Expoziție de excepție organizată la Biblioteca Județeană Argeș - 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Luni, 23 Mai 2022 20:35

Inaugurată de Ziua Regalității, pe 10 mai, expoziția „Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“Argeș cuprinde facsimile după cărți poștale circulate sau necirculate, ilustrații din albume editate de Muzeul Militar sau Muzeul Național al României, cărți - „Două portrete“ (autor Principesa Martha Bibescu), „Ferdinand și Banatul. Album comemorativ“, „Memorial des Allies“ (volum monumental, ce cuprinde gândurile și impresiile conducătorilor sau demnitarilor din cele 30 de state participante la Primul Război Mondial), „Marea frescă a Ateneului Român“- autor, pictorul piteștean, Costin Petrescu).

 

Ziua Piteștiului – marcată la Biblioteca Județeană Argeș printr-o lansare de carte

Luni, 23 Mai 2022 09:47

 

#”Pitești 630. Memento” – un nou volum oferit de profesorul Petre Popa urbei, la ceas aniversar

Spectacol cu sala plină avându-l, în prim plan, pe profesorul universitar Petre Popa. La manifestarea organizată de ziua Piteștiului, vineri, 20 mai a.c., în sala de lectură a Bibliotecii Județene Argeș nu au rămas locuri libere. Fost viceprimar al orașului, fost director al Bibliotecii Județene Argeș și decan fondator al Facultății de Istorie, Filosofie și Jurnalism de la Universitatea din Pitești, prof. univ. dr. Petre Popa a ținut să marcheze, în stilu-i propriu, ziua care, în urmă cu 634 de ani, așeza Piteștiul în rândul celor mai vechi localități atestate documentar din țară.

 

Primarul Cristian Gentea – mesaj pentru oamenii de cultură: „Vă mulțumesc pentru contribuția pe care o aduceți cunoașterii științifice a istoriei Piteștiului”

Luni, 23 Mai 2022 09:38

În cadrul manifestărilor prilejuite de aniversarea Zilelor Municipiului Pitești a avut loc Conferința națională de istorie cultură și civilizație „Pitești 634”, ediția a III-a, coordonată de Marin Toma, redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”.

Comunicările au fost susținute de către reputați profesori universitari și oameni de cultură, dar și de studenți ai Universității din Pitești. Au fost dezvăluite aspecte inedite despre istoria orașului nostru, privind geneza și continuitatea, cultura și percepția externă, din epocile medievală și fanariotă până în contemporaneitate.

Vineri se împlinesc 634 de ani de la prima atestare documentară a Piteștiului

Joi, 19 Mai 2022 12:01

Pe 20 mai se împlinesc 633 de ani de la prima atestare documentară a Piteștiului. Aceasta datează din 20 mai 1388, când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlăduț. Cancelaria Domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) a emis, la 22 noiembrie 1517, un hrisov în care este semnalată existența curților domnești la Pitești.

 

Lansare de carte, vineri, la Biblioteca Județeană Argeș: ”Pitești 630. Memento” – autor, Petre Popa

Miercuri, 18 Mai 2022 11:46

Vineri, 20 mai, la ora 12:00, la Biblioteca Județeană Argeș va avea loc prezentarea volumului ”Piteşti 630. Memento”, autor – istoricul Petre Popa.

Prof. Petre Popa: ”Actuala cronologie istorică, Piteşti 630. Memento, care succede ediţiile tematice asemănătoare (1983, 2008), este complementară, factologic, mai multor evenimente, suprapuse, calendaristic, unui veritabil anotimp bilanţier. Din atare perspectivă, selectăm: atestarea localităţii Piteşti, în urmă cu 630 de ani (20 mai 1388); generalizarea recunoaşterii caracteristicilor specifice oraşului medieval, acum cinci secole (18 ianuarie 1518); eroismul ostaşilor Garnizoanei, demonstrat până la finalizarea Primul Război Mondial (11 noiembrie 1918); Centenarul consensului forurilor civile şi militare urbane, privind unirea Basarabiei (27 martie / 8 aprilie 1918), Bucovinei (15 / 28 noiembrie 1918), Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului (18 noiembrie / 1 decembrie 1918) cu Statul naţional român; Semicentenarul acordării prerogativelor municipale pentru reşedinţa Argeşului (16 februarie 1968); trei decenii de la apariţia Monografiei Cetăţii (Editura Academiei Române, Bucureşti, 12 mai 1988), solitară până astăzi.”

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 18 Mai 2022 07:44

IONUŢ MOŞTEANU

Le ştie pe toate,

Ca şi-adevărat...

Străzile-asfaltate

S-au…evaporat!

 

Noi evenimente editoriale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 16 Mai 2022 19:52

În această săptămână, alte două lansări de carte vor avea loc la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș.

Astfel, marți, 17 mai, începând cu ora 13:00, în Sala de Conferințe, se va desfășura lansarea volumului ”Călătorii identitare. Românii megieși (vol. I)” - dedicat românilor din vecinătatea României, autor dr. Mihai Nicolae, avocat de profesie și președintele Institutului „Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate. Cartea constituie o sinteză documentară care cuprinde comunitățile românești din Ținutul Herța, Transnistria, regiunea Bugului (Ucraina), sudul Dunării (Bulgaria) și Voievodina (Serbia). Cel de-al doilea volum (în pregătire) va include Maramureșul din dreapta Tisei, Bucovina, Basarabia, Valea Timocului și românii din Ungaria.

 

Expoziție de excepție organizată la Biblioteca Județeană Argeș - 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Luni, 16 Mai 2022 19:48

Inaugurată de Ziua Regalității, pe 10 mai, expoziția „Regele Ferdinand I Întregitorul și Regina Maria, în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu“Argeș cuprinde facsimile după cărți poștale circulate sau necirculate, ilustrații din albume editate de Muzeul Militar sau Muzeul Național al României, cărți - „Două portrete“ (autor Principesa Martha Bibescu), „Ferdinand și Banatul. Album comemorativ“, „Memorial des Allies“ (volum monumental, ce cuprinde gândurile și impresiile conducătorilor sau demnitarilor din cele 30 de state participante la Primul Război Mondial), „Marea frescă a Ateneului Român“- autor, pictorul piteștean, Costin Petrescu).

 

 

Clipa de literatură

Luni, 09 Mai 2022 19:47

Cadavre politice

Cineva îmi bate la uşă.

Precis este Domnul – îmi spun –,

Domnul care s-a hotărât să coboare din Turn

şi să îmi bată la uşă.

Şi cum deschid, cadavrele politice

dau buzna în casă...

 

Săptămână plină de evenimente culturale la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Luni, 09 Mai 2022 13:49

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș este, în această săptămână, gazda şi organizatorul unei suite de evenimente culturale importante, după cum urmează:

Luni, 9 mai, începând cu ora 17:00, în Sala de Conferințe, are loc lansarea volumului de istorie și critică literară intitulat ”Poezia opzecistă” (Editura Eikon) al profesorului universitar și poetului Mircea Bârsilă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Argeș. Evenimentul va fi coordonat și moderat de managerul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, dr. Octavian Mihail Sachelarie și de Valentin Ajder - editorul volumului, invitat special fiind Nicolae Oprea - președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Argeș;

 

 

Centenarul Toma Arnăuțoiu – marcat la Pitești

Vineri, 06 Mai 2022 22:47

# Spectacolul „Cântecul memoriei” și filmul „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă”

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România și-au propus să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (din Argeș).

Concursul Național de Lectură - Bătălia Cărților a ajuns la a IX-a ediție

Marţi, 03 Mai 2022 20:07

Ajunsă la cea  de-a IX-a ediție, competiția organizată de Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj,  se va derula până în luna septembrie, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și va fi organizată în mai multe biblioteci publice din țară și la Chișinău, în Republica Moldova. Concursul are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor și adolescenților. Se va derula în perioada aprilie-octombrie 2022 și va cuprinde două categorii de vârste: 11-13 ani și 14-18 ani. Astfel, prin acesta, vor fi popularizate cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor, se va pune accent pe însuşirea de către participanţi a competenţelor de lectură: înţelegerea textelor literare, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii.

 

 

A început a XXII-a ediție a concursului național de poezie de dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”

Marţi, 03 Mai 2022 12:45

 

În perioada 3 mai - 24 iunie 2022, Centrul Cultural Piteşti, prin revistele de cultură „Cafeneaua literară” și „Argeș”, organizează ediţia a XXII-a a Concursului Naţional de Poezie de Dragoste „Leoaică tânără, iubirea...”.

La concurs pot participa creatori cu vârste până în 35 de ani, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România şi nu au câştigat un premiu la ediţiile anterioare. Textele vor fi expediate fie la adresa de e-mail Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ., fie poştal, pe adresa Centrul Cultural Piteşti, Calea Craiovei nr. 2, Casa Cărţii, Bloc G1, Sc. C, et. 1, cod 110013, Piteşti, jud. Argeş, fie se vor depune direct la sediul Centrului Cultural Piteşti, până la data de 10 iunie 2022, telefon 0248 / 219976.

 

Câştigătorii desemnaţi de juriu vor fi premiaţi cu diplome şi sume de bani, astfel: Premiul I: 700 de lei, Premiul al II-lea: 600 de lei, Premiul al III-lea: 500 de lei, Menţiune I: 400 de lei, Menţiune II: 400 de lei.

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș

Marţi, 03 Mai 2022 11:46

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu“ Argeș, organizează marți, 3 mai 2022, o dublă lansare de carte, începând cu ora 17:00, în Sala de conferințe. Elena Eșanu Șerbănescu - ”Departe de Omar Khayyam” și Aritina-Mihaela Ionescu - ”Zbor frânt” (ambele cărți de poezie), sunt cele două autoare care vor fi în centrul atenției. Poeta Denisa Popescu va modera evenimentul. Despre volumul de poezii al Elenei Eșanu Șerbănescu, prof. Florica Popa spune: ”Deși titlul ne avertizează că acest gen literar este departe de noi, la un mileniu, în timp, totuși, prin pricepere și aleasă inspirație, poeta Elena Eșanu Șerbănescu a reușit să «topească» distanțele spațio-temporale și să dăruiască o veritabilă monstră de cultură și sensibilitate”.

 

 

Mica Europă de la Pitești

Luni, 02 Mai 2022 19:03

În Anul European al Tineretului, 9 mai, Ziua Europei, va fi celebrată după mintea, inima și voia generației de la care avem așteptări mari. Centrul Europe Direct Argeș – cu sediul la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș - este instituția-cheie în derularea acțiunilor reunite sub cupola acestei sărbători. Centrul Europe Direct Argeș are, de altfel, misiunea de a gestiona, pe plan local, procesul de asimilare a mentalității europene. Și o face de 14 ani, adică de la înființarea sa. N-a fost deloc ușor, concetățenilor noștri nu le erau familiare conceptele, iar informația trebuia procesată de așa manieră încât sensul și utilitatea demersului Uniunii Europene să nu se pervertească sau să nu se piardă. Provocarea a meritat, însă, efortul.

 

Ansamblul folcloric ”Ciuleandra” - în Bulgaria

Luni, 02 Mai 2022 19:01

În perioada 2-7 mai 2022, Ansamblul folcloric “CIULEANDRA” al Casei de Cultură “Preot Ion Ionescu” din Topoloveni,  participă la Festivalul Internațional de Folclor “GERGYOVSCHO VESELIE” din Kremikovtsi Sofia, Bulgaria.

Această participare se realizează cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Topoloveni.

 

Sărbătoare la Făget! Serbare câmpenească la Mioveni

Marţi, 26 Aprilie 2022 10:08

Ziua Muncii și Ziua Tineretului vor fi sărbătorite la Mioveni, printr-o tradițională serbare câmpenească, în mijlocul naturii, în zona de picnic Făget! În perioada 29 aprilie – 1 mai, Primăria Orașului, Consiliul Local și Centrul Cultural Mioveni organizează o serie de manifestări cultural-artistice prilejuite de ediția din acest an a evenimentului „Sărbătoarea Primăverii, Muncii și Bucuriei. Ziua Tineretului.”

Bucurați-vă de o primăvară însorită și haideți să petrecem clipe de neuitat alături de artiștii Iulia Dumitrache & Band, Taraful Cătălin Iancu și Eugenia Filip, Ansamblul Folcloric “Plai de Dor”, cu preparate tradiționale, într-o atmosferă de sărbătoare, într-o oază de verdeață!

Clipa de literatură - POETUL KAMIKAZE ALEXANDRU ȘIŞMANIAN

Miercuri, 20 Aprilie 2022 21:13

POETUL KAMIKAZE ALEXANDRU ȘIŞMANIAN sau Poezia în care „anusul se caţără în nacelă - ca o gânganie roşie ultrarapidă”

Ara Alexandru Șişmanian, absolvent al Facultății de limbi orientale (secția Hindi), din Bucuresti (1974), domiciliat în Franța, este autorul volumelor Priviri (1997), Ochiul orb (1998) și Tireziada (1999), cu toate apărute la Editura Arhipelag, Târgu Mureș. Poemul de mai jos, fără titlu, ca toate celelalte pe care le scrie, este extras din Luceafărul de dimineață, nr. 6, iulie 2018:

 

În centrul orașului, Fundația Culturală Ilfoveanu & Badea prezintă expoziția „Atelier Corneliu Baba”

Miercuri, 20 Aprilie 2022 12:51

 

# Expoziția poate fi vizitată până pe 25 mai

Săptămâna trecută, pe 12 aprilie, a avut loc vernisajul expoziției dedicate Maestrului Corneliu Baba. Expoziția prezintă o selecție de peste 80 de lucrări, printre care și o lucrare realizată de acesta în anul 1910, datând din perioada copilăriei sale.

Publicul, prezent în număr mare, a avut ocazia să urmărească evoluția artistică a pictorului, de la începuturi până la deplina maturitate creatoare.

Elev al lui Tonitza, Corneliu Baba (1906 - 1997) este considerat un maestru al portretului, recunoscut și admirat atât în țară cât și în străinătate.

Colțul epigramei

Miercuri, 20 Aprilie 2022 09:39

USR-işti şi LIBERALI

În “bătălii” sunt necăliţi,

Disputa este elocventă,

Uitarea-i face nesimţiţi

Cu lepădarea de...Polivalentă!

 

Pagina 20 din 129

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea