”Firmele care au realizat podurile peste râurile Doamnei și Argeș și-au bătut joc de Primărie și de cetățeni”

# Declară viceprimarul Sorin Apostoliceanu

Două lucrări date în folosință în 2014 pun în pericol viața oamenilor. Conducerea Primăriei Pitești consideră că proiectele și lucrările la podurile de peste râul Doamnei, în special, respectiv râul Argeș au fost defectuoase. Viceprimarul Sorin Apostoliceanu susține că administrația locală va acționa în instanță atât proiectantul cât și constructorii lucrărilor pentru recuperarea sumelor de bani ce urmează a fi plătite pentru refacerea obiectivelor. Cum s-a ajuns în această situație și ce susține unul dintre constructorii celor două poduri vă prezentăm în cele ce urmează.

Lucrări finalizate în 2014, cu probleme mari în 2018

Proiectul ”Modernizare Pod peste Râul Doamnei” a fost finalizat pe 29 iunie 2014. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin fonduri europene, a fost de 3.737.466,53 lei, din care contribuția proprie a Primăriei în proiect a fost de 101.743,02 lei. ”Obiectivul specific al proiectului a fost reabilitarea și modernizarea infrastructurii urbane pentru eliminarea disparităților de accesibilitate și pentru creșterea gradului de confort al cetățenilor din municipiul Pitești, prin modernizarea Podului peste Râul Doamnei”, se arată în proiect. Cu toate acestea, nemulțumirea oamenilor este la ordinea zilei. Investiția a fost realizată de asocierea dintre firmele Star Trading Impex SRL, a omului de afaceri Bobi Marinescu (foto), și Zeus SA, a lui Grigore Dobre, proiectantul fiind Europroject Partner SRL din Târgoviște.
Cel de-al doilea proiect ”Modernizare Pod Argeș”, finanțat tot prin fonduri europene, a fost finalizat pe 23 iunie 2014, având o valoare totală de 6.993.646,65 lei, din care contribuția Primăriei a fost de 198.949,25 lei. Proiectantul investiției a fost IPTANA SA. Lucrările au fost realizate tot de firmele Star Trading Impex SRL și Zeus SA. Obiectivul general al proiectului a fost reabilitarea infrastructurii urbane din municipiul Pitesti, prin cresterea accesibilității, îmbunătățirea transportului public și asigurarea condițiilor bune de trafic, contribuind astfel la întărirea poziţiei competitive şi a atractivităţii municipiului Piteşti în cadrul sistemului teritorial local, regional, naţional şi european”, se arată în proiect.
La patru ani de la realizarea acestor lucrări, problemele sunt tot atât de mari ca și investițiile în momentul proiectării lor. Mai ales la Podul de peste râul Doamnei. Deși în garanție, asfaltul de pe pod arată ca după bombardament, iar ”cârpeala” făcută de constructori se strică doar după câteva luni.

Viceprimarul Apostoliceanu: ”Podul de pe râul Doamnei a fost făcut prost”

Despre situația celor două obiective ale municipiului am stat de vorbă cu viceprimarul Sorin Apostoliceanu. ”Podul de pe râul Doamnei a fost făcut prost. Noi am făcut și o expertiză tehnică, anul trecut, în care se spune foarte clar că a fost realizat prost. În urma expertizei tehnice, în acest an, am scos la licitație să fie reparat. S-a desemnat câștigătorul care urmează să facă un proiect pentru refacere. Vom face această reparație din banii noștri și îi vom acționa în judecată atât pe constructori, cât și pe proiectantul care a făcut podul de peste râul Doamnei ca să ne recuperăm banii de la ei. Și proiectantul a greșit pentru că este același constructor ca la Podul de peste râul Argeș, iar acolo nu sunt foarte multe stricăciuni. Așteptăm noul proiect, probabil va dura circa o lună. Proiectantul va stabili ce este de făcut și abia apoi putem vorbi și de o sumă. E mult de făcut pentru că acolo e dezastru. Trebuie înlăturat covorul de asfalt. O să fie costuri ridicate. Investiția este încă în garanție. Ei au mai astupat niște gropi pe acolo după ce le-am făcut noi adresă timp de cinci luni, dar ei acolo trebuie să refacă totul… De aceea îi vom acționa în instanță.  ”, a precizat viceprimarul Sorin Apostoliceanu.

”Constructorii ne-au spus că o să intervină după 29 septembrie la Podul de peste râul Argeș”

În schimb, la Podul de peste râul Argeș problemele nu sunt la fel de mari ca cele de la Podul de peste râul Doamnei. ”La Podul de pe râul Argeș le-am făcut adrese din februarie ca să intervină. A început să cedeze pe lângă grilele de scurgere a apei. Am început efectiv să ne rugăm de ei să repare. La fiecare lună facem câte o adresă către firmele constructoare pentru că încă din februarie acolo sunt niște probleme, s-au rupt niște lamele. Există pericolul să taie cauciucurile mașinilor. Într-un final, constructorii ne-au răspuns, în urmă cu câteva săptămâni, că o să repare după 29 septembrie pentru că așteaptă să le sosească niște materiale. (…) Trebuie precizat clar: firmele care au făcut lucrările la podurile peste râurile Doamnei și Argeș și-au bătut joc, efectiv, de Primărie și apoi de cetățenii. Cetățenii au tot dreptul să ne tragă la răspundere...”, mai precizează Apostoliceanu, viceprimarul Piteștiului.

Bobi Marinescu: ”Am atras atenția de la bun început că sunt lucruri prost făcute în proiect”

Omul de afaceri Bobi Marinescu (foto), patronul societății Star Trading Impex spune că ei au respectat proiectul și că a atras atenția de la început asupra problemelor din proiectul Podului peste râul Doamnei.
”Să se vadă dacă s-a respectat proiectul sau nu. Dacă el s-a respectat și lucrările au fost făcute conform proiectului trebuie să răspundă cine a făcut proiectul. Dacă lucrările nu au fost făcute conform proiectului  și e greșeala constructorului o să răspund eu, e foarte clar. Dacă eu am respectat proiectul nu este vina mea. Am atras atenția de la bun început că sunt lucruri prost făcute în proiect și toată lumea mea a spus că este proiect pe fonduri europene și nu putem să schimbăm nimic, atunci eu nu am nicio vină. Probabil, urmează să ne judecăm și dacă judecătorul va spune că trebuie să plătesc, atunci voi plăti”, a precizat Bobi Marinescu.
În schimb la Podul de peste râul Argeș, omul de afaceri spune că lucrărilor vor fi reparate în cel mai scurt timp. ”Acolo sunt niște probleme. S-au întins cu niște garanții foarte mari, nu se dau asemenea garanții pentru că acolo traficul este mult mai mare față de ce s-a prevăzut când s-a făcut studiul de trafic. Acolo se va repara. Se comandă deja materialele. Acolo trebuie lucrările făcute dar și podul să fie întreținut. De genul trebuie decolmatate niște guri de scurgere, nu se lovește cu lama la deszăpezire etc.”, precizează patronul Star Trading Impex. A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea