Biblioteca Oraşului Topoloveni. 135 de ani de la naşterea marelui om politic Ion Mihalache

Luni, 13 Martie 2017 22:25

Activităţile culturale din zilele de 2-3 martie 2017 de la Biblioteca orăşenească Topoloveni au fost dedicate comemorării a 135 de ani de la naşterea omului politic Ion Mihalache, născut la 3 martie 1882, în localitatea Topoloveni (Goleştii-Badii), cel ce avea să înfiinţeze Partidul Ţărănesc. În concepţia lui Mihalache, progresul ţării nu consta în industrializare, ci în agricultură. Ambele întâlniri au avut ca protagonişti elevi şi profesori de istorie ai Liceului «Ion Mihalache» precum şi bibliotecarul responsabil al Bibliotecii orăşeneşti. Aceste reuniuni au rolul de a aduce informaţia la utilizatori, de a ne cunoaşte identitatea şi personalităţile reprezentative ale societăţii româneşti.

Femeia - cântec și vers la Biblioteca Județeană

Luni, 13 Martie 2017 22:24

Săptămâna trecută, Biblioteca Județeană Argeș a vibrat la unison cu principiul feminin. Expoziția din vitrine a depănat amintiri despre femeile celebre ale secolului 20 și Corul Veteranilor ”Mihai Viteazul”, dirijat de unul dintre cei mai stilați seniori ai urbei, Nicolae Perniu, a susținut un recital vivace, mobilizator.
Notele de duioșie i-au aparținut cantautorului Stelian Necșoi, care a făcut trecerea către concertul extraordinar, din seara de 6 martie, al Coralei Bărbătești ”D. G. Kiriac”. George Paraschivescu, Silviu Deaconescu și Daniela Colceriu au fost maeștri de ceremonie exemplari, iar coriștii au cântat cu inima primei lor tinereți, alături de copiii de la ”D. G. Kiriac Junior”.

 

La Biblioteca Județeană Argeș, mărțișoare pentru mame - realizate la atelierul de Quilling

Luni, 13 Martie 2017 22:23

Quillingul este arta  benzilor de hârtie subțire, colorată. Aceste benzi se rulează în diferite forme, iar apoi se lipesc între ele, pentru  a crea modelul dorit. A fost folosită pentru prima dată în Franța și în Italia, la decorarea cărților și a ramelor, reușind să fie o delectare și  să devină hobby pentru doamnele din înalta societate. Ori, dacă această artă are potențialul de a ne relaxa și de a ne încânta, de ce să nu profităm de ea, pentru a crea mici capodopere. Activitate care combină manualitatea cu simțul estetic, bazându-se mult pe creativitate, dar și pe atenția la detalii, quillingul este o atracție pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 11 ani, care frecventează atelierul de profil de la Biblioteca Județeană Argeș. Așa se face că florile, cu deosebire ghioceii, dar și fluturii au fost darurile de suflet, oferite de cursanți mămicilor înduioșate.
Carmen Frîncu

Catrinel Dănăiață și filmul de artă românesc

Luni, 13 Martie 2017 22:15

Peste nici zece zile, pe 21 martie, se va desfășura, la București, Gala Premiilor Gopo din acest an, echivalentul românesc al fabulosului Oscar. Printre nominalizați, se află și Catrinel Dănăiață, regizoarea piteșteancă a lungmetrajului ”Dublu”, primul ei film, impus la trei categorii - ”Cel mai bun debut”, ”Cel mai bun actor”, ”Cea mai bună imagine”.
Ca să-și domolească așteptarea, regizoarea, în vîrstă de 33 de ani, care a lucrat la ”Dublu” 365 de zile, a participat, pe 8 martie, la Biblioteca Județeană Argeș, la o întâlnire colocvială cu publicul. Și-a dorit să-și împărtășească povestea de artistă, traiectul absolventei de Matematică-Fizică, de la Colegiul Brătianu, până la Facultatea de Film, conștientă cumva - în felul în care înțeleg fără dubiu, fără ezitare copiii - încă de la patru, cinci ani, că viața ei va avea sens, dacă va alege să stea în spatele camerei de filmat.

 

”Vâltori de liliac”, volumul de forță al poetului Dan Rotaru, a văzut lumina tiparului

Luni, 13 Martie 2017 22:13

Membru cu ștate vechi al Uniunii Scriitorilor din România (recomandat, atunci, la accederea în elitistul for, de Nichita Stănescu, Fănuș Neagu, Gheorghe Tomozei, Marin Sorescu și alți monștri sacri ai genului), Dan Rotaru este, așa cum am mai scris, mai tânăr și mai fecund ca niciodată. Dovada vie este ultimul volum de versuri, ”Vâltori de liliac”, o carte de peste 650 de pagini, scrisă în numai câteva luni. ”Sunt convins că Dumnezeu îmi dictează o bună parte din versuri, pentru că, altfel, nu reușeam. Niciodată nu am trăit o asemenea perioadă, precum cea din urmă, în care am reușit să finalizez un asemenea proiect, de mari dimensiuni.”- ne spunea, cu puțin timp în urmă, prolificul autor piteștean.

A apărut o nouă lucrare semnată de prof. univ. dr. Petre Popa

Luni, 13 Martie 2017 22:11

Volumul Discurs istoriografic universal (2016) completează opera profesorului universitar dr. Petre Popa, pasionat, constant, de studierea introspecţiilor apărute pe diverse paliere continentale. Demersul intrinsec, amplu şi convingător, este solitar pentru mediile specializate din Argeş-Muscel. Autorul probează transformarea istoriografiei, ulterior secolului XVI, într-o disciplină polivalentă, asemănător celorlalte ştiinţe generaliste.
Cartea are 20 de capitole, numeroase compartimente geografice şi interpretări asupra reflectării ritmului civilizaţiei mondiale, prin naraţii elaborate din timpurile preelene, până în primul deceniu al Mileniului III. Analizele suprapun dinamici existenţialiste, concepte emise de persoane, ori şcoli emblematice, evenimente covârşitoare, fenomene spirituale, tehnologii novative.

 

Cărțile săptămânii la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 13 Martie 2017 22:10

”Cartea este cea mai bună armă împotriva intoleranţei şi ignoranţei” (Lyndon Baines Johnson).
În acest sens, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş vă invită spre a descoperi cele mai eficiente ”arme împotriva intoleranţei şi ignoranţei” şi vine în întâmpinarea dumneavoastră cu o largă paletă editorială, din care am selectat câteva dintre cele mai reprezentative titluri, aparţinând secţiei ”Ştiinţă şi Tehnică”.
Din domeniul psihologiei, am ales pentru dumneavoastră următoarele lucrări: Dale Carnegie, ”Cum să te bucuri de viaţă şi de slujbă” (Bucureşti, Editura Curtea Veche

Serial evocator. Portrete postume pentru prieteni: Constantin Fulgeanu

Luni, 13 Martie 2017 22:03

Continuăm serialul intitulat Portrete postume pentru prieteni, purtând semnătura profesorului universitar doctor Petre Popa, inaugurat, de publicația noastră, în săptămâna 11-17 ianuarie 2016, atunci când s-au prezentat cititorilor detalii referitoare la juristul Silvestru D. Voinescu (1935-2005), director emblematic al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș (1964-2004). În etapele următoare, autorul a reevaluat, succesiv, importante figuri publice, din acest areal, precum: biologul Radu Stancu (1937-2008); muzeologul Iulian Ilie-Rizea (1934-1996); istoricul Valeriu-Florin Dobrinescu (1943-2003); universitarul Constantin I. Dumitrescu (1936-1980); inginerul Ion C. Vasiliu (1936-2000); actorul Constantin Zărnescu (1931-2003); profesorul Ion M. Dinu (1920-2009); inginerul Gheorghe Poțincu (1933-2002); inspectorul școlar Marian Stoica (1937-2012); preotul Marin Drăgușin (1929-2014); managerul Sava Costache (1928-1998): arhitectul Nicolae Ernst (1939-2005); constructorul Constantin Olteanu (1929-2005).

 

Eveniment la Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu”: argeșeni - valori naționale

Luni, 13 Martie 2017 21:59

Proiectul ”Argeşeni -Valori naţionale”, desfășurat sub patronajul Prefecturii Argeș, continuă şi în luna martie, când este evocată  personalitatea poetului Ion Barbu/matematicianului Dan Barbilian.
Ion Barbu(pseudonim literar) se face remarcat drept unul dintre cei mai importanţi poeţi interbelici. Pseudonimul literar este de fapt  numele originar al familiei, transformat printr-o latinizare curentă.Totodată, autorul, cu numele real,  Dan Barbilian, a fost un foarte cunoscut şi apreciat  matematician.

Teatru gratuit pentru elevi, la Mioveni

Luni, 13 Martie 2017 21:58

Primul spectacol pentru copii, din cadrul evenimentului "Luna de Teatru la Mioveni", a debutat vineri, 10 martie, de la ora 12.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Mioveni. Spectacolul interactiv pentru copii „Lumea cu Păcală”, este plin de haz, antrenant și aduce în prim-plan lumea satului românesc și câteva dintre întâmplările prin care personajul titular a făcut carieră culturală. Piesă de teatru dinamică și amuzantă, cu înțelepciune populară condimentată de comicul de situație, „Lumea cu Păcală" este deopotrivă pentru copii și adulți. Această piesă de teatru este gratuită pentru toți copiii din clasele I-IV, care învață în școlile din Mioveni. Spectacole vor mai avea loc în zilele de 17 și 24 martie, iar școlile au fost deja programate, astfel încât toți elevi de gimnaziu să poată participa în mod organizat.

 

Expoziția Muzeului Județean Argeș la Veneția

Luni, 13 Martie 2017 21:56

Recent, la Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a fost deschisă expoziția de artă plastică contemporană vizuală „L'armonia cromatica nella pittura romena contemporanea”, ce reunește 27 de picturi din patrimoniul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” a Muzeului Județean Argeș.
La deschiderea festivă din seara zilei de 2 martie, publicul numeros, alcătuit  atât din italieni cât și din români, a fost întâmpinat cu discursuri de gratitudine de Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia) și Lector univ. dr. Cornel Popescu (Managerul Muzeului Judeţean Argeş din Piteşti), iar muzeograful Augustin Lucici, curatorul expoziției, a evocat mesajul artistic al picturilor expuse, organizate pe patru mari teme: compoziție, natură statică, peisaj și portret.

Personalităţi argeşene la bibliotecă

Luni, 06 Martie 2017 13:48

În această lună, secţia ,,Ştiinţă şi Tehnică” din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu” Argeş, vine în întâmpinarea dumneavoastră, a cititorilor, cu o expoziţie de carte intitulată sugestiv: ”Personalităţi ale lunii martie”. Expoziţia îi are în prim plan pe Constantin D. Aricescu, istoric şi publicist român, participant activ la revoluţia din 1848 din Ţara Românească, care a desfăşurat o intensă activitate în favoarea Unirii Principatelor Române şi pe Ion Mihalache, om politic, ministru în mai multe guverne, fondator şi preşedinte al Partidului Ţărănesc, vicepreşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. Cărţile expuse fac parte din fondul de carte al secţiei de Ştiinţă şi Tehnică şi se pot împrumuta la domiciliu. Dacă doriţi să aprofundaţi lucrările expuse, vă aşteptăm în perioada 1-31 martie în secţia de Ştiinţă şi Tehnică, din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu” Argeş.
Zina Ionescu, bibliotecar

 

Mărțișoare nepereche la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 06 Martie 2017 13:40

Prima zi de primăvară calendaristică i-a întâmpinat, dis-de-dimineață, pe cititorii și pe salariații Bibliotecii cu mărțișoare grațioase și speciale. Lucreția Picui și Gabriela Tomescu, doamnele discrete, care patronează elegant cursurile de cusături tradiționale românești și de caligrafie, le-au dăruit tuturor mărțișoare cu motive populare. Este al doilea an în care Mărțișorul este pregătit în acest fel, încă din luna ianuarie, de către cele 12 cursante, implicate - trup, suflet și imaginație – în poveste. 

Omul-poveste, Sorin Mazilescu, și noile sale studii etnologice

Luni, 06 Martie 2017 13:38

Obiceiurile, tradițiile, datinile, ritualurile, legendele specifice etnozonei Argeș-Muscel sunt materia primă, prețios și cu folos exploatată în volumul lansat joi, 2 martie, la Biblioteca Județeană Argeș. Evenimentul lansării a umplut sala până la refuz. Sorin Mazilescu este respectat, este admirat, știe să facă spectacol, știe să spună o poveste.
Aceasta este explicația faptului că, joi, ceea ce se anunța obișnuit și în norme a fost depășit prin căldură umană, camaraderie, reverență simbolică în fața valorii autorului și a lucrării  ”Studii etnologice - publicistică asupra etnozonei Argeș-Muscel” (Editura ”Alean”, 2016). Prezidiul - conferențiarii universitari Ioan Golcea (Universitatea de Muzică

 

Expoziție de reclame interbelice la produsele pentru femei

Luni, 06 Martie 2017 13:36

Biblioteca Județeană Argeș deschide iarăși cufărul cu amintiri. De-a lungul întregii luni martie, Secția ”Presă-Legislație”, de la etajul al doilea, pune la dispoziția curioșilor rafinați, prin grija bibliotecarei Nina Nedelcu, expoziția dedicată secretelor frumuseții feminine din perioada interbelică. Reclamele la produsele pentru doamne au fost extrase din revista ”Realitatea ilustrată”, în vogă între anii 1929 – 1932. Cel puțin zece astfel de reclame erau inserate în fiecare număr al revistei. Lenjeria de corp, costumul de baie, crema și pudra, ba chiar și un dispozitiv anume, din pudoare prezentat ca ”aparat de slăbit”, ne salută, peste timp, cu umor, din paginile publicației cu pricina și, evident, în expoziție.
Denisa Popescu

Regizoare piteșteancă - trei nominalizări la premiile Gopo 2017

Luni, 06 Martie 2017 13:31

Catrinel Dănăiață s-a născut la Pitești la 6 iulie 1983 și a absolvit prestigiosul Colegiu Național I.C. Brătianu din localitate.  Este lector universitar doctor la Facultatea de Arte  București, catedra Regie de Film și TV din cadrul Universității Hyperion, doctor în Cinematografie și Media cu teza: „Filmul de autor in cinematograful italian” și are un palmares important în televiziune şi în industria muzicală (a realizat videoclipuri muzicale pentru Smiley, Feli, Dorian şi Peter Pop).
Lungmetrajul „Dublu”, filmul de debut al regizoarei piteștence Catrinel Dănăiață, a fost nominalizat, zilele trecute, la trei categorii în cadrul premiilor Gopo 2017: Cel mai bun debut, Cea mai bună imagine și Cel mai bun actor.

 

Cei mai frumoși tați, în cea mai frumoasă expoziție despre părinți și copii, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”

Luni, 06 Martie 2017 13:28

Premieră absolută la Pitești, din perspectiva tematicii alese să îmbrățișeze, anul acesta, luna martie, expoziția de fotografie ”Tați suedezi” este o provocare. Cele 25 de cadre, extrem de sugestive, realizate de Johan Bävman, deschid un culoar de reflecție asupra rezervelor uriașe de sensibilitate, pe care bărbații le au, dar de care nu sunt pe deplin conștienți. Emoția paternității s-a cristalizat și s-a structurat în concept în 1974, Suedia fiind prima țară din lume care a înlocuit, în legislație, concediul de maternitate cu cel de creștere a copilului. Tatăl a fost recunoscut astfel ca partener egal, inclusiv sau mai ales afectiv, în familia lărgită.

Pălărie de vânător de munte, pentru paradă, care a aparţinut Reginei Maria a României

Luni, 06 Martie 2017 13:26

# Exponatul lunii  martie la Muzeul Județean Argeș

Muzeul Judeţean Argeş continuă seria de evenimente reunite sub genericul „Exponatul lunii”, dorind astfel să readucă în atenţia publicului o serie de bunuri culturale de patrimoniu de primă importanţă, prin valoare şi semnificaţie, păstrate în colecţiile sale.
Exponatul lunii martie este "Pălărie de vânător de munte, pentru paradă, care a aparţinut Reginei Maria a României".

 

„L’armonia cromatica nella pittura romena contemporanea”

Luni, 06 Martie 2017 13:18

# Lucrări ale unor artişti români contemporani aflate în colecţiile Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer–Cumpăna”, expuse la Veneția

Joi, 2 martie 2017, ora 18.00,  în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, instituţia românească din oraşul istoric italian, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Argeş din Piteşti, beneficiind de susţinerea Consiliului Judeţean Argeş şi a Institutului Cultural Român, va organiza vernisajul expoziţiei de artă vizuală ”L’armonia cromatica nella pittura romena contemporanea”, curatoriată de Augustin Lucici, ce va reuni lucrări ale unor artişti români contemporani aflate în colecţiile Galeriei de Artă ”Rudolf Schweitzer–Cumpăna”.

Luni, 6 martie, cu intrare liberă! Mărțișoare muzicale la Mioveni

Luni, 06 Martie 2017 13:16

Oraşul Mioveni, prin Centrul Cultural şi Liceul de Arte Dinu Lipatti Piteşti vă invită la un concert de divertisment muzical, susţinut de elevii talentatei unităţi de învăţământ. Manifestarea va avea loc luni, 6 martie, de la ora 18, în sala de spectacole a Centrului Cultural Mioveni. Intrarea va fi liberă. De asemenea, în holul instituţiei va fi o expoziţie de mărţisoare cu vânzare, iar banii colectaţi vor fi utilizaţi în scopuri caritabile.

 

Pagina 61 din 129

«ÎnceputAnterior61626364656667686970UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea