Modificări importante pentru studenți, la susținerea examenului de licență și desertație

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

 

Metodologia-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire, licență și disertație s-a modificat. După 10 ani, se reintroduce obligativitatea ca studenții să susțină atât examen de licență/disertație, cât și o lucrare în fața comisiei., potrivit Edupedu.ro.

Dacă această modificare se va apoba, măsura va fi valabilă și pentru studenții care au licența în sesiunile din vara lui 2025. Articolul 24, alin (1) se modifică după cum urmează:

 

 

Grupuri de falși colindători, sancționate pentru cerșetorie și tulburarea liniștii publice în centrul Piteștiului!

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

Săptămâna trecută, polițiștii locali piteșteni s-au autosesizat și au intervenit prompt pentru a sancționa grupurile de așa-ziși colindători care, în zona centrală a orașului, deranjau ordinea publică prin muzică difuzată în boxe portabile, la volum ridicat, și apeluri insistente la recompense bănești din partea trecătorilor.

În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, conform prevederilor legale, pentru tulburarea liniștii publice și desfășurarea unor activități de cerșetorie. Reamintim cetățenilor că astfel de comportamente afectează atmosfera sărbătorească și liniștea comunității. Poliția Locală continuă să monitorizeze situația și să ia măsuri pentru menținerea unui climat civilizat și sigur în Pitești.

Profesorii vor fi premiați dacă fac activitate suplimentară

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care fac activitate suplimentară vor fi recompensați de două ori pe an, prin decizia directorului unității de învățământ. Potrivit Edupedu.ro, fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2% aplicat asupra fondului de salarii de la nivelul școlii unde predă profesorul.

Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, Art. 217 – „(3) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de premiul pentru activitate suplimentară, acordat de două ori pe an, prin decizie a directorului unității de învățământ.

 

Pitești. Investiții finalizate, în școli, de peste 2 milioane de euro!

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

 

Zilele trecute a avut loc recepția unor noi terenuri de sport multifuncționale, cu suprafață modulară, destinate îmbunătățirii infrastructurii sportive în trei unități de învățământ, executantul lucrărilor fiind SC ATLAS SPORT SRL.

1. Școala gimnazială „Nicolae Bălcescu” - teren de sport multifuncțional, valoarea contractului fiind de 513.813,90 lei, inclusiv TVA:

• dimensiunile spațiului de joc – 13 m x 26 m, cu zone de siguranță: pe latura scurtă, de 1,00 m, iar pe latura lungă, de 1,50 m;

• suprafață de joc sintetică, modulară, din copolimer polipropilenă de înalt impact, cu capacitate mare de absorbție a șocurilor;

 

AURUL DACIEI

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

Istorici români, dar și străini, în dorința de a răspunde curiozității multora, au fost interesați să evalueze tezaurul dacilor, luat de romani, cele mai multe calcule plecând de la studiul metopelor Columnei lui Traian, care, printre altele, reprezintă și bogății ale Daciei plecate spre Roma.

Francezul Jerome Carcopino a ajuns la o sumă de aproximativ 165 tone aur și 331 tone de argint, însă recunoaște că în secolul al VI-lea, scriitorul bizantin Johannes Lydos, pe baza lucrării ,,Getica” scrisă de Criton, stabilise cantități mult mai mari. Constantin Daicoviciu și Hadrian Daicoviciu susțin calculul profesorului francez, însă Ovidiu Maieru este de părere că ,,stabilirea valorii tezaurului dacilor din vremea lui Decebal, în special la aur, pare încă discutabilă și necorespunzătoare marilor resurse de care dispunea Dacia la acea vreme”, aceste resurse fiind principalul motiv pentru care romanii au început războaiele de cucerire.

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUȚĂ

Miercuri, 11 Decembrie 2024 10:05

DE LA 01.01.2025

Asta-i treaba cu mașina,

N-am volan, n-a vrut destinul,

Să se scumpească benzina,

Însă nu la fel și...vinul!

Garcea a ajuns deputat!

Miercuri, 11 Decembrie 2024 09:55

 

Actorul Mugur Mihăescu, alias Garcea, a câștigat un post de deputat în Parlamentul României, pe listele AUR. Potrivit EuropaFM.ro, în perioada comunistă, a dat note informative Securității. Discursul său este unul naționalist și uneori chiar antieuropean.

La alegerile locale din 9 iunie, Mugur Mihăescu a candidat la președinția Consiliului Județean Olt, tot cu susținerea Alianței

 

Kelemen Hunor, despre candidatul la prezidențiale: ”Marcel Ciolacu, nu! Ilie Bolojan, nu! Trebuie găsită o a treia persoană”

Marţi, 10 Decembrie 2024 11:15

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că partidele pro-eropene ar trebui să stabilească un candidat comun, însă nici Marcel Ciolacu (PSD) și Ilie Bolojan (PNL) nu sunt potriviți pentru a convinge electoratul, deci trebuie aleasă o altă persoană.

„Eu nici nu-mi pun problema că va câștiga candidatul din zona extremei drepte, nu-mi doresc acest lucru și cred că am învățat destul de mult din această aventură a lunii noiembrie-decembrie ca să fim conștienți că avem nevoie de un candidat puternic al forțelor europene. Avem de-a face cu oameni furioși și sunt foarte mulți oameni furioși. Eu aș căuta un om care cunoaște și este familiarizat cu lumea politică dar care în acest moment nu este în prima linie a partidelor. PSD nu va accepta să fie liderul PNL-ului (candidatul comun la prezidențiale), PNL-ul nu are cum să accepte să fie liderul PSD-ului dacă nu a acceptat până acum, este o chestiune logică și nici nu trebuie forțată foarte tare această variantă și atunci trebuie găsită o a treia cale.

Comisia de etică a Politehnicii București îl verifică pe Călin Georgescu pentru angajarea sa la Centrul Universitar Pitești

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

 

# Fost judecător constituțional anunță ”sfârșitul” lui Călin Georgescu după motivarea CCR

Din anul 2021, Călin Georgescu este lector universitar, angajat pe un post de titular la Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnica București – Centrul Universitar Pitești. Georgescu predă la Departamentul Ingineria Mediului și Științe Inginerești Aplicate de la Facultatea de Științe, Educație Fizică şi Informatică și susține cursurile „Factori de risc, depoluare și refacerea mediului” și „Gestiunea integrată a deșeurilor”.

Săptămâna trecută, surse din mediul academic au dezvăluit pentru Edupedu.ro că Politehnica cercetează dosarul de angajare și etapele parcurse în cariera didactică de profesorul Călin Georgescu. Potrivit unei sesizări, s-au înregistrat nereguli în privința angajării și avansării în cariera didactică a lui Georgescu.

 

Director de instituție importantă și-a dat demisia!

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Ionuț Gheorghe, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Argeș, și-a dat demisia din funcția de consilier local (PNL) al comunei Călinești. Plecarea sa din funcție vine după ce a reușit, aici, să impună, din partea partidului său, viceprimarul comunei.

Ionuț Gheorghe: ”Așa este, zilele trecute, Consiliul Local Călinești a luat act de încetarea de drept, prin demisie, a mandatului meu de consilier local. Am ajuns la concluzia că nu am, fizic, timpul necesar pentru a îndeplini, concomitent, aceste două sarcini: cea de coordonator al CAS Argeș și cea de consilier local la Călinești.

Emanuel Soare: ”Argeșenii au preferat partide de care nu au auzit și ai căror oameni nu s-au lăsat cunoscuți”

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Forța Dreptei, partid condus în Argeș de Emanuel Soare, nu a reușit să treacă pragul electoral de 5% și, astfel, nu a intrat în Parlament. În județul nostru, formațiunea politică a lui Ludovic Orban a primit numai 4000 de voturi, practic au votat membrii de partid și familiile lor, ceva prieteni mai apropiați și simpatizanți ai lui Orban.

E drept, electoratul a fost foarte fragmentat, pentru că au apărut partide peste noapte care au mai atras din voturi, plus AUR-ul care a rupt. Bine, bine, AUR-ul a rupt de pe stânga, nu de pe dreapta, dar asta e altă discuție. Emanuel Soare, consilier județean la CJ Argeș, a candidat alături de Adrian Miuțescu la Camera Deputaților. Pentru cei doi, eșecul este unul foarte personal, deși sondajele de opinie prevesteau că Forța Dreptei nu va mai fi partid parlamentar.

 

Argeșeanul Daniel Constantin nu a mai reușit să obțină mandat în Parlament

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

# Organizația PNL Teleorman nu mai are niciun senator sau deputat de la PNL

Daniel Constantin, deputat de Argeș în perioada 2020-2024, nu a mai reușit să prindă loc în Parlament după alegerile din 1 decembrie. Constantin conduce organizația PNL Teleorman, iar această funcție i-a fost dată de Nicolae Ciucă tocmai pentru a obține un nou mandat de parlamentar.

Trecutul politic al lui Daniel Constantin e unul foarte stufos. A schimbat mai multe partide și a reușit să devină deputat, candidînd ba în Argeș, ba la București. Cu Teleormanul nu i-a mai ieșit, pentru că oamenii au trimis în Parlament deputați și senatori de la PSD și de la AUR.

Târgul de Crăciun Pitești - ediția a IV-a: programul evenimentelor!

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

# Pe 14 decembrie, spectacol Ștefan Hrușcă!

Pe tot parcursul lunii decembrie, Târgul de Crăciun Pitești va fi gazda manifestărilor diverse cu specific de sărbători, organizate de municipalitate, prin Centrul Cultural Pitești și Filarmonica Pitești, alături de parteneri: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești, Consiliul Județean Argeș - prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Palatul Copiilor din Pitești și asociațiile „Musicando con Adina Sima”, „Dance Flow Academy” și „Latin Street Dance”.

 

Joi, primarii vor pregăti carne pentru copiii și bătrânii instituționalizați

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

# Ion Dumitru, primar, Albota: ”Eu am luat deja un porc de 200 kg.”

Asociația Comunelor din Argeș organizează, de câțiva ani buni, în colaborare cu Consiliul Județean, evenimentul denumit ”Tradiții și obiceiuri de Ignat din comuna mea”. Edilii din mai multe localități (cei din PSD) achiziționează porci, pe care îi taie la Muzeul Golești. Carnea, proaspătă sau pregătită ajunge la copiii și bătrânii instituționalizați, după ce este testată.

Pitești. Începe realizarea a două noi terenuri de sport, în Războieni și Tudor Vladimirescu

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Vineri, 6 decembrie 2024, Primăria Municipiului Pitești a semnat alte două contracte pentru realizarea unor noi terenuri de sport:

1. Teren de sport multifuncțional, în cartierul Războieni, str. Deceneu, Aleea Soarelui Vale - al III-lea proiect ales de cetățenii orașului nostru, în cadrul bugetării participative.

Executantul acestui contract este SC ADRU SOLLUTIONS SRL - Târgu Mureș, durata de execuție fiind de 4 luni, din care o lună pentru realizarea proiectului tehnic și trei luni pentru execuția lucrărilor. Valoarea contractului este de 281.417,15 lei, inclusiv TVA.

 

Istorii neconvenționale. Regele era om și el...

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

O veche anecdotă spune că există un loc unde chiar şi regii devin oameni. Există, e adevărat, o lege universală, prin care regele este considerat reprezentantul lui Dumnezeu pentru locuitorii regatului său. Ştim că, în antichitate, faraonii egipteni erau consideraţi reprezentanţii zeului suprem Amon Ra pe Pământ.

Exista chiar şi un ritual special, care avea ca scop să înlesnească viitorului faraon întâlnirea cu Amon Ra chiar înainte de a fi numit pe tron. Întâlnim această cutumă şi în istoria noastră, încă de la primii voievozi Basarab şi Dragoş, sub denumirea de „unsul lui Dumnezeu”. La instalarea pe tron exista un serviciu religios special, înfăptuit de mitropolit şi de capii Bisericii, în urma căruia viitorul domn căpăta nu numai însemnele puterii, ci şi harul Duhului Sfânt.

RAR le-a pus gând rău samsarilor de mașini

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Pe 1 decembrie, Registrul Auto Român a emis certificatul Auto-Pass. Acesta este un document digital care poate fi solicitat doar online, care cuprinde detalii importante despre istoria vehiculului. Scopul acestui document este acela că RAR elinină samsarii care vindeau mașini la supra preț și care înșelau cumpărătorii asupra istoricului mașinilor.

„Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului.

 

Cresc taxele de la 1 ianuarie 2025!

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

La 1 ianuarie 2025, cresc impozitul pe venit și valoarea punctului de amendă, pe seama faptului că se majorează salariul minim brut pe economie, care va ajunge la 4.050 lei. La acest moment, nu se cunoaște dacă viitorul Guvern va prelungiri scutirea la plată a contribuțiilor pentru cei 300 de lei, pentru care actualmente nu se plătesc contribuții.

Potrivit Știripesurse.ro, dacă această scutire nu va fi prelungită, contribuția la sistemul public de pensii de 25% va fi de 1.012,5 lei. În prezent este de 925 de lei. De asemenea, contribuția la sistemul de sănătate va fi de 405 lei, față de 370 de lei. Tot de la 1 ianuarie va crește și valoarea impozitului pe venit, de la 370 lei în prezent, la 405 lei. Amenzile vor fi mai mari de la începutul anului viitor. Punctul de amendă va ajunge la 202,5 de lei. Până la finalul anului 2024 este plafonat la 165 de lei.

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, vizită de suflet în Argeș

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, la invitația managerului Adrian Dumbravă, joi seară, în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, angajații și pacienții Spitalului Județean de Urgență Pitești s-au bucurat de prezența duhovnicească a Preasfințitului Părintelui Lucian, Episcopul Caransebeșului care, împreună cu preoți din Episcopia Caransebeșului și preoți conduși de părintele Puiu Andrei Diaconescu, consilier al Sectorului social și filantropic din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a săvârșit o slujbă de binecuvântare a așezământului medical.

 

Până în anul 2029-2030 toți elevii vor primi mâncare la școală

Marţi, 10 Decembrie 2024 10:05

Săptămâna trecută, Guvernul a pus în consultare publică Programul Național „Masă sănătoasă” pentru anul 2025. Suma care va fi alocată fiecărui elev a rămas aceeași, 15 lei pe zi. În acest an școlar, numărul beneficiarilor a crescut cu 11.566, dar până în 2029 toți elevii vor fi beneficiari.

În Argeș, 33 de școli din mediul rural fac parte din acest program. Elevii primesc zilnic, la școală, meniuri cu mâncare gătită sau pachete cu alimente.

Până în anul 2029-2030, programul se va derula în toate unitățile de învățământ din România. Scopul fiind acela de a încuraja elevii să vină la școală, țara noastră fiind pe un loc fruntaș în Europa, privind abandonul școlar.

Se întrerupe furnizarea curentului electric la Pitești

Marţi, 10 Decembrie 2024 09:42

 

În zilele de miercuri, 11.12.2024 și vineri, 13.12.2024 se întrerupe furnizarea curentului electric în mai multe zone din Pitești.

Miercuri, 11 decembrie 2024, în intervalul orar 09:00-17:00, pe străzile Calea București, Macilor, Morii, Soarelui, Steliade1 2 3, Aleea Jupiter, Ulița Morii alimentate din PTCZ Pompe Valea Mare.

Vineri, 13 decembrie 2024, în intervalul orar 09:00-16:00, pe Bulevardul Petrochimiștilor cu blocurile Coremi și societatea comercială PETAWATT ENERGIA SRL și societățile comerciale alimentate din PTAb Bloc Coremi.

 

Pagina 2 din 566

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea