16-17 noiembrie 2016, delegație din Argeș la Zilele Bibliotecii Județene “Marin Preda” Teleorman

Luni, 21 Noiembrie 2016 22:46

Pe  16 noiembrie 2016, managerul Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” Argeș, Octavian-Mihail Sachelarie, împreuna cu bibliotecarele Ileana Baibarac și Adela Dinu din cadrul compartimentului Relații Internaționale, au participat la o serie de evenimente culturale desfășurate la sediul bibbliotecii teleormănene. Evenimentele s-au axat pe problemele actuale ale bibliotecii românești, pe punerea în valoare a patrimoniului cultural al județului Teleorman.
Au fost prezente personalități ale administrației locale, directori de biblioteci județene, bibliotecari, oameni de cultură.

Eveniment, Biblioteca Județeană Argeș. Mira Areny - versuri și proză, în volumul de debut

Luni, 21 Noiembrie 2016 22:36

Marți, 15 noiembrie, studenta în anul al doilea, la Facultatea de Științe ale Educației din Pitești, Mira Areny, și-a lansat primul volum de scrieri cu mâna pe inimă, la Biblioteca Județeană Argeș. ”Mozaic (versuri și cugetări)” reunește tot ceea ce Mira a gândit și a simțit până la 28 de ani, câți are acum, când este deja mămică entuziastă - și de fetiță, și de băiețel – pe jumătate francezi, și voluntară în Asociația ”Ajungem mari!”, asociație dedicată copiilor din centrele de plasament și din mediile defavorizate. De altfel, banii obținuți din vânzarea cărții au intrat integral în vistieria asociației.

 

”Enter” în bibliotecă

Luni, 21 Noiembrie 2016 22:34

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a primit - marți, 15 noiembrie - vizita elevilor de la Colegiul Național „Zinca Golescu”. Elevii au participat la sesiunea de informare „Enter în bibliotecă”. Această activitate a constituit debutul seriei de evenimente- ateliere de lucru și sesiuni de informare - care fac parte din oferta de servicii, special concepută de bibliotecă pentru programul „Școala ALTFEL - 2016-2017”.
„Enter în bibliotecă”prezintă serviciile online, servicii pe care biblioteca le pune la dispoziția utilizatorilor: catalogul online, serviciul de referințe online ”întreabă biblioteca”,

Presiunea școlară, sursă de depresie și anxietate la copii

Luni, 21 Noiembrie 2016 22:32

Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș a găzduit miercuri, 16 noiembrie, evenimentul „Presiunea școlară, sursă de depresie și anxietate la copii”.
Conferința, organizată în colaborare cu Asociația Psihoeu, a avut ca scop sensibilizarea publicului larg cu privire la impactul psihologic și emoțional al presiunii școlare asupra copiilor și adolescenților.
Doamna profesor-psiholog Bâță Andreea Iuliana ne-a împărtășit din experiența sa profesională: „Pe parcursul anilor în care am lucrat cu copiii și familiile acestora, am

 

Biblioteca Județeană Argeș vă recomandă cărțile săptămânii

Luni, 21 Noiembrie 2016 22:31

”Gustul pentru citit oferă acces către ceea ce a fost descoperit de alţii. Este cheia, sau una din cheile către problemele deja rezolvate. Şi nu numai. Oferă înclinaţie şi facilitare către urmărirea cu succes a problemelor care nu sunt încă rezolvate.” (Abraham Lincoln).
În acest sens, Biblioteca Judeţeană ”Dinicu Golescu” Argeş vine ca de obicei în întâmpinarea aşteptărilor dumneavoastră cu o varietate de noutăţi editoriale şi nu numai, lasându-vă atât plăcerea cât şi dificultatea alegerii titlurilor selectate. Cititorilor interesaţi de domeniul medical, le recomandam următoarele lucrări: Costin Cernescu,

Aer, arginturi și robi în turnuri de veghe

Luni, 14 Noiembrie 2016 22:40

Evenimentul editorial de joi, 3 noiembrie, a adunat, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Argeș, în jur de 150 de persoane. În decorul imaginat cu grație de poeta Lucreția Picui, pornind de la lucrările, de o duioșie sfâșietoare, ale artistei Tatiana Iulia Ciurea, Editura ”Art Creativ” din București, peste care domnește, cu o energie frumoasă, Daniela Toma, i-a prezentat pe cei patru poeți argeșeni, reuniți în Colecția ”Regal”, colecție nouă, o mlădiță de colecție abia, care-și dorește să crească mare și să zboare cât mai sus.
Aurel Sibiceanu (”Letopisețe de aer”), Ion Toma Ionescu (Din arginturile mele”), Denisa Popescu (”Roaba lui Dumnezeu, Denisa”) și Victor Bădescu (”Turnul de veghe”)

 

Ion Caramitru - episod de transă eminesciană la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 14 Noiembrie 2016 22:37

Actorul, scriitorul și caricaturistul de mare subtilitate – eroii zilei de joi, 10 noiembrie, la Biblioteca Județeană Argeș. Este vorba despre ION CARAMITRU, ALEX ȘTEFĂNESCU și COSTEL PĂTRĂȘCAN care, împreună, au brodat un spectacol original, pe marginea retoricei interogații ”Cine mai are nevoie, azi, de literatură?”
Dacă brăileanul Costel Pătrășcan a realizat un veritabil număr de revistă, grație videoproiecției caricaturilor sale, usturătoare până la lacrimă – satiră în care românul se recunoaște fără să crâcnească, ba chiar cu zâmbetul pe buze – criticul literar Alex Ștefănescu a făcut vorbire despre Eminescu și neștiutele sale tribulații în relație cu versul pe care accepta să-l trimită la tipar. Lucra Eminescu și șapte, opt ani la un poem și îl recita de nenumărate ori, ca să-l prindă în timpan cu nuanțe, substanță la vedere,

Vernisaj la Biblioteca Județeană Argeș. Irina Maria Aldea - pictorița de 10 ani, care vede aura

Luni, 14 Noiembrie 2016 22:32

Miercurea trecută, fetița-minune a Piteștiului, Irina Maria Aldea, și-a vernisat expoziția personală  -”Dimensiuni și interferențe cromatice” - călduros primită de colegii și de profesorii de la Liceul ”Dinu Lipatti”. Lucrările - idei, stări de spirit, rod al conectării Irinei la dimensiuni superioare și al unei sensibilități neobișnuite - impresionează atât prin maturitatea construcției plastice, cât și prin propunerea tematică. Pictorița, despre care au vorbit, la vernisaj, artistele Anca Giura și Lidia Nica, sondează, lucru straniu pentru vârsta ei, subconștientul, face trimiteri la curente din filosofia orientală, pendulând ca un ceasornic astral, între spații culturale greu accesibile omului modern.
Denisa Popescu

 

George Baciu și obștile sătești de pe Valea Râului Doamnei

Luni, 14 Noiembrie 2016 21:48

Vineri, 4 noiembrie, universitarul și copleșitorul erudit Mihail Diaconescu a prezentat, la Biblioteca Județeană Argeș, lucrarea remarcabilă de doctorat a nu mai puțin remarcabilului profesor și scriitor George Baciu. ”Obștile sătești de pe Valea Râului Doamnei, județul Argeș, între secolele XIV – XVIII” (Ed. ”Bibliostar”, Râmnicu Vâlcea) valorizează documente și informații mai puțin cunoscute, privitoare la particularitățile etnoculturale ale comunităților trăitoare de-a lungul Râului Doamnei, demers realizat din perspectivă istorică, geografică, sociologică și antropologică.

Libertango sau despre cum să seduci și să rămâi vulnerabil

Luni, 14 Noiembrie 2016 21:45

Marți, 1 noiembrie, Sala de Conferințe a Bibliotecii ”Dinicu Golescu” s-a transformat cu totul, sub lumina reflectoarelor spectacolului LIBERTANGO, pus în scenă de regizorul suedez de origine română, Marcel Stănciucu. Actrița Cosmina Soare, balerinul vrăjit Relu Dobrin, flautista Luiza Cârlan și chitaristul Daniel Castravete au traversat, pentru publicul incitat, cele patru perioade importante din istoria tangoului. Muzica sentimentalului fără cusur, Piazzolla, care plângea ore bune după bunicul adorat, imediat ce sfârșea de interpretat ”Adio, nonino”, a vibrat la unison cu versurile lui Neruda, Borges, Drummond. Regizorul a optat pentru o viziune postmodernă asupra tangoului și asupra relației subtile dintre bărbat și femeie, atingând, pe rând, când lumina, când tenebrele unei lumi cu reperele schimbătoare ca norii.
Denisa Popescu

 

Eveniment la Centrul Cultural Brătianu. 95 de ani de la nașterea lui Dinu Pillat

Luni, 14 Noiembrie 2016 21:45

Consiliul Județean Argeș și Centrul de Cultură „Brătianu” vor organiza luni, 14 noiembrie 2016, orele 1100, la Conacul Brătienilor, Ştefăneşti, ediția a III-a a Simpozionului național In memoriam: Dinu Pillat.
Anul acesta, simpozionul va marca împlinirea a 95 de ani de la nașterea lui Dinu Pillat (1921-1975), dar și împlinirea a 100 de ani de la nașterea Piei Pillat Edwards (1916-2010), sora sa.
Tema simpozionului va fi Idealul libertății în scrierile lui Dinu și ale Piei Pillat, ce va fi dezbătută pe larg de specialiști din universități, institute de cercetare din România, critici literari, traducători, precum și elevi și studenți din instituții de învățământ argeșene.

S-a încheiat a IV-a ediție a Concursului Național „Dorel Manea”, Mioveni

Luni, 14 Noiembrie 2016 21:43

# Iată care sunt câștigătorii

În perioada 11 - 12 noiembrie a.c., s-a desfășurat, în condiții calitative de excepție, cea de-a IV-a ediţie a Concursului Naţional al Grupurilor Vocal-Folclorice Bărbăteşti ”Dorel Manea”, eveniment organizat de Consiliul Județean Argeș, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş, Consiliul Local, Primăria orașului și Centrul Cultural Mioveni în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor ”Dacia” Mioveni.
Câștigătorii Concursului national al grupurilor vocal-folclorice bărbătești ”Dorel Manea”, ediția a IV-a, Mioveni, 11-12 noiembrie 2016 sunt:

 

La Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, se va da startul unui nou Curs de Caligrafie. Legătorie manuală de carte. Istoria scrisului și a cărții

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:44

Datorită impactului pe care l-a avut asupra publicului piteștean și a solicitării creșterii, de la an la an, a numărului de participanți, inițiatoarele acestui curs, Lucreția Picui și Gabriela Tomescu au decis deschiderea, joi, 10 noiembrie 2016, ora 16.30, a celui de-al patrulea modul al acestui curs. Organizat sub forma unor întâlniri săptâmânale, într-o atmosferă caldă, cursul va reuni participanți de toate vârstele și categoriile sociale și se va desfășura la etajul II – Sala Colecții Speciale, a bibliotecii noastre. Facem precizarea că locurile sunt limitate, iar înscrierile s-au încheiat deja. Cursul își propune promovarea pe scară largă a scrisului caligrafic de mână în diferite stiluri medievale, anluminarea letrinelor (majuscule ornate) și realizarea unei legături manuale de carte. De asemenea, cursanții vor avea ocazia să afle cum și când a apărut scrierea, cum arătau primele cărți și cum au evoluat instrumentele de scris, de- a lungul timpului.  Gabriela Tomescu

„Editura Diana. Educație de calitate pentru fiecare” - eveniment dedicat copiilor la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:39

În perioada 1-4 noiembrie 2016, Biblioteca Județeană "Dinicu Golescu" Argeș a organizat tradiționalul eveniment cultural intitulat „Salonul Cărții Argeșene”. Ajuns la ediția a XI-a, evenimentul și-a propus să promoveze literatura română contemporană, în contextul valorificării potențialului creativ, demn de luat în seamă, pe care îl au municipiul Pitești și județul Argeș.

 

Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş vă recomandă cărţile săptămânii!

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:37

În fiecare săptămână, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş îşi propune să popularizeze noutăţile editoriale care există în fondul de carte al bibliotecii. Fie că este vorba despre romane de dragoste, poliţiste, fantastice, de călătorii, de aventuri sau lucrări ştiinţifice, toate se adresează iubitorilor de carte, indiferent de vârstă.
# În domeniul psihologiei vă recomandăm: Carol Tavris, ElliotAronson, ”S-au făcut greșeli (dar nu de către mine). De ce justificăm cerințe ridicole decizii proaste și fapte distructive” (București, Editura Herald, 2015; Napoleon Hill, Clement Stone, ”Cheia succesului: Gândirea pozitivă” (București, Editura Curtea Veche, 2012);Robert B. Cialdini, ”Psihologia manipulării: curs de teorie și practică a influențării” (București, Editura Europress Group, 2015).

„Bătălia cărţilor“ și-a desemnat câștigătorii

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:35

Luni, 31 octombrie, orele 9.30, respectiv 15.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, într-o organizare impecabilă, a avut loc ediţia a III-a a Concursului de Lectură, intitulat „Bătălia cărţilor“. Scopul concursului a fost de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă şi de a atrage un număr cât mai mare de utilizatori la bibliotecă.
Douăzeci şi cinci de copii şi adolescenţi au participat la „bătălia“ finală, pentru premiile puse în joc. Concurenţii s-au dovedit bine pregătiţi, demonstrând că sunt iubitori de lectură.

 

”TRICK OR TREAT” la Palatul Copiilor Pitești

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:34

Pe durata întregului an școlar Palatul Copiilor Piteşti organizează acțiuni de amploare interesante și atractive, la care participă elevi și cadre didactice din Palatul Copiilor Pitești, dar și din instituțiile de educație și cultură partenere.
Sărbătoarea de Halloween, împrumutată de români relativ recent, odată cu alte obiceiuri culturale occidentale, a fost marcată și la Palatul Copiilor Pitești vineri, 28 octombrie 2016, prin organizarea unei activități ce a vizat îndeplinirea mai multor obiective educative: implicarea elevilor în activităţi extraşcolare care să cultive deschiderea

Ora de povești de la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:33

Biblioteca Județena Dinicu Golescu Argeș a desfășurat, în luna octombrie, Ora de lectură. Atelierul s-a adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 11 ani și, timp de o oră, Secția Tinerilor din cadrul Bibliotecii s-a transformat într-un loc de povestit, de citit și  de ascultat povești, legende și basme. Copiii au petrecut o oră creativă, în cadrul căreia și-au dezvoltat imaginația, au căpătat deprinderi de ascultare și concentrare, și-au îmbogațit vocabularul, încurajați fiind să-și exprime în mod liber ideile și chiar să participe la crearea propriei povești. Secția Tinerilor din cadrul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș îi așteaptă pe copiii la Ora de lectură și în luna noiembrie, să petrecem împreună timpul într-un mod plăcut, distractiv, util și amuzant.
Oana Antonescu, bibliotecar

 

Serial evocator. Portrete postume pentru prieteni: Marin Drăgușin

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:22

Continuăm serialul intitulat Portrete postume pentru prieteni, purtând semnătura profesorului universitar dr. Petre Popa, inaugurat de publicația noastră, în săptămâna 11-17 ianuarie 2016, atunci când s-au prezentat  cititorilor detalii referitoare la juristul Silvestru D. Voinescu (1935-2005), director emblematic al Bibliotecii Județene Dinicu Golescu Argeș (1964-2004). În etapele următoare, autorul a reevaluat, succesiv, importante figuri publice, din acest areal, precum: biologul Radu Stancu (1937-2008); muzeologul Iulian Ilie-Rizea (1934-1996); istoricul Valeriu-Florin Dobrinescu (1943-2003); universitarul Constantin I. Dumitrescu (1936-1980); inginerul

Premieră editorială! Chiar în săptămâna alegerilor din S.U.A., a fost finalizată prima parte a lucrării enciclopedice ”Președinții Statelor Unite ale Americii în viziune informală”

Luni, 07 Noiembrie 2016 23:18

# Vă invităm să o lecturați, în curând, în format electronic!

În urmă cu 16 ani, la data de 13 august 2005, profesorul universitar dr. Petre POPA anunța, prin intermediul unui cotidian editat la Pitești, preocuparea sa de a elabora o carte consacrată prezentării președinților Statelor Unite ale Americii, dedicată, special, cititorilor din Argeș-Muscel. Astăzi, suntem bucuroși să anunțăm, în premieră, folosind climatul derulării campaniei electorale din perimetrul geo-politic amintit, care va desemna Președintele 45, că istoricul Petre POPA, împreună cu Dan

 

Pagina 67 din 129

«ÎnceputAnterior61626364656667686970UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea