Un proiect al Muzeului Golești - premiat de către Ministerul Culturii

Marţi, 02 Iulie 2024 10:51

 

# „Privește cerul, românește!”

Proiectul „Privește cerul, românește!”, al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești a fost desemnat câștigător la Concursul de proiecte finanțat de Ministerul Culturii prin Administrația Fondului Cultural Național cu suma de 101.600 lei, contribuția proprie a instituției fiind de 12.360 lei.

 

„Privește cerul, românește!” este un proiect prin care se urmărește transmiterea concepției despre univers și mitologie a țăranului român către tânăra generație. Se vor organiza prelegeri interactive și sesiuni de observații astronomice cu grupe de 25 de copii și 2 cadre didactice, pentru inițierea în știința astronomiei și evidențierea cunoștințelor tradiționale despre univers.

 

Deşi e în moarte clinică, PNŢCD Argeş caută noi membri

Marţi, 02 Iulie 2024 10:32

 

PNŢCD Argeş, prin vocea preşedintelui Gheorghe Dinescu, este în căutare de noi membri, deşi, în judeţul nostru, este un partid mort. Nu mai este prezent nici măcar în consiliile locale, deci doar pe reţelele sociale mai auzim de acest partid istoric ce, de ani de zile, nu mai prezintă interes pentru electorat.

Dar Gheorghe Dinescu, liderul PNŢCD Argeş, tot mai speră că poate organizaţia pe care o conduce va înflori: “Asta au ales românii: trădătorii de neam și țară! Suntem sclavi pe pământul țării noastre! Trezește-te națiune, trezește-te! Toții fermierii români pot intra în PNȚCD, singurul partid creat de țăranul român pentru a-i fi și lui bine! Vă așteptăm!”, a scris Dinescu pe Facebook.

 

Zece cupluri de 50 de ani și trei cupluri de 60 de ani de căsnicie neîntreruptă, premiate de Primăria Bradu

Marţi, 02 Iulie 2024 10:30

 

Gest frumos la Bradu, unde administrația locală a premiat 13 cupluri frumoase. Zece din aceste cupluri au împlinit 50 de ani de căsnicie neîntreruptă, iar 3 cupluri au împlinit 60 de ani de căsnicie neîntreruptă. Primarul, Dan Stroe, dar și viceprimarul, Gheorghe Negoi, au ținut să le fie alături.

Dan Stroe: ”Acești oameni minunați sunt repere și modele demne de urmat pentru orice comunitate și pentru fiecare dintre noi! În fiecare an, am onoarea să premiez longevitatea, respectul și înțelegerea în familiile brădenilor!”

 

 

Rovinieta va putea fi achiziţionată şi de pe ghiseul.ro

Marţi, 02 Iulie 2024 10:25

 

 

Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat că românii îşi vor putea achiziționa rovinietă și de pe ghiseul.ro. În acest caz, plata va putea fi realizată numai prin intermediul cardului bancar.

„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi că, începând din 27.06.2024, în urma încheierii acordului de parteneriat între CNAIR și Autoritatea pentru Digitalizarea României, persoanele fizice care dețin cont pe www.ghiseul.ro pot achita tariful de utilizare (rovinieta) prin intermediul site-ului menționat, plata putând fi efectuată exclusiv prin intermediul cardului bancar”, a informat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, potrivit Click.ro.

 

 

Punctul de amendă va fi îngheţat

Marţi, 02 Iulie 2024 10:20

 

Veşti bune pentru şoferi! Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va îngheţa punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească pe seama majorării salariului minim brut pe economie.

“Vom îngheța și punctul de amendă, astfel încât acesta să nu crească odată cu salariul minim pe economie.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern de săptămâna trecută.

De asemenea, prim ministrul a declarat că tichetele de masă vor fi exceptate de la calculul pragului de 4.000 de lei pentru salariul minim pe economie.

 

 

Studenţii care vor să devină profesori vor primi burse egale cu salariul net al unui profesor debutant

Marţi, 02 Iulie 2024 10:15

 

Studenţii care aleg să urmeze cursurile licenței didactice cu dublă specializare pot primi burse de studiu egale cu salariul net al unui profesor debutant. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Art. 8 din document, citat de Edupedu.ro, „Studenții care frecventează cursurile licenței didactice cu dublă specializare într-o instituție de învățământ superior de stat pot beneficia de burse de studiu finanțate de la bugetul de stat, în cuantum egal cu salariul net al unui profesor debutant”.

 

Pitești. Terenul de sport de la ”Aripi”, reabilitat cu bani de la Guvern

Luni, 01 Iulie 2024 15:55

 

Vremea bună și un constructor serios au făcut ca, la ”Aripi”, lucrările începute să se desfășoare într-un ritm destul de rapid. Probabil că terenul va fi gata cu mult înainte de venirea elevilor din vacanța de vară. Șantierul este verificat, atent, de reprezentanții primăriei.

Cristian Gentea: ”Aici au crescut campioni și sperăm să crească și în viitor! Suntem la Aripi – terenul de sport pe care-l refacem cu bani de la Guvern. Lucrările au început de o săptămână și avansează rapid. Deși termenul de finalizare este de 4 luni, sunt convins că va putea fi folosit mult mai repede!”.

 

 

Surprize-surprize… Elena Lasconi a câştigat preşedinţia USR, dar nu l-a primit pe Moşteanu în echipa sa

Luni, 01 Iulie 2024 14:36

 

Săptămâna trecută, primăriţa de la Câmpulung, Elena Lasconi, a devenit noul preşedinte al USR, obţinând peste 68% din voturi. Succesul era previzibil, Lasconi fiind favorita cursei. Surprinzător este faptul că deputatul de Argeş, Ionuţ Moşteanu, nu face parte din echipa Elenei, deşi Moşteanu a adus-o pe primăriţă în partid. Potrivit presei centrale, Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al partidului şi liderul parlamentarilor USR, nu a fost acceptat de Lasconi pe motiv că este unul din apropiaţii lui Cătălin Drulă, Dan Barna şi Cristian Ghinea, pe care-i consideră vinovaţi pentru scorul slab obţinut de USR la ultimele alegeri. Deci Moşteanu e în afara schemei, iar visul pentru a obţine un nou mandat de deputat e tot mai departe.

 

”EȘTI O FLOARE DE DOR, BASARABIE!” - EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 01 Iulie 2024 13:53

 

Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș organizează o inedită expoziție de fotografie și de interes pentru publicul larg, intitulată ”EȘTI O FLOARE DE DOR, BASARABIE!”, autor - Alecu RENIȚĂ.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 3 iulie, la ora 12:00, în holul central al instituției, unde vor fi expuse pe simeze 40 de fotografii ce aduc în prim-plan imagini de mare rezonanță ale Basarabiei. Evenimentul va fi curatoriat de academicianul Gheorghe PĂUN și de poeta - membră a Uniunii Scriitorilor din România - și realizatoarea TV, Denisa POPESCU-MARTIN.

 

 

Doctorița Ramona Ștefănache rămâne în arest la domiciliu

Luni, 01 Iulie 2024 13:09

 

Ileana-Ramona Ștefănache, șefa secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, rămâne în arest la domiciliu. Tribunalul Argeș a admis, pe 28 iunie, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și a dispus prelungirea, până la data de 2 august inclusiv, măsurii arestului la domiciliu. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. Amintim că medicul primar Ileana-Ramona Ștefănache, șefa secției de Psihiatrie de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, a fost reținută, în seara zilei de 7 martie 2024, de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul, fiind urmărită penal cu privire la săvârşirea în formă continuată a infracţiunilor de luare de mită şi de dare de mită.

 

De la 1 iulie, se majorează salariul minim brut pe economie

Luni, 01 Iulie 2024 13:02

 

Se majorează salariul minim brut pe economie, de la 3300 de lei la 3700 de lei brut. De la 1 iulie, angajaţii vor primi în mână 2.363 lei. De asemenea, creşte şi suma lunară neimpozitată, de la 200 la 300 de lei.

“Cea mai aşteptată decizie este creşterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajaţi din România. Se majorează şi suma lunară neimpozitată de la 200 de lei la 300 de lei. Practic, angajaţii primesc în plus 284 de lei pe lună”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit Ştiripesurse.ro.

 

 

Patru elevi din Argeș, eliminați de la Bacalaureat

Luni, 01 Iulie 2024 13:01

 

În perioada 1- 4 iulie 2024 se desfășoară probele scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.

Pe 1 iulie s-a derulat prima probă scrisă, cea de Limba și literatura română. La nivelul județului Argeș s-au constituit 15 centre de examen. Au fost 27 de cazuri speciale.

La proba de limba și literatura română, s-au înscris 4.121 de elevi și au absentat 52.

„Trei elevi au fost eliminați din Centrul de examen de la Liceul Teoretic Costești, conform metodologiei, fiind surprinși cu dispozitive electronice de comunicare asupra lor.”, informează Inspectoratul Școlar Județean Argeș.

Alina Gorghiu, la alt nivel! S-a dus la meciul tricolorilor cu Slovacia şi a luat hate la greu pe social-media

Luni, 01 Iulie 2024 13:00

 

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, care este şi şefa PNL Argeş, le-a purtat noroc tricolorilor la meciul cu Slovacia de la Frankfurt. Cel puţin aşa s-a lăudat Alinuţa, care părea transfigurată de fericire în tribune. Ba chiar a postat imagini pe social-media, ca să dea bine la electorat. La ce bătaie a mâncat PNL-ul în Argeş, nu ştim câţi votanţi mai are, dar ştim clar că urmăritorii ministrei n-au agreat postarea, la ce comentarii de top au lăsat.

Gorghiu a plâns de bucurie pentru calificarea în optimi la EURO a echipei naţionale de fotbal. Şi, bineînţeles, s-a pozat cu ochii în lacrimi. La aşa spectacol, comentariile au curs gârlă:

 

 

BAC 2024. Aproape 4.400 de elevi argeșeni s-au înscris la probele scrise

Luni, 01 Iulie 2024 11:20

 

# Un singur elev va susține examenul la filosofie

Probele scrise din prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2024 se vor desfășura în perioada 1-5 iulie. Luni, 1 iulie, se va susține proba scrisă la Limba și literatura română, marți, 2 iulie, va avea loc proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: matematică și istorie), joi, 4 iulie, se va susține proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una dintre disciplinele: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, sociologie și psihologie), iar vineri, 5 iulie, va fi susținută proba scrisă la limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

Sumele acordate primăriilor de Consiliul Județean Argeș. Cinci localități au primit câte 1.000.000 de lei

Luni, 01 Iulie 2024 10:01

Joi, 27 iunie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Judeţean Argeş, în care au fost repartizate sumele pentru proiecte de dezvoltare din mai multe localități ale județului. Au primit bani, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată și din cote defalcate din impozit pe venit, un număr de 84 de localități din cele 102 câte are județul Argeș. Cele mai mari sume, de 1.000.000 de lei, le-au primit comunele: Brăduleț, Cetățeni, Ștefan cel Mare și Uda.

 

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de Poșta Română

Luni, 01 Iulie 2024 10:01

 

Reforma sistemului public de pensii mai face un pas și trece în faza de organizare logistică astfel încât toți pensionarii să beneficieze, în termenul asumat, de prevederile Legii nr. 360/2023.

În acest sens, Guvernul României a aprobat, în ședința din data de 28 iunie, ca Poșta Română să fie instituția care să ofere servicii integrate de pregătire și expediere a plicurilor care conțin deciziile privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

 

Ministrul Mircea Fechet promite: „Urșii de pe Transfăgărășan vor fi capturați și relocați”

Luni, 01 Iulie 2024 09:46

 

Săptămâna trecută, în urma vizitei de lucru din județul Argeș, ministrul Mircea Fechet s-a deplasat și în zona Lacul Vidraru și Transfăgărășan pentru a evalua personal situația exemplarelor de urs care ies frecvent la drumul auto și interacționează cu turiștii.

„Problema acestor urși trenează de mult prea mult timp, deja s-au întâmplat mai multe accidente și, din păcate, dacă nu intervenim rapid, suntem la un pas de o reală tragedie. Un lucru este cert: nu mai putem continua în acest mod! Situația de aici reprezintă un pericol iminent pentru turiștii care aleg să ignore legea și recomandările autorităților și se opresc pe marginea drumului pentru a fotografia sau hrăni exemplarele de urs”, a precizat ministrul Mircea Fechet.

 

 

Sanctuar al aspretelui în comuna Brăduleț. Ministrul Mediului: „Un proiect de conservare unic la nivel mondial”

Vineri, 28 Iunie 2024 12:02

 

După ce, ani la rândul, a existat zvonul dispariției sale, numărul de exemplare de asprete identificate prin pescuit științific în cadrul proiectului de conservare „Aspretele Trăiește” a crescut bătând record după record.

Informațiile oficiale ale Ministerului Mediului înainte de 2019, anul de început al proiectului, estimau populația de asprete ca fiind între 10 și 15 exemplare. În urma cercetărilor populația a crescut semnificativ, fiind în prezent 157 exemplare. Arealul său a fost extins de la doar un kilomentru pe o lungime de 16 kilomentri a râului Vâlsan, între localitățile Brădetu (comuna Brăduleț) și Vâlsănești (comuna Mușătești), aici fiind singurul loc de pe întreaga planetă unde acest pește se mai regăsește.

Clinica de Medicină Dentară – Dr. TEO: „Situații în care este recomandată extracția unui dinte”

Joi, 27 Iunie 2024 14:05

Deși, în trecut, extracția dentară era o practică foarte uzuală, recurgându-se la ea de fiecare dată când pacientul resimțea o durere acută la nivelul dintelui, în prezent, datorită evoluției medicinei stomatologice, medicii încearcă pe cât posibil să salveze dintele afectat.

Există și cazuri în care extracția dentară este singura soluție, informează reprezentanții „Dr. TEO”:

- „În cazul unui dinte puternic afectat de carie care nu mai poate fi restaurat prin obturație ori mijloace protetice. De amintit este că procesul carios poate afecta inclusiv un dinte stâlp aflat sub o lucrare protetică;

 

Pericol iminent de surpare a străzii Trivale! Este nevoie de intervenția urgentă a autorităților locale

Joi, 27 Iunie 2024 13:52

Canalizarea pluvială deteriorată din zona Schitului Trivale reprezintă un pericol iminent de surpare a străzii Trivale! De aceea, în ședința Consiliului Local de miercuri, 26 iunie 2024, primarul Cristian Gentea a inițiat două proiecte de hotărâre pentru a se putea interveni urgent la fața locului:

- declararea investiției „Reabilitare canalizare pluvială strada Trivale, zona Schit Trivale” ca lucrare de utilitate publică de interes local;

- scoaterea definitivă din fondul forestier a marginilor canalului actual.

Consilierii locali au votat ,,pentru”, excepție făcând patru consilieri PNL, care s-au abținut la vot.

Peste 450 de persoane vor participa la cea de-a doua ediție a Crosului Orașului Mioveni

Joi, 27 Iunie 2024 13:28

 

Duminică, 30 Iunie, peste 450 de sportivi amatori si profesionisti din toată țara vor participa la cea de-a doua ediție a „Crosului Orașului Mioveni 1485”, eveniment organizat de Asociația Invictus Mioveni, în parteneriat cu Primăria orașului și Centrul Cultural Mioveni.

Startul se va da de pe platoul Centrului Civic, începând cu ora 09:00.

 

În intervalul orar 09:00-12:00 circulația auto va fi blocată pe traseul cuprins între intersecția Bulevardului Dacia cu Str. Colonel D. Giurăscu (Sima Auto) și intersecția Bulevardului Dacia cu Str. Poștei. Traficul auto va fi deviat pe rute ocolitoare.

 

Pagina 6 din 510

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea