Anul viitor, Simfonia Lalelelor va dura o săptămână!

Marţi, 15 Aprilie 2025 11:40

 

Pentru că în acest an Simfonia Lalelelor a fost un real succes, în 2026 municipalitatea pregătește noi surprize. În primul rând, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a anunțat că anul viitor, evenimentul emblemă al piteștenilor va dura o săptămână.

”Simfonia Lalelelor a fost, în 2025, o ediţie reuşită. Ca gazde – administraţie şi cetăţeni – am depus toate eforturile pentru a fi la înălţimea aşteptărilor vizitatorilor şi turiştilor sosiţi din toată ţara.

Le mulţumesc piteştenilor pentru atmosfera extraordinară pe care au creat-o şi pentru că au arătat, încă o dată, mândrie locală!

În 2026, vom extinde perioada de desfăşurare a Simfoniei Lalelelor la o săptămână şi vom încerca, de asemenea, să extindem expoziţiile de lalele cultivate şi în alte parcuri sau zone ale oraşului.”, a spus edilul la Antena3 Pitești.

 

Un elev de la ”Zinca Golescu” a luat premiul I la Olimpiada Națională de Germană

Marţi, 15 Aprilie 2025 11:30

 

 

Ne mândrim cu cei mai buni elevi ai Argeșului, care reprezintă județul nostru cu cinste în țară și peste hotare!

Premiul I la Olimpiada Națională de limba germană pentru un elev de la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești. Bogdan Ana, elev în clasa a X-a A, a reușit o performanță foarte importantă și cu siguranță drumul lui continua la cel mai înalt nivel.

 

Vânzarea de campionat mondial!

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

# Zeci de terenuri și utilaje ale firmei lui ”Nenea” – Nicolae Ivănescu, scoase la licitație

Nicolae Ivănescu (cunoscut și sub numele de ”Nenea”) este un afacerist care a știut să înoate, abil, în apele economice tulburi de după Revoluție. Se pare însă că, totuși, curentul e cam iute în ultimul timp chiar și pentru versatul afacerist. O societate de practicieni în insolvență din București i-a scos, la vânzare, zeci de terenuri și utilaje deținute pe firma Neo Construct industrial AG, firmă la care Ivănescu nu este administrator, dar pe care a deținut-o și folosit-o în business-urile sale. Iată anunțul:

CLICK AICI pentru vizualizare.


 

Ultima secțiune a Drumului Expres Craiova – Pitești va fi gata în iunie!

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

Estimări favorabile în privința finalizării ultimei secțiuni a Drumului Expres Craiova-Pitești, între Albota și Oarja. Lucrările ar putea fi gata la începutul lunii iunie. Practic, vom putea merge de la Craiova la Constanța doar pe drum expres, în condițiile în care constructorul va lucra în acest ritm pe care îl urmează astăzi.

„Cei de la UMB au avansat foarte bine în sezonul rece și forfota de pe șantier ne arată că vor să scape cât mai repede de acest ciot ca să-și mute echipele pe alte șantiere, probabil pe Autostrada A7. Punctul critic a rămas nodul cu Autostrada A1, acolo unde i-am surprins miercuri lucrând susținut inclusiv la devierea traficului de pe A1 necesară execuției pilei centrale a pasajului DEx12 peste A1.

Edilii argeșeni vor fi puși în fața unei noi provocări! Avem între 10.419 și 12.770 de urși în România. Primarii vor avea putere de decizie dacă urșii coboară în localități

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea” a concluzionat că în România există între 10.419 și 12.770 exemplare de urs. După evenimentele nefericite din ultimii ani, sunt prea mulți urși, am spune noi. Argeșul a fost și el afectat de urșii care au devastat gospodării și livezi, iar autoritățile s-au mulțumit cu relocarea exemplarelor dintr-un județ în altul. În țară, urșii au ucis oameni .

O veste bună – în cazul în care urșii coboară în localități – ceea ce s-a întâmplat în repetate rânduri, primarii au libertatea de a decide ce fac cu exemplarele respective.

 

Penitenciarul Mioveni, sume record pentru folosirea la muncă a persoanelor private de libertate!

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

Nerăbdători să mai așteptăm centralizarea datelor statistice pe toată țara, dar convinși că am ajuns pe podiumul general al unităților penitenciare, Penitenciarul Mioveni a încasat, în luna martie 2025, suma de 543.612,36 lei (cu TVA).

În această lună, salariul mediu brut al unei persoane private de libertate a fost de 4.501,05 lei, din care se rețin taxele către stat și cota de 10% ce se virează în contul pentru liberare – sumă pe care o va primi la plecare.

Astfel, suma medie netă per deținut ce urmează a fi virată este de 1.620,38 lei.

Ne-am propus să ajungem pe podium și am reușit. Ne-am fi dorit o analiză detaliată cu sumele încasate încă de la înființarea unității, însă un astfel de demers ar fi presupus un volum uriaș de muncă.

Ilie Bolojan: ”Nu ne mai putem pensiona magistraţii la 47, la 50 de ani”

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

O nouă problemă în paradis, pe care o semnalează președintele interimar al României, Ilie Bolojan – pensionarea magistraților. Șeful statului consideră că magistrații ar trebui să rămână mai mult în activitate, nu să se pensioneze la 50 de ani sau chiar mai devreme.

Acest subiect a mai fost discutat și în trecut, dar a rămas la stadiul de ”simple vorbe”. Niciulul dintre marii decidenți nu a făcut ceva concret în această direcție.

 

Victor Sorescu, elev la Colegiul ”Zinca Golescu”, din Pitești, a obținut mențiune la olimpiada națională de Biologie

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

Rezultat de excepție la olimpiada națională de Biologie de la Târgu Mureș! Victor Sorescu, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Zinca Golescu” din Pitești, a obținut mențiune. Cea care l-a pregătit pentru această performanță este chiar mama lui, Mirela Sorescu – profesor de biologie la ”Zinca Golescu”.

”Să fii profesor este greu, să fii părinte este greu, dar să fii și profesor și părinte este și mai greu. Felicitări, Victor pentru mențiunea din clasa a IX-a la Olimpiada Națională de Biologie, Târgu Mureș 2025!!!!!Sunt mândră de tine!!! Keep going!!!”, a scris pe Facebook, profesoara Mirela Sorescu.

Istorii neconvenționale. VOIEVODUL PESCAR

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

A fost, în tinerețe, negustor de pește. I se spunea Petre Măjerul, pentru că în acele timpuri peștele se transporta cu niște care mari, trase de patru sau șase boi, special adaptate în acest scop.

Ele se numeau maje. Așezarea sa pe tronul Moldovei este învăluită în legendă. Chemarea la Suceava pentru o așa de importantă misiune l-a surprins, în mod sigur, pe cel ce făcea naveta între zona lacului Brateș, cu nenumăratele-i iezere, iezărașe și gârle pline cu pește și piețele Moldovei, undea această marfă avea mare căutare. Cert este că era fiul din flori al lui Ștefan cel Mare. Unul dintre cei peste trei sute cu care, spune tot legenda, a populat Moldova pe timpul lungii sale domnii (fetele, se pare, nu au fost numărate). Ba mai mult, trebuie să fi avut și oareșce calități de manager, cum spunem noi azi, ce l-au scos în evidență în fața ilustrului său tată. La chemarea sa pe tron în mod sigur avea ceva notorietate, chiar și în rândul marilor boieri, care îl percepeau într-un fel ca fiind de-al lor.

 

DESCOPERIREA DE LA FILIPPI

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

În 1965, în nord-vestul fostei provincii romane Macedonia, a fost scos la iveală, într-un sat de lângă anticul Filippi, epitaful unui soldat roman, ajuns veteran, retras proprietar rural, după pensionarea din armată. Numele său era Tiberius Claudius Maximus, originar din Dalmația, care, conform obiceiului, își poruncise epitaful încă de când se aflase în viață, să-i fie pus peste sarcofag, după moarte.

În partea de sus, în relief, epitaful reprezenta o scenă de luptă cu un călăreț în galop (de înțeles, răposatul titular), care se năpustește la atac, doborând la pământ un dușman, purtând ,,căciulă țuguiată cu vârf adus înainte” (evident un dac), căruia îi cade scutul.

Prin datele epigrafice găsite - în majoritate cu totul noi, față de cunoștiințele lacunare, puține, dar concrete, știute despre moartea ultimului rege dac, până atunci – se descoperea că Tiberius Claudius Maximus fusese soldatul care adusese la Ranisstorum, în nordul sau nord-estul Daciei, capul lui Decebal, să fie arătat trupelor romane.

80 de ani de la moartea lui Ion Pillat, nepotul lui Ion C. Brătianu

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

# A copilărit la Florica, iar opera sa a fost marcată de portretul bunicilor

Poetul Ion Pillat a copilărit la moșiile familiei de la Florica, iar în poemele sale nu a uitat Argeșul, și nici pe bunicul său din partea mamei, pe marele om politic Ion C. Brătianu. ”Pe Argeș în sus”, ”Odaia bunicului”, ”Odihna tatii”, ”Aci sosi pe vremuri” – sunt poeme care amintesc de copilăria la Florica.

Pillat a fost eseist, poet tradiționalist, antologist, editor și publicist, membru corespondent al Academiei Române. S-a născut la București casa din Calea Dorobanților 6. Tatăl său era moșier dintr-o veche familie de boieri de țară din ținutul Fălciului și parlamentar, iar mama sa, Maria Pillat, a fost a doua fiică a lui Ion C. Brătianu. Primii ani ai copilăriei i-a petrecut la Florica, pe moșia bunicului. Aici a învățat în particular întreaga școală primară. Ulterior, a urmat cursurile școlii primare nr. 1 din Pitești, precum și primele trei clase ale cursului gimnazial, făcute la Pitești în particular.

 

Societatea Apă Canal 2000 SA Pitești intensifică acțiunile de detectare a pierderilor pe rețeaua de distribuție a apei potabile în municipiul Pitești

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:30

Continuăm demersurile pentru eficientizarea rețelei de distribuție a apei potabile, prin desfășurarea sistematică a unor acțiuni de detecție a pierderilor de apă. În ultima perioadă, echipele specializate ale societății au efectuat verificări amănunțite în mai multe zone ale municipiului Pitești.

Prin utilizarea unor echipamente moderne de monitorizare acustică și localizare a pierderilor – precum geofonul electronic, loggeri de zgomot cu transmisie Nb iot și corelatoarele digitale – Apă Canal 2000 SA Pitești reușește să identifice cu precizie zonele afectate de avarii ascunse sau micro fisuri în conducte, care pot cauza pierderi semnificative de apă.

Zonele vizate recent de aceste acțiuni au inclus cartierele Prundu, Războieni, Găvana, Trivale, Craiovei, Centru, Nord și Tudor Vladimirescu, unde au fost identificate și remediate mai multe pierderi nedetectabile la suprafață.

Se cere suspendarea Elenei Lasconi din fruntea USR! Moșteanu, pe lista neagră!

Marţi, 15 Aprilie 2025 10:27

 

Puciștii din USR cer suspendarea Elenei Lasconi din funcția de președinte al USR. Cine ar putea prelua funcția? Primul pe listă este Dominic Fritz. Un alt nume vehiculat este Allen Coliban.

O parte din USR cere demisia conducerii USR, în frunte cu Dominic Fritz și deputatul argeșean, Ionuț Moșteanu., potrivit Știripesurse.ro.

Moșteanu a fost capul răutăților privind mazilirea lui Lasconi, căreea USR-ul i-a retras sprijinul pentru prezidențiale.

 

Mihai, strănepotul regelui Mihai I al României, a împlinit 3 ani

Marţi, 15 Aprilie 2025 09:07

 

 

Mihai, strănepotul regelui Mihai I al României, fiul fostului principe Nicolae și al soției sale, Alina Binder, împlinește astăzi trei ani. Mihai este al treilea copil al lui Nicolae, care mai are o fetiță cu soția sa și încă o fetiță dintr-o relație anterioară.

Astăzi, băiețelul nostru, Mihai, împlinește 3 ani! Specialist în îmbrățișări, campion la alergat prin casă și mare amator de dulciuri furate pe furiș. Mulțumim pentru trei ani de iubire pură, zâmbete sincere, îmbrățișări care topesc orice grijă și năzbâtii care ne-au umplut casa de viață.

Parcă ieri îl țineam pentru prima dată în brațe, iar acum aleargă prin lume cu ochii plini de curiozitate și inima mare. La mulți ani.”, a scris fostul principe Nicolae, pe pagina sa de socializare.

 

Când va fi vacanța de ski pentru elevii din Argeș, în 2026?

Marţi, 15 Aprilie 2025 07:54

 

Inspectoratele școlare județene au decis când va fi vacanța de ski în anul școlar 2025-2026. Elevii din Argeș au liber în perioada 16-22 februarie 2026, alături de elevi din județele: Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Brașov, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomița, Călărași, Tulcea și Iași.

Alte județe au ales perioadele: 9-15 februarie și 23 februarie-1 martie.

 

S-a redeschis Cetatea Poenari!

Marţi, 15 Aprilie 2025 07:29

 

După un amplu proces de reabilitare, Cetatea Poenari și-a deschis porțile! Simbolul al Argeșului, dar și al istoriei domnitorului Vlad Țepeș, cetatea a avut ieri, primii vizitatori. Iar aventura continuă!

Prețul biletului de intrare este 30 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru elevi, studenți, pensionari. Biletele pot fi achiziționate atât fizic, de la cetate, cât și online, prin cardul turistic – ARGES TURIST PASS.

CNAIR: Se închide circulația pe Autostrada Sibiu-Pitești

Marţi, 15 Aprilie 2025 07:17

 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că va închide circulația pe Autostrada Sibiu-Pitești, între Bascov și Băiculești, până joi, 17 aprilie.

”Se închide circulația pe ambele căi ale sectorului de Autostradă A1 între Nodul Rutier Bascov (km 119+695) și Nodul Rutier Băiculești (km 134+660), pentru un interval de 3 zile, până la data de 17.04.2025, în vederea executării lucrărilor pentru efectuarea testelor statice și dinamice ale structurilor (podurilor) de la pozițiile kilometrice 129+220, 129+638, 129+740.

Circulația se va desfășura pe traseul existent anterior deschiderii sectorului de autostradă, respectiv pe DN7 pentru ruta Pitești – Sibiu (și retur), precum și pe DN7 – DN7C pentru ruta Pitești – Curtea de Argeș și retur.”, a trasnsmis CNAIR.

 

 

Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Mioveni va fi închis în perioada Sărbătorilor Pascale

Luni, 14 Aprilie 2025 15:24

 

Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni va fi închis în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere legale sunt următoarele:

Vinerea Mare – 18 aprilie;

Sâmbăta Mare – 19 aprilie;

Prima zi de Paște – 20 aprilie;

A doua zi de Paște – 21 aprilie.

Activitatea Ambulatoriului va fi reluată marți, 22 aprilie, de la ora 08:00, conform programului obișnuit., transmite conducerea spitalului.

Director de la SJU Pitești, numit consilier onorific al Ministrului Sănătății

Luni, 14 Aprilie 2025 15:16



# ”Cred într-un sistem medical construit pe respect, empatie și performanță”

Medicul Costin Ștefan, director medical al Spitalului Județean de Urgență Pitești, a fost numit consilier onorific al Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

”Această distincție reprezintă o recunoaștere a profesionalismului, dedicării și experienței domnului Director Medical în domeniul sănătății. Suntem mândri că un membru al echipei noastre este apreciat la nivel național și va contribui la dezvoltarea politicilor de sănătate din România.

Pe lângă responsabilitățile de conducere în functia de director medical, domnul dr. Ștefan Costin este și șeful Secției Diabet Zaharat și medic primar în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

Activitatea medicală a domniei sale reflectă profesionalismul, implicarea și viziunea medicală demonstrată de-a lungul anilor.

Vă informăm că, deși a fost numit consilier onorific la Ministerul Sănătății, domnul director medical își va continua activitatea la Spitalul Județean de Urgență Pitești, ba chiar mai mult, domnul dr. Ștefan Costin își propune să folosească această noua poziție pentru a atrage sprijin, investiții și soluții pentru îmbunătățirea condițiilor din Spitalul Județean de Urgență Pitești.

 

Se lucrează pe strada Tineretului din Craiovei, în zona Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”

Luni, 14 Aprilie 2025 15:11

 

Primăria Pitești anunță că pe strada Tineretului din cartierul Craiovei, în zona Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, este deschis un șantier pentru lărgirea carosabilului și modernizarea rețelei de alimentare cu apă.

”Cele două proiecte, realizate de Primăria Municipiului Pitești și Apă Canal 2000 SA, se desfășoară simultan, astfel încât disconfortul resimțit de cetățeni și de participanții la trafic să fie redus la minimum.

1. Lărgirea străzii Tineretului – zona Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”

Lucrările, finanțate din bugetul local, au început în luna februarie și vizează o porțiune de aproximativ 220 de metri liniari. Proiectul urmărește modernizarea infrastructurii rutiere, creșterea siguranței și fluidizarea traficului în zona intens circulată din fața școlii.

Intervențiile prevăzute includ:

• Frezarea stratului de asfalt existent (6 cm);

• Montarea unei geogrile pentru consolidarea drumului;

• Așternerea unui nou strat de rulare din beton asfaltic (BA16, 6 cm);

• Amenajarea unei benzi de staționare în fața școlii, pentru oprirea în siguranță a autovehiculelor;

• Refacerea trotuarelor pe ambele părți ale străzii.

Tumoră gigant, extirpată cu succes la Spitalul Județean de Urgență Pitești

Luni, 14 Aprilie 2025 15:01

 

 

Spitalul Județean de Urgență Pitești bifează un nou succes! Dr. Mărtoiu Robert, medic primar chirurgie generală și șef al secției Chirurgie Generală II, alături de dr. Petre Avram, medic primar chirurgie generală au reușit să realizeze o intervenție de extirpare a unei tumori de 14 Kg, la o pacientă în vârstă de 70 de ani.

”Dimensiunea tumorii a fost cu totul impresionantă”

”Sâmbătă, 13 aprilie 2025, o echipă de medici de la Spitalul Județean de Urgență Pitești a realizat o intervenție chirurgicală încheiată cu succes, respectiv a fost extirpată o tumoră ovariană gigant, cu greutatea de aproximativ 14 kilograme, unei paciente în vârstă de 70 de ani.

Având în vedere dimensiunea formațiunii, 14 kg, această intervenție chirurgicală constituie o premieră la nivelul județului Arges.

Intervenția chirurgicală a fost realizată de dr. Mărtoiu Robert, medic primar chirurgie generală și șef al secției Chirurgie Generală II din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, alături de dr. Petre Avram, medic primar chirurgie generală.

Operația a durat aproximativ o oră și jumătate.

 

Pagina 5 din 617

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea