Expoziție de icoane contemporane românești la Muzeul Județean Argeș

Marţi, 13 Decembrie 2022 08:47

Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Argeș, vă invită miercuri, 14 decembrie, ora 10.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, unde va avea loc vernisajul expoziției temporare de icoane contemporane românești „Artă și iubire de Dumnezeu”. Veți putea admira lucrări din colecția de artă a muzeului, semnate de artiști iconari valoroși: Camelia Darie, Micu Cristian,  Emilia Burlacu, Mihai Ionescu, Mihaela Ghiță și mulți alții. Expoziția va putea fi vizitată până la 15 ianuarie 2023, de luni până duminică, în intervalul 9.00 – 19.00.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Marţi, 13 Decembrie 2022 07:43

LA BRADU

Chiar de ziua trage-a ploaie,

Îndemnând să iei paharul,

Iată,  Moşul Nicolae

A venit cu...patinoarul!

 

Decernarea premiilor pentru cercetare științifică în domeniile istorie și biologie, la Muzeul Județean Argeș

Luni, 12 Decembrie 2022 11:57

 

Muzeul Judeţean Argeş organizează marți, 13 decembrie, ora 12.00, festivitatea de decernare a premiilor pentru cercetare științifică în domeniile istorie și biologie.

În semn de preţuire a celor care desfăşoară activitate de cercetare ştiinţifică, Consiliul Ştiinţific al Muzeului Judeţean Argeş a instituit în anul 2011 premiile pentru cercetare ştiinţifică.

Se vor acorda următoarele premii:

Muzeul Goleşti a fost gazda Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice

Luni, 12 Decembrie 2022 11:18

 

 

La Muzeul Goleşti s-a desfăşurat, între 8-9 decembrie, cea de-a 51–a Sesiune Naţională de Comunicări Ştiinţifice, la care au participat manageri şi specialişti din muzee din toată ţara. În cadrul sesiunii s-au prezentat noutăţi din domeniile conservare, restaurare patrimoniu, istorie, pedagogie muzeală şi etno-horticultură. La eveniment au fost prezenți manageri a opt muzee din țară, printre care amintim Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, al cărei manager, Ramona Mocanu, este și președintele Asociației Managerilor de Muzee din România, Muzeul Național Bran, al cărui manager, Mihail Gorgoi este consilier al ministrului Culturii Lucian Romașcanu, care a debutat la Muzeul Golești și a fost profesor pentru mulți muzeografi, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia (manager Gabriel Rustoiu), Muzeul Județean Buzău (manager Daniel Costache), Muzeul Județean „Teohari Antonescu” Giurgiu (manager Gabriel Dumitru), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Croitoru), Muzeul Municipal Câmpulung Muscel (manager Alexandru Oprea), Muzeul Brăilei „Carol I” (manager Costin Emilian Croitoru) și desigur, Muzeul Județean Argeș, prin managerul Cornel Popescu.

 

După 18 ani petrecuți în funcție, managerul Bibliotecii Județene Argeș a ieșit la pensie

Joi, 08 Decembrie 2022 12:30

 

Moment emoționant la Consiliul Județean Argeș! După 43 de ani din viață petrecuți în Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu”, dintre care 18 ani ca manager, Mihail Octavian Sachelarie a ieșit la pensie. În locul său a fost numit ca manager interimar Mihaela Voinicu, actualul director adjunct al instituției.

Octavian Sachelarie a primit de la președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, “PLACHETA DE EXCELENȚĂ” pentru întreaga activitate pusă în slujba Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu”, a culturii argeșene și naționale. Momentul a fost marcat miercuri, 7 decembrie, la Consiliul Județean Argeș.

Centrul Cultural Pitești: Cum e să scrii versuri în două limbi?

Marţi, 06 Decembrie 2022 14:03

Centrul Cultural Pitești organizează dialogul cu tema „Cum e să scrii versuri în două limbi?”, în cadrul proiectului sub genericul „Personalități culturale piteștene”, coordonat de scriitorul Jean Dumitrașcu, având-o invitată pe poeta Cristina Onofre/Christine Bernadette Rousseau, miercuri, 7 decembrie de la ora 13.00, la Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„De această dată am invitat-o pe poeta Cristina Onofre, mai cunoscută în Franța decât la Pitești. Ce-i drept, acolo, sub pseudonimul Christine Bernadette Rousseau. Cristina a obținut premiul «Poétes sans frontiers» la Paris, pentru cartea «Le poéme dela haute demoiselle» («Poema ‘naltei domnișoare»). Alt premiu câștigat este «Prix de la Francophonie» (Paris) desemnat de către Societatea Poeților Francezi pentru proiectul «Mon Général».

 

„Drumul Luminii” - un nou film la Planetariul Muzeului Județean

Marţi, 06 Decembrie 2022 13:21

Muzeul Județean Argeș a venit, pe sfârșit de an, cu o surpriză pentru numeroșii vizitatori ai Planetariului. Este vorba despre achiziționarea unui nou film. „Drumul luminii” este o producție 2022 și prezintă povestea celei mai importante descoperiri a omenirii. Săptămâna trecută, la premieră, au fost prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, și managerul Muzeului, Cornel Popescu. Vă reamintim că la Planetariul Muzeului Județean Argeș spectatorii se pot bucura de calitatea celui mai modern sistem de proiecție 4K din țară. De asemenea, în cadrul Muzeului funcționează și un club al pasionaților de astronomie.

Petre Țuțea, comemorat la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 05 Decembrie 2022 15:45

„Definiția mea este Petre Țuțea - românul. Că de n-aș fi român, n-aș fi nimic. Sunt român prin vocație. Tot ce gândesc devine românesc. Am apărat interesele României în mod  eroic, nu diplomatic. Prin iubire și suferință.”

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat, în data de 28 noiembrie 2022, evenimentul cultural „Comuna Boteni – istorie și cultură”, în cadrul căruia a fost comemorat marele eseist, publicist și filosof român Petre Țuțea (6 octombrie 1902-3 decembrie 1991), personalitate locală remarcabilă a comunei Boteni. Activitatea face parte din proiectul “Pași în lumea culturii și a creației”, pe care Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”Argeș îl derulează împreună cu Școala Gimnazială „Petre Țutea” din Boteni, proiect în cadrul căruia elevii participă la bibliotecă la manifestări cultural-educative, dezbateri, expoziții, îmbogățindu-și astfel universul cunoașterii, pătrunzând în tainele lecturii și ale bibliotecii.

 

 

IN MEMORIAM. Argeșul este mai sărac, de doi ani, cu Augustin Lucici!

Luni, 05 Decembrie 2022 12:42

Augustin Lucici s-a născut la Pitești, la 19 februarie 1956, afirmându-se ca artist plastic, pictor, autor de artă monumentală, grafică, muzeograf. A absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Dinu Lipatti” Piteşti, în 1975, după care Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucureşti, în 1983, la clasa Costel Badea, Lucia Ioan, Nicolae Adam. S-a bucurat de un stagiu de pregătire în Italia (1995). A lucrat ca muzeograf la Muzeul Judeţean Argeş, din 1984, în 1990 ajungând directorul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna”, instituție pe care a reprezentat-o la cel mai înalt nivel artistic și managerial.

 

Rubrica lui Nea Mândruță

Luni, 05 Decembrie 2022 12:41

DACĂ N-AR FI ŢARA ASTA

Dacă n-ar fi Ţara asta

O Istorie deplină,

Muţi erau toţi cronicarii

Care-au căutat lumină.

 

Dacă n-ar fi Ţara asta

A iubirii întrupare,

N-ar fi holde în grădină,

În bucate n-ar fi sare.

 

A început construcția Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac

Luni, 05 Decembrie 2022 12:08

# Hotelul are deja rezervări din țări ale Uniunii Europene, Orientul Mijlociu dar și din America și Asia

Responsabilii Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice Bâlea Lac” au hotărât că e momentul potrivit pentru a da startul lucrărilor de edificare a celui de-a şaisprezecelea Hotel de Gheaţă. La Bâlea Lac este iarnă adevărată, stratul de zăpadă e generos iar în ultimele nopţi temperaturile au coborât cu mult sub zero grade Celsius.

În noaptea de luni spre marţi (28 – 29 noiembrie), echipa de muncitori s-a mobilizat exemplar şi a fixat primele cofraje, reuşind ridicarea celor dintâi pereţi ai Hotelului de Gheaţă 2022 – 2023.

 

Expoziție dedicată laureaților Premiului Nobel pentru Literatură, la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 29 Noiembrie 2022 10:42

Biblioteca Județeană Argeș invită publicul cititor să viziteze până joi, 8 decembrie, expoziția de cărți, dicționare și enciclopedii, dedicată laureaților Premiului Nobel pentru Literatură. Perioada de referință a expoziției este 1998 – 2020.

Vi-i puteți reaminti, în acest context, pe José Saramago (Portugalia),  Günter Grass (Germania), Gao Xingjian (Franța/China), Vidiadhar Surajprasad Naipaul (Marea Britanie), Imre Kertész (Ungaria), John Maxwell Coetzee (Africa de Sud), Elfride Jelinek (Austria), Harold Pinter (Regatul Unit al Marii Britanii), Orhan Pamuk (Turcia), Doris Lessing (Regatul Unit al Marii Britanii),

 

Analogue Festival se va ține, anul viitor, în august

Joi, 24 Noiembrie 2022 16:02

În acest an, Analogue Festival s-a ținut la începutul lunii septembrie. Anul viitor vine mai repede, 25-27 august 2023 este data la care se va desfășura evenimentul. Locația este aceeași, pe Platoul Făget din Mioveni. Doritorii vor experimenta, și în 2023, 3 zile și 3 nopți de muzică alternativă, indie & electro-pop, disco, funk, indie-rock, soul & jazz, împreună cu o serie de ateliere interactive. Biletele s-au pus, deja, în vânzare cu reducere de Black Friday pe pagina de internet a festivalului.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Joi, 24 Noiembrie 2022 14:55

FLORĂREASA

Luptă pentru libertate,

Condamnată de două ori...

Poate i se dă dreptate:

Avea curent de la flori.

 

CLIPA DE LITERATURĂ! Biserica veche din Moldoveni, ctitorită de Marele Vornic Barbu Știrbei, este lăsată în paragină

Marţi, 15 Noiembrie 2022 16:30

Trei autori, George-Mugurel Voinea, Ali-Izi Bucur și Dumitru Rusănescu, publică în acest an, la Editura CONTRAST, București, albumul monografic „Biserica veche din Moldoveni cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Nicolae. Un monument de cult, cultură și istorie”, o lucrare tipografică de lux (concepția grafică Dan Niculescu, sponsor Iulian Achim).
Albumul dedică cele 156 de pagini bisericii vechi din satul Moldoveni. Satul aparține comunei Izlaz, din județul Teleorman, și este așezat pe malul drept al râului Olt.

În pisania bisericii, scrisă cu litere chirilice, care este datată 18 iulie 1845, când „s-au săvârșit de zugrăvit”, se specifică faptul că „această sfântă și dumnezăească biserikă (...) s-au făcut de D. Marele Vorniku Barbu Știrbei” și că tot el este și „proprietarul acestei moșii Moldovenii”.

„Puncte de vedere” - o expoziție de imagini cu versuri

Luni, 14 Noiembrie 2022 10:35

 

# Mihaela Stănciulescu: „Este un mesaj despre frumosul din jurul nostru într-o lume foarte agitată”

Mihaela Stănciulescu și-a făcut debutul în zona artistică printr-o expoziție de fotografie și eseuri-versuri. Vernisajul expoziției „Puncte de vedere” a avut loc, săptămâna trecută, la Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea și s-a bucurat de o prezență deosebită. A fost o expoziție personală de fotografie prin care Mihaela Stănciulescu a expus și exprimat câteva “Puncte de vedere” adoptând imaginea drept cuvânt si cuvântul drept imagine. Publicul a fost încântat cu peste 50 de ilustrate, redate în forma cărţilor poştale: pe faţă - clipa surprinsă în instantaneele cotidianului, pe verso - poemul dedicat clipei. O expoziție cât se poate de originală la care și-a adus contribuția și fiica sa, Sandy.

 

Concursul Național de Lectură „Bătălia cărţilor“, ediţia a IX-a și-a desemnat câștigătorii

Miercuri, 09 Noiembrie 2022 07:00

Două zile de dezbateri, într-o organizare impecabilă,  în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a avut loc ediţia a IX-a a Concursului Național de Lectură „Bătălia cărţilor“. Scopul concursului, organizat de Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în colaborare cu Filiala Argeș a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, a fost de a stimula lectura în rândul copiilor şi adolescenţilor, de a promova cărţile de valoare destinate acestei categorii de vârstă şi de a atrage un număr cât mai mare de utilizatori la bibliotecă.

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Luni, 07 Noiembrie 2022 10:40

VACCINĂRILE FICTIVE

Motive şi iar motive,
Contra-cost nu au durut,
Pentru că au fost fictive...
Bine că nu s-au făcut!

 

”Bilete de papagal”, un ziar atât de mic

Marţi, 01 Noiembrie 2022 22:42

Pe 2 februarie 1928 a apărut primul număr al ziarului de mici dimensiuni, cu apariție zilnică,  Bilete de papagal.
Fondat de Tudor Arghezi, ziarul cu dimensiunile de 32x12 cm, a fost publicat în patru pagini, ce cuprindeau: proză, poezie, epigrame, cronici, teatru, aforisme, manualul bunului profesionist, manualul bunului zodier. Primele două numere au fost publicate integral de Tudor Arghezi, în calitate de director fondator. Începând cu numărul 3, semneză în calitate de colaboratori: George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Urmuz, Demonstene Botez, Eduard Sbiera, Constanța Marino-Moscu, Eugen Ionescu, Sanda Movilă, Liviu Deleanu, George Bogza.

Omagiu academicianului Eugen Simion

Marţi, 01 Noiembrie 2022 12:45

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș aduce un sincer omagiu marelui nostru critic și istoric literar, prof.univ.dr. Eugen Simion, președintele Academiei Române (1998-2006), care s-a stins din viață în data de 18 octombrie 2022.  
Eugen Simion s-a născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca din județul Ploiești. A fost coleg cu Nichita Stănescu la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești (azi Colegiul Național „I.L.Caragiale” Ploiești). În perioada 1952-1957 a urmat Facultatea de Litere a Universității din București, printre profesorii săi fiind: Tudor Vianu, Alexandru Graur, Iorgu Iordan, Alexandru Rosetti.

 

Pagina 15 din 129

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea