Agenția pentru Protecția Mediului Argeș - gaură de… 120.000 de lei

# Mariana Ionescu (foto), fostul director al instituției, a primit despăgubiri uriașe în urma procesului intentat agenției
Agenția Națională pentru Protecția Mediului a fost bună de plată în cazul fostei directoare de la APM Argeș, Mariana Ionescu. Agenția pentru Protecția Mediului Argeș, între anii 2016-2017, a fost singura instituție din județ care a avut, doi directori executivi, în același timp. După ce instanțele argeșene au considerat decizia de destituire a doamnei Ionescu din fruntea instituției ca fiind una abuzivă, ANPM a fost obligată la reintegrarea acesteia în funcția avută înainte de eliberare, dar și la plata salariului ei pe parcursul ultimilor doi ani ca director în cadrul instituției.

Vorbim de aproximativ 120.000 de lei, sumă plătită de ANPM către Mariana Ionescu fără ca aceasta să-și desfășoare o secundă activitatea în cadrul Agenției. Iar banii au fost plătiți de instituție, fără ca vreun funcționar public să fie considerat responsabil. Cert este că Mariana Ionescu dorește ca cei care au semnat actele de destituire a sa, decizie care a fost considerată nulă de instanță prin hotărâre definitivă, să fie buni de plată.

Mariana Ionescu: „Am primit un salariu net de 80.000 de lei, la care s-au adaugat și contribuțiile sociale”

Astfel se face că Mariana Ionescu a fost reintegrată în funcția de director la APM Argeș, începând din decembrie 2017. Totodată, aceasta urma să primească despăgubiri, reprezentând salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi alte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de conducere începând cu 15 ianuarie 2016, dată în care ea a fost destituită din funcție. După ce a câștigat procesul cu ANPM și a fost reintegrată în fruntea APM Argeș, prima decizie a Marianei Ionescu a fost concediul, iar apoi demisia, pe 28 decembrie 2017, ea preferând să-și continue activitatea în privat, la propria sa firmă, un laborator care prelevează probele pentru analize de mediu.
„Mi s-au plătit banii de la Agenția Națională cam prin luna februarie. Au plătit și banii și contribuțiile sociale. Eu personal am primit un salariu net de 80.000 de lei. La acesta mai trebuie adăugate contribuțiile de la stat care înseamnă încă jumătate din această sumă. S-a plătit undeva la 120.000 lei. Eu nu am mai cerut despăgubiri”, ne-a precizat Mariana Ionescu.

„Doresc ca banii să fie recuperați de la persoanele fizice care sunt vinovate”

Și totuși, fosta directoare de la APM Argeș își dorește ca acești bani să fie plătiți de persoanele care au luat decizia privind destituirea sa din funcție. Reamintim că decizia privind demiterea acesteia a fost luată de președintele ANPM din acea perioadă, Toma Petcu, actual deputat și fost ministru al Energiei, măsură ce a fost considerată nulă de instanțe. În urma acestei decizii, într-un final, atât Cristiana Elena Surdu, actualul director de la APM Argeș, cât și Mariana Ionescu au primit, în ultimii doi ani, în același timp, salariul de director executiv.
„Acum urmează să vedem cum facem ca să îi recuperăm de la persoanele fizice care sunt vinovate, nu de la stat, că statul nu are nicio vină că și-a angajat consilieri care nu sunt profesioniști. A fost greșeala unor persoane fizice. Eu așa zic. Cine greșește plătește! Am vorbit cu avocatul meu și vedem cum facem ca să avem câștig de cauză și în această chestiune. Nu mai avem treabă cu instanțele. Probabil vom face niște demersuri pe la Curtea de Conturi, Ministerul de Finanțe”, a mai adăugat Mariana Ionescu

Instanțele i-au dat câștig de cauză fostei directoare

Mariana Ionescu a câștigat în instanțe dreptul de a fi reintegrată în funcția avută înainte de eliberare. Un prim pas a fost decizia Tribunalului Argeș, instanță care a stabilit, în vara anului 2017, admiterea acțiunii: „Constată nulitatea absolută a Deciziei nr. 44/15.01.2016 emisă de Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Obligă pârâta la reintegrarea reclamantei pe postul deţinut anterior eliberării din funcţia publică, precum şi la plata de despăgubiri, reprezentând salariul indexat, majorat şi recalculat precum şi alte drepturi de care ar fi beneficiat în funcţia de conducere din care a fost eliberată, începând cu data eliberării din funcţie şi până la reintegrarea efectivă. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 1600 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.
Cum hotărârea nu a fost definitivă, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a făcut recurs. Astfel, pe 11 decembrie 2017, Curtea de Apel Pitești a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. „Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la 1500 lei onorariu de avocat, după reducere. Definitivă”, se arată în hotărârea Curții de Apel Pitești.

Cum argumenta președintele ANPM înlăturarea Marianei Ionescu din fruntea APM Argeș

Toma Petcu, președinte al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din decembrie 2015 până în mai 2016, este cel care a luat decizia de înlăturare a Marianei Ionescu din fruntea APM Argeș, ca urmare a unei cercetări disciplinare. În cele din urmă, instanța a considerat decizia ca fiind nulă, iar ANPM a trebuit să plătească despăgubiri de circa 120.000 lei.
Trebuie menționat că actualul deputat Toma Petcu a îndeplinit funcția de ministru al Energiei din ianuarie 2017 până în ianuarie 2018, când, din cauza problemelor de sănătate, a renunțat la mandat. Într-un răspuns dat în presa locală, în 2016, fostul președinte ANPM - Toma Petcu - preciza motivele de drept ale destituirii fostei directoare și făcea referire și la art. 101, alin. 1, lit. A din Statutul funcționarilor publici, respectiv: „pentru săvârșirea repetată a unor abateri disciplinare sau a unei abateri disciplinare care a avut consecințe grave”.
Până la urmă, instanțele argeșene au considerat că dreptatea este de partea fostei directoare.A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea