Curtea de Argeș are medic oncolog după o pauză de cinci ani

# O tânără de 30 de ani a venit tocmai de la Oradea pentru a lucra în Argeș

Medicii tineri dau o mână de ajutor bolnavilor din provincie. Mulţi dintre rezidenţi s-au hotărât să nu părăsească ţara și muncesc în oraşe mai mici. La Curtea de Argeş, de exemplu, de la începutul anului s-au angajat 17 medici tineri. În acest fel, după mai bine de cinci ani, oraşul are, în sfârşit, un specialist oncolog. Situația reprezintă o gură de oxigen și pentru bolnavi, cei care erau nevoiți să facă naveta la 50 de kilometri distanță.
Vorbim așadar despre Otilia Chipurici, cea care are 30 de ani și este singurul medic oncolog al Spitalului Curtea de Argeș. S-a angajat în urmă cu trei săptămâni, când s-a mutat de la Oradea pentru noul job. În Argeș, o aşteaptă o misiune grea: are în faţă sute de fişe ale pacienţilor care făceau până acum naveta pentru tratament, în lipsa unui specialist. „Decizia nu a fost atât de grea. Am origini aici, iar vacanțele de vară le petreceam la străbunica mea, destul de aproape, în Costești de Vâlcea. Zona este foarte frumoasă, iar oamenii sunt foarte primitori. Mă bucur să îi cunosc”, ne-a spus medicul oncolog, Otilia Chipurici.
Aceasta a vorbit și despre impactul cu județul Argeș, cu Spitalul din Curtea de Argeș. „Toată lumea s-a mirat, însă pozitiv, mai ales că de ani buni nu a existat un medic oncolog aici. Dar toată lumea a reacționat pozitiv, inclusiv cei de la Pitești, care au spus că vor să ne trimită pacienți”, a mai spus doctorița.
Otilia Chipurici a vorbit și despre diferențele din ultima perioadă. În 2017 era doar rezident, iar acum este medic.
„Abia am terminat rezidențiatul în decembrie, anul trecut, la Institutul Oncologic din Cluj Napoca, iar facultatea am absolvit-o în Oradea. Cred că tuturor le este greu la început, oriunde am fi, și când am început rezidențiatul, am schimbat locația, a fost greu, dar cu perseverență, ambiție și răbdare totul se poate rezolva. Pacienții sunt drăguți, nu simt diferențe între perioada de rezidențiat și cea de medic. Veneam cu aceeași pasiune, îmi plăcea ceea ce făceam. Iar aici, la Curtea de Argeș am găsit un oraș liniștit, fără aglomerație. Pacienți din păcate, la nivel general, sunt mulți, iar medici sunt puțin, cred că ar trebui mai multe persoane să se orienteze spre ramura aceasta”, a mai spus noul medic oncolog din Curtea de Argeș.

O altă situație asemănătoare pentru Spitalul Curtea de Argeș este cea a medicului Șerban State

Acesta are tot 30 de ani și a venit să lucreze aici de trei luni. Pentru el, faptul că s-a angajat în Spitalul Municipal Curtea de Argeș este o întoarcere acasă. Aici va lucra alături de tatăl lui, medic neonatolog și de mama lui, care este în laboratorul de analize.
„Sunt foarte mulți români ce au probleme cardiace. Pentru mine este pozitiv faptul că am oportunitatea de a-i diagnostica prima dată. Poate ei nu știu ce boală au, dar eu îmi dau seama rapid și încerc să îi tratez cum se poate mai bine”, a spus Şerban State, medic cardiolog.
Pentru acesta, trecerea la nivel de medic a fost una plină de emoție, dar și de optimism.
„Trecerea spre medic a fost cu mari emoții, dar și cu dorință de a ajuta oamenii. Este o provocare pentru mine, dar încerc să îi fac față pentru ca oamenii să plece împăcați de aici, să plece cu gândul că vor fi bine. Sistemul m-a primit bine, sunt mulțumit până acum. Trebuie să recunosc că nu totul este roz, așa este în orice început. Eu sunt însă mulțumit și vreau să fac o treabă frumoasă”, spune medicul cardiolog.
Acesta se află așadar, după zeci de ani acasă. Și are sfaturi utile pentru toți oamenii. „Întoarcerea acasă după 11 ani de zile, este un nou început. Să fiu sincer mi-am dorit să am un început aici și vom vedea ce ne rezervă viitorul. Inima trebuie verificată permanent. Oricând pot apărea schimbări, modificări, în funcție de patologie. Aș sugera ca partea de prevenție primară să fie tratată mai serios”, a mai spus medicul. M.M.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea