Scoaterea din fond forestier și PUZ-ul amână realizarea pârtiei de schi de la Molivișu

# Nu se va schia la Molivișu nici în această iarnă! # Gabriel Dică (foto), președinte ADI Molivișu: „Într-o lună se va realiza scoaterea din fond forestier și apoi se va scoate lucrarea la licitație”

Obținerea de avize amână construirea pârtiei de schi A1 de la Molivișu. Deși s-a dorit ca la sfârșitul acestui an să funcționeze pârtia A1 și argeșenii să schieze în voie, în realitate sunt șanse mici pentru ca obiectivul să mai fie materializat în acest termen. Una dintre problemele care amână realizarea pârtiei este scoaterea suprafeței construibile din fond forestier. O altă situație cu „probleme” este realizarea Planului de Urbanistică Zonal de către Primăria Arefu, plan care are ca termen final februarie 2019.

CJ Argeș - 16 milioane de lei pentru realizarea pârtiei A1

Cu toate acestea, Gabriel Dică, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Molivișu, susține că într-o lună, după ce va fi scoasă suprafața din fond forestier,  poate să fie organizată  licitația privind „Construire pârtie de schi Vidraru A1, Ghițu-Molivișu”. Pentru acest proiect, Consiliul Judeţean a alocat, în ianuarie 2018, nu mai puţin de 16 milioane de lei, în aceşti bani intrând şi racordul la reţeaua de energie electrică şi montarea instalaţiei de transport pe cablu pentru turişti. Reamintim că din ADI Molivișu fac parte CJ Argeș și Primăriile Arefu, Brăduleț și Cicănești.
„Nu s-a rezolvat problema scoaterii din fond forestier. Este într-un stadiu avansat și urmează să primim de la ITRSV Ploiești avizul pentru scoaterea din fond forestier. Ca să pot să obțin avizul de la ei trebuie să obțin și pe cel de al Mediu. Aștept echipă de la ITRSV să marcheze zona care trebuie scoasă din fond forestier… Estimez că într-o lună se va realiza scoaterea din fond forestier și cred că apoi pot să încarc pe SEAP lucrarea pentru licitație. Asta doar dacă nu se ivesc și alte probleme pe care eu la momentul actual nu le cunosc”, a precizat Gabriel Dică, președinte ADI Molivișu.

„ADI Molivișu abia acum are finanțare pentru proiect și o strategie, înainte nu avea”

Autoritățile doresc uitat eșecul primei tentative de a realiza stațiunea, proiect care îi avea în conducere ca preşedinte ADI Molivişu pe Pavel Bârlă şi ca manager de proiect pe Constantin Dârzan. De altfel, Direcția Națională Anticorupție (DNA) are în lucru un dosar cu privire la vechiul proiect al staţiunii de schi Molivişu. Recent, mai mulți angajați din cadrul proiectului au dat declarații la polițiști cu privire la modul în care a decurs proiectul.
Despre problema creată de vechiul proiect a vorbit și actualul președinte ADI Molivișu: „Ne-am îndreptat împotriva fiecăruia în măsura în care am descoperit greșelile în urma auditului. Am făcut o plângere penală la Parchetul Judecătoriei Curtea de Argeș pentru management defectuos. Plângerea a fost făcută împotriva managerului și a fostului președinte. Nu este posibil ca  în 4-5 ani să blochezi un proiect de așa anvergură și să îl duci doar în zona unde îți este confortabil ție. ADI Molivișu abia acum reușește să aibă finanțare pentru proiect, să aibă o strategie, o gândire, per ansamblu”, a mai adăugat Gabriel Dică.
Pentru anul în curs, în afară de construirea pârtiei de schi A1 s-a luat în considerare și realizarea unui drum comunal care să facă legătură cu pârtia, proiect finanțat de Unitatea Administrativ Teritorială Arefu, estimat la 5.650.000 lei. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că drumul trebuie făcut după ce s-a realizat pârtia: „Legat de realizarea drumului, există o condiție, trebuie să existe finanțare. Nu pot să îl fac dacă nu am bani. Dar ideea este că nu am de ce să finalizez drumul înainte dacă eu voi intra cu utilaje grele ca să lucrez la pârtie”, ne-a mai precizat Gabriel Dică.
După realizarea acestor lucrări, printre obiectivele propuse a fi realizate până în 2021 de ADI Molivișu se mai află: pârtia de schi A2, valorificarea în scop turistic a turbăriei Molivișu, instalații de captare, tratare și distribuție apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic în Masivul Ghițu, valorificarea în scop turistic a resurselor regenerabile locale de energie din arealul Ghițu-Molivișu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea