Colegiu Prefectural cu sala plină!
Luni, 24 Martie 2025 12:54
# Prefectul Ioana Făcăleață: ”Am reluat această ședință de lucru pentru o comunicare mai eficientă între instituțiile publice, primării și deconcentrate!”
# La următoarea întâlnire vor fi invitați și parlamentarii județului!
Colegiul Prefectural Argeș a fost reluat, după câțiva ani, în format fizic! Prefectul județului, Ioana Făcăleață, a decis să reia ședințele de lucru în format fizic pentru ca primarii și șefii de instituții să poată comunica cât mai ușor și pentru a dezbate toate problemele cu care se confruntă. Alături i-au fost cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu și Marius Nicolaescu, subprefectul Marius Pârvu, conducerea instituțiilor deconcentrate, a celor de ordine publică și primarii din întreg județul.
CJ Argeș cumpără aparatură pentru Laboratorul de Anatomie Patologică al Spitalului Județean de Urgență Pitești
Luni, 24 Martie 2025 12:52
Consiliul Județean Argeș achiziționează echipamente medicale pentru dotarea Laboratorului de Anatomie Patologică al Spitalului Județean de Urgență Pitești! Aparatura este necesară pentru diagnosticarea cât mai rapidă și mai precisă pentru bolnavii de cancer.
Valoarea estimată a proiectului este de 4.774.472,00 lei (fără TVA), iar proiectul este finanțat prin Programul Sănătate – fonduri europene. La momentul actual, pacienții oncologici din județul Argeș nu au acces la toate tehnologiile moderne de diagnostic, dar în viitorul apropiat vor beneficia de tratamente personalizate. Noile echipamente vor permite identificarea rapidă a mutațiilor genetice și a altor modificări moleculare, esențiale în depistarea timpurie a cancerului și stabilirea unui plan de tratament eficient.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti are un nou adjunct
Luni, 24 Martie 2025 12:49
Săptămâna trecută, magistratul Marius Alin Stan a fost numit în funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti, cu unanimitate de voturi a Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, Stan își va exercita funcția începând cu 1 aprilie, timp de trei ani.
În decembrie 2019, Marius-Alin Stan a fost numit procuror prin decret prezidenţial, după ce a promovat examenul de capacitate. De asemenea, a lucrat și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Găeşti.
Ana Blandiana împlinește 83 de ani!
Luni, 24 Martie 2025 12:46
„Nu vreau să vă șochez, dar eu cred nu numai că comunismul nu s-a terminat, ci că nici nu poate să se termine niciodată, pentru că ideile comuniste sunt un vis frumos despre ceva ce nu există, despre egalitatea oamenilor. Putem lupta pentru această egalitate, dar oamenii nu se nasc egali. Niciodată oamenii nu vor fi egali și, indiferent cât de tare va crește nivelul de jos, față de ce cel de sus, va exista mereu o diferență. Oamenii, unii sunt frumoși și alții urâți, unii sunt deștepți, alții proști și așa mai departe. Și există în primul rând invidia celor care au mai puțin, față de cei care au mai mult, chiar dacă cei care au mai puțin au infinit mai mult în secolul al XXI-lea, decât în secolul al XIX-lea, să zicem”, declara Ana Blandiana anul trecut, pentru Digi24.ro. Pe 25 martie, poeta și scriitoarea Ana Blandiana împlinește 83 de ani.
Topoloveni. Veteran de război, premiat la vârsta de 103 ani!
Luni, 24 Martie 2025 12:36
Domnul Brătoiu Gheorghe, din Topoloveni, a fost a premiat din partea Primăriei și Consiliului Local la împlinirea venerabilei vârste de 103 de ani.
Gheorghiță Boțîrcă, primar: ”Este o bucurie și o onoare să îl putem felicita, la împlinirea excepționalei vârste de 103 de ani, pe domnul Brătoiu Gheorghe, veteran de război. Domnia sa este un model de viață pentru noi toți, și noi toți îi datorăm recunoștință! În numele tuturor locuitorilor din Topoloveni îi transmit, pe această cale, cele mai sincere urări de sănătate, fericire și mulți ani frumoși!”
Topoloveanul sărbătorit a primit, pe lângă diploma de merit, și un fumos tort, ornat cu culorile tricolorului, sub care a slujit cu atâta credință.
Un elev de la ”Vlaicu Vodă” va reprezenta Argeșul la olimpiada națională de fizică
Luni, 24 Martie 2025 12:31
Argeșul se poate mândri cu elevi valoroși și cu profesori de excepție, iar acest fapt se confirmă an de an, prin participări la olimpiade naționale și internaționale. Rezultatele elevilor din județul nostru arată că școala argeșeană se află în topul celor mai bune din țară.
Pe data de 10 aprilie în Slobozia, județul Ialomița, va avea loc faza națională a olimpiadei de fizică. La această competiție, va participa și un elev de la Colegiului Național „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș. Este vorba despre Yanis Georgescu, elev în clasa a XI-a.
De altfel, Yanis a obținut premiul I în clasa a IX-a la etapa națională a olimpiadei de fizică, fiind pregătit și atunci și acum de profesoara Tatiana Tică.
Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești. Un academician și doi oameni de cultură dezbat o temă de actualitate
Luni, 24 Martie 2025 12:29
# Literatura și muzica în era inteligenței artificiale.
Joi, 3 aprilie, ora 15, Filarmonica Pitești, niște minți luminate se întâlnesc să discute despre literatura și muzica în era inteligenței artificiale. Este vorba de academicianul Gheorghe Păun și de scriitorii Mihail Sachelarie și Cristian Cocea. O dezbatere interesantă, cu oameni interesanți.
Gabriel Niță, directorul instituției: ”Vom avea și dialoguri la Filarmonica Pitesti, instituție ce a devenit principalul punct de reper cultural al Piteștiului și Argeșului, indiferent că vorbim despre concerte, conferințe, dialoguri, proiecții de film!
Omagiu marelui scriitor român Mircea Eliade (13 martie 1907 - 22 aprilie 1986)
Luni, 24 Martie 2025 12:24
La 118 de ani de la naștere, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș omagiază memoria marelui filosof român Mircea Eliade, scriitor cu o pasiune desăvârșită pentru scris încă de la vârste fragede, fiind preocupat de studiul limbilor străine, științele naturii, ocultism și antropologie.
Scriitor, istoric al religiilor, filozof și profesor român, Mircea Eliade s-a născut pe 13 martie 1907 la București. Urmează cursurile liceale la Liceul “Spiru Haret”, iar din 1925 devine student al Facultății de Litere și Filozofie din București. După susținerea tezei de licență, studiază sanscrita și filozofia hindusă la Universitatea din Calculta, locuind o perioadă în casa profesorului Dasgupta, unde o cunoaște pe fiica acestuia, Maitreyi. Experiența trăită în India o valorifică în capodopera “Maitreyi” (1933), cel mai izbutit roman de dragoste exotic românesc.
Ion Barbu și poezia fabulativă ”După Melci”
Luni, 24 Martie 2025 12:20
Anul acesta, pe 18 martie, s-au împlinit 130 de ani de la nașterea lui Dan Barbilian, matematician și unul dintre cei mai importanţi poeţi români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc.
S-a născut în anul 1985 la Câmpulung Muscel, fiind singurul copil al magistratului Constantin Barbilian şi al Smarandei. A făcut studiile elementare și gimnaziale la Câmpulung, Davideşti, Stâlpeni, Piteşti iar liceul la Bucureşti. Talentul său matematic se manifestă încă din timpul liceului, elevul Barbilian publicând remarcabile contribuţii în revista Gazeta matematică. Tot în acest timp, Barbilian îşi dezvoltă şi pasiunea pentru poezie. În timpul liceului îl cunoaşte pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care îl va lega una din cele mai lungi şi mai frumoase prietenii literare.
”CREAȚIA CULTURALĂ FRANCOFONĂ” - EXPOZIȚIE DE CARTE DEDICATĂ FRANCOFONIEI LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ
Luni, 24 Martie 2025 12:18
În fiecare an, la 20 martie, 88 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) sărbătoresc ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI, o instituție dedicată, din 1970, promovării limbii franceze și cooperării politice, educaționale, economice și culturale între cele 88 de țări membre ale OIF. Toate statele francofone organizează în această lună diferite activități menite să promoveze limba franceză, dar și să stabilească un nivel ridicat de cooperare, de solidaritate între aceste state-surori.
Înființarea Francofoniei instituționale se datorează inițiativelor ce au aparținut lui Léopold Sédar Senghor (Senegal), Habib Bourguiba (Tunisia), Hamani Diori (Niger) și prințului Norodom Sihanouk (Cambodgia).
IN MEMORIAM. S-au împlinit nouă ani de la primirea argeșeanului Vladimir Streinu în Academia Română
Luni, 24 Martie 2025 12:09
# STREINU, Vladimir/IORDACHE, Nicolae S. (Teiu, Argeş, 23 mai 1902 - Bucureşti, 26 noiembrie 1970). Membru postmortem al Academiei Române (24 martie 2006).
Scriitor, traducător, profesor, editor.
Vladimir Streinu, pseudonim al lui Nicolae Iordache, a absolvit școala primară din satul natal în 1912, după care intră la Liceul Ion C. Brătianu din Pitești, unde promovează primele patru clase.
În anul școlar 1916/1917, prin suspendarea cursurilor pe teritoriul țării, ocupată de trupele germane, întrerupe școala și se refugiază în Moldova. În aprilie 1917, la 15 ani, declarându-se mai mare ca vârstă, se înscrie voluntar în armată. Între 1 octombrie 1917 - 21 iunie 1918, a urmat cursurile unei școli militare, primind gradul de sergent.
”Sunt niște generații puțin dispuse la efort. Preferă să aibă un meditator, dacă mami și tati plătesc”
Luni, 24 Martie 2025 11:39
Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu, despre generațiile de azi și despre industria meditațiilor. Noile dispozitive electronice îi captează atât de mult pe copii și pe tineri încât aceștia nu mai sunt atrași să studieze singuri.
„Sinceră să fiu, la română fac copiii meditații, din câte știu, și cei de clasa a VIII-a, și cei mari, deși acum sunt variante, sunt pregătiri și ar putea să nu facă. Ar putea să învețe singuri. La română, cel puțin, nu mai este atât de greu. Nu învață constant. Asta este o problemă. A doua problemă este că nu mai învață singuri. Sunt niște generații puțin dispuse la efort, distrase de tot felul de dispozitive. Și atunci, pur și simplu, chiar dacă ar putea (să învețe singuri – n.red), preferă să aibă un meditator, dacă mami și tati plătesc.
Poliția Locală Pitești a dat amenzi de 43.200 de lei în primele două săptămâni ale lui martie
Luni, 24 Martie 2025 10:07
Polițiștii locali de la Pitești au desfășurat 250 de verificări și au aplicat 49 de amenzi în prima jumătate a lunii martie. Au fost vizate mai multe aspecte precum: respectarea disciplinei în construcții, afișajul stradal, buna desfășurare a activităților comerciale și protecția mediului. Amenzile se ridică la 43.200 de lei.
”În domeniul disciplinei în construcții și afișajului stradal, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.000 de lei, în conformitate cu Legea nr. 50/1991. Totodată, au fost identificate două infracțiuni privind executarea lucrărilor fără avizul Ministerului Culturii în zone protejate, fiind sesizate organele de cercetare penală. De asemenea, în urma sesizărilor primite, un garaj construit ilegal în zona de nord a orașului a fost demolat, terenul fiind readus la starea inițială.
Au început simulările la Bacalaureat
Luni, 24 Martie 2025 09:56
Astăzi la ora 9.00 a început proba la limba română din cadrul simulării examenului de Bacalaureat pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a.
Calendarul complet al probelor este următorul:
- 24 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 martie 2025: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
- 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
- 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor
Iohannis – cel mai scump președinte din lume! Vreți să știți cât ne-a costat încoronarea Regelui Charles al Marii Britanii?
Luni, 24 Martie 2025 09:45
Fostul președinte al României a cheltuit bani grei pe deplasări externe. Peste 22 de milioane de euro a dat Klaus Iohannis pe transportul cu aeronave de lux în cei 10 ani de mandat. Mai nou, aflăm că fostul lider de la Cotroceni a plătit o sumă exorbitantă atunci când a participat la încoronarea Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.
Evenimentul a avut loc în 2023 și a reunit mai mulți președinți de state și lideri ai Uniunii Europene. Culmea aroganței, Iohannis a cheltuit 150.000 de euro, în timp ce omologii săi au plătit sume cuprinse între 414 euro și 2970 de euro.
Imaginea care însoțește acest articol s-a viralizat pe internet.
Lucrările Apă Canal pe strada Dumbravei din Pitești s-au încheiat!
Luni, 24 Martie 2025 09:08
La sfârșitul săptămânii trecute, lucrările de pe strada Dumbravei s-au încheiat. În aceste zile va avea loc asfaltarea străzii, iar traficul în centrul Piteștiului va reveni la normal cât mai curând.
Investiția care asigură servicii de apă și canalizare de calitate pentru zona centrală și cartierul Trivale a fost finalizată., a transmis municipalitatea.
BEC a stabilit ordinea candidaților pe buletinele de vot la prezidențiale
Luni, 24 Martie 2025 08:44
Biroul Electoral Central a tras la sorți ordinea pe buletinele de vot a candidaților de la alegerile prezidențiale din luna mai. Primele trei poziții sunt ocupate de George Simion, Crin Antonescu și Elena Lasconi. În total, 11 candidați se vor întrece în cursa pentru Cotroceni:
1. GEORGE-NICOLAE SIMION, propus de Alianţa pentru Unirea Românilor;
2. GEORGE-CRIN-LAURENŢIU ANTONESCU, propus de alianţa electorală „Alianţa Electorală România Înainte”;
3. ELENA-VALERICA LASCONI, propusă de Uniunea Salvaţi România;
83 de cupluri piteștene, premiate la Filarmonica Pitești!
Joi, 20 Martie 2025 13:08
Astăzi, 83 de cupluri care sărbătoresc nunta de aur și de diamant au fost premiate de primarul Piteștiului, Cristian Gentea. Evenimentul s-a desfășurat la Filarmonica Pitești. 8 cupluri marchează impresionanta aniversare de 60 de ani de căsnicie, în timp ce 75 de perechi împlinesc 50 de ani de căsătorie neîntreruptă.
Evenimentul reflectă recunoștința față de aceste familii exemplare, care au construit împreună o viață bazată pe iubire, responsabilitate și respect. Într-un cadru festiv, sărbătoriții au primit diplome și premii simbolice, ca semn al aprecierii din partea administrației locale.
Felicitări tuturor sărbătoriților și urări calde de sănătate și bucurii, pentru mulți ani de acum înainte!, transmite municipalitatea.
Ciolacu reduce numărul secretarilor de stat
Joi, 20 Martie 2025 12:48
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va reduce numărul secretarilor de stat de la 75 la 56, ca o măsură necesară pentru ca România să mai primească bani europeni.
”Ministerul Energiei mi-a spus că săptămâna asta face curățenie în companiile care nu sunt listate ca să nu pierdem banii europeni. Săptămâna viitoare terminăm cu companiile listate. Sunt 75 de secretari de stat și vor mai rămâne doar 56. Vor alege dacă rămân secretari de stat, rămân în conducerea companiilor din energie.”, a spus Marcel Ciolacu.
Centrul Piteștiului va căpăta o nouă înfățișare! Piața Vasile Milea – zonă verde
Joi, 20 Martie 2025 11:14
Viceprimarul Piteștiului, Lucrețiu Tudor, a declarat la conferința de presă a municipalității că zona centrală a orașului va fi reorganizată. Piața Vasile Milea ar urma să devină o zonă verde, iar proiectul va fi realizat în mai multe etape.
“Vom regândi tot centrul Piteștiului. Avem două piețe centrale, am vrea să rămână una. În Piața Vasile Milea vrem o zonă verde. Cu siguranță este un proiect foarte complex, care nu poate fi realizat într-o singură etapă. Va fi un concurs internațional de arhitecți. Pot participa atât arhitecți din România cât și din străinătate”, a anunțat viceprimarul Lucrețiu Tudor.
Fostul PSD-ist Dorin Mărășoiu îl susține pe George Simion, după Călin Georgescu...
Joi, 20 Martie 2025 10:10
Dorin Mărășoiu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, pe vremea când activa în PSD, rămâne suveranist. După ce l-a susținut pe Călin Georgescu și a participat la mitingurile organizate pentru el, Mărășoiu merge pe mâna liderului AUR, George Simion.
Georgescu nu poate candida la președinția României, dar suveraniștii îl au candidat pe Simion. Să vedem ce-o ieși.
Mai multe articole..
Pagina 2 din 604
«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»