BNR: Inflația va crește considerabil în următoarele luni
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Vești proaste! Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, atrage atenția asupra faptului că în lunile următoare inflația va crește foarte mult, contrar previziunilor BNR din luna mai.
Cu toate acestea, Isărescu consideră că pachetul de măsuri fiscal bugetare adoptate de Guvernul Bolojan va intensifica presiunile inflaționiste pe termen mai lung.
”Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul tranzitoriu al expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, urcând astfel mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.
Indemnizațiile de creștere a copilului vor fi impozitate cu 10% - contribuția CASS
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Măsurile de austeritate adoptate de Guvernul Bolojan afectează și indemnizațiile de creștere a copilului, care vor fi impozitate cu 10 procente, ceea ce reprezintă plata CASS. Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat că măsura se va aplica pentru toate indemnizațiile de creștere a copilului, indiferent de valoarea lor. Mamele vor lua mai puțini bani de la 1 august.
În România, indemnizațiile de creștere a copilului se acordă mamelor care au lucrat cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterior datei nașterii copilului. De asemenea și tații pot opta pentru concediu de creștere copil, pentru o perioadă de doi ani. Numai unul din părinți poate primi indemnizație.
Tribunalul Argeş: COMUNICAT DE PRESĂ
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Argeş aduce la cunoștința opiniei publice că în perioada vacanței judecătorești, 14 iulie – 31 august 2025, la Tribunalul Argeş se vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, în conformitate cu disp. art. 112 din HCSM nr. 3243/2022, detaliate pentru fiecare secție, după cum urmează:
Secţia civilă:
- ordin de protecție; suspendare executare silită; măsuri asigurătorii; ordonanţă preşedinţială; suspendare executare hotărâre; suspendare executare act administrativ; achiziții publice, cu excepția litigiilor care decurg din executarea contractelor; măsuri de protecție specială - Legea nr. 272/2004 şi Legea nr. 273/2004; excepție de neconstituţionalitate; îndreptare eroare materială, lămurire şi completare hotărâre (doar pentru obiectele menționate).
Cristian Gentea: ”Din toamnă, FC Argeș, atât echipa mare, cât și cea de copii și juniori, se vor putea antrena în baza sportivă din Aleea Anghel Saligny!”
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Se lucrează cu spor la baza sportivă din Aleea Anghel Saligny, cartierul Prundu.
„Se lucrează bine în șantierul viitoarei baze sportive din Prundu!! Din această toamnă, FC Argeș, atât echipa mare, cât și cea de copii și juniori, se vor putea antrena în baza sportivă din Aleea Anghel Saligny, cartierul Prundu!
Lucrările sunt în grafic: clădire administrativă, teren de fotbal cu nocturnă, tribune, teren pentru baschet, tenis și minifotbal (20 m x 40 m), precum și o parcare pentru autoturisme și autocare.
Proiectul, realizat în colaborare cu Federația Română de Fotbal, este derulat prin CNI”, transmite primarul Cristian Gentea.
Se modernizează cea mai importantă piață din Pitești!
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Miercuri, 9 iulie, a fost predat amplasamentul în vederea începerii lucrărilor de modernizare a Pieței Calea București (Ceair), ca urmare a semnării contractului cu Societatea Construct ECI Company 2000 SRL.
Valoarea totală estimată a contractului a fost de 1.400.620 de lei (fără TVA), iar oferta câștigătoare a fost depusă la valoarea de 1.246.000 de lei (fără TVA).
Termenul de execuție a lucrărilor este de 70 de zile de la emiterea ordinului de începere, iar perioada de garanție tehnică a lucrărilor este de 5 ani, calculată de la data semnării procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Program de vară extins la Zoo Pitești
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Program extins pentru vizitarea Grădinii Zoologice Pitești, din acest weekend!
Din data de 13 iulie, programul de vizitare a Grădinii Zoologice din Pitești se prelungește, în fiecare duminică, până la ora 20:00.
Astfel, vizitatorii vor avea acces în parcul natural și în zonele dedicate adăpostirii animalelor găzduite de Zoo Pitești, după următorul program:
De marți până sâmbătă: 10:00 - 19:00;
Duminică: 10:00 - 20:00.
Prețul biletelor:
Reviste de prestigiu din perioada interbelică în colecțiile Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
Revista „Boabe de grâu” este o revistă de cultură a perioadei interbelice, prestigiul său având ecou până în zilele noastre. Fondată în anul 1930 de către scriitorul Emanoil Bucuța, membru corespondent al Academiei Române, revista a fost tipărită la București sub conducerea Direcției Educației Poporului, a Institutului Social Român și a Monitorului Oficial.
Născut la data de 27 iunie 1887 în Bolintin-Deal, Emanoil Bucuța urmează Facultatea de Litere și Filosofie, secția de Limbă și Literatură Germană, la București. Bucuța se va dovedi un om de cultură foarte activ în viața publică, prima publicație la care va colabora ca redactor, ulterior ca redactor șef, fiind „Monitorul asigurărilor muncitorești”. Va fi șef de birou la Casa Centrală a Meseriilor, șef de studii și publicații la Casa Centrală a Asigurărilor Muncitorești. Printre cele mai importante funcții pe care le-a avut se numără cea de redactor al „Arhivei pentru Știință și Reformă Socială” ce aparținea Institutului Social Român (condus de Dimitrie Gusti), și de director al departamentului Educației Poporului la Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale.
„ARTA POPULARĂ ROMÂNEASCĂ” – O EXPOZIȚIE DE REPRODUCERI FOTOGRAFICE DIN REVISTA ARCADES (1947–1948), LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 14 Iulie 2025 12:07
În perioada 1 iulie – 30 septembrie 2025, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș invită publicul la o incursiune vizuală în universul artei populare românești de la mijlocul secolului XX, prin expoziția „Arta populară românească”, organizată în spațiul expozițional de la etajul al II-lea al instituției.
Expoziția reunește o serie de reproduceri fotografice realizate după imagini publicate în revista Arcades, în anii 1947-1948 – o publicație culturală ilustrată deosebit de valoroasă, care a promovat în perioada postbelică patrimoniul artistic, etnografic și arhitectural al României.
Selecția cuprinde imagini cu ceramică populară tradițională, țesături autentice (covoare, ștergare, ii), precum și obiecte decorative de uz gospodăresc, toate realizate de meșteri anonimi din diverse regiuni ale țării. Fiecare fotografie surprinde nu doar frumusețea estetică a obiectului, ci și încărcătura sa simbolică, funcțională și culturală.
De azi, elevii care au susținut Evaluarea Națională pot completa fișele cu opțiuni
Luni, 14 Iulie 2025 08:05
În perioada 14-21 iulie, elevii care au susținut Evaluarea Naţională pot completa fișele pentru admiterea la liceu. Repartizarea se va face computerizat, în ordinea mediilor., potrivit Antena 3.ro.
Ministerul Educației anunță că este foarte important ca fiecare elev să treacă cât mai multe opțiuni pentru a fi sigur că prinde un loc la liceu.
În acest an, au fost obținute cele mai mari medii din ultimii 16 ani.
Sindicatele din Administrație protestează în fața Parlamentului
Luni, 14 Iulie 2025 07:56
Astăzi, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va protesta alături de Cartel Alfa. Sindicaliștii sunt nemulțumiți de măsurile Guvernului Bolojan care vor afecta bugetarii din administrația centrală și locală.
”Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie – FNSA organizează, azi, 14 iulie 2025, între orele 14:30 şi 18:30, un marş de protest împotriva politicilor sociale şi economice promovate de Guvernul României, care va avea ca şi punct de plecare alveola Parcului Izvor şi va continua pe trotuarul adiacent Palatului Parlamentului”, transmite FNSA., potrivit Știripesurse.ro.
Argeșul, în topul județelor unde s-a absentat cel mai mult la Evaluarea Națională
Luni, 14 Iulie 2025 07:38
În acest an, Argeșul se regăsește în primele locuri la nivel național în privința absenteismului de la Evaluarea Națională.
Potrivit Edupedu.ro, în județe Teleorman și Argeș, peste 80% dintre absenți provin din mediul rural, iar în Hunedoara și Constanța apare, în mediul urban sunt mai mulți absenți decât în rural.
Potrivit unei analize a Ministerului Educației, elevii care provin din orașe mari au șanse mult mai mari să obțină medii bune, comparativ cu elevii din comune mici.
Bolojan: ”Parlamentul poate funcționa foarte bine cu 300 de parlamentari”
Luni, 14 Iulie 2025 07:14
Premierul Ilie Bolojan a fost chestionat pe tema reducerii numărului de parlamentari la 300. Subiectul a mai fost comentat și în trecut, dar nu a avut nicio finalitate.
„Personal, fără să fiu un populist, cred că Parlamentul poate funcționa foarte bine cu 300 de parlamentari. Dar nu uitați că suntem o coaliție, și pentru a promova proiecte de legi importante, dacă nu vrem să facem acțiuni de imagine – la asta ne-am priceput, am făcut 20 de ani asta -, deci pentru proiecte care să aibă finalitate, trebuie să existe un suport pentru ele”, a declarat Ilie Bolojan, potrivit presei centrale.
Cristian Stan, fiul cel mic al notăriței Ana Stan, s-a căsătorit!
Luni, 14 Iulie 2025 06:56
Week-end de neuitat în familia notăriței Ana Stan! Cristian Stan, fiul cel mic al cuplului Ana și George Stan, s-a căsătorit la Sinaia cu frumoasa Diandra Maria. Vineri, cei doi tineri au spus un mare ”DA” în fața ofițerului stării civile, iar sâmbătă și-au unit destinele în fața lui Dumnezeu.
Petrecerea elegantă a avut loc la Cazinoul din Sinaia.
”De ieri, familia noastră are o fiică în plus – soția fiului nostru. O primim cu dragoste, recunoștință și bucurie, pentru că nu este doar aleasa inimii lui, ci și o prezență caldă, frumoasă și înțeleaptă în viața noastră.
Bine ai venit în familie, draga noastră Diandra Maria Te îmbrățișăm ca pe una de-a noastră, pentru că exact asta ești.”, a scris notărița Ana Stan, pe Facebook.
Evaluarea Națională. O singură medie de 10 în Argeș, după contestații!
Joi, 10 Iulie 2025 08:07
S-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională. După contestații, un elev de la Colegiul Național ”Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel a obținut media zece, singura din Argeș în acest an. Inițial, notele obținute au fost 9.85 la limba română și 9.90 la matematică.
Urmează admiterea la liceu.
30.000 de profesori vor protesta în fața Guvernului pe 8 septembrie, în prima zi de școală
Joi, 10 Iulie 2025 07:06
Prima zi de școală va fi marcată de o grevă de proporții. 30.000 de profesori vor ieși în stradă în fața Guvernului și vor merge până la Palatul Cotroceni. Dascălii sunt nemulțumiți de creșterea normei didactice, ceea ce presupune reorganizarea catedrelor și o nouă rundă de completări de normă și în timp ce etapele de mobilitate s-au desfășurat – transferuri, detașări, completări de normă, conform legislației în vigoare la acel moment.
„Este foarte posibil să ieșim în stradă, chiar dacă este vacanță. Noi am anunțat recent că prima zi de școală, 8 septembrie, va fi în stradă. Deschiderea unor școli se va face doar cu elevi, părinți, profesori, în București și în toate orașele din țară. Cu siguranță că dacă Guvernul Bolojan nu realizează gravitatea situației de educație, o să fie proteste masive care se impun, pentru că altă soluție nu avem. Este absolut cinic cum au venit aceste măsuri acum, când mai sunt mai puțin de două luni până începe anul școlar.”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, potrivit Edupedu.ro.
Azi, se afișează rezultatele finale de la Evaluarea Națională
Joi, 10 Iulie 2025 06:54
Astăzi, 10 iulie, vor fi publicate rezultatele finale de la Evaluarea Națională 2025. Elevii au depus contestații în zilele de 3, 4 și 5 iulie. În acest an s-au obținut cele mai bune rezultate din ultimii 16 ani.
Potrivit Ministerului Educației, rezultatele sunt definitive și vor alcătui media pentru admiterea la liceu.
Fostul deputat Mircea Drăghici - în război cu Agenţia Naţională de Integritate şi Ministerul Finanţelor
Miercuri, 09 Iulie 2025 10:36
# În aprilie 2025, acesta avea de plată peste 800.000 lei către Statul Român
Punct și de la capăt pentru fostul deputat de Argeș, Mircea Gheorghe Drăghici. Săptămâna trecută, a fost înregistrat, la Curtea de Apel Pitești, dosarul pentru rejudecarea modului de dobândire a averii sale. Aici, reclamanți sunt Agenția Națională de Integritate și Statul Român - prin Ministerul Finanţelor Publice - DGRFP Ploieşti – Administrația Publică a finanțelor Argeș. În cauză a fost introdusă și soția sa, Georgiana Drăghici.
Peste 800.000 lei de plată – ultima decizie a judecătorilor Curții de Apel Pitești
La procesul încheiat recent, pe 5 aprilie 2025, nota de plată stabilită în sarcina fostului deputat de Argeș a fost una destul de piperată:
Fosta contabilă din Corbi, acuzată că a delapidat bugetul primăriei, iese la atac!
Miercuri, 09 Iulie 2025 10:35
Elena Groșanu, fosta contabilă a Primăriei Corbi a fost condamnată, definitiv, la sfârșitul lunii mai, la cinci ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracțiunii de delapidare în formă continuată. Hotărârea magistraților Curții de Apel Pitești este definitivă. Însă inculpata a găsit o modalitate extraordinară de atac, contestația în anulare. Și, acum, încearcă să scape cu această contestație. Dosarul a fost pus, săptămâna trecută, pe rolul aceleiași instanțe.
Cum a început toată povestea
„În perioada 20 ianuarie 2017 – 12 aprilie 2022, inculpata Groșanu Elena, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi întocmit, ar fi semnat și ulterior ar fi prezentat la Trezoreria municipiului Curtea de Argeș, un număr de 808 ordine de plată prin care s-ar fi efectuat în mod nelegal plata sumelor de:
Tatiana Eftime, directorul DGASPC Argeș: ”Dacă se vor sista angajările la stat, DGASPC Argeș nu va putea funcționa la standarde decente!”
Miercuri, 09 Iulie 2025 10:35
Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan pregătește măsuri draconice în instituțiile de stat. Cea mai drastică se referă la disponibilizarea angajaților. Însă mulți manageri se plâng de faptul că lucrează cu mai puțini salariați decât ar avea nevoie, deci cum să facă reduceri de personal? Este și cazul Tatianei Eftime, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș.
Aceasta a declarat, pentru Atitudine în Argeș, că instutuția pe care o conduce nu va putea funcționa, în viitor, la stanarde decente, dacă nu vor mai angaja specialiști în programele pe care le derulează DGASPC Argeș. Deci nu e cazul de disponibilizări.
I-am adresat doamnei director o serie de întrebări despre noile provocări care urmează ca reacție la măsurile Guvernului:
Medicul Remus Mihalcea, deputat PSD Argeș: ”Este mare nevoie de această reformă în sănătate!”
Miercuri, 09 Iulie 2025 10:35
Măsurile de austeritate ale Guvernului Bolojan vor fi aplicate și în Sănătate. Sunt două teme importante, pe de-o parte reducerea numărului de paturi din spitale, pe de altă parte taxarea pensiilor mai mari de 3000 de lei, cu 10% care reprezintă plata CASS-ului. Ca să înțelegem aceste măsuri am stat de vorbă cu deputatul social-democrat, Remus Mihalcea, medic de profesie.
”6 milioane de angajați plătesc asigurări de sănătate pentru 16 milioane de beneficiari”
Parlamentarul argeșean ne-a declarat că o reformă în sănătate este foarte utilă, iar reducerea numărului de paturi din spitale nu este o tragedie, ci un pas înainte spre un sistem medical de calitate:
Mihai Coteț, senator PNL Argeș: ”În România a fost un dezmăț bugetar, iar acum a venit nota de plată”
Miercuri, 09 Iulie 2025 10:35
Ordonanța austerității va salva România? Urmează o perioadă dificilă pe care trebuie să o parcurgem de la mic la mare, în care va trebui să cheltuim mai puțin și să muncim mai eficient. Asta spune premierul Ilie Bolojan care a anunțat săptămâna trecută măsuri draconice de redresare a economiei.
Am purtat o discuție cu senatorul PNL Argeș, Mihai Coteț, care face parte din comisia pentru buget-finanțe a Senatului, și care ne-a oferit răspunsuri punctuale la întrebări care ne frământă în legătură cu noile măsuri – o adevărată sperietoare pentru populație, dar o salvare pentru economia la pământ a țării. Urmează cel puțin un an și jumătate de măsuri de austeritate pentru români, după ani în care România a cheltuit și ce nu a avut.
Mai multe articole..
- Primarii argeșeni, despre ordonanța austerității: Gheorghiță Boțârcă, Topoloveni: ”Acum e mai bine decât după război. Lucrurile au degenerat pe parcurs”
- Procesul fostului primar incendiator de la Beleți-Negrești a fost amânat pentru la toamnă!
- Nicușor Dan promitea prioritate pentru Educație! Ne-am ales cu burse tăiate și profesori umiliți!
- Catalogul electronic va fi folosit, obligatoriu, de toate școlile din România din anul școlar 2025-2026
Pagina 2 din 640
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»