Slujbă de pomenire la 80 de ani de la moartea Reginei Maria și 91 de ani de la moartea Regelui Ferdinand

În ziua de 18 iulie, în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, Părintele Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba parastasului la împlinirea a 80 de ani de la moartea Reginei Maria și 91 de ani de la moartea Regelui Ferdinand, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși, conform eparhiaargesului.ro
Regina Maria a rămas în istorie asociată cu o anumită simbolistică regăsită în special în pictură, pirogravură, scrieri sau design de bijuterii. Indiferent de miriadele de cuvinte scrise, există o continuă fascinaţie din care iradiază dragostea Reginei pentru viaţă şi frumos, iar mottoul adesea folosit de ea,   per amorem ad lucem, este expresia întregii sale existenţe, care o aduce astăzi în amintirea noastră.
Înaltpreasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța Reginei Maria pentru poporul român arătând că ea a fost darul lui Dumnezeu pentru acest neam. Maria este cunoscută drept regina soră de caritate, regina diplomat, regina scriitoare,  promotoare a artelor, cunoscătoare a florilor, regina artist, care din primii ani petrecuţi în România picta şi imagina designuri ale mobilierului şi saloanelor sale, ale grădinilor, dar mai ales al bijuteriilor. Curajul ca modalitate de manifestare a ideilor i-a fost inoculat din copilărie de mama sa, Maria Alexandrovna, fiica Ţarului Alexandru II al Rusiei. Cultul pentru scris şi corespondenţă era tipic perioadei victoriene, dar la Maria avea o notă specială moştenită de la bunica sa Regina Victoria, faimoasă prin amploarea corespondenţei şi a jurnalelor.
Regele Ferdinand I a murit în dimineața zilei de 20 iulie 1927, la orele 2,15, la castelul Pelișor din Sinaia (unde se retrăsese din 27 mai), potrivit comunicatului oficial. De la Sinaia, corpul neînsuflețit al lui Ferdinand a fost adus în București și depus la Palatul Cotroceni, timp de două zile (22 și 23 iulie) pentru organizarea funeraliilor. În dimineața zilei de 23 iulie, sicriul a fost transportat la Gara de Nord, unde a fost urcat într-un tren special cu destinația Curtea de Argeș. Aici, a avut loc slujba religioasă, după care Ferdinand I a fost înmormântat în biserica mănăstirii, alături de înaintașul său Carol I și regina Elisabeta.
După o suferinţă prelungită, Regina Maria a murit la Castelul Pelişor pe 18 iulie 1938. Pe 21 iulie cortegiul funerar  a sosit la Palatul Cotroceni, fiind anunţat prin 75 de salve de tun, iar pe 24 iulie trupul Reginei a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeş, necropola familiei regale. Presa din România scria în acele zile:“în sunetul clopotelor, în durerea copleşitoare a întregului popor care a iubit-o şi care nu o va uita niciodată, Marea, Sfânta Regină Maria, a făcut ultimul drum în eternitate”.
În finalul evenimentului,  au fost depuse coroane de flori la mormintele Regelui Ferdinand și al Reginei Maria.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea