Orașul Pitești împlinește 512 ani!

Joi, 31 Martie 2022 13:36

Orașul în care trăim este încărcat de istorie. Acesta s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când domnul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirii Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor”. Atestarea documentară de la 1388 a făcut din Pitești, alături de Câmpulung, Curtea de Argeș, Brăila și Slatina, unul dintre cele mai vechi târguri.

Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare la 1 aprilie 1510, într-o carte a lui  Vlad cel Tânăr. Acest domn al Ţării Româneşti (1510-1512),  emitea un hrisov special, în care apare, pentru prima oară, denumirea oraşul Piteşti.

Apare în Argeș o nouă instituție de cultură, de la 1 aprilie

Miercuri, 30 Martie 2022 13:30

# Consiliul Județean Argeș i-a alocat o mașină de serviciu

În această săptămână, pe 1 aprilie, se înființează Centrul Județean de Cultură şi Arte Argeș, prin contopirea Centrului Cultural Judeţean Argeş cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești. Noua instituție de cultură va fi condusă de Elena Iagăr (foto).

Instituția este în subordinea Consiliului Județean Argeș și va fi finanțată din venituri proprii și din subvenții de la bugetul local al județului. Sediul acesteia va fi situat în Municipiul Pitești, B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 141 - clădirea fostului Cinema „Lumina”, cu punct de lucru în municipiul Pitești, B.dul Republicii, Nr. 66 (sediul Școlii Populare de Arte).

 

Moment muzical coral, la Casa de Cultură Topoloveni

Miercuri, 30 Martie 2022 07:32

În data de 9 aprilie 2022, ora 18:00, Casa de Cultură "Pr.Ion Ionescu" Topoloveni, vă invită să luați parte la un  moment muzical coral oferit de către corurile din județul Argeș. Intrarea este liberă!

Schimbări la Teatrul Davila. Instituția va avea, din nou, un director adjunct

Marţi, 29 Martie 2022 11:19

Din aprilie sunt anunțate schimbări importante la Teatrul Alexandru Davila din Pitești. În locul lui Felix Goldbach, al cărui contract va înceta la 1 aprilie, urmează să fie numit un nou manager de către Consiliul Județean Argeș. Zvonurile tind a indica un manager din afara județului Argeș.

De asemenea, noul manager va face echipă și cu un director adjunct. În ședința Consiliului Județean Argeș, din 28 martie, s-a înființat, din nou, după o scurtă pauză în organigramă, postul de director general adjunct.

 

 

Eveniment editorial la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș

Marţi, 29 Martie 2022 10:34

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș în parteneriat cu Fundația Literară ”Liviu Rebreanu” Pitești, organizează lansarea trilogiei ”LINDA” (Vol I. Linda - comedie dramatică; Vol. II Oglinzi - thriller psihologic; Vol. III Lea - romance-policier), a autorului Ion Ladner. Născut în Pitești, Ion Ladner este absolvent al Universității Politehnice din București, Facultatea de Autovehicule Rutiere și membru al Fundației Literare Liviu Rebreanu Pitești. A mai publicat volumul de versuri ”Universul din ibric” şi romanul-thriller ”Scorpionul de sub pălărie”. Evenimentul editorial, coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu, se va desfășura joi, 31 martie, de la ora 1700, în Sala de conferințe a instituției. O invitaţie incitantă şi un prilej care nu ar trebui ratat de oamenii de cultură argeşeni!

Adrian Coman, bibliotecar

Poezia din trecutul viitor

Luni, 28 Martie 2022 18:48

”Trecutul viitor”*, cartea de versuri semnată de către Spiridon Voinescu, a apărut recent la Editura InfoRapArt, Galați, cu o pertinentă prefață semnată de Nicolae Mecu și cu un cuvânt de bun sosit pe coperta a patra, al lui Petre Rău. Placheta iese pe piață la o distanță de 20 de ani față de cea precedentă, ”Buget redus”, 2002.

Spiridon Voinescu se află în căutarea emoției pe care poezia o exprimă. Pentru aceasta, autorul are la dispoziție un limbaj cult uzual, transparent, și o fantezie care pune în scenă imagini uneori stranii, construcții speculative, cioburi dintr-o realitate pe care se străduiește să o construiască altfel, mai precis într-un mod inedit, poetic.

 

 

Ministerul Culturii a achiziționat 5 manuscrise ale lui Emil Cioran și Mircea Eliade

Luni, 28 Martie 2022 15:37

Ministerul Culturii a achiziționat, prin dreptul de preempţiune şi negociere,  cinci manuscrise care sunt clasate în patrimoniul cultural naţional - categoria juridică "Tezaur". Acestea au fost scoase la vânzare prin Casa de Licitaţii Historic. După cumpărare, manuscrisele vor fi date în custodia Bibliotecii Naţionale a României.

Aceste manuscrise sunt:

-  manuscrisul original - 154 pagini - intitulat "Aveux et anathemes", autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;

- manuscrisul original - 25 file - intitulat "Note pentru 1935 - 1936", Mircea Eliade, datare 1935 - 1936, exemplar unic ce cuprinde schiţele autorului în creion pentru cursul "Problema răului în filosofia indiană";

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Luni, 28 Martie 2022 13:30

BOUREANU

În Italia-i lumina,

Cu modele fel de fel…

El a luat-o pe Cristina

…Sau Cristina e cu el!

 

„Trecutul viitor” – noua carte de poezii a jurnalistului Spiridon Voinescu

Vineri, 25 Martie 2022 11:49

 

 

Poetul și jurnalistul Spiridon Voinescu a lansat, în ajunul Bunei Vestiri, a patra sa carte de poezii „Trecutul viitor”. Un volum, după cum mărturisește scriitorul Petre Rău, „cu versuri grăitor de autentice care te atrag ca un magnet”, care exprimă „gânduri și reflecții care te mângâie și îți alină din amărăciune”. O carte scrisă cu sufletul, în care poetul trăiește trecutul și viitorul în prezent.

La acest eveniment au dat curs invitației oameni de cultură din județul Argeș, reprezentanți ai autorităților locale și județene, prieteni și cunoștințe ale autorului.

Poetul Dan Rotaru - mai sărac cu 333 de sonete… dar mai bogat cu o carte!

Miercuri, 23 Martie 2022 12:18

Cunoscutul poet Dan Rotaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România, traversează o perioadă de tinerețe prin creație. Cu jumătate din cele 43 de cărți scrise în ultimii ani, Dan Rotaru demonstrează că Dumnezeu îi dictează poemele, așa cum a afirmat chiar Domnia Sa.

Iată că poetul mai are un motiv de bucurie: cel de-al 44-lea tom a fost expediat spre tipografie. Și cum să marchezi mai frumos rotunda cifră (44!) decât cu… 333 de poeme!

 

Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986)

Marţi, 22 Martie 2022 14:21

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat evenimentul cultural Români în conștiința universală. Mircea Eliade (13 martie 1907-22 aprilie 1986), expoziție de cărți, enciclopedii și dicționare din colecțiile de documente ale bibliotecii, dedicată împlinirii a 115 ani de la nașterea marelui scriitor și filosof român. Expoziția a putut fi vizitată de  către public în holul principal al instituției, în perioada 15-30 martie 2022.

Mircea Eliade a fost un spirit enciclopedic, renascentist, care a dat naștere unei vaste și variate opere,  lăsând în urma sa discipoli ce i-au continuat ideile, făcând un pas mai departe pe noua cărare deschisă de gânditorul român.

21 martie: Ziua Internațională a Poeziei

Luni, 21 Martie 2022 14:10

În data de 21 martie se sărbătorește Ziua Internațională a Poeziei. Ea este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. (sursa: Wikipedia).

Publicăm mai jos câteva poeme din creația poeților orașului nostru.

 

 

Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor

Luni, 21 Martie 2022 11:16

Dragi iubitori de literatură, luni, 21 martie 2022, va avea loc la Muzeul Golești cea de-a patra ediție a evenimentului Ziua Internațională a Poeziei la Conacul Goleștilor. Acesta va începe la ora 12:00 și se va desfășura sub forma unui cenaclu literar, cu lecturi publice, evocări ale unor importanți poeți români și lansarea cărții Poezia optzecistă” a scriitorului Mircea Bârsilă.

Ediția de anul acesta îi va avea ca invitați speciali pe poeții Mircea Bârsilă și Liviu Mățăoanu.

Spectacolul “Hai Hui printre stele”, la Centrul Cultural Mioveni

Joi, 17 Martie 2022 12:24

Duminică, 20 martie, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Mioveni va avea loc premierea spectacolului “Hai Hui printre stele”.

Ana Maria Mărgean, câștigătoarea marelui trofeu de la „Românii au talent”, sezonul 11, va juca rolul principal în “Hai Hui printre stele”, un spectacol pentru copii, dar și pentru întreaga familie. Ana, în vârstă de doar 12 ani, a participat la numeroase concursuri și festivaluri de muzică, are peste 100 de trofee, diplome și medalii câștigate. Căutând pe YouTube noi tehnici vocale, diverse interpretări ale artiștilor deja consacrați, micuța artistă a descoperit și s-a perfecționat în ventrilocie.

 

Viceprimarul de la Curtea de Argeș - prelegere despre „Războiul în Europa”

Miercuri, 16 Martie 2022 07:22

Istoricul Ștefan Dumitrache, viceprimarul municipiului Curtea de Argeș, va susține vineri, 18 martie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții din Pitești o prelegere cu tema  “Război în Europa”.

“Sfârșitul Războiului Rece a creat speranța în inimile cetățenilor din Europa că nu va mai fi război vreodată. Dar nici nu s-a uscat cerneala pe tratatele sauînțelegerile de la Malta și războaiele au izbucnit în spațiul Iugoslaviei și al Uniunii Sovietice. Deși în acest an se vor împlini 33 de ani de la sfârșitul Războiului Rece, Europa nu a fost deloc scutită de război în această perioadă. Despre războaiele din acești 33 de ani din Europa vom vorbi la noua noastră întâlnire”, spune Ștefan Dumitrache.

 

CLIPA DE LITERATURĂ

Marţi, 15 Martie 2022 13:17

Clipa mirifică

Sunt un băiat. Merg pe Strada Mare,

pe unde lumea se plimbă în voie.

Ninge. Forfota străzii, casele, copacii ninși.

Aerul rece. Lumina.

Cele două fete care au trecut pe lângă mine

tocmai m-au atins cu râsetele lor.

 

 

 

„FEMEIA, SUSPINUL LUTULUI MEU! ”- noul volum de poezii al lui George Baciu

Marţi, 15 Martie 2022 08:20

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, găzduiește joi, 17 martie, începând cu ora 17:00, în Sala de conferințe, lansarea volumului ”Femeia, suspinul lutului meu!”, al autorului George Baciu.

Născut în șase noiembrie 1962, în comuna Corbi, sat Stănești, județul Argeș, absolvent al Facultăţii de Filozofie-Istorie a Universităţii din Bucureşti, promoţia 1987, este profesor, doctor în istorie, poet, eseist, romancier, publicist, redactor-șef al revistei Suflet românesc, coordonator al clubului cu același nume Suflet românesc de la Curtea de Argeș, și coordonator, ani buni, împreună cu regretatul Ion Hîru, al revistei Pietrele Doamnei. Debutul ca publicist îl face în anul 1979 la revista şcolară Sânziana a Liceului „Zinca Golescu” Piteşti, iar în poezie debutează la revista Amfiteatru, nr. 11, în anul 1983.

 

Expozițiile Muzeului Golești și ale Muzeului Județean

Luni, 14 Martie 2022 15:21

Muzeul Golești și Muzeul Județean Argeș desfășoară în această perioadă mai multe evenimente. Expozițiile temporare organizate de Muzeul Golești sunt:

- Expoziție temporară de artă contemporană-artist Mihai Chițu.

- Expoziție temporară  – La fotograf…doamnele și domnișoarele Golescu – în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung și Muzeul Municipal Curtea de Argeș.

- Expoziție temporară organizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Câmpulung - Furca de tors…tradiție, artă, meșteșug

 

 

Felix Goldbach: „Urez succes celui care va prelua conducerea teatrului”

Luni, 14 Martie 2022 15:11

Contractul de manager la Teatrul Alexandru Davila al lui Felix Goldbach va înceta de la 1 aprilie, cu acordul părților. Divergența de opinii dintre conducerea Consiliului Județean Argeș și managerul teatrului piteștean a fost rezolvată, în cele din urmă, prin încetarea contractului.

La finalul lunii februarie, Goldbach ar fi transmis o solicitare de încheiere a contractului de management cu acordul părților, întrucât acesta va fi implicat în anumite proiecte personale, tot, pe zona de cultură, și care la moment dat s-ar putea intersecta cu activitățile culturale ale Consiliului Județean.

IN MEMORIAM - 89 de ani de la nașterea profesorului CONSTANTIN FULGEANU

Luni, 14 Martie 2022 12:17

 

S-au împlinit, pe 14 martie, 89 de ani de la nașterea celebrului profesor al Piteștiului, Constantin Fulgeanu (14 martie 1933 – 26 august 2005) . Iubit, temut, respectat, a școlit zeci de generații de elevi la catedra de la Brătianu (Bălcescu). Întreaga viață a format talente, a îndrumat caractere, a cercetat – inclusiv istoria instituției în care a activat o viață, a publicat. Un om al Cetății de care își amintesc, cu duioșie, mii de foști învățăcei.

În toamna anului 1962, Constantin Fulgeanu devenea titularul Liceului Nicolae Bălcescu Pitești, instituție școlară etalon pentru Argeș, finalizată anterior, ca elev (1952).

 

Pagina 22 din 129

«ÎnceputAnterior21222324252627282930UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea