Lotul Tigveni - Curtea de Argeș al Autostrăzii Sibiu-Pitești ar putea fi gata mai devreme
Joi, 12 Septembrie 2024 11:29
Lucrările pe Autostrada Sibiu-Pitești continuă! Lotul Tigveni – Curtea de Argeș este finalizat în proporție de aproape 50% și ar putea fi gata mai devreme decât prevede contractul, adică pe final de 2026. Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș are o lungime de circa 9,8 km și este primul lot din zona montană, mai dură a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Lucrările sunt dificile, chiar dacă vorbim de un tronson foarte scurt.
„Sibiu-Pitești lotul 4, încă în cărți pentru final de 2026. Austriecii de la Porr sunt bine mobilizați pe Tigveni-Curtea de Argeș, iar autostrada prinde cu adevărat contur. În curând se vor monta schelele pentru hidroizolație și cofrajul necesar betonării pereților-casetă. La tunel se lucrează nonstop, 24/24, 7 zile din 7. Și restul tronsonului arată bine, așa cum vedeți din imagini. Deși vorbim doar de un ciot ca lungime, proiectul este dificil, pe lângă tunel având numeroase structuri lungi și înalte, dar și câteva consolidări dificile în versanți pretențioși.”, transmite Asociația Pro Infrastructura, potrivit HotNews.ro.
Contract de 17 milioane lei semnat la Pitești
Joi, 12 Septembrie 2024 11:29
Municipiul Pitești a semnat, săptămâna trecută, contractul care are ca obiectiv prestarea serviciilor de proiectare, execuție lucrări, servicii de asistență tehnică din partea proiectantului și de furnizare echipamente aferente proiectului „Renovare energetică la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” – Corpul 1 (Clădire Colegiu+Laborator) și Corpul 2 (Clădire Laborator+Ateliere)”, finanțat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2022, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.
Propunere surpriză: tren de mare viteză, care să treacă și prin Pitești!
Joi, 12 Septembrie 2024 11:29
Ideea unui tren de mare viteză, care să traverseze toată țara în câteva ore pare, acum, de domeniul fantasticului. Comisia Europeană susține, însă, un astfel de proiect, care ar putea primi o finanțare record de la Bruxelles.
Un aliniament sustenabil pentru dezvoltarea unei căi ferate de mare viteză/viteza sporită ar putea lega următoarele orașe: Bucureşti – Pitești – Curtea de Argeş – Sibiu – Mediaş – (Târgu Mures) – Cluj-Napoca – Zalău – Oradea – Episcopia Bihor. Lungimea liniei ar fi de aproximativ 590 km, iar costurile s-ar apropia de 17 miliarde de euro, adică 25-30 milioane euro/km.
13 septembrie 1872: 152 de ani de la darea în folosință a căii ferate București-Pitești
Joi, 12 Septembrie 2024 11:29
La 13 septembrie 1872, a fost dată în funcţiune, în mod oficial, linia ferată Piteşti – Bucureşti, iar la 24 decembrie 1874/5 ianuarie 1875, calea ferată Piteşti - Vârciorova. Calea ferată București-Pitești-Craiova este construită la scurt timp după calea ferată București Filaret - Giurgiu. Este, așadar, a doua cale ferată din Țara Românească. La 21 iunie/3 iulie 1887, se va da în folosinţă linia ferată Goleşti – Câmpulung Muşcel, iar la 27 noiembrie 1898, cea dintre Piteşti şi Curtea de Argeş. În Piteşti au fost construite gara oraşului, magazia de mărfuri, cantonul de barieră şi depoul de locomotive.
Salariul mediu net a depășit 1000 de euro în România!
Joi, 12 Septembrie 2024 11:13
Institutul Național de Statistică a anunțat astăzi că salariul mediu net a ajuns la 5242 de lei, adică 1.055 de euro. Vestea îl bucură mai ales pe premierul Marcel Ciolacu pentru că la preluarea mandatului de prim-ministru a promis că salariul mediu va ajunge la 1000 de euro.
”Am reușit să creștem salariul mediu net din România peste pragul de 1000 de euro și consolidăm acest plafon în fiecare lună!
La preluarea mandatului, câștigul salarial mediu net era de 4600 lei. Am promis atunci românilor că la 1 ianuarie 2025 câștigul salarial mediu net în România va depăși 1000 euro. M-am angajat să susțin continuu creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare a salariaților, pentru că venituri mai mari înseamnă o productivitate a muncii mai ridicată. Pe scurt, dezvoltare.
DACIA lansează noul model Logan XX, ediție limitată
Joi, 12 Septembrie 2024 10:43
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la lansarea Logan, Uzina Dacia de la Mioveni pregătește noul Logan XX, care va fi vândut în ediție limitată. Noul model are echipamente complete, un detaliu unic, acoperiș negru, dar și mai multe simboluri. Logan XX costă cu 10.000 de euro mai mult decât prima generație, potrivit HotNews.ro.
Cine va fi noul premier al României, dacă Geoană va fi președinte?
Joi, 12 Septembrie 2024 10:23
Ieri, Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la prezidențiale și deja a fost întrebat care este opțiunea sa pentru șefia Guvernului. Ei bine, Geoană nu a avansat un nume, ci o serie de condiții. Astfel, primul-ministru pe care l-ar alege Mircea Geoană ar trebui să semneze un contract de guvernare.
„Sunt întrebat cum o să lucrez cu partidele și cu guvernul. Lucrurile sunt foarte simple. Eu am o viziune pentru România. Am un angajament pentru România, pe patru mari axe. Am să îl fac public în curând și nu voi numi niciun prim-ministru și niciun guvern dacă nu vom avea un contract de guvernare.
Să spunem că eu câștig alegerile prezidențiale pe un proiect, un proiect politic care este un proiect de schimbare adevărată.
Și atunci voi avea o negociere cu cei care vor forma viitorul guvern sau viitoarele guverne. Vom avea o discuție foarte clară. Care sunt lucrurile pe care și voi vă angajați în schimbul nominalizării prim- ministrului? Își iau un angajament față de țară.”, a spus Geoană la ProTV.
Încep înscrierile pentru participarea la ediția a 18-a a târgului de produse de sezon „TOAMNA PITEȘTEANĂ”!
Joi, 12 Septembrie 2024 10:10
În perioada 4-18 octombrie va avea loc o nouă ediție a Festivalului „Toamna Piteșteană”. Municipalitatea pune la dispoziția comercianților care sunt interesați de acest eveniment, o serie de informații utile. Târgul oferă consumatorilor produse de sezon precum: fructe, legume, produse apicole, must, produse din carne și lapte, flori, pomi fructiferi, produse de artizanat.
Primăria Pitești a realizat noi locuri de parcare în zona care leagă strada Costache Negri de promenada râului Argeș
Joi, 12 Septembrie 2024 09:56
Municipalitatea a realizat 30 locuri noi de parcare într-o zonă intens circulată. Este vorba despre porțiunea care leagă strada Costache Negri de promenada râului Argeș. Locurile de parcare vor fi utile și pentru vizitatorii Parcului Ștrand și pentru cei care își desfășoară activitățile la Bazinul Olimpic.
”Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a finalizat amenajarea a 30 de locuri de parcare noi, în zona care leagă strada Costache Negri de promenada râului Argeș.
Marcate corespunzător, acestea reprezintă o soluție practică pentru problema locurilor de parcare din zonă, fiind extrem de utile pentru vizitatorii Parcului Ștrand și pentru cei care își desfășoară activitățile la Bazinul Olimpic.
Investițiile în dezvoltarea infrastructurii locale continuă: Piteștiul devine, an de an, un oraș mai confortabil și mai accesibil pentru toți locuitorii săi!”, a anunțat municipalitatea pe contul de socializare.
Fiul cel mic al lui Adrian Mutu face fotbal și e talentat
Joi, 12 Septembrie 2024 08:56
Tiago, fiul cel mic al lui Adrian Mutu și al Sandrei Mutu s-a apucat deja de fotbal la cei șapte ani ai săi. Tatăl său spune despre el că este stângaci ca nașul Gică Hagi (cel care l-a cununat pe Mutu cu Alexandra, prima soție). Prin ochii părintelui său, Tiago e pasionat de ceea ce face și chiar are talent.
”Seamănă cu nașul (n.r.- Gică Hagi), stângaci. Are șapte ani. Important e că-i place fotbalul. Dacă s-ar juca și în fața blocului... Săptămâna trecută a fost mai greuță. Dragoș, antrenorul lui, îi cam pune să alerge, le dă ture de teren. Nu mă bag eu.
Îmi mai vine câteodată, că e inevitabil, dar din respect pentru el și antrenorul lui nu fac asta. E obișnuit cu presiunea. Dacă îi spun că nu vin să-l văd, el vrea să vin. Eu îl las să crească, să-l pună antrenorul pe toate posturile.
Poate o să fie un fundaș stânga bun. Mie mi-ar plăcea ca băiatul meu să fie număr 6, mijlocaș defensiv. Eu cred că în fotbal, mijlocașul central dă timp echipei, e cel mai important jucător dintr-o echipă. Rodri, Busquets, Xavi...
Nu are nici presiunea golului. În general, acolo sunt jucătorii cei mai maturi și inteligenți”, a spus Adrian Mutu, la emisiunea Digi Sport Special.
Ce loc ocupă Elena Lasconi în preferințele electoratului?
Joi, 12 Septembrie 2024 08:43
Digi24.ro a publicat cel mai recent sondaj de opnie care a fost realizat pe 5 septembrie și care prezintă intenția de vot a românilor la alegerile prezidențiale. Sondajul este realizat de Center for International Research and Analyses (CIRA) la comanda PNL, iar datele sunt următoarele:
- Marcel Ciolacu, PSD - 25%,
- Nicolae Ciucă, PNL - 16%
- Mircea Geoană - 14%
- Elena Lasconi, USR - 13%
- George Simion, AUR - 13%
- Diana Şoşoacă, SOS - 11%.
La cum arată sondajul, Lasconi nu prinde turul 2.
Klaus Iohannis, o nouă gafă! Cum a vorbit la ceremonia de decorare a sportivilor paralimpici?
Joi, 12 Septembrie 2024 08:26
Ieri, președintele României, Klaus Iohannis, i-a decorat la Cotroceni pe sportivii care au fost medaliați la Jocurile Paralimpice de la Paris. Olimpiada sportivilor cu dizabilități a adus rezultate frumoase țării noastre, dar Iohannis a reușit să facă o gafă care va rămâne în istorie.
În timpul discursului, Klaus Iohannis a spus ”comemorarea de astăzi”, în loc de ”ceremonia de astăzi”, potrivit Știripesurse.ro. Ori știm cu toții că ne referim la ”comemorare” atunci când vorbim la înmormântări, parastase sau alte evenimente funerare.
Ministrul Dezvoltării își dă demisia
Joi, 12 Septembrie 2024 08:12
Schimbări importante la Ministerul Dezvoltării. Șeful Adrian Veștea va demisiona din funcție, imediat ce va depune jurământul pentru președinția Consiliului Județean Brașov. Liberalul își va prelua mandatul câștigat la alegerile din 9 iunie. Deocamdată nu s-au vehiculat nume pentru a prelua portofoliul Dezvoltării.
„Voi pleca de la minister în momentul în care voi ajunge să depun jurământul, conform prevederilor legale. În a doua jumătate a lunii octombrie, aceasta, conform calendarului electoral, este perioada care este prevăzută de a depune jurământul după ce începând cu data de 27 septembrie urmează să toate documentele să urmeze un parcurs din punct de vedere electoral, să ajungă la judecătorii pentru a fi validați fie primari, fie consieri locali sau județeni sau președinți de consilii județene”, a declarat Adrian Veștea., conform Știripesurse.ro.
Controverse la început de an școlar!
Miercuri, 11 Septembrie 2024 14:49
# Ministra Educației îi calmează pe părinți
Ieri, pe rețelele sociale s-a distribuit informația potrivit căreia tutela copiilor ar fi luată de școală dacă părinții semnează contractul educațional la început de ciclu. Chiar din prima zi de școală părinții au fost puși să semneze contractul educațional din acest an școlar, iar informațiile controversate au circulat rapid, spre neliniștea părinților. Ministra Educației, Ligia Deca, a dezmințit informațiile, într-un comunicat publicat de reprezentanți ai ministerului:
”Semnarea contractului educațional NU afectează exercitarea drepturilor părintești! Conform ROFUIP, unitățile de învățământ încheie cu părinții sau reprezentanții legali/elevii majori, în momentul înscrierii beneficiarilor primari în registrul unic matricol, un contract educațional, în care sunt înscrise drepturile și obligațiile reciproce ale părților, conform prevederilor legale în vigoare. Prin hotărâre a consiliului de administrație, la contractul educațional pot fi adăugate și alte clauze, a căror natură nu poate afecta interesul superior al beneficiarului primar în funcție de specificul fiecărei unități și după consultarea consiliului reprezentativ al părinților/reprezentanților legali, prin act adițional semnat de ambele părți. Această afirmație nu îi aparține ministrului educației! Informația a apărut pe rețele sociale și nu provine din surse oficiale.”
Se apropie rectificarea bugetară! Ce ministere vor primi cei mai mulți bani?
Miercuri, 11 Septembrie 2024 13:32
Luna aceasta, premierul Marcel Ciolacu va pregăti rectificarea bugetară. Cei mai mulți bani vor merge la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Dezvoltării.
Potrivit unor surse din Guvern, citate de Știripesurse.ro, Ministerul Transporturilor condus de Sorin Grindeanu va primi 5 miliarde de lei.
De asemenea, între 8 și 10 miliarde de lei vor ajunge la Ministerul Dezvoltării, condus de Adrian Veștea, pentru proiecte care țin de administrația locală.
Cod galben de inundații în Argeș!
Miercuri, 11 Septembrie 2024 12:12
Mai multe județe, printre care și Argeșul se află sub cod galben de inundații. De astăzi, de la ora 12.00 până mâine la aceeași oră sanunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.
Potrivit Știripesurse.ro, județele afectare sunt: Harghita, Covasna, Brașov, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Galaţi, Iaşi, Vaslui, Tulcea și Constanţa, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
Beneficiarii de ajutoare sociale vor primi banii mai devreme
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:51
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile teritoriale va vira în avans ajutoarele sociale pentru persoanele cu nevoi speciale. În acest caz, conturile vor fi alimentate vineri, 13.09.2024 pentru următoarele tipuri de beneficii:
- Drepturi acordate persoanelor cu dizabilități în conformitate cu Legea nr. 448/2006;
- Bugetele personale complementare acordate lunar persoanelor cu dizabilități;
- Indemnizaţia lunară acordată persoanelor cu handicap grav şi accentuat;
- Indemnizaţia lunară de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual;
- Alocaţia lunară de hrană pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA.
Peste 900.000 de persoane beneficiază de aceste drepturi.
Premierul Marcel Ciolacu, anunț important pentru militari și polițiști!
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:34
Militarii și polițiștii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor fi scutiți de impozit, la fel ca toți pensionarii cu pensii ocupaționale. Primul-ministru Marcel Ciolacu a declarat astăzi, că Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă, în acest sens. În plus, șeful Executivului a explicat că aceste categorii nu au pensii speciale, ci ocupaţionale.
”În coaliţie am hotărât ca partea cu scutirea de impozit până la 3.000 de lei să se facă prin Parlament. După ce a trecut prin Parlament şi a fost promulgată de către preşedintele României, am constatat că militarii şi poliţiştii nu au fost încadraţi în acea lege. De aceea, astăzi o să dau o ordonanţă, cum e corect, să prindem şi militarii şi poliţiştii, deoarece nici militarii, nici poliţiştii nu au pensii speciale. Au pensii ocupaţionale”, a declarat Marcel Ciolacu., potrivit G4Media.ro.
Consolidare și reabilitare clădire - tronson I - Colegiul Național „Zinca Golescu”: lucrări finalizate!
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:30
În luna septembrie 2024, au fost încheiate lucrările de consolidare aferente corpului 3 al clădirii Colegiului Național „Zinca Golescu”, în cadrul etapei finale a proiectului finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2017-2020. Ultimele pregătiri pentru începerea anului școlar se desfășoară în această perioadă, iar recepția pentru toate cele patru corpuri reabilitate va fi realizată după încheierea lucrărilor la sistemul de avertizare și detecție a incendiilor. Proiectul de consolidare și reabilitare a inclus lucrări de cămășuire cu plasă a pereților și de torcretare, tencuire și finisare a acestora.
„Școala Altfel” din noul an școlar va aborda teme pentru prevenirea faptelor de violență, a consumului de droguri și alcool
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:30
Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis că în anul școlar 2024-2025, în cadrul programului ”Școala Altfel” se vor desfășura activități ce vor viza prevenirea violenței, a consumului de droguri, alcool și tutun, precum și educația rutieră. Aceste teme afectează profund școala românească și este nevoie ca elevii să fie ghidați spre o cale corectă de cunoaștere și dezvoltare.
„În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a explicat Ligia Deca., potrivit Edupedu.ro.
Sistemul de supraveghere își dovedește eficienţa în comuna Budeasa
Miercuri, 11 Septembrie 2024 11:30
O altă persoană a fost amendată după ce a aruncat gunoi pe raza comunei Budeasa. Sistemul de supraveghere al localității și-a dovedit, din nou, utilitatea, iar cei certați cu legea au fost pedepsiți. Recent, un bărbat cu domiciliul în Tulcea a fost amendat de Poliția Locală Budeasa pentru că a aruncat deșeuri pe raza localității argeșene.
„În urma unor activități specifice efectuate de lucrătorii Poliției Locale Budeasa a fost identificat numitul S.I., domiciliat în Or. Babadag, jud. Tulcea, care în data de 30.08.2024 a aruncat mai multe deșeuri în zona Vătarniță. Cel în cauză a fost sancționat în conformitate cu prev. HCL 77/2021, cu amendă contraventională în cuantum de 4.000 lei.”, a transmis Primăria Budeasa, pe Facebook.
Mai multe articole..
Pagina 2 din 520
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»