Judecătorii Curții de Apel Pitești susțin că modificarea codului penal aduce instaurarea groazei în magistratură

# Judecătorul Ioan Fundătureanu: „Ca pedepse, noi, magistrații, vom avea limite apropiate de cele prevăzute pentru omor sau trafic de persoane”

Modificările la Codurile penale și civile au dat naștere la numeroase nemulțumiri în rândul judecătorilor din țară! Acest lucru s-a întâmplat și în Argeș, unde, pe 16 mai, zeci de magistrați de la Curtea de Apel Piteşti au participat la un protest faţă de preconizatele modificări ale legislaţiei penale. Reprezentanții instanței au preferat să explice motivele care au condus la această măsură drastică într-o conferință de presă la care au luat parte Ion Rebeca, preşedintele Secţia I Civilă şi purtător de cuvânt al curţii piteştene, Ioan Fundătureanu și Costin Andrei Stancu, magistrați ai Secţiei penale de la Curtea de Apel Pitești, respectiv Cristian Gălățanu, grefier documentarist.
Reamintim că mișcarea de nemulțumire a magistraților argeșeni a fost decisă în cadrul unei şedinţe la care au participat 27 din cei 38 de judecători care activează în cadrul instanţei. În cadrul Adunării generale extraordinare a judecătorilor din cadrul Curții de Apel Pitești a fost luată în discuţie prezentarea poziţiei acestora în legătură cu modificările preconizate a fi aduse codurilor penale. În acest sens, peste 40 de magistraţi s-au strâns în faţa Curții de Apel, pentru a protesta faţă de modificările incriminate. A fost o manifestare la care o parte dintre magistrați au ținut robele în mână, mișcarea fiind una tăcută, care a durat o jumătate de oră, iar pe parcursul ei activitatea în instanță nu a fost blocată.

Judecătorii au dubii față de buna credință a inițiatorilor proiectelor de modificare a Codului Penal

În timpul conferinței de presă, judecătorul Ioan Fundătureanu, de la secția penală, a explicat, pe larg, nemulțumirile magistraților față de introducerea în Codul penal a infracțiunilor de „rea-credință”, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani, și „gravă neglijență”, închisoare de la 3 la 7 ani. Judecătorul precizează că prin aceste legi, pe care le consideră nedrepte, magistrații pot să primească pedepse similare cu cele ale violatorilor, consumatorilor de droguri etc.
„Noi, acum, suntem pasibili de răspundere în plan disciplinar. Ce s-a încercat prin această inițiativă legislativă a fost ca să se treacă din plan disciplinar în plan penal. Și nu oricum, ci prin niște pedepse descurajante care ne așează pe noi, ca magistrați, în compania unora pe care noi îi condamnăm pentru fapte destul de grave cum ar fi omor, trafic de persoane, trafic de droguri. Ne așează pe noi, ca și corp profesional, în compania acestor  gen de infractori. Impactul în mediul nostru a fost destul de negativ. Am hotărât convocarea acestei Adunări generale. S-a votat în cadrul acesteia ieșirea pe scările instituției cu roba în mână sau fără ea, după caz. Am dorit să atragem semnalul de alarmă! Noi am mai cerut în cadrul Adunării ca Parlamentul să aștepte și avizul Comisiei de la Veneția care a fost deja sesizat. În hotărârea Adunării generale există un val de neîncredere al nostru față de buna credință a inițiatorilor în asemenea proiecte legislative”, a precizat judecătorul Ion Fundătureanu.

Care sunt amendamentele criticate

În rândul amendamentelor propuse se numără, între altele, şi cele care privesc introducerea a două noi articole (art. 2801 şi 2802), având următorul cuprins:
- Art.2801 Reaua credinţă. Fapta judecătorului sau procurorului care, cu intenţie, încalcă normele de drept material ori procesual sau nu respectă deciziile Curţii Constituţionale, a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori a hotărârilor prealabile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curţii Constituţionale, a Hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, a Hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în măsura în care au fost invocate de către părţi, urmărind sau acceptând vătămarea sau, după caz, favorizarea intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
- Art.2802 Grava neglijenţă. Fapta judecătorului sau procurorului care, din culpă, nesocoteşte, neîndoielnic, normele de drept material ori procesual sau deciziile Curţii Constituţionale, a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în soluţionarea recursurilor în interesul legii ori a hotărârilor prealabile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a deciziilor Curţii Constituţionale, a Hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, a Hotărârilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în măsura în care au fost invocate de către părţi, iar prin aceasta se produce o vătămare sau favorizare, a intereselor unor persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea