Un grup de pescari strânge bani ca să populeze cu pește apele din Argeș

# În replică, directorul AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu, anunță și el, în premieră, populări cu pește în barajele din județ # „Va fi ceva pește la Merișani, ceva la Budeasa și ceva la Golești”, spune Istrătescu

Majoritatea pescarilor din Argeș s-au strâns într-un grup pe rețeaua de socializare Facebook și au propus ca în această toamnă să realizeze populări de pește în Barajul Budeasa. Grupul „Pescari argeșeni”, cu peste 4000 de membri, își dorește să strângă în jur de 5.000 de lei pentru așa numita campanie „Pește pentru argeșeni”, urmând a fi cumpărat puiet de crap. Fiecare pescar a fost rugat să doneze cât dorește pentru ca peștele din apele Argeșului să nu dispară.

„Când o să vedem implicare din partea AJVPS? Adică populări pe barajele din Argeș, controale...”

„Sper să reușim sa strângem suma de 4000-5000 de lei ca sa facem treaba cum trebuie, ceea ce facem noi este pentru viitorul copiilor nostri. De abia peste 3-4 ani de zile se va vedea rodul muncii noastre”, anunță administratorul grupului pe Facebook. Și ca totul să fie legal, ținând cont că gestionarul apelor din județ este Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Argeș, a fost contactată și anunțată de această inițiativă și instituția condusă de Constantin Istrătescu (foto). Însă numărul pescarilor argeșeni nemulțumiți de activitatea desfășurată de AJVPS Argeș este în număr foarte mare, pe grupul de pe Facebook existând numeroase nemulțumiri. „Când o să vedem implicare din partea AJVPS? Adică populari pe barajele din Arges, controale... Că asta înseamnă administrare! Nu sa ne ia banii și să prindem doar oblete și babușcă pe toate barajele din Arges. Și în barajele de la noi se poate dezvolta crap, caras, plătică...”, spune, pe Facebook, un argeșean care face referire la toate nemulțumirile pescarilor legate de activitatea acestei instituții.

„Avem 25.000 de lei alocați pentru populare cu pește în acest an”

Plecând de la nemulțumirea oamenilor, am stat de vorbă pe tema populării cu pește a apelor din județ cu directorul AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu care laudă inițiativa pescarilor de a strânge bani pentru pește.
„E poziția lor! Contribuie și ei cu niște bani și o să contribuim și noi de două, trei sau de patru ori mai mult. Este obligația noastră să populăm bunurile piscicole. Această populare a lor va fi făcută tot prin intermediul AJVPS Argeș pentru că noi suntem gestionarul, iar dumnealor sunt membrii noștri. Este o chestiune corectă. Probabil, dacă vor avea suficienți bani strânși, vor face un singur transport în numele lor. Este o treabă de voluntariat, nici o obligație din partea noastră. O să fie contribuția lor, nu ne băgăm noi la colectarea banilor, nu e treaba noastră. Populările se fac primăvara și toamnă. O să facem acest lucru în acest an în septembrie sau octombrie. În bugetul din acest an, aprobat de Adunarea Generală, avem 25.000 de lei, bani alocați pentru populare cu pește. Va fi crap și caras. Asta este contribuția Asociației și ne bucurăm dacă strâng și ei pentru că peștele tot la dumnealor ajung.”, susține Istrătescu.

„Nu s-au mai făcut populări cu pește pentru că în anii trecuți nu aveam contract cu statul”

Întrebat de ce la AJVPS Argeș nu s-au mai realizat până acum astfel de campanii, Constantin Istrătescu dă vina pe cotizația… „mică”, dar și pe faptul că instituția nu putea să facă lucrul acesta neavând contract cu statul român.
„Cotizația la membrii vânători este neschimbată de 25 de ani. Există diferență între un membru vânător care plătește 1.250 de lei și un membru pescar care plătește 90 de lei, iar dacă este pensionar plătește pe jumătate, dacă este peste 70 de ani plătește un sfert și dacă este peste 80 de ani nu îi ia nimeni niciun ban. Sunt anumite facilități acordate. Dacă sunt cu dizabilități plătesc pe jumătate. (…) Nu s-au mai făcut populări cu pește pentru că în anii trecuți nu aveam contract cu statul. Acum suntem gestionarii acestori bunuri piscicole și prin contract avem obligația să facem aceste populări. Înainte lua statul român toți banii, acum ia doar 25% din cotizații. Adunarea Generală a fost de acord să cumpărăm pește de 25.000 lei. Va fi luat crap și caras. Va fi ceva  la Merișani, va fi ceva la Budeasa și va fi ceva la Golești”, a mai adăugat Constantin Istrătescu, directorul AJVPS Argeș.
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea