal, pe domeniu privat. În acest caz, nu s-a lăsat cu trimiteri în judecată, dar angajații găsiți vinovați au trebuit să plătească prejudiciul cauzat, iar lucrarea a fost demolată, nefiind găsită altă soluție.

 

Înainte de executarea asfaltării nu a existat vreo solicitare din partea primăriei sau a locuitorilor din zonă

La ultimul termen de la Tribunalul Argeș, Mircea Braniște și Tudor Pendiuc s-au manifestat total diferit pe parcursul procesului, cât și pe parcursul așteptării începerii acestuia. Dacă Tudor Pendiuc a fost calm și lucid, luându-și chiar notițe în timpul procesului, în schimb Mircea Braniște a fost agitat tot timpul, gesticulând neîncetat la răspunsurile martorilor. Reamintim că în dosar Tudor Pendiuc este acuzat de instigare la abuz în serviciu, iar Mircea Braniște de abuz în serviciu. Tudor Pendiuc i-a indicat lui Mircea Braniște o suprafață de teren, în legătură cu care i-a cerut ca ADP Pitești să execute lucrări de modernizare și asfaltare… pe repede înainte. Așa s-a și întâmplat! O echipă de muncitori de la Secţia de reparaţii străzi şi mecanizare lucrări din cadrul Administraţiei Domeniului Public (ADP) Piteşti a trudit timp de două zile, 17 septembrie - 18 septembrie 2014, la asfaltarea unei părţi dintr-o pădure. Mai exact, vorbim despre prelungirea unui drum până la locuinţa Elenei Carmen Lis, fosta şefă a Serviciului Promovare din cadrul Primăriei Piteşti. În timpul urmăririi penale, Mircea Braniște, directorul ADP Pitești, le-a spus procurorilor DNA că Pendiuc i-a solicitat realizarea respectivei lucrări și că nu și-a dat seama că drumul este unul privat. Colac peste pupăză, în momentul realizării și după efectuarea lucrării, atât angajații primăriei cât și cei care au realizat investiția, au încurcat numele celor două străzi alăturate lucrării, Aleea Căminelor, care făcea parte din domeniu public, cu Aleea Seneslau, care făcea parte din domeniul privat.

Angajații ADP și-au apărat șeful

Cei trei martori prezenți la proces au explicat judecătorului de ce lucrarea a fost realizată fără a exista o solicitare din partea cetățenilor sau din partea primăriei. Reamintim că nu a existat înainte de executarea lucrării, vreo solicitare scrisă sau telefonică din partea primăriei sau a locuitorilor din zonă privind necesitatea asfaltării străzii respective. În cele din urmă, solicitarea scrisă făcută de Primăria Pitești a apărut la aproximativ două săptămâni după realizarea acesteia, fiind menționată împreună și cu alte lucrări. Cert este că pe hârtie asfaltarea ar fi fost realizată pe strada Aleea Căminelor, ci nicidecum pe Aleea Seneslau, strada din apropiere, unde chiar s-a realizat lucrarea. Din acest motiv, procurorii DNA consideră că acest lucru s-a realizat pentru „a ascunde urmele asfaltării ilegale”.
Audiată de către judecătorul Tribunalului Argeș, actualul șef Serviciu Tehnic şi Problematica Mediului din cadrul ADP Pitești, Ana Rădulescu, a precizat: „Știu că nu a existat nicio solicitare din partea Primăriei cu privire la asfaltarea str. Seneslau, iar respectiva solicitare a apărut după realizarea ei. Dacă apreciam că se impune lucrarea se făcea dispoziție pentru aceasta. Au mai existat cazuri când solicitarea a venit după ce lucrarea a fost realizată. Solicitarea a venit la o săptămâna sau 10 zile de la realizarea asfaltării străzii. Nu am avut nicio suspiciune asupra regimului juridic al străzii. Din 2014 și până în 2016 când s-au sesizat organele, noi cei de la Serviciul Tehnic nu am avut nici un dubiu, fiind convinși că lucrarea a fost executată pe domeniul public. Eu cred că domnul director Braniște nu a avut dubii în privința regimului juridic al acestei străzi, considerând că se află pe domeniul public. După ce am fost chemată la DNA, în 2016, fiind în împrejurimi cu alte lucrări, am fost cu domnul director Braniște să vedem și lucrarea realizată pe Aleea Seneslau. Mi-a spus: «Hai să vezi și tu pentru ce ai fost chemată la DNA». A fost singura dată când am fost în acea zonă”. De asemenea, în fața judecătorului a fost audiat și cel care a redactat solicitarea pentru realizarea lucrării, din Partea Primăriei Pitești, la câteva zile după ce aceasta era asfaltată. Trebuie menționat că au mai existat situații la Primăria Pitești în care solicitarea să fie făcută după ce lucrarea a fost realizată, nefiind ceva ilegal, mai ales că respectivele lucrări se fac de pe o zi pe alta. „Am fost sunat de dl director Braniște, în septembrie 2014, să facem o solicitare din Partea Primăriei, pe strada Aleea Căminelor... Nu știu cum s-a creat această confuzie între Aleea Căminelor și Aleea Seneslau...În solicitarea pe care am înaintat-o, nu am avut niciun dubiu că aceasta nu ar aparține de domeniul public”, a explicat și Chiriță Iulian, inspector în cadrul Serviului Tehnic al Primăriei Pitești.

Încă un caz cu asfaltare ilegală pe domeniu privat

Și totuși, aceasta nu a fost singura lucrare realizată de Primăria Pitești fără să fie respectat regimul juridic al străzilor municipiului. Martorii din procesul lui Pendiuc au precizat judecătorului că la Primăria Pitești, în mandatul acestuia, a mai existat o situație în care s-a asfaltat ilegal, pe domeniu privat. În acest caz, nu s-a lăsat cu trimiteri în judecată, dar angajații găsiți vinovați au trebuit să plătească prejudiciul cauzat, iar lucrarea a fost demolată, nefiind găsită altă soluție. „A mai existat o situație de acest gen. După efectuarea lucrării s-a constatat că nu aparținea de domeniul public. Greșeala a aparținut unui coleg. Acel coleg a plătit contravaloarea lucrării. Lucrarea a fost readusă la starea inițială, fiind demolată. În acest caz, solicitarea Primăriei a fost însoțită de schița respectivei străzi unde urma să se asfalteze. O parte din suprafața asfaltată s-a suprapus cu o porțiune de teren, pentru că executantul nu s-a orientat bine”, a mai precizat șef Serviciu Tehnic şi Problematica Mediului din cadrul ADP Pitești, Ana Rădulescu. Pe acest subiect am stat de vorbă și cu directorul ADP, Mircea Braniște, care ne-a spus că lucrarea a fost realizată pe Aleea Negoiu, în zona unui teren viran, doi angajați ai instituției fiind cei care au greșit.

La următorul termen vor fi audiați locuitorii de pe strada Aleea Seneslau

La termenul din 24 mai vor fi audiați alți patru martori. Este vorba de persoane care locuiesc pe Aleea Seneslau, strada care a fost asfaltată de Primăria Pitești nefăcând parte din domeniu public. Procurorii DNA arată că: „în luna septembrie 2014, inculpatul Braniște Florentin-Mircea, în calitate de director al Administrației Domeniului Public Pitești, la instigarea primarului Pendiuc Tudor, cu încălcarea dispozițiilor legale, a dispus în mod abuziv efectuarea unor lucrări de modernizare și asfaltare pentru un drum aflat în afara domeniului public sau privat al municipiului Pitești. Suprafața de teren respectivă (506,6 m2 - o parte proprietate privată, o parte a statului) era constituită dintr-o cale de acces neasfaltată până atunci, precum și dintr-un spațiu cu vegetație aflat în continuarea acestei căi de acces, până la locuința unei persoane cu funcție de conducere în cadrul primăriei Pitești”.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea