UPIT face curățenie la Casa Universitarilor și restricționează accesul în clădire

# Un prim pas spre normalitate # Rectorul Dumitru Chirleșan: „S-a realizat expertiza tehnică. Ne încadrăm în banii alocați de la Minister pentru readucerea clădirii în forma inițială” # Conflictul dintre Universitatea din Pitești și Daniel Otobîcu continuă! „Acesta ne cere daune de aproape 3 milioane de lei pe tema Casei Universitarilor, cu contractul ei minunat de sponsorizare, cu tot ce este acolo”, mai precizează rectorul.

Într-o ediție anterioară a săptămânalului „Atitudine în Argeș” vă prezentam situația incredibilă prin care trece „Casa Universitarilor”, clădire aflată în administrarea Universității Pitești. Imobilul situat în strada Eroilor oferă o imagine dezolantă. Aici găsești sute

de kilograme de gunoaie, pericolele sunt la ordinea zilei oricând existând riscul unui incident, iar cu toate acestea accesul se face fără probleme. Drept dovadă, clădirea a devenit și cămin al boschetarilor. Un om al străzii a „modernizat” Casa Universitarilor în propriul dormitor. Are atât saltea cât și pernă, iar în zilele friguroase a aprins până și focul. Despre situația reală a acestei clădiri am discutat cu rectorul Universității Pitești, Dumitru Chirleșan. În urma celor sesizate de noi, la UPIT a existat o ședință în urma căreia s-a luat hotărârea de a se face curățenie în Casa Universitarilor și de a se îngrădi accesul în clădire cât mai repede. Rectorul Dumitru Chirleșan ne-a precizat că are prevăzut în bugetul Univesității două milioane de lei pentru readucerea clădirii în starea inițială, doar că „birocrația statului român blochează lucrurile pe loc”.

# Domnule rector, situația de la Casa Universitarilor oferă un „gust” amar… O clădire impunătoare lăsată în paragină. Ce s-a întâmplat acolo?
- Nu am ce comenta. Ce se constată pe teren este o realitate. Doar că realitatea este în curs de înlăturare. Am obținut în bugetul Universității pentru anul 2018, de la Minister, o sumă generoasă de 2 milioane lei ca să remediem povestea cu Casa Universitarilor.
Am făcut cum cere legea o expertiză tehnică. Trebuie să scoatem la licitație proiectarea întregii povești – va  trebui un proiect de execuție acolo. Acum ne împiedicăm în birocrația românească.

 

„Data de 16 iulie ne va găsi cu ea protejată”

# Ajung acești bani despre care vorbiți pentru reabilitarea clădirii?
- Ne ajung. Nu vrem să îi facem nimic altceva decât să o readucem în forma inițială și să o avem curată, frumoasă și disponibilă pentru evenimente. În momentul în care reușim să instituim acolo o organizare de șantier automat vom avea și paza asigurată pentru obiectiv. Zilele acestea am avut un briefing pe tema Casa Universitarilor. Recunosc că și articolul dumneavoastră a contribuit. În urma întâlnirii am hotărât să facem ceva provizoriu până obținem partea cu autorizația de șantier. Să  facem curățenie, să o îngrădim cu niște plasă verde de tip șantier să punem un pic de pază/monitorizare electronică ca să nu mai intre nimeni acolo. Cam asta am discutat ieri și azi (nr. 3 și 4 iulie). Protejarea obiectivului, în halul în care e acum, se va face în minim 10 zile. Data de 16 iulie ne va găsi cu ea protejată. Pentru acest lucru am alocat 2.000 de lei. La nivel personal nici mie nu îmi pică bine ce e acolo, dar vă spun sincer că există și o problemă de resursă internă, ne cam luptăm cu morile de vânt, iar  birocrația statului român este uriașă.

„Pentru acești bani se vor bate ca chiorii o grămadă de firme”

# Despre banii alocați pentru Casa Universitarilor ați vorbit încă din anul 2017 cu toate acestea acolo nu s-a realizat nimic…
- Am întâmpinat probleme. Primăria a fost foarte generoasă și apropiată de  noi. Ne-a dat exact ce i-am cerut ca să putem intra în procedura de expertiză tehnică. Cu Primăria ne-am înțeles perfect! Dar este vorba despre achizițiile publice. Apar și rechinii de achiziție care îți distrug procedura. Ne-am lovit de această situație și apoi ne-am asumat responsabilitatea de a achiziționa direct partea de expertiză tehnică ce era în limita prevăzută de lege. Expertiza tehnică este gata. Ne vom încadra în banii alocați cu lucrarea. Cu toate acestea lentoarea vine din modul în care statul român te lasă să rezolvi anumite probleme.
# Ce v-ați propus să realizați la Casa Universitarilor în acest an?
- Bucuria mea ar fi să contractez execuția. Dar pentru acești bani se vor bate ca chiorii o grămadă de firme. Contestația va fi certă. Ne vor împinge practic în anul viitor cu execuția.
# Pe scurt, cum s-a ajuns în această situație cu imobilul? Au existat și mai multe litigii pe speța Casa Univeristarilor…
- Partea litigioasă s-a încheiat de mult. Am reușit să încheiem toate procesele care grevau locația. Locația este a Universității din Pitești… E o poveste lungă de tot. Începe în mandatul rectorului Barbu. Cu lemnele lui Otobîcu (nr. Daniel Otobîcu), cu supraînălțare, supraetajare, cu nerespectarea unor proiecte, cu dispozițiile din partea Primăriei Pitești ca acolo să se demoleze tot. Cam așa a fost pe scurt. A rămas în stadiul acela pentru că Otobîcu nu a venit să își ia lemnele. Până nu venea să își ia lemnele nu aveam voie să intrăm pe obiectiv.

„Echipa de acum va menține lucrurile acolo unde trebuie ținute, în zona legii…”

# Totuși, Universitatea din Pitești și Daniel Otobîcu încă se judecă în instanță…
- Încă ne judecăm cu Otobîcu pe tema asta… Eu zic că ne apărăm bine. Dar mai apare variabila numită - instanța. Apărăm instituția de stat cum ne pricepem mai bine. În sensul că vrem să anulăm niște expertize făcute cândva pe genunchi și aprobate de instanța de atunci. Povestea e lungă și complicată. Suntem în instanță pentru că Otobîcu ne cere daune de circa 2 milioane și ceva de lei, aproape 3 milioane de lei pe tema Casei Universitarilor, cu contractul ei minunat de sponsorizare, cu tot ce este acolo. În instanță trebuie să te duci cu probe nu cu povești. Și cerem să se probeze valoarea respectivă. Litigiul vine acum pe tema unui contract de sponsorizare care și-a încheiat validitatea.
Noi nu mai avem litigiu pe locație și de aceea putem să intervenim acolo… Repet, povestea e lungă și complicată, nici eu nu o stăpânesc în întregimea ei. Vă asigur că echipa de acum va menține lucrurile acolo unde trebuie ținute, în zona legii…
Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea