Cine refuză să muncească riscă să rămână fără indemnizația de la stat

# Primarul de la Bughea de Jos, Dorel Tănăsescu (foto): „Începând cu data de 1 iunie am sistat la 18 persoane ajutorul social pentru că oamenii nu vin la muncă”

S-a votat legea prin care asistații social, apți din punct de vedere fizic și intelectual, care refuză un loc de muncă, vor pierde ajutorul social. Asistații social care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă sau un curs de calificare pierd ajutorul de stat după cum prevede o lege adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaților. Este vorba despre Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Aceste modificări au fost inițiate de mai mulți deputați ai ALDE. Potrivit inițiatorilor, se impunea modificarea legii și asta pentru că deși se „plâng de sărăcie, mulţi dintre aceştia, nu dau buzna când li se oferă locuri de muncă, preferând să trăiască din ajutoare sociale de la stat, decât să se angajeze”. Așadar, asistaţii social care refuză nejustificat un loc de muncă nu vor mai primi ajutorul social.

Modificări aduse Legii

Deputații au abrogat Art. 3, alin. (1) și asta deoarece „acordarea ajutorului social şi soţilor despărţiţi în fapt, nu contribuie la bunăstarea familiei si la venitul familiei, în România fiind foarte multe cazuri în care unul dintre soţii despărţiţi pleacă să muncească în străinătate, beneficiind totodată şi de ajutorul social din România”. De asemenea, un alt articol s-a modificat și va avea următorul cuprins: „Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social”. De altfel, familia sau persoana singură căreia i-a încetat dreptul de ajutor social „poate solicita un nou drept după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutorul social.” Un alt lucru important este că „lunar, pe data de 1 a fiecărei luni, pentru luna următoare, beneficiarii lucrărilor au obligaţia de a transmite primarului,  în scris, situaţia cu persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social care au efectuat activităţile sezoniere, precum şi numărul de ore efectuate”. În această situație primarul va stabili „menţinerea acordării ajutorului social sau încetarea acestuia”. Nu în ultimul rând, „refuzul repetat de două ori al persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social de a efectua activităţile sezoniere, conduce la încetarea dreptului”. Excepție de la această prevedere fac doar „persoanele care au acceptat un loc de muncă oferit sau participă la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Numărul asistaților sociali - în scădere

Circa 216.000 de oameni au primit în luna martie venitul minim garantat de stat, potrivit celor mai recente date centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Acesta este cel mai mic nivel al numărului de beneficiari de ajutor social din octombrie 2013 încoace.
În Argeş, numărul beneficiarilor este de circa 8.000, iar la Piteşti sunt doar circa 80 de persoane care primesc venit minim garantat. Mulţi primari au început să sisteze plata ajutorului pentru unii beneficiari care nu prestează muncă în folosul comunităţii. Peste 275 lei a fost, în medie, valoarea ajutorului social acordat de stat.

Edilul de la Bughea de Jos “a tăiat în carne vie”: „Legea este bine venită la ora actuală”

În Argeș este deja celebru cazul de la Bughea de Jos, aici unde edilul Dorel Tănăsescu a lăsat anul trecut mai multe persoane fără ajutor social. Acesta a tăiat ajutoarele de care beneficiau mai mulți asistaţi din localitate pentru că, de pe paginile lor de Facebook, unii îi făceau cu mâna ba din avion, ba din vacanţe pe care, teoretic, nu şi le-ar putea permite.  Așadar, în loc se presteze muncă în folosul comunităţii, mulţi dintre asistaţi de la Bughea de Jos prestau muncă în străinătate. În comuna Bughea de Jos sunt circa 500 de asistați sociali: „Legea este bine venită la ora actuală. Zilele astea, începând cu data de 1 iunie am sistat iarăși la 18 persoane ajutorul social pentru că nu vin la muncă. Media este cam 10-12 pe lună. Luna aceasta am încetat la 6 și am suspendat la 12. Suspendarea se face pe o perioadă de trei luni dacă în trei luni nu intri în normalitate și nu te încadrezi în lege vine încetarea. Prin această lege se face un pas față de ce era până acum”, ne-a precizat primarul Dorel Tănăsescu.
A.I., A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea