Cultura

Adrian Cioroianu – conferință dedicată Zilei Culturii Naționale și lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș

Miercuri, 10 Ianuarie 2024 11:18

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu” Argeș organizează luni, 15 ianuarie, de la ora 12:00, în Sala de Conferințe, o întâlnire dedicată ZILEI CULTURII NAȚIONALE cu istoricul ADRIAN CIOROIANU - fost ambasador al României la UNESCO, fost ministru de Externe, scriitor și publicist apreciat, care își va prezenta cu acest prilej cartea ”Frumoasă era Sena pe sub florile mele”, apărută anul trecut la Editura ”Curtea Veche Publishing”.

Istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, ministru al Afacerilor Externe în perioada 2007-2008, în prezent managerul Bibliotecii Naționale a României și membru al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Adrian Cioroianu este autorul a numeroase volume și eseuri pe teme de istorie, geopolitică, dar și al scenariului pentru filmul documentar pe teme de istorie Un secol pentru România.

 

Sute de colindători vor concerta în centrul orașului Mioveni și la catedrală

Joi, 21 Decembrie 2023 08:12

 

Dintre toate obiceiurile românești, cel care a ajuns să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul, iar în orașul Mioveni tradiția se păstrează în fiecare an.

Astfel, sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 17.00, sute de colindători din Mioveni, însoțiți de preoții slujitori de la bisericile din oraș, vor pleca la colindat pentru a vesti bucuria Nașterii Domnului. Aceștia vor pleca de la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” și vor parcurge Bulevardul Central al orașului în sunetul înălțător al colindelor tradiționale.

 

Trupa preoților din Topoloveni va cânta, de Crăciun, la TVR 1

Joi, 21 Decembrie 2023 07:21

 

Haiducii Vlădicii, formație alcătuită, majoritar, din preoți ai zonei Topoloveni, primesc, în sfârșit, recunoșterea pe care o merită.

La jumătatea lunii decembrie, aceștia au fost invitați la TVR1 și au înregistrat, în zona Conacului Brăncovenesc, o serie de cântece (colinde), care vor fi difuzate, pe post, în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, la ora 21.

Așadar, în seara dinaintea Crăciunului, la TVR 1, la 21, Haiducii Vlădicii!

 

 

DIN CRONICA FAMILIEI PAVEL ZĂGĂNESCU

Joi, 21 Decembrie 2023 07:11

 

Când, în Secția stampe a Bibliotecii Academiei Române, descoperi fotografia lui Giusepe Garibaldi, marele unificator al Italiei, alături de fotografiile lui Alexandru Zăgănescu, soției sale italience și fiului lor Mihail, te întrebi ce legătură a fost între aceștia. Să afli răspunsul cum a ajuns Alexandru Zăgănescu – vărul și fiul adoptiv al căpitanului Pavel Zăgănescu, eroicul conducător al pompierilor în lupta cu turcii, din 13 septembrie 1848, de pe Dealul Spirii – să se căsătorească cu o italiancă, trebuie să ajungi în timp până la 1867, atunci când, după o îndelungată călătorie, dintr-un vapor ancorat în portul Galați, din mulțimea călătorilor de diferite nații, cobora o tânără frumoasă italiancă, ce a atras privirile vameșului, cu toate că era obișnuit cu forfota din fiecare zi a pasagerilor.

 

Descoperiri arheologice de excepție pe traseul Drumului Expres Pitești-Craiova

Marţi, 19 Decembrie 2023 07:32

 

În luna decembrie 2023, Muzeul Județean Argeș a încheiat cercetarea arheologică preventivă aferentă asistenței arheologice de specialitate pentru construcția tronsoanelor II-IV ale Drumului Expres Pitești-Craiova (DEx 12). Ultima etapă a acestui vast program de cercetare de teren (noiembrie-decembrie 2023), a fost alocată cercetării arheologice preventive a două monumente arheologice deosebit de importante din județul Argeș, pe traseul tronsonului IV al drumului expres: un sector din limesul roman transalutanus, situat pe teritoriul comunei Albota, și un mormânt tumular preistoric situat în comuna Căteasca, la sud de Recea, în zona inelului de racordare a drumului expres la Autostrada București-Pitești, informează Muzeul județean Argeș.

 

Pagina 17 din 514

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea