Clubul de făurit povești de la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 29 August 2016 21:50

Oamenii au spus întotdeauna povești și le-au transmis din generație în generație, fie prin muzică, fie prin poezie sau prin istorisiri cu fir narativ. Poveștile cele mai cunoscute, adică cele populare, ascund lumi trecute, cu animale și întâmplări fantastice, pe care le cunoaștem astăzi numai pentru că străbunii noștri au avut grijă să spună povești la gura sobei. Poveștile mai noi folosesc obiecte, situații și un limbaj mai apropiat de zilele noastre sau chiar de viitor. Ele au fost mereu o modalitate utilă și plăcută de a petrece timpul alături de copii și de a le transmite un mesaj, de a-i învăța să descopere și să se aventureze în această lume a fanteziei. Și la Biblioteca

La 3 octombrie se reiau cursurile gratuite la Centrul Cultural Mioveni

Luni, 29 August 2016 21:49

Centrul Cultural Mioveni oferă din nou cursuri gratuite pentru copii și tineri. Înscrierile vor avea loc în perioada 1  - 30 septembrie, la sediul instituției, str. Aleea Înv. Al. Popescu (lângă Catedrala ortodoxă Sf. Apostoli Petru și Pavel Mioveni), nr. 5, urmând ca de luni, 3 octombrie, să fie reluate cursurile.
Oferta de cursuri gratuite a Centrului Cultural Mioveni cuprinde în anul școlar 2016 – 2017 câteva noutăți: dans sortiv/modern, curs de public speaking pentru copii și tineri, și curs de limba și cultura chineză, dar sunt reluate și cursuri care s-au organizat în anii trecuți și au avut mare succes: canto muzică ușoară, dans popular, dans modern, mandoline, grup vocal, fotografie, pian, orgă, fanfară, pictură, teatru, chitară.

 

Ateliere de Quilling și mărgelit la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 22 August 2016 12:38

Activitățile de vacanță, derulate de-a lungul verii de Biblioteca Județeană Argeș, au continuat, săptămâna trecută, în cadrul atelierelor de quilling și de mărgelit, solicitate de copii de 8 până la 12 ani. Desfășurate zilnic, sub îndrumarea tinerelor bibliotecare Carmen Frîncu și Cristina Filip, atelierele de creație au adunat câte 30 de copii, care au lucrat în două grupe.
Pentru quilling, meșteșug la mare preț în Egiptul Antic, ridicat la rang de artă în perioada Renașterii, sunt necesare astăzi benzi de hîrtie colorată, ace cu fantă, lipici lichid,

Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş vă recomandă cărţile săptămânii!

Luni, 22 August 2016 12:37

În fiecare săptămână, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş îşi propune să popularizeze noutăţile editoriale care există în fondul de carte al bibliotecii. Fie că este vorba despre romane de dragoste, poliţiste, fantastice, de călătorii, de aventuri sau lucrări ştiinţifice, toate se adresează iubitorilor de carte, indiferent de vârstă.
# Pentru cei interesați de o lectură plăcută, instructivă, atractivă în domeniul istoriei armatei, vă sugerăm: Bogdan Negoi, Ion C. Negoi, ”Omagiu eroilor și veteranilor de război argeșeni din comununa Bradurile: campania 1941-1945” (Geamăna, Editura Juventus Press, 2012); Vasile Novac, ”Colonei Argeșeni” (Pitești, Editura Ordessos, 2013); Paul Carpen, ”Ferestre spre securitate” (București, Editura Detectiv, 2013).

 

Lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș. Camelia Sighiartău și povestioarele de țărăncuță

Luni, 22 August 2016 11:46

Eveniment prețios, desfășurat sub egida ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, vineri, 19 august, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu”. Elena Camelia Sighiartău, fiică destoinică a comunei Arefu, de aproape zece ani trăitoare în Germania, a debutat ca scriitor în toată puterea cuvântului.
”Povestioare de țărăncuță” (Editura ”Alean”, 2016) reunește 13 texte extrem de sensibile, de calde, de vii, articulate de-așa manieră încât pot fi citite atât separat, cât și ca întreg, menite să ofere o perspectivă cu valoare de document asupra lumii rurale românești de-acum trei decenii. Câteva povestiri au fost publicate în periodicul ”Caiete folclorice argeșene”, încă din 2004, altele au fost prezentate la edițiile anuale ale simpozionului organizat, la Pitești, de Asociația Folcloriștilor Argeșeni, desigur, trecute prin filtre suplimentare, revizuite, îmbogățite.

Întâlnirea fiilor satului Poienărei, ediţia a XIII-a, desfăşurată sub puternice trăiri sufleteşti ajunse până la lacrimi

Luni, 22 August 2016 10:51

# Virgil Baciu, ctitorul evenimentului, nu şi-a putut stăpânii emoţile şi a lăcrimat în timpul discursului care amintea despre încercările acestui Poienărei

Străbunul sat din nordul judeţului, Poienărei,  din comuna Corbi, cu adanci radacini in istorie ,  şi-a primit sâmbătă fiii satului. Întâlnirea fiilor satului Poienărei a avut loc şi anul aceasta, eveniment devenit deja tradiţie ce a fost iniţiat, în urmă cu 13 ani, de Virgil Baciu, actualul primar al comunei Corbi, care pe atunci era un tânăr om de afaceri şi care s-a întors din Bucureşti la străbuna vatră natală pentru a-şi promova satul unde a crescut, sat intrat într-un proces de depopulare şi degradare, uitat de autorităţile locale de la acea vreme.

 

Jocurile Olimpice de la Rio, sub privirile statuii lui Iisus, sculptată de un român

Luni, 15 August 2016 11:14

Chipul monumentalei statui a lui Iisus ce străjuiește Rio de Janeiro, de pe muntele Corcovado, este scupltat de un român. Acesta a muncit aici timp de cinci ani, însă rezultatul este unul de excepție. Din păcate, artistul a murit într-un nemeritat anonimat.
Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1892. Provenind dintr-o familie influentă din clasa de mijloc, el a fost penultimul dintre cei 11 copii. Printre frații lui a fost si o pionieră a ingineriei feminine, Elisa Leonida Zamfirescu și, de asemenea, inginerul Dimitrie Leonida (inventator, membru al Academiei de Științe din România). Când tatăl

Fiii satului se întorc în Poienărei

Luni, 15 August 2016 11:13

# Ctitorul evenimentului, Virgil Baciu, pregătește ultimele detalii ale ceremoniei

Poienărei, satul martir din nordul județului se pregătește să-și reprimească fiii sâmbătă, 20 august. Acest eveniment marcant, înființat de Virgil Baciu, actualul primar al comunei Corbi, cu mulți ani în urmă, se desfășoară în mod tradițional la o săptămână după prăznuirea creştin-ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului. Evenimentul este unul de ţinută, prin care, mai întâi,  se pomenesc printr-un serviciu religios martirii luptei anticomuniste din anii '50 ai secolului trecut din satele din nordul Argeşului, după care

 

Elevii merituoși din Mioveni, în tabără la Eforie Sud

Luni, 15 August 2016 11:08

În perioada 11-25 august a.c., elevii merituoşi din Mioveni, dar şi cei care provin din familii cu o situaţie financiară precară au fost trimişi în tabără la Eforie Sud (Constanţa), de autorităţile locale. Criteriile de selecţie a celor 100 de elevi rămân ca şi în anii anteriori, şi anume: cei cu situaţie financiară precară, cei cu rezultate foarte bune la învăţătură, cei care au participat şi au obţinut rezultate bune la concursurile naţionale, cei care participă la diversele activităţi desfăşurate de Primărie, Centrul Cultural, Casa de Cultură a Sindicatelor Dacia, Clubul Elevilor etc., şi cei care au vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani. Aceştia vor fi însotiţi de supraveghetori şi vor beneficia în mod gratuit de asistenta medicală. Cheltuielile reprezentând transportul, cazarea şi toate mesele vor fi suportate de Consiliul Local şi Primăria Mioveni.

Curs de bune maniere la Biblioteca Județeană Argeș

Luni, 15 August 2016 11:02

Respect, considerație, sinceritate. Acestea sunt ingredientele principale ale „lipiciului” care ține unită familia, care ține aproape prietenii, dar și persoanele cu care vii zilnic în contact. Pornind de la întrebări de felul - „Cum trebuie să te comporți într-o situație nouă și diferită?”; „Cum trebuie să saluți?”; „Cum trebuie să te comporți acasă sau la școală?”; „Cum pregătești masa sau ce noi maniere tehno avem în mediul virtual?” - Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în perioada 1-5 august, în cadrul proiectului „Biblioteca de vacanță”, Cursul de Bune Maniere. Acesta s-a adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 11 ani și s-a desfășurat într-o atmosferă de

 

Pictorița Tatiana Ciurea - pe simezele Bibliotecii Județene Argeș

Luni, 15 August 2016 11:01

Degustătorii de arte plastice se pot delecta, până la sfârșitul acestei luni, cu lucrările artistei Tatiana Ciurea, expuse în holul central al Bibliotecii Județene Argeș.
Prezență extrem de discretă în spațiul public, Tatiana Ciurea își prelungește profilul delicat, aura contemplativă, pe pânzele care amplifică lumina într-o manieră mai rafinată decât o fac oglinzile. Tatiana Ciurea pictează, de fapt, respirația luminii, aburul, esența, acoperite de obicei, lăsate să lucreze în secret, între pliurile compoziției căreia îi dau viață.

Neluțu Pătru, meșterul de fântâni din Stâlpeni - prezent la Sărbătorile Argeșului și Muscelului

Luni, 15 August 2016 11:00

De cinci ani, maistrul-mecanic pensionar din Stâlpeni, Neluță Pătru, lucrează cu râvnă, în atelierul de acasă, obiecte ornamentale din lemn, pentru birou și grădină. Le expune ori de câte ori i se oferă prilejul, cum se întâmplă și în aceste zile, când este prezent cu lucrările care l-au consacrat, în holul Bibliotecii Județene Argeș.
Fântâna tradițională, cu roată sau cumpănă, este favorita sa. Vede în ea sufletul satului de altădată, curat, împăcat cu timpul și cu rânduielile pământești. Și mai vede simbolul unei civilizații care începe să atragă atenția lumii de sticlă și beton din zilele noastre, frumoasă, orgolioasă, impunătoare, dar mult prea rece, mult prea departe de ceea ce înseamnă nevoia de a atinge și de a simți.

 

Pagini simfonice de mare popularitate, vineri, în Piaţa Primăriei Piteşti

Luni, 15 August 2016 10:59

Filarmonica Piteşti organizează un nou concert simfonic extraordinar în aer liber. Astfel, vineri, 19 august, de la ora 20.00, publicul este invitat în Piaţa Primăriei Municipiului Piteşti pentru audierea unui program ce include pagini muzicale de mare popularitate. Concertul este inclus seriei de manifestări dedicate Târgului Popular „Sfânta Marie Mare”, organizat, în perioada 12 - 21 august, de Primăria Piteşti.

Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, spectacol de excepție la Mioveni

Luni, 15 August 2016 10:45

Participanții la Festivalul Internaţional de Folclor „Carpaţi” au evoluat, joia trecută,  în Mioveni, pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor „Dacia”.
Sute de dansatori  şi ansambluri  din 10 țări,  alături de Ansamblul Folcloric ”Dorul” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș şi Ansamblul “Plai de Dor “cu Taraful Centrului Cultural Mioveni au facut spectacol, la propriu,  în oraşul constructorilor de maşini.
Programul zilei a început cu tradiţionala paradă a costumelor în centrul civic,după care a urmat primirea şi prezentarea oficială a delegaţiilor la Primăria Mioveni.

 

Argeșul - tradiție și contemporaneitate

Luni, 15 August 2016 10:42

Joi, 11 august, Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” și-a deschis larg porțile pentru vernisajul expoziției de carte etnografică și monografică - ”Argeș, tradiție și contemporaneitate”. Realizată sub egida celei de-a X-a ediții a ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului”, cu sprijinul Editurii ”Alean” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, expoziția aduce laolaltă lucrări de interes, multe dintre ele remarcabile, care fac vorbire despre istoria acestor meleaguri, așa cum a fost croită ea de oamenii excepționali, grație cărora avem astăzi o identitate.

Biblioteca din vacanță

Luni, 08 August 2016 00:00

Vacanță de vară este o perioadă activă, la Biblioteca Județeană Argeș. Curiozitatea și nevoia de implicare ale celor mici pot fi astâmpărate prin integrarea într-una dintre formulele de socializare gândite anume pentru ei, care, până acum, au dat roade:
• atelierul de mărgelit (8-12 august), pentru copiii de 9 până la 12 ani;
• atelierul de quilling (16-19 august), pentru care, de obicei, optează cei de 10 până la 12 ani;

 

Vârsta a treia - încurajată să comunice pe Facebook

Luni, 08 August 2016 00:00

# Cursuri de calculator la Biblioteca Județeană Argeș

În perioada 26-30 septembrie, Biblioteca Județeană Argeș face înscrieri la cursul de inițiere în tehnologia informației, curs destinat părinților și bunicilor noștri, care nu stăpânesc ABC-ul comunicării online. Sesiunile de instruire se vor desfășura sub îndrumarea unui formator acreditat. Acesta  va arăta pașii esențiali de parcurs pentru crearea unui cont de facebook, a unei adrese de e-mail, în general pentru utilizarea corectă, eficientă și în condiții de siguranță a calculatorului.
Doritorii sunt așteptați să se înscrie la sediul Bibliotecii Județene Argeș – Secția ”Referințe electronice” sau la numărul de telefon 0248.223030/int. 138.
Denisa Popescu

Biblioteca Județeană Argeș - calendar de sărbătoare

Luni, 08 August 2016 00:00

Ediția din acest an a ”Sărbătorilor Argeșului și Muscelului” înscrie, în calendarul manifestărilor culturale ale Bibliotecii ”Dinicu Golescu”, expoziția de carte etnografică și monografică, realizată cu sprijinul Editurii ”Alean” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale. Sunt prezente, în expoziție, lucrări de mare valoare. Între ele - ”Doina Argeșului – 60 de ani de existență” (coordonatori – Dorin Oancea și Sorin Mazilescu), ”Festivalul de Muzică Corală D. G. Kiriac” (coordonator – Costin Alexandrescu), ”Arta naivă în Argeș” (coordonator – Costin Alexandrescu), ”Folclor poetic din Argeș-Muscel” (coordonator – Sorin Mazilescu), ”Colinde și obiceiuri de iarnă din Argeș-Muscel” (coordonatori – Adriana Rujan și Costin Alexandrescu).

 

Serial evocator. Portrete postume pentru prieteni - Ion M. Dinu

Luni, 08 August 2016 00:00

Continuăm serialul intitulat Portrete postume pentru prieteni, purtând semnătura profesorului universitar dr. Petre Popa, inaugurat, de publicaţia noastră, în săptămâna 11-17 ianuarie 2016, atunci când s-au prezentat cititorilor detalii referitoare la juristul Silvestru D. Voinescu (1935-2005), director emblematic al Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş (1964-2004). În etapele următoare, autorul a reevaluat, succesiv, importante figuri publice, din acest areal, precum: biologul Radu Stancu (1937-2008); muzeologul Iulian Ilie-Rizea (1934-1996); istoricul Valeriu-Florin Dobrinescu (1943-2003); universitarul Constantin I. Dumitrescu (1936-1980); inginerul Ion C. Vasiliu (1936-2000); actorul Constantin Zărnescu (1931-2003).

Argeșeni, donați cărți pentru frații din Basarabia!

Luni, 08 August 2016 00:00

Programul ”Carte pentru Basarabia”, derulat pe durata întregii veri, urmărește realizarea unui fond consistent de volume, aparținând clasicilor noștri, volume destinate românilor de peste Prut. Toți cei care vor să dăruiască, în acest context, sunt așteptați zilnic, la Biblioteca Județeană Argeș. Donatorul este rugat ca, pe pagina de gardă a fiecărei cărți, să scrie un mesaj de suflet pentru cei ce se vor bucura de ele.

Denisa Popescu

 

 

Pagina 71 din 129

«ÎnceputAnterior71727374757677787980UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea