Elevii argeșeni așteaptă rezultatele la Evaluarea Națională

# În Argeș a existat și un caz special: examen susținut din spatele gratiilor

În Argeș, 4788 de persoane s-au înscris la Evaluarea Națională. Dintre aceștia, la Limba și Literatura Română au ajuns 4716. În schimb, la Matematică au ajuns 4702 elevi. Marți, 19 iunie, se vor afișa primele rezultate și imediat se vor putea înregistra contestațiile. Unul dintre cele mai importante examene din viața oricărei persoane este Evaluarea Națională. La nivelul județului Argeș, mii de candidați au abordat extrem de serios acest pas al vieții, dorind note cât mai mari pentru a prinde un loc la liceul mult dorit.

Caz special: examen din închisoare

Un caz care a impresionat în Argeș este cel al unui bărbat care a susținut examenul din spatele gratiilor de la Penitenciarul Mioveni.
Din motive lesne de înțeles, Inspectoratul Școlar Județean Argeș nu a făcut publică identitatea candidatului, însă a informat cu privire la acest caz. Altfel, în Argeș au mai existat și alte cazuri speciale: un elev a scris teza pe patul de spital, fiind internat la secţia de Boli infecţioase, iar pentru alţi şapte copii cu cerinţe educaţionale speciale-  fie a fost prelungit timpul de lucru - fie au fost amenajate bănci în spaţii separate de sălile de examen.

Ce a picat la Evaluarea Națională?

De fiecare dată, elevii au ieșit extrem de optimiști din sălile de examinare. Pe semne că aceștia au învățat și au rezolvat subiectele. Însă, doar notele din urma corectării pot demonstra acest lucru.
La Limba și Literatura Română, la primul subiect, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere (selectat din romanul „Inocenţii” al Ioanei Pârvulescu, eseistă, publicistă, critic literar, profesoară la Universitatea din Bucureşti) şi de argumentat, într-o compunere de minimum 150 de cuvinte, apartenenţa la genul epic a fragmentului dat.
La al doilea subiect au avut de redactat o naraţiune în care să relateze o întâmplare petrecută în Cetatea Alba Carolina (text din revista „National Geographic”).
La Matematică, exercițiile de la primul subiectau fost, în general, cu un grad mic de dificultate și au verificat niște cunoștințe de bază ale elevului, căpătate în cei opt ani de școală gimnazială. Subiectul a avut șase exerciții, fiecare notate cu câte cinci puncte. E vorba de calcul simplu, dar care presupune respectarea ordinii efectuării operațiilor, regula de trei simplă, operații cu mulțimi, citirea datelor dintr-un tabel și cunoștințe minimale de geometrie.
La subiectul al doilea, elevii au avut de desenat și numerotat un cub, apoi o problemă de divizibilitate cu număr prim, o problemă care se rezolvă cu ajutorul ecuațiilor, de reprezentat graficul unei funcții și de calculat o distanță până la grafic, apoi o expresie cu o necunoscută care trebuia redusă la un număr real folosind formule de calcul prescurtat.
Subiectul al treilea a avut două probleme de geometrie, una de geometrie plană și una de geometrie în spațiu, fiecare având mai multe subpuncte. Problema de geometrie plană a pornit de la datele unor triunghiuri, iar la geometria în spațiu a fost vorba de o piramidă triunghiulară regulată.

Conducerea ISJ Argeș - mulțumită de modul desfășurării examenului

Profesorii din toate comisiile şi-au făcut datoria, conform procedurilor de examen. Nu au fost semnalate probleme medicale sau accidente. Nu am avut niciun incident neplăcut. Subiectele de rezervă nu au fost accesate fiindcă nu a fost nevoie – a declarat Mihaela Crişan, inspector general adjunct în cadrul ISJ Argeș. Acum, conducerea ISJ Argeș așteaptă afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor.

Programul din perioada următoare

Perioada următoare aduce afișarea rezultatelor inițiale, depunerea contestațiilor, dar și afișarea rezultatelor finale. Primele rezultate se vor afişa pe 19 iunie până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse, în aceeaşi zi, între orele 14.00-19.00. Nota obţinută după recorectarea lucrării va rămâne definitivă chiar dacă diferenţa între aceasta şi nota iniţială este mai mică de 50 de sutimi, potrivit unui ordin de ministru. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 20 şi 22 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie.

Cât de mult contează media evaluării în admiterea la liceu?

Rezultatele obţinute la Evaluarea Națională sunt decisive pentru admiterea în învăţământul liceal. Așadar, rezultatele vor reprezenta 80% din totalul mediei, în timp ce restul de 20% va corespunde mediei notelor din gimnaziu. Repartizarea computerizată se va face la data de 9 iulie, în funcţie de media de admitere obţinută şi de opţiunile făcute pe fişa de înscriere la admiterea la liceu.
A.I.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea