Istorii neconvenționale. Acarul Păun

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

„De n-ai apă și lumină

Tot Păun este de vină,

Când n-ai pâine și tutun

Vinovat e tot Păun”

A devenit, în timp, un personaj important al mentalului comun românesc, fiind asociat, cel mai des, cu omul cinstit, care muncește din greu, lipsit de apărare, și personajul ideal care să plătească oalele sparte din vina și prostia mai marilor săi.

Despre acar, un ziar ceferist din anul 1906 scria cum nu se poate mai bine: ”Săracul, ți-e mai mare mila când îl vezi pe timpul frigului ghemuit lângă macaz, adăstând ore întregi sosirea trenului ... apoi, unde mai pui serviciile particulare pe care le fac șefilor de gară, care le răpesc și puținul timp de repaos... Așa că acestora li s-ar putea mai bine zice robii drumului de fier, iar nu funcționari.”

 

Încă un medic se alătură echipei Spitalului Orășenesc Mioveni

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

 

Echipa managerială a Spitalului Orășenesc Mioveni continuă demersurile pentru atragerea medicilor bine pregătiți și empatici, în vederea oferirii unor servicii medicale moderne și sigure, adaptate nevoilor pacienților.

Suntem onorați să v-o prezentăm pe doamna dr. Doina Ioniță, medic specialist dermatolog, care se va alătura echipei medicale începând de luni, 30 iunie.

Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 2017, cu media 9,30, dr. Ioniță a obținut un punctaj de 864/950 la examenul de rezidențiat, clasându-se în primii 10% dintre candidații din România.

 

Guvernul taie sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari, până la 300 de lei brut pe lună

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

Lovitură importantă pentru bugetarii care primesc sporul pentru condiții vătămătoare: polițiști, militari, polițiști de penitenciare, angajați din structurile de apărare ale statului. Guvernul Bolojan intenționează să reducă acest spor până la 300 de lei brut pe lună, aproximativ 172 de lei net. Măsura ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

Primii care au reacționat au fost polițiștii care consideră că măsura este nejustificată și sfidează angajații care se expun la riscuri de vătămare pe durata exercitării atribuțiilor de serviciu.

 

Guvernul restructurează companiile de stat

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

Primul ministru, Ilie Bolojan, a anunțat, în ședința de Guvern că în perioada următoare urmează restructurări în companiile de stat în contextul în care Executivul intenționează să reducă cheltuielile pentru a reduce deficitul bugetar.

"Este un preambul al pregătirii pachetului de măsuri privind cele două urgențe pe care le avem în următoarele două săptămâni – deficitul și accesarea fondurilor europene. Urmează să discutăm în fiecare ședință de guvern din perioada următoare despre adoptarea de măsuri care să atace aceste urgențe privind scăderea cheltuielilor de funcționare, creșterea veniturilor, prioritizarea investițiilor și îndeplinirea jaloanelor ca să accesăm cât mai mult din fonduri PNRR. O direcție importantă, în următoarele două săptămâni va fi restructurarea companiilor de stat. Într-o ședință viitoare vom aproba bugetele de cheltuieli ale companiilor din subordinea Ministerelor, ca să includă indicatori de performanță și criterii de eficiență clare ca și în această zonă să avem rezultate", a declarat Bolojan, potrivit Antena3.

Se majorează prețul la gaze de la 1 iulie! Există însă și o veste bună!

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

De la 1 iulie tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale vor fi majorate în medie cu 0,005 lei/kWh faţă de cele practicate în perioada iulie 2024 – iulie 2025. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că ajustarea tarifară a fost decisă în şedinţa Comitetului de Reglementare din 25 iunie 2025. Din fericire, costurile în plus pentru populație nu vor fi foarte mari.

Potrivit ANRE, citată de Puterea.ro, pentru populaţie, impactul în facturi va fi redus, estimându-se o creştere de aproximativ 2 lei pe lună pentru un consum mediu de 5 MWh pe an, în cazul unui apartament cu centrală termică. De asemenea, preţul final facturat nu va putea depăşi nivelul plafonat în vigoare, valabil până la 31 martie 2026.

 

Branșament de apă ilegal identificat de Societatea APĂ CANAL 2000 SA la o spălătorie auto din orașul Topoloveni

Marţi, 01 Iulie 2025 12:10

În urma acțiunii de control care s-a desfășurat în data de 27 iunie 2025 la un agent economic din zona centrala a orașului Topoloveni, cu profil de activitate – „spălătorie auto”, reprezentanții Apă Canal 2000 SA din cadrul Departamentului Comercial, Serviciul Control, au identificat un branșament de apă clandestin, prin care era fraudat consumul de apă.

Agentul economic sustrăgea apa din rețeaua publică de distribuție printr-un branșament executat neautorizat și necontorizat, paralel cu cel cu care figura în contractul încheiat cu operatorul.

Consumul clandestin a fost identificat în urma analizei consumului de apă, raportat la obiectul activității desfășurate, cea de spălătorie auto, precum și prin compararea consumului cu alți agenți economici cu profil de activitate similar din zonă.

Elevul din Argeș cu 10 pe linie la Bac a fost admis la Facultatea de Medicină

Marţi, 01 Iulie 2025 10:40

 

 

Tudor Vasilescu, elevul de la Colegiul Zinca Golescu din Pitești care a reușit să obțină media 10 la Bacalaureat, după contestații, a fost admis la Facultatea de Medicină.

Parcursul său este unul remarcabil, Tudor fiind elev al colegiului din clasa a V-a și unul dintre elevii cei mai buni. A absolvit liceul cu media 10 și a participat la fazele naționale ale olimpiadelor de biologie și chimie, unde a obținut premii importante.

Tudor Vasilescu este singurul elev din Argeș care a obținut media maximă la Bacalaureat.


 

 

Ministrul Educației, răspuns pentru studenți, pe tema burselor: „Îi înțeleg, dar nu mai avem bani”

Marţi, 01 Iulie 2025 07:29

 

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat aseară la Antena 3 CNN, că nu mai sunt bani de burse, ca răspuns pentru studenții care protestează. În ultimii 2-3 ani fondul de burse și tipul de burse a crescut extraordinar de mult și nu mai este sustenabil.

„Avem acest deficit financiar uriaș și bursele au atras atenția grupului care lucra pe echilibrarea financiară a țării dintr-un motiv simplu - în ultimii 2-3 ani fondul de burse și tipul de burse a crescut extraordinar de mult, într-o manieră în care cei din zona finanțelor consideră că acum nu mai este sustenabil. Misiunea mea acum e să mă gândesc cum implementăm această cerință de a redimensiona sistemul de burse, astfel încât lucrurile să aibă

Educația are nevoie de mai mulți bani, suntem departe de acel 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli. Sunt foarte îngrijorat că în ultimii 2-3 ani noi am pus foarte mulți bani într-un sistem în care mecanismele pe care le avem nu sunt foarte sănătoase, sunt multe anomalii, și făcând asta începem să luăm viteză și mă tem că nu știu în ce direcție mergem și când ne vom ciocni de un perete. Eu am propus ca într-un sistem educațional copii să vină la școală pentru că învățământul este obligatoriu și să vadă că e o cale spre succesul social”, a spus David la Antena 3.

 

Bolojan: ”Dacă funcționați cu 40 de oameni, puteți să funcționați și cu 20”

Marţi, 01 Iulie 2025 07:05

 

# Lista primelor instituții de stat unde se vor face disponibilizări

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că mai multe instituții bugetare vor trebui să recurgă la disponibilizări de personal.

"În această după-amiază, aceste instituții au primit un mesaj foarte clar: 'Reduceți numărul de angajați, reduceți numărul de posturi, faceți niște scheme de personal mai suple'. Li s-a cerut o schemă de personal cu un număr mai mic de angajați, pentru că mesajul prim-ministrului sună în felul următor: 'Dacă funcționați cu 40 de oameni, puteți să funcționați și cu 20'., a anunțat Antena2.ro.

Instituțiile vizate sunt:

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Agenția Națională pentru Romi

Agenția Națională Anti-Doping

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Off-shore la Marea Neagră

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

Oficiul pentru Licență Industrială

 

De azi, prețuri mai mari la energie, RCA, carburanți, rovinietă

Marţi, 01 Iulie 2025 06:39

 

 

1 iulie vine cu prețuri mai mari pentru anumite categorii de produse și servicii care se vor resimți în buzunarele românilor.

De azi se scumpesc energia, RCA-ul, carburanții și rovinieta.

Alimentele de bază nu își modifică prețul. Guvernul condus de Ilie Bolojan intenționează să păstreze plafonarea până la 30 septembrie., potrivit Antena3.

 

Noi lucrări la Pitești! Renovare energetică la Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic” și Liceul Tehnologic „Dacia”

Marţi, 01 Iulie 2025 06:17

 

Ieri, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a predat amplasamentele pentru demararea lucrărilor în cadrul a două proiecte importante de renovare energetică, pentru Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic” și Liceul Tehnologic „Dacia”.

Valoarea investițiilor pentru Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic” este de 5.519.016,88 de lei (fără TVA). Lucrările vor fi executate în 10 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

În cazul Liceului Tehnologic Dacia, vorbim de un contract în valoare de 7.000.000,00 de lei (fără TVA). De asemenea, lucrările vor fi gata în 10 luni.

 

Ministrul Educației amenință că demisionează dacă e nevoit să facă disponibilizări de personal

Marţi, 01 Iulie 2025 06:03

Educația fierbe, iar ministrul Daniel David încearcă să calmeze spiritele. Profesorii au anunțat deja că vor începe anul școlar 2025-2026 cu grevă generală, deci apele sunt tulburi. David spune că își dă demisia dacă va fi nevoit să facă disponibilizări în Educație și Cercetare.

”Eu am spus foarte clar, iar premierul ştie, că are demisia mea pe masă: am spus că pe termen scurt, indiferent ce facem cu măsurile pe care le luăm şi ce gânduri avem, din educaţie şi cercetare nu dăm oameni afară, în alte sisteme vedeţi că discută despre disponibilizări. În plus, noi nu tăiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet vorbim de salarii.

Pe termen lung, în ciuda crizei, politicul şi-a asumat aceste lucruri la solicitarea mea, în 2030 nu mai prorogăm 15 la sută din bugetul general consolidat de cheltuieli pe educaţie şi unu la sută din PIB pentru cercetare, ci ne apropiem treptat şi implementăm acel lucru. Invit pe toţi, şi pe elevi şi pe studenţi şi pe profesori… Ştiu că le este greu, pentru că dacă ai ceva şi pierzi nu ai cum să fii mulţumit, dar avem şansa să definim mecanismele la modul corect”, a explicat ministrul Educaţiei la Antena 3.

Profesorii fac grevă generală în prima zi de școală!

Marţi, 01 Iulie 2025 05:36

# „Deschiderea anului școlar va fi în stradă”

Dascălii sunt foarte nemulțumiți de măsurile de austeritate pe care le promite Guvernul Bolojan în Educație. Astfel, în prima zi de școală, profesorii vor ieși în stradă, atât în Capitală, cât și în orașele mari.

„Unul din domeniile care nu au fost ocolite de măsurile pe care vrea să le ia Guvernul e Educația. Noi am anunțat proteste în zilele de 9,10,14 și 15, protestăm în Piața Victoriei și la sediile partidelor. Anunț de acum că prima zi de școală va fi în stradă. În data de 8 septembrie organizăm un marș uriaș în București, sperăm la cel puțin 30.000 de oameni și în orașele reședință de județ. Deschiderea anului școlar va fi în stradă. Demarăm și procedurile pentru declanșarea grevei generale”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI, potrivit Edupedu.ro.

 

O singură medie de 10 în Argeș la Bacalaureat

Luni, 30 Iunie 2025 14:13

 

Un singur elev din județul Argeș a reușit să obțină media 10 la Bacalaureat, după ce a contestat nota primită inițial. Elevul de 10 a absolvit Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești.

Elevul a contestat nota 9.90 primită la matematică. Absolventul luase 10 la limba română și la chimie.

La nivel național s-a înregistrat cel mai mic număr de medii maxime din ultimii ani.

Dacia Bigster a fost selectată în competiția Car of the Year 2026

Luni, 30 Iunie 2025 12:46

Dacia Bigster a intrat într-o competiție de top. Este vorba de Car of the Year care a selectat cele 35 de modele ce se vor lupta pentru supremație. Concursul are loc la Bruxelles din ianuarie 2026.

Dacia Bigster este cel mai nou vehicul produs de Uzina de la Mioveni și va concura alături de modele de top și de mașini chinezești. Cel mai mare avantaj al Dacia Bigster este prețul, însă specialiștii spun că SUV-ul românesc nu are șanse de a câștiga competiția.

Potrivit Economica.ro, mașinile selectate sunt: Audi A6; Audi A6 e-tron; Audi Q5; BMW iX3; BYD Atto 2; BYD Dolphin Surf; BYD Sealion 7; Citroën C3 Aircross; Citroën C5 Aircross; Dacia Bigster; DS N°8; Fiat Grande Panda; Hyundai Ioniq 9; Jeep Compass; Kia EV4; Lancia Ypsilon; Leapmotor C10; Mazda 6e; Mercedes CLA; Mercedes GLC EQ; MG EHS; MG S5; Mini Aceman; Mitsubishi Outlander; Nissan Leaf; Opel Frontera; Renault 4; Skoda Elroq; Smart #5; Suzuki e Vitara; Toyota C-HR+; Toyota Urban Cruiser; Volkswagen T-Roc; Volvo ES90; Zeekr 7X.


 

Surse: Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani

Luni, 30 Iunie 2025 12:45

Vești proaste! Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, Programul Rabla va fi blocat pentru următorii doi ani. Banii care erau destinați programului vor fi folosiți pentru proiecte din PNRR.

"În momentul de faţă, ştim cu toţii că vor fi tăieri de la toate ministerele. Va trebui să vedem cum ducem banii să fie folosiţi cât mai eficient şi pe proiectele care au cel mai mare impact de reducere de emisii.", a spus Diana Buzoianu, ministrul Mediului.

Pe 18 iunie, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat suspendarea tuturor programelor de finanțare în desfășurare, inclusiv lansarea sesiunii Rabla pentru persoane fizice, care era programată pentru 19 iunie.

Facturile la energie s-ar putea dubla de la 1 iulie!

Luni, 30 Iunie 2025 12:43

Expiră schema de plafonare a prețurilor la energie electrică, aplicată în România începând din anul 2021. Astfel, de la 1 iulie, românii ar putea plăti dublu la factura de electricitate. Pentru a obține totuși tarife mai mici, consumatorii își pot schimba furnizorul.

„După aproape 4 ani și jumătate în care prețurile au fost plafonate și diferența a fost compensată de la bugetul de stat, la 1 iulie expiră schema de sprijin pentru energie electrică. La gaze naturale va expira pe 31 martie 2026. Pentru a pregăti această perioadă de după data de 1 iulie, autoritatea de reglementare a emis un ordin prin care am obligat furnizorii de energie electrică de a trimite tuturor consumatorilor o informare cu privire la prețul pe care urmează să-l plătească începând cu data de 1 iulie.

 

Festivalul Internațional de Folclor “Carpați” – ediția a XXXVIII-a. Jubileu – 50 de ani de festival (1 - 5 iulie)

Luni, 30 Iunie 2025 12:34

Consiliul Județen Argeș vă invită, în perioada 1-5 iulie 2025, la Festivalul Internațional de Folclor “Carpați” - ediția a XXXVIII-a, Jubileu - 50 de ani de festival! Acest eveniment de tradiție al județului Argeș împlinește 50 de ani de la prima ediție, organizată în 1975 pe stadionul din Curtea de Argeș, iar din 1990 are caracter internațional.

De lungul timpului, peste 100 de ansambluri și mii de dansatori din toată lumea au evoluat pe scenele festivalului organizat în orașele și municipiile județului.

În acest an, cei mai buni dansatori din Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Turcia și România vor face spectacol la: • Curtea de Argeș pe 1 iulie, • Topoloveni, 2 iulie • Costești, 3 iulie • Mioveni, 4 iulie, • Pitești, 5 iulie.

Vă invităm să participați, în fiecare zi, de la ora 18.00, la cel mai important eveniment de folclor din județ!

ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ROMÂNEȘTI, SĂRBĂTORITĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ARGEȘ

Luni, 30 Iunie 2025 12:28

Marți, 24 iunie, în zi de mare sărbătoare - nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele sau Drăgaica - cum mai este denumită în popor) și totodată, Ziua Universală a Iei Românești, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, s-a desfășurat activitatea ”PORTUL POPULAR ROMÂNESC ÎN IMAGINI”.

Prezentările celor trei specialiști au conturat un context etnocultural, dezvăluind publicului prezent codul și tainele portului popular românesc.

În prima expunere, doamna bibliotecar Magdalena IONIȚĂ-ROȘOIU a prezentat expoziția realizată cu acest prilej, alcătuită din cărți poștale și albume vechi ale fondului Secției ”Colecții Speciale”. Un loc aparte îl reprezintă cele editate la Editura ”Socec & Co.” și Editura ”C. Sfetea” din București după fotografiile cu țărani ale lui Alexandru Bellu. Opt dintre aceste fotografii au fost incluse în albumul La Roumanie en images, Paris, Imprimeria A G. Hoir, 1919 și au specificat pe verso ”Reproducția interzisă”.

 

Încep înscrierile la IconArT 2025!

Luni, 30 Iunie 2025 12:25

Primăria Municipiului Pitești organizează, prin Centrul Cultural Pitești, cea de-a V-a ediție a Atelierului de creație pentru copii „IconArT – Artă tradițională iconografică”, în perioada 11-13 august 2025.

Vor fi înscriși 40 de copii, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, care vor învăța tehnica picturii de icoane pe sticlă de la trei profesoare de artă plastică, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Pitești: Stela Maria Lucici, Ruxandra Maria Ciobanu și Sidonia Ionescu. Cursurile se vor desfășura pe parcursul a trei zile, de luni până miercuri, între orele 18:30 și 20:00, într-un spațiu amenajat special în Piața Primăriei.

Istoricul Sevastian Tudor a lansat o nouă carte privitoare la istoria județelor Argeș și Muscel

Luni, 30 Iunie 2025 12:22

Apreciatul istoric piteștean, Sevastian Tudor, a lansat, zilele trecute, la Muzeul Județean Argeș, un nou volum, intitulat ”Județele Argeș și Muscel în poerioada interbelică (1919-1939).”

Cristian Gentea: ”Am fost onorat să particip la lansarea celei mai recente cărți semnate de istoricul Sevastian Tudor – „Județele Argeș și Muscel în perioada interbelică”. Un volum solid, scris cu rigoare, care pune în lumină o etapă esențială din istoria noastră locală.

Dr. Sevastian Tudor - fost director al Direcţiei de Cultură Argeş, al Teatrului „Alexandru Davila” - are vocaţia de a scrie despre istorie, indiferent că este vorba despre sport, patrimoniu sau administrație.

 

Pagina 2 din 636

«ÎnceputAnterior12345678910UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea