PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA CAFENEAUA LITERARĂ în anul 2023

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:37

 

Revista Cafeneaua literară, editată de Centrul Cultural Pitești, care apare sub egida Consiliului Local Pitești şi a Primăriei municipiului Pitești, a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au publicat în paginile ei și au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic literar, Oradea) - Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filozof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filozofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător) - Premiul pentru Poezie.

 

 

RUBRICA LUI NEA MÎNDRUŢĂ

Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:32

 

JUDECĂTORIA TOPOLOVENI

Pensionat sau plecat

Nu se găsesc vinovaţi

Şi nu e caz izolat,

Judecătorii-s…delegaţi.

Topul Firmelor din Argeș, ediția a XXVIII-a

Marţi, 19 Septembrie 2023 12:35

 

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură (CCIA) Argeș premiază excelența în afaceri prin „Topul Firmelor din Argeș”, ediția a XXVIII-a. Evenimentul va avea loc miercuri, 11 octombrie 2023, începând cu ora 18.00, la Complexul Star Plaza din Bascov. Este unul dintre cele mai importante evenimente de business ale anului organizate în Argeș.

„Ca de fiecare dată, Topul Firmelor din Argeș reprezintă un clasament obiectiv și concludent, precum și o bună ocazie de a radiografia performanța economică a firmelor din județul nostru. Organizăm ceremonia de decernare a premiilor Topul Firmelor din Argeș ediția XXVIII, 2023 cu scopul de a recunoaște și aprecia performanța, iar participarea la acest eveniment poate fi o bună oportunitate de a-i întâlni pe cei mai importanți membri ai comunității de afaceri din Argeș și de a sonda noi oportunități de dezvoltare. Este evenimentul celor care fac diferența!”, a precizat George Caval (foto), președintele CCIA Argeș.

 

 

Pictoriţa Mihaela Viorela Martin a umplut de culoare Grădiniţa din comuna Băbana!

Marţi, 19 Septembrie 2023 12:29

 

În prima zi de şcoală, prichindeii de la Grădiniţa cu program normal din comuna Băbana au avut parte de o surpriză în culori! Pictoriţa Mihaela Viorela Martin a pictat mai multe tablouri care au înfrumuseţat unitatea de învăţământ. S-a implicat voluntar în acest proiect şi a promis că va continua această colaborare.

Pentru că e nevoie să-i învăţăm pe copii să iubească armonia şi culorile, pictoriţa Mihaela Viorela Martin a pictat cu drag pentru ca preşcolarii să se înveselească zi de zi când vin la grădiniţă. Deşi are o agenda încărcată, doamna Mihaela Viorela Martin s-a bucurat să se întoarcă în copilărie şi să redea în culori vii, bucuria vârstelor mici.

 

Noua lege a pensiilor ar putea fi gata la 1 ianuarie 2024!

Marţi, 19 Septembrie 2023 12:29

 

Veşti bune pentru pensionari! Noua lege a pensiilor ar putea fi gata la începutul anului viitor şi după cum a anunţat Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, se are în vedere, cu prioritate, eliminarea inechităţilor din sistem.

„Aşa cum am discutat la Bruxelles, așa cum a anunțat și premierul și așa cum ne-am angajat în Guvern, noi vrem să venim cu noua lege a pensiilor până la sfârşitul acestui an, de la 1 ianuarie 2024 să avem o nouă lege a pensiilor.

Dacă pensionarii suferă de ceva, de o nedreptate, este faptul că există pensii inegale la muncă egală, ca să spun aşa”, a declarat Câciu, potrivit Stiripesurse.ro.

 

 

În prima zi de şcoală, Emanuel Soare a transmis elevilor mesaje anti guvernare

Marţi, 19 Septembrie 2023 12:04

 

Ca-n politică… în prima zi de şcoală, preşedintele Forţa Dreptei Argeş, Emanuel Soare, le-a transmis elevilor un mesaj anti PSD şi PNL. Pentru că vremurile s-au schimbat şi-am trecut la digitalizare, s-au transformat şi mesajele politicienilor. Şi cum Soare nu poate defila cu proiectele proprii, deoarece nu le are, aruncă venin în rivalii politici. Şi o face special pentru elevi, la început de an şcolar. Pentru că în 2024 sunt alegeri…

 

Doina Ruști vorbește despre film și literatură la Biblioteca Județeană Argeș

Marţi, 19 Septembrie 2023 11:02

 

Miercuri, 20 septembrie, de la ora 13:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Doina Ruști despre film și literatură. Va fi un dialog pe marginea filmului realizat de elevii de la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești, coordonați de prof. Cristian Hoaghea, având ca temă de inspirație romanul Doinei Ruști, Paturi oculte. Filmul a participat la Festivalul-concurs de book-trailere - BOOVIE 2023. Moderatoarea evenimentului, desfășurat la Biblioteca Județeană, este poeta Denisa Popescu.

 

 

Copiii din Tufanu vor merge pentru prima dată la grădiniță

Marţi, 19 Septembrie 2023 10:36

# Preșcolarii vor învăța în containere

Situația elevilor și preșcolarilor din satul Tufanu, comuna Mălureni, va fi rezolvată. După ce în noul an școlar s-a înființat în această localitate pentru prima data învățământ gimnazial, elevii fiind nevoiți să parcurgă în jur de 10 km dus-întors, prin pădure, pentru a participa la ore, a venit și rândul preșcolarilor de a merge la grădiniță. Deși grupa mare și grupa mijlocie sunt obligatorii, copiii din Tufanu nu aveau o grădiniță amenajată. După lungi eforturi a fost găsită o soluție privind acești preșcolari.

Prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, opt containere modulare urmează a fi amplasate în satul Tufanu pentru ca cei de acolo să meargă la grădiniță la ei în sat, în condiții decente. Vor fi înființate, astfel, două săli de clasă, grupuri sanitare și un spatiu pentru depozitarea laptelui și cornului.

DTO Rally a încheiat prima participare în Campionatul Mondial de Raliuri

Marţi, 19 Septembrie 2023 08:43

 

# Cristian Dolofan și Traian Pavel au încheiat toate probele speciale la bordul Citroën-ului C3 Rally2

DTO Rally a fost prezentă în perioada 7-10 septembrie 2023 la WRC Acropolis Rally, competiție organizată la cel mai înalt nivel în cadrul Campionatului Mondial de Raliuri. După multiple sezoane în România și participări ocazionale în etape internaționale, două echipaje au luat startul în „Raliul Zeilor” din Grecia, o cursă renumită pentru dificultatea sa, dar și pentru duritatea probelor speciale.

Cristian Dolofan & Traian Pavel și Eugen Cărăgui & Robert Fus au concurat cu modele Citroën C3 Rally2 în cadrul categoriei RC2, unde un număr de 34 de echipaje s-au aliniat la start.

 

 

Elena Lasconi se laudă că va face din Câmpulung un oraş verde! Cetăţenii îi arată câinii fără stăpân cu covrigi în coadă…

Marţi, 19 Septembrie 2023 07:57

 

 

# Cetăţean: “Păi noi nu suntem în stare să dăm cu mătura…”

La începutul lunii, primăriţa Elena Lasconi a semnat cu mare fast Pactul Alianței Orașelor Verzi, alături de Allen Coliban, primarul Brașovului, Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 București , Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 București, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și Mihai Gîrbaci, primarul orașului Darabani. Doar că vorba multă, sărăcia omului, deoarece cuvintele pompoase ale primăriţei Lasconi nu scutesc oraşul de prea multele sale neajunsuri în materie de “oraş verde”, iar cetăţenii au punctat ceea ce edilul pare că nu vede.

 

Ion Sănduloiu: „Vârful Moldoveanu a ajuns să fie tratat ca o femeie ușoară”

Marţi, 19 Septembrie 2023 07:40

 

În ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de persoane care urcă pe munte. Din păcate, mulți nu își dau seama de pericolul la care se expun pe traseele montane dacă merg fără echipament sau chiar fără o minimă pregătire. Astfel, apar incidentele, unele dintre ele chiar mortale.

„Vârful Moldoveanu a ajuns să fie tratat ca o femeie ușoară, unde toți cred că pot... Atenție, se poate muri extraordinar de ușor în Făgăraș, cu atât mai mult pe Moldoveanu...”, a precizat, pe Facebook, Ion Sănduloiu (foto), directorul Salvamont Argeș.

 

 

Zeci de unități de cazare, verificate în Argeș. A curs cu amenzi

Luni, 18 Septembrie 2023 22:36

 

În perioada 28 august – 8 septembrie, s-au desfășurat verificări la unitățile de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată. Acțiunile au fost desfășurate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș, prin inspectorii săi de muncă cu atribuții de control în domeniile relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă. Pentru că au existat indicii că în unități de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), acțiunile de control s-au desfășurat în echipe mixte, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

 

Furt de apă la un restaurant din municipiul Pitești

Luni, 18 Septembrie 2023 22:30

 

# S.C. Apă Canal 2000 SA a formulat deja plângere penală împotriva persoanei care a produs prejudiciul

Situația unui restaurant care își desfășoară activitatea într-o zonă foarte primitoare din municipiul Pitești (zona străzii Costache Negrii) a intrat în atenția Departamentului Comercial din cadrul SC Apă Canal 2000 SA, datorită consumului de apă redus înregistrat în ultima perioadă. Acesta era apropiat de cel al unui consumator casnic, aproximativ 10 - 12 mc/lună.

 

 

Lovitură cu fonduri nerambursabile de peste 30 milioane lei!

Luni, 18 Septembrie 2023 22:19

 

# Peste 5800 de elevi din Argeș vor circula cu microbuze electrice!

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a semnat, recent, la Palatul Victoria, în prezența premierului Marcel Ciolacu, contractul de finanțare pentru proiectul de achiziționare a celor 25 de microbuze electrice destinate transportului elevilor. Astfel, peste 5800 de elevi din județul Argeș vor beneficia de transport către și de la instituțiile de învățământ în condiții de siguranță, moderne și ecologice. La eveniment a fost prezent și administratorul public al județului, Marius Cristian Puiu.

 

Drăghici a scăpat de urmărirea penală într-un dosar de evaziune fiscală

Luni, 18 Septembrie 2023 16:28

 

Omul de afaceri Gheorghe Drăghici, administratorul firmei S.C. MONDO IMPEX DALINA S.R.L. a scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală. În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În fapt, s-a arătat că acesta, în calitate de administrator al S.C. Mondo Impex Dalina S.R.L., în luna noiembrie 2014, acţionând cu intenţie, a înregistrat în evidența contabilă a societății cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, în cuantum de 183.658 lei, atestate de facturi fiscale în care erau menţionate achiziții de imobile (apartamente).

 

 

Bani de la Guvern pentru ca 97 de unităţi de învăţământ să aibă toaletele în interior! O şcoală e din Argeş!

Luni, 18 Septembrie 2023 16:22

 

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat suma de 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care au toaletele în curte și nu au apă curentă și canalizare. De asemenea, 4.673 mii de lei vor ajunge la 62 de școli, care nu au reuşit să finalizeze construirea toaletelor în 2022.

Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“ din orașul Ștefănești va primi 143.000 lei, în acest proiect.

 

Bani de la Guvern pentru schimbarea sobelor vechi!

Luni, 18 Septembrie 2023 15:26

 

Ministerul Mediului pregăteşte un program prin care va acorda vouchere pentru schimbarea sobelor vechi, cu eficienţă scăzută, de 20-25%. În perioada următoare, vor fi puse la punct toate detaliile acstui proiect.

“Am discutat cu colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi ne pregătim să iniţiem un program pilot prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficienţă 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi, şi să le înlocuim, acordând o finanţare uşoară, printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficienţă energetică, adică peste 90% eficienţă.

 

 

Medicii UPU-SMURD Pitești: „Cei tineri nu mai vor să se angajeze acolo unde este cel mai greu”

Luni, 18 Septembrie 2023 12:18

# Scrisoare deschisă adresată de medici autorităților locale

Un asistent din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piteşti, care se ocupa de triajul pacienţilor ajunşi la Urgenţă, a fost amendat cu 500 de lei, după ce o comisie de control formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, prin ordinul prefectului Radu Perianu, a constatat că nu este respectat normativul privind timpul de aşteptare al bolnavilor, informează news.ro. Colectivul medicilor UPU-SMURD din cadrul SJU Pitești atrage atenția, într-o scrisoare deschisă, că astfel se transmite pacienților idea că dacă nu vor fi consultați într-un interval de timp anume, atunci personalul medical este amendat. Medicii susțin că „este profund nedrept și neproductiv”.

Medici noi la Spitalul Mioveni

Luni, 18 Septembrie 2023 12:16

La patru ani de la deschidere, Spitalul Orășenesc Mioveni încă atrage ca un magnet medici din întreaga țară. În ultimele luni, la Spitalul Mioveni s-au angajat nu mai puțin de 16 doctori tineri, veniți în majoritate de la spitale din Craiova și din Capitală.

Potrivit managerului Mircea Stoian, spitalul are în prezent 5 secții și 11 compartimente, un ambulatoriu cu 24 de cabinete, un laborator de analize și unul de imagistică medicală și serviciul de anatomie patologică, deservite de 450 de cadre medicale și nemedicale, care asigură toate serviciile.

 

Trei clase de a VIII-a de la „Marin Preda” s-au mutat la „Nicolae Simonide”

Luni, 18 Septembrie 2023 12:14

 

# Din noiembrie ar putea fi relocat tot gimnaziul

Lucrările de reabilitare de la unitățile de învățământ din Pitești obligă unele școli la măsuri drastice. Astfel, pentru desfășurarea orelor în condiții normale, unele clase au fost relocate la alte școli din municipiu. Pentru început, situația este întâlnită la Școala Gimnazială „Marin Preda” unde trei clase de a VIII-a au fost relocate la Școala Gimnazială „Nicolae Simonide”. Și este doar începutul.

Echipamente digitale în unitățile de învățământ din comuna Budeasa

Luni, 18 Septembrie 2023 12:04

 

Nicolae Mihai Rachieru, primarul de la Budeasa, a semnat contractual privind dotarea cu mobilier materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din comună. De asemenea, edilul comunei a transmis un mesaj special copiilor, părinților și elevilor cu ocazia începerii noului an școlar.

„Dragi elevi, am subliniat de multe ori importanța educației în perfecționarea personalității umane, în dezvoltarea unei comunități. Vă îndemn să respectați școala, să îi respectați pe dascălii voștri și să contribuiți prin muncă și seriozitate la propria formare.

 

 

Pagina 18 din 464

«ÎnceputAnterior11121314151617181920UrmătorSfârşit»

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea