Dacia, în Argeş, şi Nokia, la Cluj, au asigurat celor două judeţe creştere economică în plină recesiune

# Cele două judeţe sunt, de fapt, singurele care au avut un bilanţ pozitiv la nivel de ţară. Anii de criză care – spun numai guvernanţii – au trecut, au adus în atenţia analiştilor două branduri. Acestea au asigurat, în plin declin, creştere economică judeţelor de rezidenţă. Este vorba de brandurile Dacia şi Nokia. Acestea au făcut ca cifrele celor două judeţe aparţinătoare – Argeş şi Cluj – să fie pozitive, într-o „mare” de minusuri.
În anul 2009, an de plină recesiune, economia naţională a scăzut cu 7,1% din PIB. În acelaşi timp, cea a judeţului Argeş a crescut cu 3,9% din PIB-ul local iar cea a Clujului cu 0,5%. În 2010, când economia naţională a scăzut cu 1,3% din PIB, cea  a Argeşului a crescut cu 4,6% din PIB-ul local iar a Clujului cu 1,5%.
În 2009 şi 2010 economia românească s-a prăbuşit, mai întâi cu 7,1% din PIB apoi cu 1,3% din PIB. Deşi tăierea salariilor s-au deprecierea lor din cauza inflaţiei precum şi şomajul au afectat toate judeţele din România, statistic, nu toată ţara a fost în recesiune.
În perioada 2009 - 2010 judeţele Argeş şi Cluj au fost singurele din România care au avut creştere economică, respectiv apreciere reală a PIB, în ambii ani în care economia naţională s-a prăbuşit, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).
Explicaţia este una cât se poate de simplă. Cele două judeţe au profitat, din plin, de cele mai importante motoare ale economiei naţionale din ultimii trei ani: Dacia şi Nokia.
Afacerile Dacia au crescut cu 50% de la finele lui 2008 la finele lui 2010, de la 7,64 de miliarde de lei în 2008 la 11,4 miliarde de lei în 2010. În cazul Nokia creşterea a fost mult mai mare (conform z.f.). De la afaceri de 1,67 de miliarde de lei la finele lui 2008, gigantul finlandez a ajuns la venituri de peste 6,2 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, deci de aproape patru ori mai mari. L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea